Vendégcikk – A HKK leghaszontalanabb lapjai

Klujber Balázs összeállítása néhány megkérdőjelezhető létjogosultságú kártyáról.

Sok játékos számára megterhelő lehet, ha fullos gyűjteményükkel sorban nyerik a versenyeket. A megnyert paklik kibontogatása, az UR-ek bemappázása, a végtelen Haller kijátszása és ellenfeleink meggyötört testén való átlépés a győzelem felé még a legnagyobb játékosokat is megviseli néha. Számukra segít ez az erősen szubjektív poszt, hogy az alábbi, ritkán (értsd sohasem) használt lapokkal tudják optimalizálni gyilkos paklijukat. Lássuk tehát azt a 10 kártyát, melyek kiválóan termelik számunkra a mana-, ÉP- és tempóhátrányt, néha egyszerre.

a_birodalom_viragkora#10 – A birodalom virágkora: Kezdjük az alapoknál, egy jó szabálylap segít meghatározni a koncepciót! A birodalom virágkora kiváló szabálylap arra, hogy lerúná… izé, hogy egy manával drágábban játsszuk ki a lényeinket, így értékes csontokhoz jussunk, amiket aztán fel tudunk használni… dolgokra. A fenébe a kincsezéssel, amikor egy szabálylappal is termelhetjük a csontot, ráadásul még cselekvést sem veszítünk ezen a módon. Úgy látom, hogy a 2016-os mezőnyben még nagy meglepetéseket fog okozni ez a csodapapír, érdemes lesz elővenni a rúnákat ellene…

#9 – Fejvadász klán: Egy jó pakliban vannak erőforrások, ölések, counterek, esetleg kombók… de a még jobb paklikban bűbájok, tárgyak, építmények és lények vannak, koncepció nélkül! A Fejvadász klán ezen paklik kötelező darabja, hiszen 4+1 VP-ért akár egyet is sebezhetünk egy lénybe, ha van egy aktív épületünk játékban. Hamarosan elérkezik a bűbáj-épület deckek kora, és akkor el is feledhetjük a lényes paklikat. Már most érdemes beszerezni a playsetet ebből a lapból.

gubbo#8 – Gubbó: Nincsen pakli megfelelő ölés nélkül, szerencsénkre itt van Gubbó, aki már a második körben terrorizálhatja az asztalt – aztán a harmadik körben, amikor aktivizálódik, az ellenfelünket is. Jaj neki (az ellenfélnek), ha nem épített ki őrposztot! Gubbó impozáns méretei a biztosíték arra, hogy hét kör alatt végezzünk a velünk szemben ülő játékossal, persze csak átvitt értelemben. Hogy ehhez társul egy kis hátrány? Nem tudunk lapot kijátszani, különben ez az eszetlen gyilkológép gazdát cserél? Kicsi ár ez a győzelemért, a lapkijátszás amúgy is a gyengék fegyvere! Azt pedig már le sem merem írni, hogy ha kijátszunk egy Hűséget, mikre nem lesz képes ez a galetki (jaj, mégis leírtam, most már mindegy, a következő versenyre mindenki ezzel a kombóval jön).

#7 – Varkaudar nekromanta: Ne érje szó a ház elejét, egy modernebb lapot is beválogattunk, melyet már több játékos is megjegyzett magának, általában a „Hogyan lehet ilyen sz*rt kiadni?” kérdés kíséretében. Egyszerre varkaudar és nekromanta, kettőt lő egy játékosba, vagy akár visszaveheti elhullott varkaudarjainkat egy mana jóváírásával – ez a lap már csak akkor lenne jobb, ha a gyűjtőbe került nekromantáinkat is visszavenné (a feltámadást most hagyjuk)! Azt még meg sem említettem, hogy ez a kis drága még antimágiázik is egyet! Mondjuk hogy minek, azt nem értem, de a nálam kreatívabb játékosok majd biztosan előállnak egy beteg kombóval a Varkaudar nekromantát használva, amit aztán lemásolhatok.

kokorszak#6 – Kőkorszak: Kő’ korszak? Há’ persze, hogy kő’! Ne hagyjuk ki ezt a kártyát, hiszen remekül tápolja Kőkorszaki szakijainkat, Orgoróinkat, Kőszúnyogainkat, Kővéváltoztató szilmilljeinket, Gnóm szolgálóinkat és… ennyi. Az ellenfél lényeit könnyűszerrel megoldja ez a pakli, aztán már nincs megállás, ellenfelünk kővé dermedve várhatja, hogy láthatatlanul kőkeményen lezúzzuk. És ha nem húztunk mellé ilyen lényeket (vagy egyáltalán nem is játszunk ilyen lényekkel)? Semmi baj, majd húzunk valami mást! Néha hinni kell a kártyák lelkében is…

#5 – Tou Szang kihívása: Ellenfelünk (és magunk) annihilálására nem is találhatnánk jobb módot, mint a Tou Szang kihívása nevezetű papíros. Az élelmes játékosok dekkjében mindig ott van 3 darab ebből a lapból, de a még élelmesebbek 4-et használnak Mardakor bölccsel. Négy varázspontért és 10 ÉP-ért 5 (!) életpontot is sebezhetünk a galád ellenbe. Ráadásul ez egy KONFIGURÁLHATÓ lap, pl. ha csak 8 ÉP-nk lenne, az sem probléma, 4-et még így is lőhetünk. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy nem az életpontok számítanak, hanem hogy ki nyeri meg a játékot…

eselyleso#4 – Esélyleső: Egy kiváló kártya 3 mana minél jobb elköltéséhez! Ehhez csak annyi kell, hogy ellenfelünknek több kártyája legyen a kezében és az asztalán összesen. Szerencsére a gyűjtőben lévő lapok száma nem számít, a tesztelők előrelátóan gondoltak a manapság népszerű, ámde túloptimalizált gyűjtőgeneráló koncepcióra. És hogyan lesz az ellenfélnek több lapja az asztalán és a kezében? Hát lőjük ki a saját kártyáinkat! Ehhez nyújt segítséget a következő lap, melyet egy mondat után Ti is megláthattok. „Ha elegendő ideje van, hogy meghízzon, akár egy teljes őrjáratot is képes bekebelezni” – igen, ez az Esélyleső (ha… akár…)!

#3 – Megsemmisítő: (Mondtam, már itt is van a lap) „Iggeeeen, ez már valami!”- csettintünk elégedetten, ha felhúzzuk a Megsemmisítőt. Mindig örülünk egy ilyen kártyának, mely egy csontért körönként megszabadít egy felesleges kártyánktól. Nem kell már több varázspont a Manakorongtól? Semmisítsük meg! Szinati szerzetesünk nem az igazi a Sheran-Fairlight-Tharr színek ellen? Semmisítsük meg! Kijátszottunk egy Techiánafluxot, de ellenfelünk csak varázslatokkal játszik? Semmisítsük meg (a lapot természetesen)! Ezzel a kártyával megsemmisíthetjük egyéb lapjainkat, az igazán elvakultak az Iron Man-formátumról is ihletet meríthetnek.

a_gyozelem_remenye#2 – A győzelem reménye: Ennél a lapnál nem remény, hanem bizonyosság a győzelem! Fogadjátok meg a tanácsomat, az itt felsorolt lapokból paklit építve minden mérkőzést meg fogtok nyerni ezután. Igaz, úriember biztosra nem fogad, de ha már ez lesz a helyzet, A győzelem reményével érdemes lesz tétben játszani, így meghatározhatjuk, hogy milyen lapot zsebeljünk be. Egy apró hátrányt látok csupán: ha mindenki az itt leírt lapokkal fog játszani, akkor akár kockadobással is eldönthetjük a játszma eredményét. Viszont egy újabb Varkaudar nekromanta vagy Tou Szang kihívása is öröm, nem?

#1 – Alkalmazkodás: Túl sok a lap a paklidban? Nem akarod, hogy ellenfeled Kóborlóval vagy Szem szimbólummal megritkítsa a dekkedet? Az optimalizálás a gyengéknek való? Dévnek hívnak és 507 lapos Semleges csatamezővel jársz versenyezni? Akkor az Alkalmazkodást Neked találták ki, 1+x manáért a Semmibe rakhatod a paklid haszontalan lapjait (mint counterek, erőforrások, ölések), hogy biztosan behúzd a kombót (amit megcounterelnek)! Különleges akciónk keretében még a manád is elköltheted, ha szeretnéd! Csak most, csak Neked, amíg a készlet tart!

Ez volt az általam választott TOP 10 lap, viszont kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is: milyen kártyák kellenek egy ütőképes paklihoz, melyet azért hoztok létre, hogy ne kerüljetek trébe? Ötletetek, tanácsok és spoiler lapok jöhetnek a kommentekben!

Klujber Balázs

11 thoughts on “Vendégcikk – A HKK leghaszontalanabb lapjai

 1. Érdekes felsorolás, köszönjük! 🙂

  A számozást akár több ezerig is lehetne folytatni, mert nagyon sok idejétmúlt vagy eleve “halva született” kártya létezik.

  Néha azért kis “hiba” is csúszhat a felsorolásba, mert azért nem árt megemlíteni, hogy a No.1 lap Alkalmazkodás broken volt a megjelenésekor!
  Pár hónap után kapta a nerfet, mely szerint már nem a gyűjtőbe dobat hanem a semmibe. A későbbi kiadásában már eleve így szerepelt.

 2. Az Esélyesőt kikérem magamnak! Első féregpaklimban használtam…aztán feltűnt, hogy nem féreg.

 3. És ne feledjük Neumann Robi zseniális paklielfogyasztó pakliját alkalmazkodással, deja-vu-fel, kürtszóval. Beholder-es versenyt is nyert vele.

 4. Ez egy fos, egy lama klaviatúrájáról.
  Alaklmazkodás kajak versenylap volt, jópár pakliban szerepelt

 5. Kb. 10 éve nem játszok live, de még mindig 100 szarabb lapot mondok most azonnal ezeknél.
  Kijarák vagy Te???
  És ki az az agyament aki ilyet ideenged?

 6. Lehet észrevételed, de ez a stílus indokolatlan és elfogadhatatlan már ne is haragudj. Nem ismerlek, szóval nem tudom milyen jogon engeded meg ezt magadnak. Nyilvánvaló, hogy ezeknél is vannak rosszabb kártyák, ez csak pár kiemelés volt és nem az érzelmi kapcsolatod becsmérlése a lappal. Azt meg pláne felháborítónak tartom, hogy valaki más munkáját szólod le, illetve a blogosokat sértegeted úgy, hogy nem is mozogsz már a HKK vérkeringésében.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.