Paklileírás – Zu’lit parazitája deck

“…és így született Zu’lit sárkánya.”

Kedves gyerekek! Most elmesélek nektek egy mesét, de csak akkor, HA NEM IJEDTEK MEG!!! Na de hagyjuk is a Rémálomföldet, most ugyanis nem erről az örökérvényű klasszikusról lesz szó, hanem egy hasonlóan félelmetes történetről, hamarosan ugyanis szemtanúi lehettek egy igazi Zu’lit sárkány születésének!

zulit_parazitaKomolyra fordítva a szót: mai paklileírásunkban egy teljesen újfajta decket, a Zu’lit parazitájára építő összeállítást fogom nektek bemutatni, melyet immáron három versenyen is próbára tettem, méghozzá nem is rossz eredményekkel, hiszen egy második, egy harmadik és egy negyedik helyet hozott számomra. Hogy őszinte legyek, a pakli megalkotása mögötti motivációmhoz nagyban hozzájárult a szóban forgó ultraritkával kapcsolatos általános vélekedés is, hiszen a többség nagyon gyenge lapnak tartotta, amit kissé furcsálltam. Félreértés ne essék: az Achát gólem vagy az Italkeverés “árnyékában” nyilván nehéz dolga van szegény parazitának, azzal azonban egyáltalán nem tudtam egyetérteni, hogy használhatatlan, ezért úgy döntöttem, megpróbálok rá egy sikeres paklit építeni. Lássuk, mire jutottam.

A lapok

Az első kérdés nyilvánvalóan az, hogy milyen szabálylapot vagy követőt érdemes használni. A hét törzs főnöke alaposan meggyorsíthatja a dolgokat, hiszen magának a parazitának is van altípusa, én azonban inkább egy lassabb, az ellenfelet erősen korlátozó környezet mellett döntöttem, így a Zarknod börtönében megkötéseihez igazodva építettem meg a paklit, úgy gondolom ugyanis, hogy a kevéslapos kezdés és az átlagosnál (általában) több körig tartó meccsek mind-mind kedveznek deckünk alapjának. A kiindulási pont tehát nem kérdés:

3 Zu’lit parazitája

zulit_sarkanyaNyilvánvalóan szeretnénk minél előbb felhúzni ölőlapunkat, így nem kérdés, hogy a maximális példányszámmal érdemes belőle játszani – az már sokkal inkább, hogy tudunk-e nyerni/kölcsönözni belőle ennyit a paklinkba. 🙂 Az, hogy érdemes-e kirakni a parazitát, nagyon nem kérdés soha, hiszen szinte csak a counterelés mondható rá optimális megoldásnak, ami a lap egyik fő erőssége, de így is van azért egy-két olyan dolog, amire azért érdemes odafigyelni. Az egyik az, hogy nehogy bajba kerüljünk azáltal, hogy az ellenfél esetlegesen +1 VP-t kap majd a következő körében (mert mondjuk volt már egy lénye a tartalékban), a másik pedig, hogy jól gondoljuk át, hova kérjük a Zu’lit sárkányát, ha meghal a parazita. Egy 4/4-es szörnyeteg az őrposztban igen veszedelmesen hangzik, ha azonban viszonylag sok ÉP-ben élünk még, nem érdemes kockáztatni a leütését, hiszen a sárkány fő ereje a 4-es tűzleheletben rejlik, ami nem csak kivégző lapként teszi erőssé, de őrposzttakarításnak is igen hatékony. Emellett néha zanszilánk szempontból is számíthat egy tartalékba kapott aktív lény, akár még az ellenfél körében is! Lássuk ezután, mely lapok alkotják a pakli magját – a többségük nem meglepő mód keresés lesz.

3 Rolf
3 Varázslónő
3 Őshangya here
2 Ősi legendák
1 Életadó
*3 Alakváltó ősköd

varazslonoA Rolf és a Varázslónő szerepe igen egyértelmű: mindkettő olyan keresésnek mondható, amelyből aztán ki is tudjuk tenni rögtön a parazitát a zanszilánk költségnek köszönhetően. Ha mi kezdtük a játékot, a második körünkben viszonylag bátran megtehetjük ezt, hiszen az ellenfél 1 VP-ből igen kis eséllyel fog csak tudni counterelni, és legrosszabb esetben is csupán némi tempót fogunk bukni vele, hiszen nekünk is csak egyetlen lapunkba kerül a művelet. Az Őshangya here egy fokkal már speciálisabb példány, hiszen közvetlenül nem keresi ugyan a parazitát, egy Varázslónő közbeiktatásával azonban ugyanúgy megoldhatjuk a második körös parazitát, sőt, még egy passzív herénk is marad az asztalon. Másik teljesen univerzális keresésünkből, az Ősi legendákból én csak 2 darabot használnék, hiába ugyanis a csábító zanszilánk költség, az, hogy két lépésben működik, illetve hogy nem lény alapú, összességében gyengébbé teszi őt a többi keresésünknél – legalábbis a játék elején.

Az 1 darab Életadó első pillantásra talán furán hathat, valójában azonban paklink egyik kulcslapjáról van szó, mely egy rendkívül erős kombót tesz lehetővé, amihez elég mindössze egy Varázslónő vagy egy Őshangya here – na meg persze némi mana! Íme ennek a levezetése (zárójelben mindig jelzem, hogy mennyi VP-t költöttünk az adott körben):

Kijátszunk egy Őshangya herét, amivel keresünk egy Varázslónőt (1 VP). Kitesszük a Varázslónőt, amivel keresünk egy Ősi legendákat (3 VP). Az Őshangya here passzivizálásával és a Varázslónő feláldozásával kitesszük az Ősi legendákat, majd keresünk vele egy Életadót. Kijátsszuk az Életadót (5 VP). Visszarakjuk vele a Varázslónőt, amivel keresünk egy Zu’lit parazitáját. Kitesszük a Zu’lit parazitáját az Őshangya here és a Varázslónő feláldozásával. Az Életadó másik életéből újból visszarakjuk a Varázslónőt, amivel keresünk egy újabb Zu’lit parazitáját. Kijátsszuk a Zu’lit parazitáját a Varázslónő és az Életadó feláldozásával.

Jól látható, hogy mindössze egy lapból (Őshangya here) és 5 VP-ből tudunk adni két Zu’lit parazitáját az ellenfélnek, ami az esetek többségében a játék végét is fogja jelenteni (a Varázslónő is ugyanolyan jó kiindulási pont, de ebben az esetben +1 zanszilánk végigpörgetni a kombót). A levezetett pörgés nyilvánvalóan megfogható (counter, háló), fontos azonban, hogy Zarknod börtönében mellett a játék igen hamar eljut a topdeck-fázisig, és az, hogy nekünk ott van egy ennyire erős egylapos kombónk, borzasztóan meg tudja növelni esélyeinket.

A 3 Alakváltó ősködöt csak csillagozva írtam oda a lapok közé, hiszen kevés játékosnak áll csak módjában ennyi darabbal játszani ebből a manapság aranyárban mozgó ultraritkából. Ha van akár egyetlen darabunk is, használjuk bátran, kiváló lap ugyanis akár a parazita, akár bármi egyéb másolására, ráadásul az Őshangya here is keresi. A végső paklilistában természetesen javasolni fogok helyette alternatívát. Folytassuk a pakliösszeállítást:

3 Neuroblaszt
3 Ouitmlen
3 Sugárzó ősanyag

neuroblasztA fenti zanszilánkos szekciót úgy érdemes nézni, hogy a Zu’lit parazitáját és az Ősi legendákat is hozzávesszük, ami már 14 lapot jelent – ez még a Börtön kétlapos kezdése mellett is korrekt szinergiának mondható. Persze fontos, hogy a lapok önmagukban is jól működjenek, de ez szerencsére mindegyik esetben fennáll: a Neuroblaszttal a játék elején még úgyse fogunk tudni visszavenni, és sokszor csak egy lap lesz az ellenfél kezében, így a random dobatás hiánya sem számít; a Sugárzó ősanyaggal a játék elején dobatni szeretnénk, később behúzva viszont már lövésként és kivégző lapként funkcionálhat; az Ouitmlen mellé pedig a harmadik körre (amikor általában a legnagyobb szükség van rá a topdeck-fázison kívül) ki tudunk alakítani olyan asztalt vagy kezet, ahol (ha kell), tud kellően olcsón érkezni (az esetleges ősködökkel is tudjuk olcsóbbítani, ha kell). 27 lapnál járunk, lássuk a további kiegészítő kártyákat:

3 Szirén gésa
3 Zseniális teknős
3 Degenerált xenomorf
3 Xenomorf vadász

zsenialis_teknosA Szirén gésa és a Zseniális teknős talán a legjobban illeszkedő lény-alapú lapcounterek Börtönbe, hiszen rossz tempóban behúzva is képesek “korrigálni” a kialakult szituációt, sőt, a teknős induló lapnak is kiváló, és még zanszilánkjainkkal is kombózik (még ha kissé nekronigényesen is). A Degenerált xenomorffal rengeteg olyan dologba bele tudunk counterelni, amibe amúgy másképp nem, éppen ezért a játék jelenlegi egyik legjobb meglepetéslapja, ami gyakran a számunkra ideális mederbe terelheti a játékot a második-harmadik körben. A Xenomorf vadász nem counter ugyan, mégis az egyik legjobb egyszerű, univerzális lény Börtönbe, hiszen a játék elején hatékonyan tereli a játékot a számunkra kedvező topdeck-fázis irányába, akkor behúzva pedig lénybe épített leszedésként funkcionál, ami pont az a funkció, amit húzni szeretnénk ilyenkor az esetek többségében. Végezetül lássuk a maradék 6 helyet:

2 Szánalmas teknős
1 Teknős holdnyelő
1 Tűnékeny csábítás
1 A hallucináció börtöne
1 Xenomorf királynő

teknos_holdnyeloA Szánalmas teknős kötelező az Őshangya herék mellé, hiszen ha más nem, izmozott lényekkel hordázhatjuk le segítségével az ellenfelet, amolyan alternatív stratégiaként. A legjobb persze a countereket és a kereséseket, vagy éppen “kiürült” Életadót visszavetetni vele, és az ősköddel is nagyon erős, hiszen a teknős segítségével “lecserélhetjük” valami másra jolly joker lényünket. Újrahasznosítása is  nagyon hasznos tud lenni, ha esetleg a gyűjtőbe került már, amit keresni szeretnénk (például az Életadó). A Teknős holdnyelő szintén az Őshangya here miatt került be, hiszen ha kell, rengeteg lapunk keresi – a here nem csak az ára miatt a legjobb, hanem azért is, mert a quwargok miatt duplán olcsóbbodik a holdfaló pajtás, így egy here –> ősköd –> holdnyelő kombináció már a második körben meg tud érkezni, ha nagyon kell. Meg hát akkor se fogunk bánkódni, ha esetleg egy parazitát is kénytelen leszedni… A két vízió nem szorul szerintem különösebb magyarázatra: a Tűnékeny csábítás a zanszilánkos lapokkal különösen jó, míg A hallucináció börtöne permanens lapelőny leszedés formájában, ami önmagában eldöntheti az elhúzódó meccseket. Az 1 darab Xenomorf királynő pedig igazi multifunkciós lap a pakliban: lesz, amikor biztonsági dobatásként fog funkcionálni, néha leszedhet egy kósza Techiánafluxot is, de gyógyulása is életet menthet, ideális gyűjtő esetén pedig kivégző lapként is funkcionálhat, hiszen a két fajta xenó mellett az ősködöket is visszahozza.

Ezzel össze is állt a paklink, lássuk egyben is a 45 lapot!

A pakli

szabálylap: Zarknod börtönében

zarknod_bortoneben3 Zu’lit parazitája
3 Rolf
3 Varázslónő
3 Őshangya here
2 Ősi legendák
1 Életadó
*3 Alakváltó ősköd (3 Szem szimbólum)
3 Neuroblaszt
3 Ouitmlen
3 Sugárzó ősanyag
3 Szirén gésa
3 Zseniális teknős
3 Degenerált xenomorf
3 Xenomorf vadász
2 Szánalmas teknős
1 Teknős holdnyelő
1 Tűnékeny csábítás
1 A hallucináció börtöne
1 Xenomorf királynő

45 lap

Látható, hogy az Alakváltó ősköd helyére Szem szimbólumot javasoltam, méghozzá két okból: egyrészt ez volt a legtöbbet beside-olt lapom a versenyeken, másrészt ezáltal fenntarthatjuk az Ouitmlen mellé hasznos lapok mennyiségét, sőt, a többi zanszilánkos lapunk is erősödik általa. Az ellenfél top lapjainak kiszedése, illetve annak biztosítása, hogy mindig optimálist tudunk hozni az ellenfél kezének ismeretében emellett mind-mind olyan képességek, melyek jól illeszkednek deckünkhöz, a gyógyulásról nem is beszélve.

Ami a side-ot illeti: legfőbb ellenségünk a Zarknod bilincse, hiszen összesen 11 (Szem szimbólum esetén 14) keresés van a paklinkban, így ezek lecseréléséről mindenképpen gondoskodjunk side-ból, leginkább univerzális kontroll lények formájában, illetve a xenós vonal kibővítésével. Ezen felül Torqan, a púpos, Nekromanta detektor, Szökőkút, Vérszomjas karvaly, Dj’arekh tárcsa, Álomvilág jellegű lapokkal érdemes még készülni a kiegészítő pakliból.

Remélem, hogy elnyerte a tetszéseteket a paklileírás, és kicsit a parazita népszerűségén is sikerült vele dobni, az ereje ugyanis igenis megvan a lapnak – jól bizonyítja ezt az is, hogy Horváth Zsolt megnyerte a HKK Blog októberi versenyét egy Zu’lit parazitáját használó deckkel, méghozzá A hét törzs főnökére építve. Csak aztán ne felejtsetek el Zu’lit sárkányát szerezni mellé!

Csető Zsolt

6 thoughts on “Paklileírás – Zu’lit parazitája deck

 1. Egész jó lett a leírás, bár még mindig nem értem mivel jobb ez mint a standard lényes börtön.

  Akkor mi a helyzet, ha a Parazitát bedobom egy ZSZ-es lapnak (ellenfélként)?

  Azért hajrá, hátha feljebb fog menni az ára 1500-ról 2000-re 🙂

  Imo ez a dekk parazita nélkül is erős, kb betehetnénk 3 mást is helyette és hívhatnánk annak.

 2. @MrPit tudtommal akkor is kap az ellenfél sárkányt mert kikerült a játékból.
  Klassz dekk, én mindig is csíptem a parazitat, a het torzses talan stabilabb, olyankor szurkolhat az ember hogy kovetpt szuntessenek 😛

 3. Erős a deck, és a cikk is jó, grat hozzá.
  Tovább lehet növelni a hoki faktort, ha az ember lecseréli a kéket barnára(ekkor bejön a 3 apró, ami szintén be tudja tenni azonnal 2 vpből a parazitát). Onnan lehet használni még esetleg Butaság terjedését, az is nagyon erős a börtönös környezetben. De ez kicsit kockázatosabb verzió, le kel mondani 1-2 stabilizáló lapról(gésa, hal.börtön)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.