Fantasy Nemzeti – avagy a blogos tippjáték mélyebb elemzése

Érdekességek és tények 10 percben a 2015-ös Nemzetiről, a HKK-s közösség által leadott tippek kapcsán!

A Fantasy Ligák intézménye egy ideje már nagyban hódít a nyugati világban: a focitól a egyetemi vizsgákon át egészen az e-sportokig mindenre ráhúzzák manapság. A lényeg, hogy egy meghatározott keretösszegből kell saját csapatot alkotni, és akinek a csapata több pontot hoz a konyhára, már nyert is egy rakás pénzt. Bonyolítja a dolgot, hogy a jó játékosokat természetesen többe kerül kiválasztani, míg az olcsóbbak általában kevésbé lesznek ügyesek. Persze mindig bejátszhat a meglepetés ereje, és a játékosok többféle módon is szállíthatnak pontokat, akár a vesztesek között is bukkanhatunk igazi kincsesbányára, a végeredményt pedig extra szorzók teszik teljessé.

Az utóbbi időben elég sokat foglalkozom ezzel a témakörrel, főleg esport vonalon, de a komoly tétek után most kedvenc játékunk, a HKK falain belül végeztem egy kis elemzést, méghozzá a Ti tippjeitek alapján. Az eredeti modellhez képest változás, hogy keretösszeg ezúttal nem volt, vagyis mindenki a legjobbakat pickelhette, már ha fel tudta mérni, ki lesz az. Hiszen meglepetések pozitív és negatív irányban egyaránt előfordultak: lássuk, melyik tippelőnk nyerte volna a Fantasy Nemzetit, ha az esportban megismert számítási módszerek szerint pontozva a játékosokat, meghúzzuk a végső eredményt?

Kezdjük is a cikket a pontszámítási metódus magyarázatával.

 • Minden helyes tipp 5 pontot ért, vagyis ha az adott tippelő listáján szereplő versenyző bejutott a harmadik napra, az 5 pontot jelent, amennyiben nem jutott tovább két nap után, úgy nulla járt érte.
 • Az első két nap összesített eredményeit szintén díjaztuk, hiszen bejutó és bejutó között is különbség van. Az első hely 20 pontot, a második 15-öt, a harmadik 10-et, míg a negyedik 5-öt ért a végső elszámolásnál, a következő négy helyezett 3-3 pontot hozott, az alsó 50%-ba tartozók viszont semennyit.
 • A harmadik napi draft eredmények (vagyis a Nemzeti végeredménye) szintén ilyen számítási rendszerben hozta a pontokat, egy játékos összpontszáma tehát 3 különböző változó eredménye volt. Bejutott-e a harmadik napra; hogy szerepelt az első két napon; és hogyan szerepelt a drafton.
 • A Nemzeti Bajnok kilétét senki nem találta el, de a végső győztesre leadott tipp egyfajta „shotcaller”-ként működött, vagyis újból megkaptad annak a játékosnak az összpontszámát, akit végső bajnokként megjelöltél.

DSC_0238

Elöljáróban annyit mondanék, hogy a statisztika nem reprezentálja a teljes HKK-s közösség tényleges véleményét, csupán azokét, akik részt vettek a blogos tippjátékban. Köztük azonban korábbi nemzeti bajnokok, vérbeli profik, régi és jelenlegi tesztelők, feltörekvő kezdők és a profivá válás útján járó amatőrök is akadnak szép számmal, sőt, még a Beholder háza tájáról is érkezett tipp. Egyszóval a HKK világának valamennyi szegmensétől kaptunk tippeket, külön örülünk neki, hogy minden réteg megszólalt a kérdéskörben.

Következzen tehát a nagy szembesítés, vagyis kiderül, kit hogyan ítélt meg a közösség 2015-ben! Ki hálálta meg a bizalmat pontjaival, és kin úszott el egy esetleges első hely? Nézzük, kik bizonyultak jó, vagy éppen rossz választásnak, és kik voltak a meglepetésemberek a Nemzeti Fantasy pontversenyben! Vigyázat, ipari mennyiségű statisztika és következtetés várható, a cikk további részéhez szükséges olvasási idő: 7 perc. A pontos megértéshez ezen a linken bármikor belepillanthattok a statisztikákat tartalmazó táblázatba.

A bejutással kezdjük: minden tippelő szíve szerint top 16-ba juttatta volna Aranyi Ákost, Bartus Gergelyt, Csető Zsoltot, Dönczi Krisztiánt és a címvédésre készülő Egyed Dávidot egyaránt. Barti mindhárom napot kihagyta, így egy kövér nullával ajándékozott meg minden tippelőnket, DK és Dév pedig a három helyről összegyűjthető összpontszámot nézve 10-10 pontjukkal a középmezőnyben végeztek. Zsolt és Ákos ugyanakkor szépen hozták a fantáziapontokat, mindhárom kategóriából jutott nekik pont, sőt, egy-egy dobogós hellyel is megörvendeztették az őket pickelőket, de még így sem fért fel egyikük sem a képzeletbeli összesített dobogóra.

Nem úgy Horváth Dávid, aki másodikként végzett az összpontszám alapján, így majdnem a Nemzeti Fantasy MVP-je lett. Őt egy híján minden tippelő pickelte. Az egyetlen, aki nem gondolta úgy, hogy Dávid bejut a harmadik napra éppen ő maga volt – szerénységből ötös, tippelésből és önbizalomból egyes! Mellette Juféről gondolta még úgy egy kivétellel minden tippelő, hogy továbbjut a harmadik napra, ami be is jött, és bár az általa szállított 11 pont nem rossz eredmény, Barti, DK és Dév eredményéhez hasonlóan ez a szám szintén a várakozások alatt maradt, tekintve, hogy többen a végső győzelemre is esélyesnek tartották.

Erdős Viktort és Gergely Ferencet a tippelők 92%-a választotta csapatába, előbbi a három pontszerzési lehetőséggel összesen szerzett 5 pontjával, míg utóbbi a korai kieséssel lepett meg sokakat. Szintén meglepetésként tekinthetünk ugyanakkor Moschnitzka Ádám MVP címére, aki az első két nap eredménye alapján, és a drafton is dobogós tudott lenni. Az őt választó 87,5% dörzsölheti a markát, Mosi szépen szállította a pontokat. Hát ha még be merte volna bárki vállalni shotcallernek …

A választási frekventáltságot az eredményességgel összevetve elérkeztünk az első komolyabb hullámvölgyhöz, a Kocsis István, Molnár Ferenc, Szabó András, Szatmári Bálint és Valler Krisztián által alkotott ötöst ugyanis egytől-egyig több, mint a tippelők 60%-a pickelte, ám közülük csak Szati jutott top 16-ba. Viktorhoz hasonlóan azonban ő is csupán a harmadik napra való bejutásért járó 5 pontot szerezve zárt, sem az első két nap alapján felállított végeredményében, sem a drafton nem jutott top8-ba. Az említett öt játékos tehát átlagosan egy-egy pontot hozott, ami kétségtelenül kevés, múltbéli eredményeiket tekintve.

A 42%-osok versenyét Schwartz József és Gáspár Tamás vívta, és akár a későbbi végeredmény fényében is eldöntöttnek ítélhetjük, melyikük szállította a több pontot. De hogy pontosak legyünk, Schwartz kiugróan jó, talán nem várt 25 pontja az összpontszámot tekintve a harmadik helyre volt elég, Tomi 0 pontja pedig a már említett hullámvölgyet folytatta.

Az eddig felsoroltakon kívül összesen még 17 játékos szerepelt a tippelők névsorában, mindannyian csupán 10-nél kevesebb alkalommal. Abbas Krisztián, Bognár Bálint, Elekes Gábor, Horváth Zsolt, Jancsár János, Kahn Evarth, Király Zsolt, Kocsis Norbert, Makó Gergely, Mikulás Ádám, Pásztor Szabolcs, Sepsei Sándor, Szarvas Attila, Sziklai Krisztián, Varga Krisztián, Várnai Péter és Veres Péter közül pedig talán csak Horváth Zsolt teljesítményét lőtték be rosszul a játékosok. Őt az összes tippelő csupán egynyolcada választotta, pedig az összpontszámot tekintve JuFével azonos eredményt ért el, meglepetésre többet, mint DK vagy éppen Dév. Igazi value pick! Bögös Dániel – bár nem szerepelt senki listájában – mindenképp említést érdemel még, 8-as összpontszámával ugyanis a nemzetin induló teljes mezőny top10-ébe is befért Fantasy pontok tekintetében. Ha ezt többen előre látták volna …

(Ne felejtsétek, ezen a linken bármikor belepillanthattok a statisztikákat tartalmazó táblázatba.)

DSC_0239

A játékosok megörvendeztetőjének ugyanakkor nem az MVP Mosit, hanem Horváth Dávidot nevezhetjük, ha kiszámoljuk a teljes Fantasy mezőnynek szállított pontokat. Dávid ugyanis több pickjének köszönhetően összesen 644 pontot hozott a konyhára, Mosi 630-a mellett. A dobogó harmadik helye Zsoltié lett, aki közel 100 ponttal hozott többet, mint a negyedik Ákos. Egy kisebb szakadék után Jufe és Schwartz követi a mezőnyt 253, illetve 250 ponttal.

A meglepetéseket figyelembe véve Schwartzot és Horváth Zsoltot említeném ki, akiktől igen kevesen vártak még harmadik napra történ bejutást is, ilyen sok pontot meg pláne, kellemesen rácáfoltak tehát a kétkedőkre. Negatív meglepetés több is akadt, közülük talán az élmezőnybe várt Dönczi Krisztián, Egyed Dávid, Erdős Viktor, Gergely Ferenc, Juhász Ferenc ötös a legszembetűnőbb, a statisztikák szerint. Összesen szerzett 36 pontjuk csak kicsivel több, mint Mosi 30 pontja, a teljes mezőnynek szerzett 843 pontjuk háromnegyedét pedig Horváth Dávid egyedül is összeszedte a Fantasy Nemzeti során. Bennük több volt.

A shotcaller bónusz volt végül a mérleg nyelve, ami a Fantasy Nemzeti végső sorrendjét is jelentősen befolyásolta. Látható tehát, hogy az esélyesek közül is jól kellett választani. A Fantasy Nemzeti dobogójából ketten Zsoltit jelölték meg végső győztesként, egyikük pedig Horváth Dávidot, az ő pontjuk duplán nyilván még jobban esett. Összesen 9 ember választása nevezhető jónak, Zsolti 4, Horváth Dávid 3, Ákos pedig 2 alkalommal kapott kiemelést. 5 tippelő sajnálatos 0 pontot kapott a bajnoknak tippelt játékostól, a többiek pedig 10 összpontszám körüli versenyzőt jelöltek a bónuszra, ami sokaknak a tippjátékon belüli győzelembe került.

A játékosok után térjünk is rá a tippelőkre is. A 16 névből négyen is 11 személyt találtak el, ebből a szempontból ez volt a csúcs. A játékosok átlagosan 9,5 személyt találtak el, de legkevesebb 8 embert mindenki helyesen tippelt meg. Az első két nap top4-ét például remekül lőtték be a játékosok, csupán hárman nem pickelték Mosit. A top8-cal már nagyobb bajok voltak, Bögös Dániel és Horváth Zsolt ugyanis alaposan megkavarta az állóvizet. Hibátlan, vagyis 8 találatos nem is volt, hiszen Danira senki nem voksolt a mezőnyből. Sőt, a rajta kívüli hét játékos is csak egyetlen listán kapott egyszerre helyet! A draft top4-e is nehezebben ment, csak 9-en tették listára a későbbi legjobb négy helyezettet, a top8-at itt sem találta el senki.

Az első kategóriát, a top 16 névsorát Trak Thor és Zolinho81 lőtte be a legjobban, az általuk választott játékosok közül 11-en is bejutottak, és a shotcaller pozícióba is kedvező ember került. Az első két nap eredményét tekintve Poghy és Valler Krisztián tippelt a legjobban, a drafteredményt pedig crull, harigeri és Poghy találta el leginkább, holtversenyben.

DSC_0240

A végső sorrend alapján a Fantasy Nemzetin Poghy végzett az első helyen, második lett harigeri, a harmadik helyet pedig crull szerezte meg. Utóbbi teljesítménye már csak azért is megsüvegelendő, mivel átlag alatti, csupán 9 későbbi bejutót talált el, akit viszont pickelt, azok mind szépen hozták a pontokat, ráadásul a shotcaller bónusz és szépen hozott. Az alábbi linken részletes eredményeket találtok a 3 kategóriáról külön-külön, illetve az összesített végeredményről is.

Mi lett volna ha … A végeredmény persze könnyen másként alakulhatott volna. Barti betegségével most ne foglalkozzunk, őt ugyanis mindenki 16-ba várta, crull viszont könnyen előrébb végezhetett volna, ha a munkája miatt biztosan nem induló Pásztor Szabolcs helyett mást, például Horváth Zsoltot pickeli, így ugyanis holtversenyben az első helyen végzett volna. Vagy ha Szabó Krisz nem Egyed Dávidot jelöli shotcaller pozícióba, hanem a későbbi MVP Mosit, máris ő lenne egyedül a pontlista élén! Makó Balázs is könnyedén nyerhetett volna, ha bármelyik később 0 pontot hozó játékosa helyett Schwartzot nevezi csapatába, hisz az általa hozott 25 pont szintén győzelmet ért volna. A fantáziálást persze napestig lehetne folytatni…

Remélem a végigolvasáshoz beharangozott idő valóban elegendő volt, és sikerült egy kis színes, érdekes anyagot összehoznunk a nemzetis tippjáték mélyebb elemzéséből. A Fantasy Nemzeti persze sokkal másabb képet mutatott volna, ha valóban mindenkinek „zsoldja” lett volna a neve mellett, és fix keretből kellett volna összeállítani, a kompromisszumokkal tarkított 16-os listát. De ki tudja, amennyiben lesz a jövőben olyan verseny, melyen borítékolható a nevezők névsora (nincs beugró, se hiányzó), akár élesben is megcsinálhatjuk ezt a kis mókát, némi díjazással a legjobbak felé!

Bíró Tamás

15 thoughts on “Fantasy Nemzeti – avagy a blogos tippjáték mélyebb elemzése

 1. Hát ez király lett Tomi 😀 Érdekes volt és később is szívesen olvasnék ilyet. Köszi, hogy dolgoztál vele

 2. Ha egy versenyszervező vállalja, hogy csinál egy olyan versenyt, ahol 3 nappal előtte fixre tudja mondani a nevezőket, akkor szívesen csinálok rá fantasy versenyt a jövőben. Beárazok mindenkit, lehet nevezni, aztán eredményt hirdetek 😀

 3. Nagyon tetszik a cikk. Alapvetően bmilyen tippelgetős/szavazós poszt van is itt a blogon ritkán szoktam írni, de egy ilyen fajta tippelésben én is benne lennék.

 4. A következő Exes verseny kapcsán megtolhatjuk ezt, ott az előnevezések alapján 90%-ban megvan a fix csapat 1-2 nappal előtte.

 5. Végigolvastam,gondoltam magamban,ismét jó hosszas statisztikát csinált Bubu,erre Tomi csinálta 😀

 6. Sry azoknak akik megtippeltek de nem jött be…sajnos nem értem rá T.T + kórházban is jártam a második nap alatt.

 7. tbiro: ertem a dolgot, de pl. azt nem vagom, hogy a top16-ra tippelest ill. a bajnokra tippelest hogy akartak osszekombinalni a sracok (mondjuk ez a problema most nem all fenn 🙂 ) – ezert gondoltam. Erdekes a cikk btw.

 8. A top16 kiderülése után néztem a tippjátékot, hogy nyertem-e. Láttam, hogy nem. Most meg, kiderült, hogy mégis. Nem bánom, küldhetitek az Achátokat. 🙂

  Egyébként érdekes cikk, ha lesz ilyesmi tippelde, abban szívesen részt veszek.

 9. Mivel az “eredeti” tippjátékban 4-es holtverseny alakult ki, illetve a Nemzeti Bajnok személyét senkinek sem sikerült jól megtippelnie, ezért a Tomi-féle számítási módszert vetettük be alternatívaként, ami azt jelenti, hogy Poghy nyerte az egy csomag Mágusok alkonyát, amit átvehet tőlünk bármelyik HKK Blogos versenyen! Gratula! 🙂

 10. Nash : Állok akkor a feladat elé! Szerda délutáni versenyről lévén szó, szerintem kellene hagyni legalább 24 órát a játékosoknak hogy csapatot alkothassanak, így a cikk kedd délután kellene hogy kimenjen. Ha ehhez megkapom a nevlistát kedd reggel, már indulhat is a buli 😀 Esetleges update-ekkel lehet módosítani a listát ha valaki pont abban a 24 órában akar nevezni, majd meglátjuk. Mennyire vállalható ez így neked ?

 11. Visszajelzés: Nemzeti Bajnokság tippjáték | Eldüen

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.