Harmadszorra sikerült: Dömény Balázs Nyugat-Magyarország Bajnoka!

Szabó András beszámolója a július végi találkozóról.

Az idei évben immár hatodik alkalommal került sor a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozóra, ezúttal július 24. és 26. között. Sajnos mindösszesen 16-an vettek részt a programon, ez a létszám jócskán elmaradt az általam várttól, főleg annak tükrében, hogy szavazás során kérték tőlem direkt ezt az időpontot, akik közül sokan mégsem jöttek el. Őszintén szólva elgondolkodtam azon, hogy a jövőben a Találkozót nem a Nemzeti felkészülés jegyében kellene megszervezni, hanem egy olyan időszakban, ami a HKK-ban viszonylagosan üresjárat (mondjuk valamikor tavasszal), más versenyformátumokkal, kicsit kevésbé bajnoksági jelleggel, sokkal inkább valódi Találkozóként. Erről lehet, hogy a jövőben érdemes lesz egy vitát nyitni, kíváncsi lennék az álláspontotokra. A résztvevő versenyzők fele azonban érdekelt a Nemzeti Bajnokságon is, így felkészülés szempontjából elég komoly mezőny gyűlt össze.

S6303060

Amit pozitívumként tudok még megemlíteni, hogy a 16 emberből 6-an életük első pécsi Nyugat-Magyarországi Találkozójukon vettek részt, 4-en közülük egyáltalán nem jártak még Találkozón. Remélem jól érezték magukat ők is! A Találkozón szokás szerint a Nemzeti Bajnokság két versenyformátumára, valamint egy draft versenyre került sor. Mivel a draft kiegészítőket előre lerendeltük, nem akartam 8 fős draftot már, viszont a helyzet specialitása miatt az első 8 játékos kapott csak pluszpontot, és az első két nap legjobbjai akár 4 pluszponttal is gazdagodhattak, ezzel adva tétet az első két napnak.

Kontrollok diadala az első napon

Az első nap hagyományos versenyre került sor. Összességében azt kell, hogy mondjam, nem volt kifejezetten változatos a mezőny összetétele, a mezőny fele kb. ugyanazzal a 2-3 koncepcióval játszott. A többiek viszont azért felsorakoztattak másfajta paklikat is. Az alábbiakat lehetett megfigyelni.

 • Kontroll pakli Beldiannal, Ősi rúnával, Terrgath-tal és Sokszínűséggel
 • Mérgező pakli Mérgező rakshallionnal (2), illetőleg Villámháborúval (1)
 • Gyűjtőgeneráló pakli Zarknod börtönével (2), illetőleg Korlátozással (1)
 • Lényes kontroll A hét törzs főnökével
 • Chara-din követője + Hegymélyi keltető horda
 • Tokozó rakshallion + Hegymélyi keltető horda
 • Villám pakli Fairlight követőjével
 • Tárgy pakli Semleges csatamezővel
 • Nekromanta pakli Rox, a csontok urával

Látható, hogy a követők és a szabálylapok nagyjából egyensúlyban voltak, háromlapos kezdést viszonylag kevesen vállalták fel.

A versenyen öt fordulót tartottunk, négy forduló után viszont a sorsolóprogram megtréfálta a versenyzőket. Ekkor ugyanis két 10 pontos és több 9 pontos játékos volt. Noha a két 10 pontos játékos tudott volna egymás ellen játszani, a program mindkettőt lesorsolta, így manuálisan sorsoltuk az utolsó fordulót. Az izgalmas küzdelem végül így alakult:

A végeredmény

I. Moschnitzka Ádám (paklilista)

Good stuff pakli Sokszínűséggel

II. Schwartz József (paklilista)

Mérgező pakli Mérgező rakshallionnal

III. Bognár Bálint (paklilista)

Kontroll pakli Beldiannal

IV. Király Zsolt

Trinigan kontroll Ősi rúnával

S6303063

Látható, hogy az egy szem mérgező paklin kívül a kontrollok egyértelműen dominálták a mezőnyt. Ez annak fényében is fontos, hogy augusztustól ismét Beszűkült látkör versenyt szervezünk Pécsen, az első három helyezett pakli tiltásával. Ez pedig most a spoiler lapok elég széles körű tiltását jelenti. A második nap annak tükrében is izgalmasnak ígérkezett, hogy a profi játékosok közül Dömény Balázs, Szabó András és Varga Krisztián is 10-en kívül volt, így nekik fokozottan kellett küzdeniük, ha be akarnak kerülni, és esetleg néhány pluszpontot gyűjteni.

Érdekesség a versenyről

 • Sziva Csaba Hét törzs főnökés deckje egyszer ellenfele pakliját elégette. Az érdekessége ennek az, hogy a pakli egyáltalán nem épült erre, csupán használt néhány motyogót, amiket egyszerre behúzva elérte ezt a hatást.

A versenyt követően műveltségi vetélkedőre került sor, egy teljesen új játéktípussal és két régi klasszikussal. A játék során a versenyzőknek a kérdések mellett speciális zenei feladatokat kellett megoldaniuk, valamint a velem játszandó klasszikus párharcok sem maradtak el, ahol kiköszörültem a tavalyi csorbát, 4 játékból háromszor győztesként kerültem ki. Ezen kívül igyekeztem megkísérteni játékosokat, hogy a vetélkedőn szerezhető pontok helyett fix ajándékokat fogadjanak el, de nem sokszor éltek a lehetőséggel. A vetélkedőt végül egy három városból egyesülő csapat nyerte, Moschnitzka Ádám – Varga Krisztián – Sziva Csaba összetétellel. Gratulálok nekik ezúton is!

S6303064

A hátsó szekció felkapaszkodása a második napon

A második nap Sokszínűség jutalma versennyel folytatódott. Kicsit furcsa volt számomra, de ezen a versenyen nagyobb volt a változatosság, mint a hagyományoson, elég sokféle koncepció került elő, konkrétan ezek:

 • Kontroll pakli Életenergiával, ill. Átkozott követővel (2)
 • Lépéselőnyös kontroll pakli tárgyakkal megerősítve
 • Chara-din követője + Hegymélyi keltető horda (2)
 • Raia követős horda (2)
 • Arochos deck (2)
 • Tárgy pakli Ősi rúnával
 • Zarknod börtönében pakli
 • Mérgező pakli Sheran követőjével
 • Tokozó-rakshallion + Hegymélyi keltető horda
 • Korlátozásos-lényes pakli
 • Kyorg ősmágus + Lassan járj deck

Ezen a formátumon megemelkedett a háromlapos deckek száma, nem kevesebb, mint a mezőny negyede próbálkozott ezzel. A szabálylapok egyébként szinte teljesen szabadon garázdálkodhattak, a követők a két Átkozott követő és az Életenergia miatt kicsit nehezebb helyzetben voltak. A drágítás azonban mindezek ellenére nem ért el kimagasló eredményt, ellenben néhány követő meglepetést tudott okozni. A versenyen ezúttal az 5 forduló alatt lett veretlen játékos:

A végeredmény

I. Sziva Csaba (paklilista)

Zarknod börtönében

II. Szabó András (paklilista)

Lépéselőny

III. Varga Krisztiá(paklilista)

Arochos

IV. Klujber Balázs

Arochos

S6303080

Látható, hogy a változatosság ellenére nem volt igazán nagy meglepetés, ezek a paklik (illetve ehhez hasonlók) más kvalifikációs versenyen is értek el kimagasló eredményt.

Érdekességek a versenyről

 • Moschnitzka Ádám nem akart Sziva Csaba Kineportjára counterelni, hiszen bizonytalan a lap, és a Börtön miatt ha varázslatot húz, akkor elveszi a lapját. Igen ám, de Csaba egy Deegót húzott Ádám paklijából, rögtön rátett egy életet, eldöntve ezzel később a meccset.
 • Dömény Balázs és Szabó András kölcsönösen banális hibát követett el a versenyen egymás ellen. András nem counterelte meg ellenfele A bogarak ősanyját, holott volt még egy counter a kezében, amivel Balázs megteremtett 4 bogarat, és egy Földharc miatt ez már 20 ÉP-t jelentett. Balázs azonban olyan biztosra akart menni, hogy kitett még egy Szirén lánykát. András erre egy Őshangya orgyilkossal reagált, amivel nem csak counterelt, de az egyik Rambó bogarat is megoldotta, így nem tudott eleget ütni, András következő körös Eleven mérge pedig eldöntötte a meccset.

Tekintettel a két nap nagyon különböző eredményére, 22 pontnál többet senki sem szerzett. Mivel Klujber Balázs jelezte, hogy nem tud a harmadik napon részt venni (amúgy 4. lett volna), ezért az ő helyét is megörökölte valaki. A döntő és a pluszpontok végül így alakultak:

1. Moschnitzka Ádám – 4
2. Sziva Csaba – 4
3. Bognár Bálint – 3
4. Schwartz József – 3
5. Szabó András – 2
6. Király Zsolt – 2
7. Varga Krisztián – 1
8. Simon Richárd – 1
9. Dömény Balázs – 0
10. Vasvári István – 0
11. Véber Richárd – 0
12. Balog István – 0

A napot ezt követően egy Pécs vs. Nem Pécs Activity zárta, nehéz feladványokkal, amikkel a srácok jól boldogultak. Érdekes stratégiai lehetőség volt az egyik fordulóban, hogy nem volt rablás, de 2 feladatból az ellenfél választhatott a játékosnak, sokszor nagy dilemma volt, hogy egy alacsony pontértékű feladványt adjanak, amit biztos kitalál a másik csapat, vagy pedig egy magasabb pontszámot, bízva benne, hogy elrontják, de ha nem, akkor sok pont jár. Az egyik fordulóban ajándék-zóna volt, ahol egyik csapat könyvekért, másik kódos HKK lapokért játszhatott és mindkét csapat szép számmal vitt a nyereményekből. A végelszámolásban végül kicsivel (10 ponttal) a pécsi csapat nyert!

S6303068

A nagy előretörés

A harmadik nap draftja 3 csomag Tengermélyből volt. Két hatos asztalnál ment a draft az alábbi összetételben.

1. asztal:

 • Moschnitzka Ádám
 • Schwartz József
 • Szabó András
 • Simon Richárd
 • Dömény Balázs
 • Balog István

2. asztal:

 • Sziva Csaba
 • Bognár Bálint
 • Király Zsolt
 • Varga Krisztián
 • Vasvári István
 • Véber Richárd

A szokásoknak megfelelően megint kialakult egy ’majdnem pécsi’ és egy ’majdnem Pécsen kívüli’ asztal. A két asztalnál azonban teljesen máshogy alakultak a küzdelmek.

Az 1. csoportban a négy továbbjutó viszonylag hamar eldőlt, ahogy a csoportelsőség is, a 2-4. helyekért zajlott kemény csata, amit végül a pluszpontok döntöttek el. A csoport végeredménye így alakult:

1. Moschnitzka Ádám – 13 pont
2. Schwartz József – 9 pont
3. Szabó András – 8 pont
4. Dömény Balázs – 6 pont
5. Simon Richárd – 1 pont
6. Balog István – 0 pont

A 2. asztalon végletekig kiélezett küzdelem zajlott, az utolsó forduló előtt még minden játékosnak volt matematikai esélye a továbbjutásra, és a csoportgyőzelem is a végén, másodlagos pontokkal dőlt el! A végeredmény így nézett ki:

1. Bognár Bálint – 10 pont
2. Sziva Csaba – 10 pont
3. Varga Krisztián – 8 pont
4. Király Zsolt – 5 pont
5. Véber Richárd – 3 pont
6. Vasvári István – 0 pont

S6303098

A 8 között még két győzelemig tartó egyenes kieséses küzdelem zajlott, az alábbi eredményekkel:

Felső ág:

Moschnitzka Ádám 2 – 1 Király Zsolt
Sziva Csaba 0 – 2 Szabó András

Alsó ág:

Bognár Bálint 0 – 2 Dömény Balázs
Schwartz József 1 – 2 Varga Krisztián

Némi meglepetésre tehát a 4 párból csak egyben nyert az a játékos, aki a csoportjában az első két hely valamelyikén játszott.

 • A négy játékosból Moschnitzka Ádám a gyűjtőjátékra nagyban épülő good stuff decket rakott össze, Kalózok kincsével, Agg sziránuszokkal, Álomhozókkal, az ölő részlege az felizmozott Csonthercegekre épített.
 • András kontrollja manafölényre törekedett 3 Aranymágusával, Manaspiráljával és 2 Thu’zad látomásával. Lapelőnyt Fény- és Éjtorony mágusokkal hozott össze, ölését zömmel Teishin keselyűk oldották meg.
 • Balázs hordás-direktsebzős deckje 8 Moa torpedót és 7 Kráken porontyot szedett össze, amelyeket Önbizalommal, Lila tulipánnal erősített, ezenfelül Örvénykeltők és Elit búvárharcosok építették a paklija alapját.
 • Krisztián is elsősorban hordázásra épített, zömmel Elkorcsosult sziránuszokra építve, melyeket Önbizalommal is erősített, de több leszedést használt, mint Balázs.

Az elődöntőkben Szabó András 3-0-ra verte Moschnitzka Ádámot, Dömény Balázs szintén 3-0-ra Varga Krisztiánt. Mindkét eredmény meglepetésnek tekinthető, ugyanis András 3-0-ra kikapott a csoportküzdelmek során Ádámtól, most gyökeresen változott a játék képe, Krisztián meg addig minden ellenfelével szemben szerzett legalább 1 győzelmet.

Moschnitzka Ádám 0 – 3 Szabó András
Dömény Balázs 3 – 0 Varga Krisztián

A döntőben tehát egy manakontroll csapott össze egy hordával. Az első négy meccs szoros csatát hozott, az “aki kezd az nyer” elven. Az utolsó meccsen azonban Balázs 4 Moa torpedós kezdőkeze határozta meg a meccset, amire a második körben még egy ötödiket is hozott. András ugyan kettőt megoldott, ám utána a topdeck fázisban Balázsnak sikerült leütnie láthatatlan lényeivel a maradék 5 ÉP-t.

A bronzmeccsen – szintén kemény csatában, 2-1-ről fordítva – Varga Krisztián nyert, szintén 3-2-es arányban.

A Találkozó végeredménye

1. Dömény Balázs
2. Szabó András
3. Varga Krisztián
4. Moschnitzka Ádám

S6303099

Balázs harmadik alkalommal járt a Találkozón, már tavaly is döntőzött akkor 3-2-es arányban vereséget szenvedett. Győzelmével Budapest Nyugat-Magyarországi Találkozó győzelmek számában utolérte Pécset és Kaposvárt (2-2-2), ő maga pedig a Nyugat-Magyarországi győztesek mellett elmondhatja magáról, hogy két Találkozón is dobogóra állt, amit ezen találkozó előtt csak Moschnitzka Ádám mondhatott el magáról (illetve Aranyi Ákos, aki már 3-nál tart). Érdekesség még, hogy a legjobb 8 között ő az egyetlen versenyző, aki nem kvalifikálta magát a Nemzeti Bajnokságra.

András a 2013-as Nyugat-Magyarországi Találkozó és a 2014-es Nemzeti bajnokság után ezúttal is második helyet ért el. Amellett, hogy ő is csatlakozott ezzel a kétszeri dobogósok táborához, egy sajátos rekordot mondhat el: az elmúlt 3 évben a Találkozó 9 versenyén (3 hagyományos, 3 egylapos, 3 draft) 5 alkalommal végzett a dobogó második fokán.

Krisztián első alkalommal járt a Találkozón, ezzel az év legjobb újonc játékosa is lett egyben. Emellett ő volt az elmúlt 10 évben az egyetlen debreceni játékos, aki pécsi versenyen részt vett, valamint itt említeném meg, hogy a HKK Kvíz győztese is ő lett!

Ádám a tavalyi év után idén is negyedik lett. Ezzel az eredményével immáron ő az egyetlen, aki elmondhatja magáról, hogy amióta Pécsett van a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó, minden alkalommal bejutott a legjobb 4 közé.

Azt hiszem elmondhatom, hogy az alacsony létszám ellenére nagyon jó hangulatú verseny volt, és remélem, számíthatok mindenkire jövőre is! A HKK Kvízt és a rendezvényről készült fotókat itt megtekinthetitek.

Szabó András

6 thoughts on “Harmadszorra sikerült: Dömény Balázs Nyugat-Magyarország Bajnoka!

 1. Na jóóóó így könnyű hogy ha valaki kb fél évet rápihen egy versenyre 😛
  Nagy grat Balázs!!! Remélem ősztől újra többet látunk majd az asztaloknál:)

 2. Köszi 🙂
  Majd akkor láttok újra ha a kánterek nem fognak agyon is verni mellé…
  Addig én pihenőn vagyok 😛

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.