Vendégcikk – A versenyek látogatottságáról

Juhász Ferenc elemzése a Kezdő Ligában felbukkanó új játékosokról, kérdőívvel.

Sziasztok! A cikk apropóját a júliusi Beholderes hagyományos verseny (számomra) gyenge látogatottsága inspirálta. Három kategóriában került megrendezésre a verseny, amin az alábbiak szerint alakul a részvétel: 25 profi, 11 amatőr, 10 kezdő.

Természetesen tudom, nyár van, és sokan inkább a strandot választják, mint hogy versenyre menjenek, de mégis úgy gondolom, hogy a profi kategóriát leszámítva (ahol a 25 végülis egy tűrhető adat) túl kevesen voltak a többi kategóriában. A profiknál nyilvánvalóan a Nemzetire való tesztelés lehetősége növelte első sorban a harci kedvet (a nevezők 88%-a kijutott az év versenyére), de az amatőr kategóriában is 11-ből 5 ember érintett lesz augusztusban. Mégis annak fényében gondolom kevésnek a létszámot első sorban, hogy a Kezdő Liga mondhatni „dübörög”, de valamiért mégsem sikerül versenyekre kellő számban elcsábítani őket. Szerintem fontos problémáról beszélünk, ugyanis ők kell, hogy jelentsék a játék jövőjét, és nyilván cél, hogy minél jobban és minél hamarabb „beszippantsa” őket a játék.

DSC00860

Pár számadattal untatnám a nagyérdeműt, hogy lássuk is mire is alapozom a „kirohanásom”. Az utóbbi négy hónapban regisztráltak száma a Kezdő Ligában:

 • április – 29
 • május – 28
 • június – 29
 • július 32

Eléggé stabil számadatok, ez vitathatatlan. Összesen 63 különböző nevező volt a négy hónap alatt. 8 ember vett részt mind a négy alakalommal, 6 három alkalommal, és 12 két alakalommal, valamint 37 esetben csak egy alakalommal nevezett az illető a ligába. A 37 nagy számnak tűnik, de ebből 15-en most júliusban jöttek első alkalommal, így reméljük, esetükben nem mérvadó ez a szám, valamint két esetben a nevező rögtön az első két hely valamelyikén végzett, így következőleg már nem tudott újra regisztrálni, és további két fő egyéb helyen szerzett profi pontot időközben. Ha tehát őket nem vesszük számításba, akkor ez azt jelenti, hogy a 44 főből 18 volt, aki nem folytatta a ligában való részvételt annak ellenére, hogy lett volna rá lehetősége. Ez annyit tesz, hogy kb. 60% esély van arra, hogy ha valaki „betéved” egy Kezdő Ligás versenyre, az rá is kap a játék ízére, és újra el fog látogatni a következő hónapban is. Véleményem szerint ez egy nagyon korrekt szám, főleg annak fényében, hogy átlagosan minden hónapban 12 új játékos nevez a ligába. Ez annyit tesz, hogy 7 fővel nő a HKK-sok tábora a „ligának hála” hónapról hónapra. Mindezen számok azt mutatják, hogy van bőséggel potenciál a játék jövőjét tekintve.

DSC00510

Viszont ami a cikk apropóját is adja, az nem más, mint hogy valamiért ebből az „óriási” játékosmennyiségből nagyon kis százalék jutott el a beholderes versenyekre, annak ellenére, hogy pont számukra van indítva a kezdő kategória, így gondolhatnánk, minden adott, hogy ellepjék ezen játékosok az asztalokat, és belevessék magukat a nagybetűs VERSENY játékba, de ez még sincs így. Az elmúlt 4 hónapban két alakalommal került megrendezésre a kezdő kategóriás verseny a havi nagy behós megmérettetéseken, áprilisban 8 fő részvételével, most júliusban pedig 10 nevezővel. Ezeket a tragikus számokat még jobban beárnyékolja az a tény, hogy áprilisban a 8-ból 5 fő, júliusban pedig 10-ből 6 fő volt, aki részt vett korábban valamelyik Kezdő Ligában. Láthatjuk a számokból, hogy valami azért nincsen rendjén. A ligában átlagosan havonta közel 30 ember fordul meg, de ebből a beholderes versenyre csak a 19%-a jut el. Első gondolatom az volt, hogy esetleg nagyon kiesik a város központjából a beholderes helyszín, és emiatt nem mennek ki, ezért megvizsgáltam, vajh’ a „megszokott” helyszínre mennyien mennek el egy blogos vagy dungeonos verseny esetében a ligában résztvevők.

Nézzük a számokat (nevezettek/kezdő ligás):

HKK Blog

 • április – 29/4
 • május – 61/17
 • június – 24/6

Dungeon

 • április – 35/3
 • május – 34/2
 • június – 25/4
 • július – 28/6

Első körben leszögezném, hogy 2-3 ember kb. minden esetben olyan személyeket jelent, akik megnyerték a ligát, vagy egyéb helyen profi pontot szereztek, vagyis mondhatni keményvonalas HKK player lett belőlük. Így a májusi blogos versenytől eltekintve mondhatjuk, hogy valószínűleg nem a helyszín lehet az oka a részvételek elmaradásának, hisz a megszokott helyre csak le kellene találniuk az embereknek. A májusi blogos versenyt viszont érdemes górcső alá venni, mi lehetett az, ami miatt ilyen ISZONYATOS nagy létszám látogatott el. Nézzük milyen extrákkal készültek a srácok eme alkalomból:

 • 200 Ft-os nevezési díj
 • UR-ekkel zsákbamacska vásárlási lehetőség

Hmm… nem mondom, hogy semmiség, de megnézve azt, hogy a létszám valamivel több mint a duplája volt a vizsgált versenyek átlagának, hát minimum fűszoknyás maláj lányokat vártam volna és ingyen sört. A duplázás ráadásul a teljes létszámot tekintve értendő, a kezdő ligások részvétele több mint háromszorosára nőtt ezen a versenyen. Egy kiindulási alapnak szerintem mindenképp jó lehet ez a verseny, hogy mivel lehet elcsábítani a versenyekre a kezdőket, hiszen a Kezdő Ligában is olcsó a nevezés(400 Ft) és mindenkinek fix jutalom (Zén) jár, így ha valamivel, akkor esetleg ezzel lehet párhuzamot vonni a két esetben.

DSC00511

Mivel a kérdéskör nagyon piszkálja a csőröm, ezért készítettem (többek segedelmével, akiknek ezúton is köszönet) egy kérdőívet. Ez nem elsősorban a Kezdő Ligában résztvevőkre van kihegyezve, de ki lehet majd belőle szűrni a megfelelő infókat rájuk való tekintettel is, és egyéb versenyszervezéssel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatunk. Pár hét múlva tervezek majd egy újabb cikket, aminek a kérdőív eredményiből levont tanulság szolgál alapjául, tehát kérnék mindenkit, hogy töltsétek ki, hátha rátalálunk a Szent Grálra, és tovább tudjuk fokozni a versenyre járó kedvet.

A vizsgált Budapesti helyszíneknél nem vizsgáltam az Excelsioros versenyeket, ugyanis egyrészről az eredmények a Kezdő Ligásokat tekintve eléggé hasonlóak, mint a többi helyszínen, valamint az Excelsioron a 18-as karikával egy mondhatni „komoly” szűrő is van a brigádon, ami némileg akár torzíthatja az eredményeket. Ennek ellenére nem mennék el teljesen szó nélkül az Ex mellett, mint versenyhelyszín, aminek oka egyrészről az, hogy büszkeséggel tölt el, hogy ennyire működik a dolog, amit „kitaláltunk”, és Nálunk is állandósulni látszik a 20 körüli nevező. Másrészről ezzel a példával sokkal inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy érdemes lehet eltérni a megszokott sémáktól, és figyelni kell arra, vajon mivel lehetne még jobban bevonni a játékosokat a versenyek világába. Lehet a rövidebb versenyeké a jövő, vagy az olcsóbb nevezési díj, ami számít, vagy épp pont magasabb nevezési költségű, „exkluzívabb” versenyekkel lehetne néhány embert jobban a versenyzésre bírni, esetleg a kulturáltabb környezet lenne a megoldás? Nehéz kérdések ezek, és még persze sokat fel is lehetne tenni ezek mellett, amit bátran tegyetek is meg a kommentek között, ezzel is segítve a versenyszervezőknek abban, hogy mi inspirálna titeket jobban, hogy ellátogassatok a versenyekre.

Ezúton zárom soraimat, és biztatnék mindenkit, hogy (lehetőségeihez mérten) járjon versenyre, hiszen a kedvenc hobbink (lehet) több, mint egy játék. Ez egy nagybetűs SPORT, ahol mi más motiválhatná jobban az embert, mint hogy megmérettesse magát, és a legjobbnak bizonyuljon!

JuFe

20 thoughts on “Vendégcikk – A versenyek látogatottságáról

 1. Hajrá Feri! remélem vmit sikerül ezzel kapcsolatban alkotni.
  Kitöltöttem a kérdőívet.
  És igen legyen benn a városban a verseny!
  T*köm tele van a másfél órás utazásokkal Wekerlére.

 2. Valamit elronthattál a kérdőív szerkesztésében, mert a jelenlegi formájában a “Helyszínválasztás esetén melyek a fontos tényezők?” kérdésnél azt a hibaüzenetet írja ki, hogy “Oszloponként csak egy választ jelöljön ki.”, holott úgy lenne helyes, ha soronként nem lehetne megadni több választ, nem oszloponként.
  Ha lehetséges, javítsd, mert így nem engedi elküldeni a kérdőívet nálam.
  (Változtathatok is a válaszaimon, hogy működjön, de az milyen már!)

 3. Hiba az Ön készülékében van. Mint ahogy kérem is a kérdőívben sorrendet szükséges felállítani, tehát 1 számot 1 tényezőhöz rendelj pls.

 4. Balukapitány:J ól van az úgy, mivel priorizálni kell.
  Úgyis fel lehetett volna tenni a kérdést, hogy melyik a fontosabb neked, sorszámozd. Az ön készülékében van a baj.

 5. Inkább a fejemben. 😀
  Sokat foglalkoztam kérdőívekkel a tanulmányaim során, és a kérdés elolvasása után rögtön feltételeztem, hogy 1-9-es skálán vagy kíváncsi a dologra.
  Ha kevésbé értenék hozzájuk és vettem volna a fáradtságot elolvasni a zárójeles részt is a rutin helyett, akkor észre vettem volna. Elnézést.
  (Csak zárójelesen jegyzem meg, hogy azért hittem ezt, mert az ilyen kérdéseknél a sorrendre ritkán kérdeznek rá, és inkább skálákat vesznek fel, amiből utólag csinálnak összesítést. A sorrendes kérdések veszélyesek, mert sokszor nehéz eldönteni a kérdezőnek és a kérdezettnek egyaránt, hogy az elemek valóban sorba állíthatók-e egyáltalán logikailag. Ezeknél éppen nem vitatom, mert ez szerencsére pont egy olyan kérdés, ahol ennek van értelme, csak szokatlan ilyet látni. A több felvett skála általában kevésbé torzít és több szempontból is elemezhető. De ez egy egyszerű kérdés, működhet ez is.)

 6. Nagyon jó a kérdőív, bár a Pesten vagy vidéken játszol kérdést lehet inkább 5 válaszlehetőségesre adtam volna (kizárólag Pest, többnyire Pest, ugyanannyit, többnyire vidék, kizárólag vidék), így nehezen tudtam magamról eldönteni, mi az igazság 🙂 Meg van egy látszatellentmondás a válaszaim között 🙂

  Egyébként majd igazán segíthetnél, mert a Phd-mhoz nekem is kellene egy ilyen kérdőív, és ha nagyon elbizonytalanodom, lehet nem árt kis segítség 🙂

 7. Köszönöm Bubu. Mint ahogy írtam nekem is akad azért segítségem,de persze ha tudok segítek szívesen!

 8. Bubu, legalább 6 kurzuson tanultam, hogyan kell kérdőívet szerkeszteni, szívesen segítek én is.

  Feri, a kérdőív nem rossz, leszámítva a sorba rendezős kérdést, azzal szívatni akartad az embereket? 😀 (azért kitöltöttem, de nem minden válaszom fedi a valóságot)

 9. ez a sorrendbe rakás azért elég necces
  kb. az első 2 fix meg az utolsó 3, a közte levő az egy nagy “massza”, amit lehet, hogy már 5 perc múlva máshogy raknék sorba

 10. Nálam az utolsó 3 bejelölt volt massza, mert kb. mindegyik hidegen hagy 🙂 A TOP 6-nál azért egyértelműen el tudtam dönteni.

 11. Nos én személy szerint pont a kezdő ligát sajnálom, mármint azt, hogy nem tudok rajta részt venni. A 15.30-as időpont elég erősen leszűkíti a kört a nem hagyományos intervallumban dolgozó emberekre. Lehetne mondjuk hétköznap esti órákban, vagy hétvégén külön kezdő verseny. A versenyre el nem menés előtt pedig értetlenül állok, pár hónapos tapasztalat alapján (8 verseny) eddig, 1-2 kivételtől eltekintve, mindenki jó fej és segítőkész (JuFe és Dév brutál sokat segít, innen is köszi!). Annak ellenére, hogy 1-2 meccsen csak néző vagyok baromira élvezem a játékot és szerencsére a versenyenkénti, jelenlegi célomat (2-3 győzelem) sikerül is abszolválni. Engem egyetlen dolog zavar, de ez az én tapasztalatlanságomból fakad, hogy egész egyszerűen néha nem tudom, hogy mi történik az asztalon, és nem állíthatom meg (főleg egy excelsioros pörgős versenyen) az ellent, hogy bocs, látom, hogy eltűnt 15 ép-m, és hogy kijátszottál 80 ezer lapot, de magyarázd már el kérlek, hogy mit csináltál 🙂 Versenyre járni jó, mert rengeteg olyan szabály és hivatkozás megtanulható, ami az ismert helyeken (blog, beho) nem lelhető fel, plusz tapasztalat, plusz nem fogod magad összeszarni egy idő után, ha szembe ül veled egy veterán játékos.

  Ami szerintem még jobban segítene (nekem legalábbis biztosan), az rengeteg játék elemzés videó (mi, miért történik, miért így reagált adott játékos adott szituációra), kicsit későbbi kezdő liga kezdési időpont, alap szabályzatok és szituációs magyarázatok összefoglalója (behos nagyon alap, a blogos Simon Dánieles összefoglaló jó, de éles szituációkban ezek másképp működnek), egy szóval a kezdők egy kicsit “interaktívabb” foglalkoztatása. Tudom toborzás és kezdő liga, de munka miatt ezek az időpontok nekem kivitelezhetetlenek. Ha ezekkel egyedül vagyok és túl sokat akarok, akkor qssolok és járok tovább az exceles és hétvégi versenyekre (ahogyan eddig is) 🙂

  Uff. Ennyit akartam.

 12. A játékelemzéseknek indítottuk útjának a Reakció rovatot, de sajnos egyszerre nem tudunk több videót feltölteni, mert jelenleg aktuális döntőket tervezünk felszinkronizálni, ahhoz meg kell aktuális döntő 😀
  ( https://youtu.be/gHrquU5cD0g )

  A másik, hogy nyugodtan kérdezz bele az ellenfél játékába, hogy mit csinál, el megy vele egy kis idő az tény, de senki nem fog amiatt beszólni, mert kezdő vagy, és nem értesz valamit, sőt! Ha valami nem tiszta mindig kérdezz vissza, az is lehet, hogy az ellenfél hibázott.

 13. JuFe,

  köszi, hogy foglalkozol a kérdéssel, engem is nagyon zavar, hogy a Kezdő Ligások nem jönnek elég sokan a Kezdő kategóriás versenyeinkre, pedig ár/nyeremény arányban brutálisan jó a verseny… hátha tudunk igazítani rajta, hogy vonzóbb legyen.
  (egyedül a “legyen-e beljebb a városban” kérdésre tudnék így előre 90%-ot jósolni, kicsit “legyen-e ingyen sör” jellegű ez a kérdés, csak pont ez nem egyszerű – ld. a közelmúlt próbálkozásait is)

 14. Én is nagyon kérek, hogy mindenki töltse ki, ill. hívjátok fel kezdő ismerőseitek figyelmét is a kérdőívre, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk, amihez aztán alkalmazkodhatunk.

 15. Visszajelzés: Videók: a következő lépés | HKK Blog

 16. @Balage

  Nem értem az adott kérdéssel szemben húzott párhuzamot. Létezik a belvárosban “olcsó” megoldás ilyen rendezvények megszervezésére. De még ha nem lenne olcsó megoldás és a nép akarja a dolgot talán meg akkor sem elvetendő az ötlet csak egyszerűen megkell kérdezni a nagyérdeműt, hogy vajh mennyit ér az időtök? Tudtommal Zsolti tarsolyában is van olyan hely amit fellehetne használni.Nem tudom milyen közelmúltbeli próbálkozások voltak eddig.

 17. A kozelmultbeli probalkozasrol Abbas Krisz (es szerintem Zsolti is) tud mondani, nem emlekszem a hely nevere, ami sajnos nem jott ossze. De reszemrol abszolut tamogatom a beljebb koltozest, ha ez lehetseges, ahogy szerintem kb. mindenki. Ha barkinek van konkret javaslata, az nyilvan welcome. (parkolas is fontos!)

  Fontosabb: mi a helyzet a kerdoivekkel? (marmint az eredmenyre gondolok, engem nagyon erdekelne, es nyilvan mast is)

 18. 10 napot ugye nem voltam magyar földön előtte meg nemzeti volt:P Lassan összeszedem magam és valszeg jövő hét közepére igyekszem megírni a cikket belőle.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.