Vendégcikk – 13+1 érdekesség a Nemzeti Bajnokságról

Szabó András összeállítása a Nemzeti Bajnokság statisztikáiból.

A héten végre kezdetét veszi az a HKK-s rendezvény, amelyre egész évben talán a legtöbbet várunk. A felkészülés időszaka mostanra már lezárult, az utolsó pár nap – számomra legalábbis – már a pihenésről szól. Azok, akik szeretik az érdekességeket, illetőleg a számszerű adatokat, összeállítottam néhány érdekességet az elmúlt 18 év Nemzeti Bajnokságairól.

1. Az elmúlt 18 évben összesen 25 játékos jutott el a Nemzeti Bajnokság döntőjéig. Négyen három alkalommal is bejutottak (Baross Ferenc, Panyik Zoltán, Rém András, Sass Tamás), hárman pedig kétszer jutottak el a döntőig (Ádám Norbert, Dönczi Krisztián, Moschnitzka Ádám). A 25 játékosból 16-an szereztek bajnoki címet legalább egyszer.

2. Azok közül, akik több alkalommal is játszottak Nemzeti Bajnoki döntőt, legalább egyszer (Sass Tamást leszámítva pontosan egyszer) mindenki Nemzeti Bajnok is lett. Az egyetlen kivétel sokáig Baross Ferenc volt, aki 2005 és 2009 között két második hellyel, de nulla bajnoki címmel állt, mikor 2009-ben megszerezte a bajnoki címet is. Amennyiben Bartus Gergely, Juhász Ferenc vagy Szabó András idén a nemzeti ezüstérmes, úgy ő lesz a második olyan személy, aki elmondhatja magáról, hogy két ezüstérme van, bajnoki cím nélkül.

3. Az idei versenyen két veterán döntős is jelen lesz (ha eljön): Abbas Krisztián 2002-ben, Juhász Ferenc 2003-ban játszott utoljára Nemzeti Bajnoki döntőt. Emellett meg kell említeni, hogy mindketten hosszabb ideig nem voltak aktív játékosok, Juhász Ferenc pedig két éve a Nemzeti Bajnokság dobogójának harmadik fokára állt!

4. A Nemzeti Bajnokság történetében összesen egy páros mondhatja el magáról, hogy kétszer is döntőzött. 2000-ben és 2006-ban is Sass Tamás és Rém András játszotta a Nemzeti Bajnokság döntőjét, és mindkettőt Sass Tamás nyerte. Idén elég csekély arra az esély, hogy egy korábbi döntős páros játszik ismételten, de a 2012-es (Dönczi Krisztián vs. Moschnitzka Ádám) vagy a 2014-es (Egyed Dávid vs. Szabó András) döntő megismétlődhet.

5. A Nemzeti Bajnokság történetében címvédés nem volt. A legközelebb ehhez Moschnitzka Ádám járt, aki 2011-es győzelme után 2012-ben is a döntőben volt, de ott alulmaradt. Rajta kívül még Rém András mondhatja el magáról, hogy két egymást követő évben játszott döntőt, de az eredmények nála fordítva érkeztek: 2000-es második helye után 2001-ben sikerült bajnoki címet szereznie.

6. Az első két nap győztesei ritkán jutnak el a Nemzeti Bajnokság megnyeréséig. Az első nap nyertesei közül ketten, 1998-ban Holtzinger Dániel, 2003-ban Szinay Péter tudott a Bajnokság végén diadalmaskodni. A második nap győztese összesen egyszer nyerte meg a végső megmérettetést, 2011-ben Moschnitzka Ádám.

7. Nem szerencsés az első két hely valamelyikén bejutni a 16-ba. Az elmúlt 13 évben senki nem tudott az első két bejutó helyről nyerni, sőt, az elmúlt 5 évből 3 alkalommal az első két nap alapján vezető játékos még a legjobb 8-ba sem jutott be. Annál szerencsésebb a 3-4. hely valamelyikén bejutni, ugyanis az elmúlt 13 évben 3-3 akalommal lett az első két nap utáni 3., illetőleg 4. helyezett a Nemzeti Bajnok. Szerencsés számnak minősül a 9. és a 14. helyezés, ami szintén 2-2 alkalommal hozott Bajnoki címet.

8. Az elmúlt 5 évben összesen 45 játékos jutott be a Nemzeti Bajnokság top 16-jába.

9. Nem volt olyan játékos, aki az elmúlt 5 évben mind az öt alkalommal bejutott volna a 16-ba. Az elmúlt 3 év Nemzeti bajnokai álltak ehhez nagyon közel, de két játékosnak (Dönczi Krisztián, Egyed Dávid) a 2011-es év jelentette a törést, Abonyi Attila pedig négy éven keresztül került zsinórban a 16 közé, azonban tavaly nem sikerült neki.

10. Az elmúlt időszakban átlagosan 6,2 játékos jutott be a Nemzeti Bajnokság legjobb 16-jába az egy évvel korábbi 16-os mezőnyből. E téren a tavalyi év történelmi mélypont volt, összesen 4 játékosnak sikeült a 2013-as top 16-ból ismét bejutnia.

11. Nem volt példa arra az elmúlt 5 évben, hogy valaki 6 pont alatti első napot követően bejutott volna a második napra. 6 ponttal azonban két játékosnak is sikerült: 2013-ban Egyed Dávid 6 pont után a második napon 18 pontot szerzett, így 24 ponttal a hatodik helyen ért célba. Ennél valamivel kisebb bravúrt ért el Szabó András, aki 2011-ben szintén egy hatpontos első nap után csúszott be a második napra, 21 ponttal.

12. Általában aki az első vagy a második napon a dobogóra tud állni, annak a harmadik napi bejutás összejön. Az egyetlen kivétel az elmúlt 5 évből 2011-ben volt: Dárday Gergely hiába végzett a 2 napon az előkelő második helyen, az első napi 1/6-ja után ez is kevés volt.

13. Az elmúlt 4 évben mindig olyan páros játszotta a döntőt, akik korábban sosem szerepeltek együtt a Nemzeti top 16 között.

+1. A tartalékok viszonylag ritkán jutnak szóhoz, utoljára 2009-ben került erre sor, amikor Báder Mátyás helyett jutott szóhoz Szabó Dávid. Érdemes ugyanakkor a tartalékoknak elmenni a harmadik napra, ugyanis bármi megtörténhet. Erre ékes bizonyíték, hogy 2003-ban még a 20. helyezettnek is sikerült a 16-os döntőbe jutnia, mert egy meg nem érkező játékos helyett be tudott ugrani, az előtte végzők ugyanis nem jelentek meg.

Szabó András

3 thoughts on “Vendégcikk – 13+1 érdekesség a Nemzeti Bajnokságról

  1. Elmondom az atkom: az 1. nap mindig kb. 6 : 4-et hozok, viszont a 2. napon eddig sosem szerepeltem normalisan, mert: berugtam, reszeg vagyok, nőzöm, nincs deckem, iszom, elaludtam, Gaspar Tomi sorsolo progija viccel velem, keptelen vagyok nagyobbat dobni, rock n roll, zombi vagyok vagy egyszeruen csak Barti 😀

  2. Kösz, Dév, igyekszik az ember 🙂 Néha az ember maga is meglepődik, amikor leesik neki egy érdekesség.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.