Vendégcikk – Nemzeti bajnokság, avagy az első tépés dilemmája

Szabó András írása A bajnok manifesztációja széttépésének realitásáról.

Mielőtt bárki félreértené, nem valamiféle drogprevenciós cikkel kívánok előrukkolni. 🙂 Az augusztusi hónap általában már a HKK berkein belül vitán felül a Nemzeti Bajnokságról szól. Az emberek járnak a felkészülő-versenyekre, próbálják a deckjeiket kioptimalizálni, amivel végül megküzdenek a Nemzeti Bajnoki címért és az érte járó jutalomért. E körben pedig mindenki tippelget, hogy vajon ki lesz az, aki a végén győztesként kerül ki. Azt gondolom ugyanakkor, hogy van egy olyan, akár a Nemzeti Bajnokság eldöntésére is alkalmas tényező, amely mellett – bár remélem, nem fog előjönni – nem mehetünk el szó nélkül. Ez pedig nem más, mint A bajnok manifesztációja.

a_bajnok_manifesztaciojaMostanra már eljutottunk oda, hogy elvileg több olyan játékosnak is rendelkezésére áll ez a lap, akik jelenleg aktívak, és van esélyük akár a végső győzelemre is (pl. Aranyi Ákos, Dönczi Krisztián, Egyed Dávid, Horváth Dávid, Moschnitzka Ádám). Márpedig ha úgy alakul, abszolúte nem zárható annak a lehetősége, hogy ezek a játékosok úgy döntenek, széttépik a Bajnokukat a sikeresebb szereplés érdekében. Ez vitán felül játéktörténelmi pillanat lenne. Ezzel együtt nekem mégis komoly aggályaim vannak.

Képzeljük el az alábbi szituációt: a Nemzeti bajnokság döntője, 2-2-es állás, egyik játékos asztalon teljesen előnyben van, 3 ÉP-je van összesen. A másik játékos húz egy blank lapot, a következő körben elveszti a meccset, vele a Nemzeti bajnokságot. Vagy eltépi a bajnokát, sebez 4-et és nyer. De elképzelhetünk kevésbé szélsőséges esetet is: egy varázspont kell a gyors meginduláshoz, ami a győzelemhez vezet, amit a Bajnok megadhat. Vajon megtennék a játékosok? Szerintem teljesen egyértelmű. Azért egy Nemzeti Bajnoki cím és 40.000 Ft-nyi jutalom az, amiről beszélünk (nem beszélve arról, hogy a győztes gyakorlatilag visszakapja a Bajnokát a Nemzeti megnyerésével). Az egyetlen, ami visszatarthat ettől egy játékost, a saját fair play-érzete, hogy nem illik így nyerni. De elítélhetünk bárkit is azért, ha mégis a tépést választaná? Szerintem nem. Itt már nem babra megy a játék, a cselekvés meg teljesen szabályos.

Ugyanakkor ennek következményei lennének:

 • A nyerő játékoson könnyen lehet, hogy ott maradna a skatulya, hogy „csak a Bajnokkal tudott nyerni”.
 • Ennél sokkal rosszabb helyzetben van, aki a fegyver másik végénél van. Eleve 2-2-ről elveszteni egy nagy volumenű rendezvényt nagyon kellemetlen, ezt én nemrég személyesen is megtapasztaltam a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozón, valószínűleg a Nemzeti Bajnokságon még rosszabb lenne. De mit érezhet az a játékos, aki ráadásul úgy veszíti el a döntőt (ahova ki tudja, hogy odakerülhet-e még egyszer), hogy jobban játszik, mint az ellenfele, megérdemelné a győzelmet, de az ellenfél egy múltbeli jó eredménye miatt kapott nyereménye miatt megveri? Próbáljuk kicsit beleélni magunkat ebbe a szituációba…
 • Végül szerintem a játékra sem vetne túl jó fényt, ha a legnagyobb Bajnoksága így dőlne el.

Természetesen A bajnok manifesztációjának a saját, egyediségéből adódó tulajdonsága, hogy valaki egyszer emiatt veszíteni fog. A HSZ és a Nemzeti Bajnokság győzteseinek pedig járhat is ez a kis extra jutalom, ezzel sem érzem, hogy baj lenne. De mindez ne a HKK legnagyobb rendezvényének döntőjén legyen, ahova a legtöbb ember életében egyszer (vagy egyszer sem)  jut el, és aminek a megnyerése a HKK legrangosabb teljesítménye.

Úgyhogy összességében az álláspontom az, hogy valahol meg kellene húzni a határt, hogy eddig lehet használni a Bajnokot, de tovább már nem. Én személy szerint ezt a határt a top 8-ba jutásnál húznám meg.

Persze lehet, hogy túlparázom ezt a kérdés, és azzal is tisztában vagyok, hogy annak, amit most felvázoltam, az esélye talán még a 0.01%-ot sem éri el. De mégis azt mondom, jobb megelőzni egy problémát, mint utólag szembesülni vele. De kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is!

Szabó András

22 thoughts on “Vendégcikk – Nemzeti bajnokság, avagy az első tépés dilemmája

 1. Ugyan Bubu, nem kell ide Bajnok, azt a 3 ÉPt a láthatatlan polipok is elszötyörgik, ezt te tudod a legjobban 😛
  Egyébként lehet, hogy valaki így fog nyerni, de szerintem ez teljesen rendben van. Már az előző Nemzetin is voltak forgalomban Bajnokok, mégsem jött ez elő. Más kérdés, hogy valakinek már kettő is van, azzal már komolyabb sebet is be lehet vinni. Viszont nem hiszem, hogy a döntő előtt ezt bárki meglépné, odáig meg el is kell jutni. Ha valaki utána így nyer, az nem hiszem, hogy sokat vonna le a teljesítményéből.

 2. Nekem az a véleményem,mint anno,amikor megláttam ezt a lapot:szerintem gyalázatos ez a képesség,a játék megcsúfolása. Mint mikor a koncerten szétverték a gitárt a zenészek… Ki sem kellett volna adni…Bocsánat attól,aki a lap szellemi atyja,ha jól rémlik egy nagyra becsült,aktív(?) játékos,de akkor is…

 3. Bubu azt elfelejtette hozzátenni, hogy korlátozott számban, de meg is vásárolható a lap, így nem csak annak lehet, aki kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte azt, henm annak is aki hajlandó rááldozni a megfelelő összeget.

  Egyébként nekem nem para, ha ellenem széttépik. Szerintem nem fog rá sor kerülni, nagyon kicsi rá az esély.

 4. Engem is foglalkoztat a dolog és dilemmáztam már morálisan is,de a lap ezt tudja így nehezem tudok belekötni. Eltudnám fogadni a top 8-as megoldást mert van a dologban ráció,de eltudom fogadni az esetleges ellen érveket is.

 5. Személyes vélemény:
  Cseréljük ki a “bajnok széttépése” kifejezést a “szerencsés húzás”-ra.

  Ekkor a kérdések:
  – A nyerő játékoson könnyen lehet, hogy ott maradna a skatulya, hogy „csak a szerencse miatt tudott nyerni”.
  – Ennél sokkal rosszabb helyzetben van, aki a fegyver másik végénél van. Eleve 2-2-ről elveszteni egy nagy volumenű rendezvényt nagyon kellemetlen, … De mit érezhet az a játékos, aki ráadásul úgy veszíti el a döntőt (ahova ki tudja, hogy odakerülhet-e még egyszer), hogy jobban játszik, mint az ellenfele, megérdemelné a győzelmet, de az ellenfél a szerencse miatt megveri? Próbáljuk kicsit beleélni magunkat ebbe a szituációba…
  – Végül szerintem a játékra sem vetne túl jó fényt, ha a legnagyobb Bajnoksága így dőlne el.

  Ahogy egy szerencsés húzás közrejátszhat, a bajnok széttépése is.
  Nem hinném, hogy egy szerencsés húzás miatt beskatulyáznának valakit, hogy csak a szerencse miatt nyert, miért kapna beskatulyázást, aki a bajnok-széttépés miatt nyer?
  – Igen, a HKK a legtöbbször igazságtalan, akár az élet. Lehet, hogy 2 játékos azonos játéktudással, azonos paklival elmegy egy versenyre és mégis két szélsőséges helyen végeznek. Itt is miért lenne a bajnok negatívabban elítélve, mint a szerencse?
  – És a HKK megítélése: Szerintem többen szidtak már valakit egy szerencsés húzás miatt, mint egy bajnok széttépés miatt 😀
  Meg ugyebár a bajnok képessége aktiválást kívánó képesség, szóval meg is lehet fogni, bár akkor nem lennék a bajnokot széttépő személy helyében 😀

 6. Galambd:

  Szerintem a kettő között alapvető különbség van. Kezdjük azzal, hogy én még nem hallottam arról, hogy valaki nemzeti bajnoki címét azért kérdőjelezték volna meg, mert szerencséje volt. De szerintem egy tépésnél ennek igenis lenne rációja.

  Másrészről a Hkk-ról be kell látni, hogy ez részben szerencsejáték, ahol a húzás igen sokat számít. Aki leül az asztalhoz Hkk-t játszani, tudja, hogy a húzásán sok fog múlni és tisztában van azzal is, hogy ezen akár el is bukhat egy meccset, sőt, akár egy Nemzetit is. Aki ezt nem fogadja el, az menjen el sakkozni, ott nem számít a szerencse (és ebbe semmi degradáló nem volt, abszolute tisztelem a sakkozókat). Én is azt mondom, verjenek meg engem azzal nyugodtan, hogy jobb paklijuk van, hogy jobban játszanak, vagy hogy egyszerűen szerencséjük van (ez utóbbi pillanatnyi dühöt ad, de az ember túl tud lépni rajta).

  De ne egy múltbéli esemény miatt induljanak velem szemben hendikeppel. Szerintem nagyon nem ugyanaz a két szituáció. Ez kb. olyan, mintha az olimpiai bajnoknak a következő olimpián az egyik idejéből levonnánk 2 tized másodpercet a korábbi bajnoki címére tekintettel, ha szeretné. Elég abszurd lenne.

 7. És mi a helyzet akkor ha 2-0-nál téped rá jobban álló ellenfeledre? Lehet hogy 2:1-re szépít és 3:2 lesz a vége neki? Szerintem belefér ennyi, hogy ezt tudja a bajnok. Kettőt úgyse fog tépni senki, szóval aki egy már jól teljesítő (HSZ győztes, Nemzeti Bajnok vagy sokat fizetett érte) játékos ellen döntőzik, tartsa magát 5 ÉP-n. Akinek nem tetszik fogja fel úgy, hogy a jobb eredmények miatt ilyen előny jár egy döntőben az ellenfelének. Double elimination rendszerben nem ritka, ha a felső ági csapat kapásból 1-0 ról indul … és sokkal nagyobb pénzekről van szó mint esetünkben.

  Szóval nem kell ezt túl lihegni, tényleg annyi a lényeg, hogy mivel 2-t senki nem fog eltépni azért hogy 1-et visszanyerjen és övé legyen a cím ( báááááár … 😀 ) így csak 4 ÉP-től paráztok … ne hagyd magad low HP-ban 😀

  Mindenféle korlátozás nélkül hagynám a lapot. Ha top8ig engeded, SOHA SENKI nem fogja eltépni (maximum ha HSZ győzelem múlik majd rajta, de ha a top 8-as szabályt bevezetik, akkor majd a HSZ-re is jön a sírás, és akkor majd azt se lehet nyerni vele)

 8. HKK Blikk. Röhej, hogy egy ilyen cikk egyáltalán meg is született. Ez most elég nagy csalódás, Bubu sokkal igényesebb cikkeket szoktál te írni.

  Sajnálom ez most nem sikerült.

 9. Ez az egész tényleg lényegtelen, nem valószínű, hogy bárki is erre fogja használni.

  Másrészt pedig aki eljut a döntőig, nyilván nem érdemtelenül jutott el oda, megérdemli a győzelmet 😉

 10. Lehet, hogy Bubu kapott egy fenyegetést, hogy szét fogják tépni ellene a Bajnokot, ha a döntőbe jut és beijedt 😀

 11. A cikknek semmilyen apropoja nem volt. Csak egy kis haveri beszélgetés során merült fel, hogy ‘milyen lenne már, ha valakire rátépnék a nemzeti döntőn’. És ekkor picit elgondolkodtam, mert nekem azért ez nem volt akkora poén. Aztán úgy gondoltam, megér egy vitaindító rövidcikket a kérdés.

  Bíró Tomi: Alapvetően nyilván azt sem tartom jobbnak, ha valaki 2-0-nál 2-1-re szépít ezzel, majd fordít, csak az kevésbé szemléletes :). Nyilván egy leegyszerűsíthető megoldás, hogy ne kerülj 5 Ép alá, csak ez azért egyrészt nem mindig kivitelezhető, másrészt, ha mondjuk valaki direkt erre játszik, akkor lehet a kevésbé optimális játék miatt fog veszteni, a nélkül, hogy a másik fél Bajnokot tépne. Vagy ott a +1 manás opció, amivel tényleg semmit nem lehet kezdeni és egy régi kieges dratban elég sokat számíthat.
  Persze alapvetően értem azt is, amit te írsz, és tudom, hogy vannak olyan szisztémák más versenyeken, sportágakban, ahol a korábbi győztes némi előnyt kap. Ezzel együtt én ezt nagyon nem tartanám korrektnek a vesztes játékosra nézve a Bajnokság azon szakaszában, ahol tényleg a legapróbb nüanszok is mindent eldönthetnek.

 12. galambd szerint:

  Igen, Dév naponta küld ilyen fenyegető üzeneteket…most lebuktunk 😛 😀

 13. @Mr Punk: Mindent megteszek az ügy érdekében 😀
  @Khan Noonien Singh: a beszámoló miattam késik, mert a videó lassabban került fel, de a youtube csatornán már látható, a szombati döntőkkel együtt (blog menü videók).

 14. A F1-ben kb ezert tartanak idomero edzeseket. A korabbi jo eredmenyed alapjan kerulsz elorebb a ratkockak kozott. A snooker-ben (es sok mas versenysportban) nem kell selejtezoket vivnia a fotablara kerulesert a kiemelteknek. Korabbi jo teljesitmenyukkel elonyt kovacsoltak. Ha az idei Nemzeti dontojeben valaki ezzel ver meg en szettepem az egesz draftolt paklimat side-ostul

  orimomben h masodik lettem.

 15. Azért az F1-et ne keverd ide… egy versenyhétvége az egy hétvége… az időmérő az adott futamhoz tartozik (és azzal együtt alkot egy egészet), de a köv hétvégén már kutyát nem érdekel mi volt az előzőn -kivétel egy rövid periodust a 2000-es évek közepén, amikor az időmérőn kötött sorrendben egyenként mentek a pályára, de azt el is vetették nem véletlen

 16. Nem vagyok versenyző, csak haverokkal szoktunk játszani, így a témához vajmi kevéssé tudok érdemben hozzászólni (mármint elképzelésem sincs róla hogy miképp reagálnám le a dolgot) viszont az első ami a cikk kapcsán eszembe jutott az a The Gamers: Hands of Fate című film 😀

  Persze az összes poénhoz kell az előző két rész ismerete, meg hát ugye angol tudás mert Kickstarter filmként nem készült szinkron, de legalább ingyenesen megtekinthető:

  Amúgy is vicces, főleg ha a kártya szóról valakinek nem a francia, vagy magyar kártya jut eszébe elsőként, ami itt ugye szinte nyilvánvaló… de most még passzol is 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.