Őslichek – beváltak vagy sem?

Ti mit gondoltok a Mágusok alkonya egyik újításáról egy év után?

gormodhonA tavaly novemberben megjelent Mágusok alkonya több újítást is tartalmazott, melyek közül a legkülönlegesebb egyértelműen az őslichek megjelenése volt. Ezek a vadonatúj narancs lapok nem újabb követőkkel vagy szabálylappal igyekeztek feldobni a játékot, sokkal inkább a HKK, mint szórakozás jellegét igyekeztek megváltoztatni, új alternatívát kínálva, hiszen az őslichekkel immáron lehetővé vált az egyszemélyes, illetve kooperatív játék is. De vajon megérte?

Kíváncsiak vagyunk, hogy egy év elteltével mit gondoltok róluk. Ti nyomtátok már például Maplaa vagy Gormodhon ellen? Szerintetek milyen formában lehet létjogosultsága a jövőben az őslicheknek? Egy biztos: mi tavasszal a HKK szakkörön nagyon jól szórakoztunk a saját őslich-einkkel.

Előzetesen annyit elárulhatok, hogy a novemberi nagykiegészítőben két új őslich is megtalálható lesz Geyed, a lassú, illetve Zbrincs, a gúzsbakötő személyében. Nekik több “újszerű” képességük is lesz majd, és a hagyományos versenypaklik tesztelésére is sokkal inkább alkalmasak lesznek. Na meg persze az sem véletlen, hogy a nevük határozottan hasonlít egy-egy szabálylapra… Ti várjátok őket?

Csető Zsolt

22 thoughts on “Őslichek – beváltak vagy sem?

 1. GEYED WOOOHOOO! Én egyszer-kétszer megpróbáltam otthon letolni őket, hát hagyi dekkel nem igazán ment 😀 Amúgy a szakkörön nagyon jó hasznukat vettük, iszonyat fun volt.

 2. Nem volt egy rossz kezdeményezés, főként a vidéki és hobbi kártyásoknak lehet klassz az őslich. Én remélem, hogy az újak tényleg alkalmasabbak lesznek deck tesztelésre. Mondjuk az egyik képessége lapkijátszásnak számítson, lehessen semlegesíteni stb.

 3. Nekem nem nyerték el a tetszésem, nem is nagyon játszottam velük. Talán 1-1 meccset mentem ellenük.

 4. Szerintem jó ötlet volt, de nem a nagykieg részekén kellett volna kiadni, hanem pl. a mini-szabálykönyv részeként (és nem csak 2-t, hanem mondjuk 10-et)

 5. Szerintem nem sokat értek. Inkább csak a honlapra tegyétek ki mint alternatív játéklehetőség. Ami jó lenne ha visszatérne az az ezüst szélű lapok, vagy valami hasonló extra ritkaságot jelentő dolog…

 6. Próbáltam mind a kettőt többféle paklival is, és nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen játékmód.
  Az viszont már kevésbé tetszik, hogy mindegyiken háló van, mert így kombósabb paklikat nem lehet ellenük próbálgatni. Nem a dal paklit és társaim sajnálom, de egy 5-6 lapos kijátszási plafon korrektebb lenne, ha az őslich 2-3-szor tömegirtásokat visz véghez az asztalomon minden körben. Lámpa ellen pedig a komplikáltabb, kombós paklik a legérdekesebbek.
  Valamint hagyományos pakli tesztelésére sem jók. Jobban jár az egyszeri HKK-s, ha külön lich törő decket rak össze ellenük. A countrek és leszedések teljesen haszontalanok ellenük, ami egy teljesen más játékot eredményez, mint hagyin. Tudom, hogy ezt nagyon nehéz vagy akár lehetetlen lenne megváltoztatni, de jó lenne, ha egy ilyen irányba tolnátok el az újabb Őslicheket. Amit @norbosyo írt, az működhet.
  Meg az sem túl igzi, hogy csak az ő körükben csinálnak valamit. Rendben, hogy erős dolgot csinálnak, de onnantól már az egyetlen interaktivitás a háló elleni számolgatás lesz. Érdekesebb lenne, ha némely új őslich jóval gyengébb dolgokat csinálna, viszont azt minden cselekvésemre ki kellene dobni fő fázisonként legalább egyszer. Esetleg több ÉP-t is lehetne adni nekik egy ilyen felállásnál, ha túl könnyű lenne így legyőzni őket. Vagy maradhat a mostani külön körös dobálózás és amellé jöjjön egy 100 ÉP-s monstrum őslich.
  A jelenleg kiadott két lich viszont társas játékban nagyon jól működik. Bármilyen változtatást (ha lesz) annak tudatában kell végrehajtani, hogy ez azért megmaradjon az újaknál is. A “single-player” javítása szép és jó lenne, de a “multi-player” rovására ne menjen semmiképp!

 7. Szintén támogatom, hogy csak a neten
  jelenjenek meg, a kiegekben örülnék
  két hasznosabb nem gyak lapnak.

 8. Jól mutatnak a mappámban… (nem leoltani akarom az őslicheket, de egyszer sem toltam ellenük. Max. 2 az ngy-k között elfér, legalább Zsolt atya gyakorolhatja rajtuk a tűzgyújtási képességeit)

 9. Sziasztok!
  Nekem bejött. A lámpa ellen nem olyan élvezetes mint az Öslichek ellen. Olyan is jó lenne amelyik az én körömben is csinál valamit. Az életszerűbb. Én a versenyek előtt egyszerre mindkettő ellen nyomom. Ha lenne olyan ami nem hálós az jó lenne. Ezt kompenzálhatná a körömben a cselekvése. De ezeket most olvasva előttem már leírták mindezt. Szóval csináljátok nyugodtan. Több nem kell mondjuk max. 5. Üdv: papa

 10. Hello,

  Ebben a formában én nem szeretnék többet. Számomra ezek a lapok -1 nemgyakot jelentenek, semmi mást. Egyszer kipróbáltuk őket, azóta se. Semmi közük a normál játékhoz. Még valami “ál” páros versenyt sem lehet rájuk rendezni.
  Talán ha lenne valami normál játékon belüli felhasználhatóságuk is:
  Pl.: ahány “A” őslichet teszel a követőd/szabálylapod mellé annyiszor +1 Ép-vel kezded a játékot, de a paklid minimum lapszáma is ennyivel nő a “B” őslich pedig az ellenfél max Ép-jét csökkentené ugyan ilyen módon.
  Vagy, ne jelenjenek meg külön lapként, hanem online és/vagy a doboz belsejébe/hátuljára nyomtatva. Bármely megoldás esetén örömmel veszek akármilyen új őslichet.
  Ezüstszélű vagy valamilyen “csillogós” lap jöhet. 😀

  Üdv: Kyb

 11. Valami olyasmit képesseget kilehetne talalni a licheknek hogy a lapjaidra 50% esélyel mondjuk pénzfeldobàssal reagalnak hogy létre jön-e es ha megdobja te erre visszareagàlhatnal semlegesitesel vagy bàrmilyen reakcioval (amira akàr a lich is ujradobhatna es igy tovabb).Igy a reakciok se szorulnanak be es a halot se kell eröltetni vagy akar valamit lapot is termelhetnének (amik maguktol működnek pl előkészitő fazisba pl 🙂 Influenza) es igy a lapleszedeseket is tudnank hasznalni.

 12. Sziasztok!

  Valami gondolat mocorog bennem. Mi lenne ha célirányos Öslich-et készítenétek. Én arra vevő lennék. Mondok példát. A mai meta legsikeresebb deckjeinek jellemzői alapján hozhatnátok ki ilyen lapokat. Az ember leül s az ellenfél deckjére készülve játszhat. Börtön, bilincs, ködös,Semleges csatamező, mérgező…stb. Így már lenne értelme a több darabnak is és lehet a társak is elfogadnák ezt. Szerintetek? Üdv: papa

 13. Mokas, hogy tobbek javaslata szinte szo szerint van rajta az új őslicheken 🙂 pl. DK 50%-os reagálása, Papa Bilincs-javaslata (a másik Járj-szerű) ill. a “legyenek használhatóak a leszedések ill. counterek is”, ill. a “ne legyen halo” is. Ezek szerint sikerült ráérezni, hogyan lehetnek érdekesebbek a gonosz lámpák 🙂

 14. Ne már… már ez is sok volt, sikerült megint felvinni a vérnyomásom. Minek kell erőltetni azt, ami nem megy? Van 2-3 elvetemült, akinek tetszik, játszik vele. Dév meg a táblára írta anno 6 sort aztán kész… nem is kellett nyomtatni. Helyet foglal más lapoktól, fölösleges, gyújtós… Inkább a Sheran oltárát tegyétek be a helyükre, több értelme volna…

 15. LOL na jó legyen csak a te kedvedért bekerül ez is:P Ma egy ilyen kívánság műsor hangulat van eléggé:D

 16. Már vártam,hogy Zsolt atya mikor fog idetévedni…. 😀 😀 😀 😀
  Legközelebb,ha megnyit egy posztot,szedjen be egy kis Coverexet,akkor nem fog felmenni a vérnyomása 🙂

  Amúgy,a “játszhatóbb” őslichek ötlete tetszik, kicsit “okosabb lámpa” lehet már így.

 17. ezüst szélű lapoknak DRÁGÁBB a nyomtatása…talán ez a fő érv,hogy nem lesz….pedig lehet újra itt az ideje 😉

 18. Ezeket az évfordulós lapokat is lehetett volna ezüst szélűként kiadni, még egyedibbé tenni őket. De pl a BDV-s extra lapok és a kódos lapok is lehetnének ilyen egyedi ezüst szélűek 😀

 19. Zsolt atya neked tényleg kicsit több nyugtato cigit kéne tekerni…Hàny sheran oltàrat vigyek neked behosra hogy megnyugodjàl? Én egyébkent konkretan egyszer sem jàtszottam őslich ellen csak probàltam ötletet adni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.