A HKK lapok mérete

Avagy érdemes lenne-e átállni az 1 mm-rel kisebb kártyalapokra? Jöhetnek a vélemények!

A HKK lapok képességeiről, ilyen-olyan eloszlásáról vagy éppen illusztrációiról sokat beszélünk, a technikai paraméterek azonban ritkán kerülnek szóba, pedig ez sem elhanyagolható tényező – mindjárt ki is fejtem, hogy miért.

wowAki vásárolt már (főleg az elmúlt egy-két évben) az alap, átlátszó kivitelnél speciálisabb kártyavédő fóliát, annak feltűnhetett, hogy nem könnyű dolog a HKK-val kompatibilis méretet találni. Ennek oka nagyon egyszerű: amíg a standard TCG méret 63×88 mm (többek között a Magic és a WoW kártyák is ekkorák), addig a HKK lapok mérete 65×90 mm, ami azzal jár, hogy a normál méretű (66×91) deck protectorok többsége nem kompatibilis vele. Nehézkesen ugyan lehet még találni olyan típusokat, melyekbe pont belefér a HKK is (egy ideje már a Beholder webboltjában is találtok például ilyet), ám általánosságban kijelenthető, hogy a rendelkezésre álló elképesztően széles kínálat túlnyomó részét nem tudjuk a HKK lapokhoz használni – például az Ultra Pro termékeit sem.

Megoldás lehetne persze, ha változna a HKK lapok mérete, de – a lépés pozitív hozománya mellett persze – ennek is meglennének a maga következményei. Hiszen gondoljunk csak bele: az elmúlt 20 évben a lapok mindig ugyanakkorák voltak, így lenne egy minimális méretbeli különbség a régi és az új lapok között. “Betokozva” ez persze aligha tűnne fel bárkinek is, ám a “meztelenül” egymásra helyezett lapok azért valamennyire elütnének egymástól. Még ha nem is annyira, mint például a régebbi, kopott hátoldalú lapok az átlátszó fóliákban.

A kérdés tehát az alábbi: szerintetek érdemes lenne átváltani egy fél-fél milliméterrel kisebb, 64×89-es méretre? A tökéletesen egységes megjelenést tartjátok fontosabbnak, vagy azt, hogy a HKK-hoz is használhatók legyenek a különféle kártyás kiegészítők?

Osszátok meg velünk véleményeiteket a kommentek között!

Csető Zsolt

46 thoughts on “A HKK lapok mérete

 1. Mindenképp érdemes lenne szerintem. Nem is értem mi volt az oka annó, hogy nem azt a méretet választották Miklósék. Az pedig nem korrekt érv, hogy a régi lapoktól el fog ütni. És? Ami eddig szar volt maradjon is az emiatt, amikor lehetne változtatni?

  A.B.

 2. Ugye az egyetlen indok kb az az, hogy nem kapható a HKK-ra értelmes fólia (egyébként most van egy elég széles kínálat a metában is pl), az a baj, hogy ha most csökkentjük a régi kártyák így sem fognak beleférni (ugye előnye a kisebb méretnek, hogy majd 5 év múlva talán amikor kirotálódnak a régebbi kártyák tudunk új protektorral játszani). Én maradnék a régi méretnél.

 3. Sajnos most megoldani utólag sztem sem lehet érdemben, többek között Dave által említett okokból is. Maradjon a régi.Igaz kisebb a kínálat és nyilván jobb lenne többől választani,de nem bármi áron.

 4. Nem lenne rossz a váltás, de ez csak hosszú távon oldaná meg a problémát. Ha netalán ezek után kisebb méretű lapokat adtok ki, még akkor is több évbe tellene, hogy a jelenlegi csúcs spoiler lapok lecserélődjenek a versenyasztalokon. Jelenleg is van jó néhány olyan lap, amik hónapról- hónapra benne van ilyen- olyan paklikban és pl már 8-10 éves lap. Vagy pl jelenleg nem tudom elképzelni, hogy egy sárgát használó pakliból kimaradjon egy kyorg tudás. És ezt lehetne sorolni. Lehet jobb megoldás lenne pár saját, egyedi fóliát piacra dobni, ami kompatibilis a jelenlegi mérethez.

 5. 13 eve jatszok es ez ido alatt nagyon sok kartya kerult a birtokomba. Nem szeretnem ha valtozna a lapok merete.

 6. Egy alappakli xy. kiadás megoldaná a régi lapok problémáját, bár szerintem még mindig jobb 10-20 lapot betuszakolni mint 70-et. Miben rontaná a gyűjtői szellemet ha más a kártya mérete? Mappában nem lenne észrevehető, protectorban sem. Valamivel olcsóbb is lenne gondolom. A másik megoldás a saját protector gyártása lehetne, de sejtem mi a válasz rá. 🙂

  A.B.

 7. Tényleg annyira durván elüt az 1-2mm-es különbség? Nem hangzik olyan soknak, hogy ezt észrevegye valaki.
  Ha egy vállalkozó szellemű kolléga hajlandó lenne feláldozni néhány hulladék kártyát, lefaragni belőlük a különbséget és készíteni róluk néhány fényképet összehasonlításnak, akkor lehetne igazán véleményem. Így látatlanban viszont nem tudom megítélni a különbséget.

 8. Én úgy vettem észre, hogy a régi és az új kártyák között is van néha különbség, és szerintem nem nagy a probléma most sem. Viszont, én úgy látom, hogy ezt a problémát inkább csak odébb szeretnék tolni az emberek. Ha jól értem , akkor a hkk-ra való kártyavédő tokokat nem gyártanak már, hanem csak a régebbi készleteket éljük fel, amik szerintem egyszer el fognak fogyni, viszont, ha a pl. most a behó csökkentene a lapok méretén egy kicsit, akkor a most meglévő protectorokba ugyan úgy jók lennének az új kártyák, és ha szépen áttérnénk a standard kártya méretekre , akkor idővel (mondjuk 5 év múlva, amikorra tfh kifogynak a mostani tokok), addigra a versenylapok 90%-a működne az új deckprotektorokkal, ami meg nem , hát még azt is el tudnám képzelni, hogy egy új alapkiadásban kijöhetnének a még forgalomban lévő “nemférbele” lapok is .

  Igazából értem, hogy mért ellenzi nagyjából mindenki, de ez inkább egy hosszútávú döntés/áldozat lenne, amit én például meghoznék.

 9. Nem örülnék a változásnak, annak meg pláne nem ha emiatt újra kiadnának régi lapokat, amiknek az értéke így lecsökkenne.

 10. Szerintem ne változzon. Egyébként mennyire lehetetlen új, HKK-méretű protectorok legyártása?

 11. Szerintem se változzon.
  Még rengeteg tok kapható bpi üzletekben, beho webboltban is van, használtak is mindig szoktak lenni a hirdetős topikban. Pár éve vettem egyébként normál védőfóliát és elsőre kicsit nehezen ment bele, néhány hét alatt viszont eléggé rugalmas lett ahhoz, hogy azóta lazán bele lehet tolni a kártyákat.
  Egyébként mi van azzal a nem is olyan régi ötlettel, hogy a Beho gyártson HKK-hoz kapcsolódó grafikával hkk méretű tokot?(pl Ködsárkány stb)

 12. Szükség nincs arra, hogy csökkentsük a lapok méretét, de gyűjtői szemmel se lenne veszteség, ha megtörténne.
  Rémhíreket ne terjesszónk @K. Ákos. Nem értetted jól, és nem élünk fel semmilyen készletet. Vannak a HKK-n kívül is szabványtól eltérő kártyajátékok, és lesz mindig kártyavédő fóliánk. Ráadásul nem is a legdrágább Magicesek, hiszen jellemző az olcsóbb kópiákra, hogy ilyen téren rugalmasabbak, nagyobbak.
  @Poghy: teljesen lehetetlen. Playmatet csinálni se volna olcsó, de tegyük fel, hogy valamilyen támogatói keretrendszeren keresztül 100 db-os rendelésnél lett volna rá lehetőség, hogy emberi áron jussunk hozzá. Volt róla szó, fel volt vetve többször is, az ötlet el lett vetve. Ezek után képtelenségnek tartom, hogy mondjuk 1000*50 kártyavédő fóliába fektessen a kft, ami valljuk be, gyártói szemmel mikrotétel.
  Ha a nyomda olcsóbban vállalná, akkor van értelme, ha ne, akkor elvetendő.
  OFF-ként:
  Nem tudom miből készült az Örökkévalóság, de kb. 3/4 olyan vastagságú, mint a Mágusok Alkonya. Ha ez is költségcsökkenést eredményezne, akkor szintén támogatandó, tekintve, hogy attól még abszolút használható minőség, és mint a cikk viharos kommentjei is jelzik, zömünk fóliával védi kártyáit.

 13. Alap, hogy maradjon a méret, tessék beszerezni a régi gyártású fóliákat!
  “(egy ideje már a Beholder webboltjában is találtok például ilyet”
  Ahan, azok is pont 66 mm szélesek, ami ugyan úgy keskeny mint a mostani ultra pro fóliák 🙂 miről is beszélünk ???
  Inkább arra kéne odafigyelni, hogy ne megint fakó, élettelen színűek legyenek a lapok, mint az MA esetén… tessék csak ránézni pl: a Sztatikus feltőltődésre…

 14. “Ahan, azok is pont 66 mm szélesek, ami ugyan úgy keskeny mint a mostani ultra pro fóliák 🙂 miről is beszélünk ???”

  Próbáltad is esetleg? Csak mert elég sokan ezzel tolják már…

 15. Ami pedig a fóliagyártást illeti, az sajnos nem reális, ahogy Schwartzi is kifejtette.
  Mármint meg lehetne csinálni, csak nem fizetnétek annyit érte, amennyire kijönne.

 16. “Vannak a HKK-n kívül is szabványtól eltérő kártyajátékok, és lesz mindig kártyavédő fóliánk. ”

  Ha ez tényleg így van, akkor abszolút nem érzem a csökkentés jogosságát.

 17. Igaz, nem próbáltam, de mi vinné rá az embert, hogy rendeljen egy új fóliatípust a webshopból, amit 66 mm szélesnek hirdetnek, amiről tudja az ember, hogy más gyártóknál keskeny, így vélhetően itt is az lesz (ezek szerint nem)?

  Mi a helyzet a kártyák színegyensúlyával ( fakó MA )?
  Lektorálás? Szomorú, hogy egy jubileumi Zénben, a ritka kártya első sorába már megint elírás, hiba került.

 18. Röviden tömören: Szerintem, hangsúlyozom, szerintem érdemes lenne a standard mérethez igazodni…idővel ki fogunk fogyni a fóliákból…

 19. Az csak egy vesszohiba, meg nem is HKK lenne, ha nem lennenek elirasok – ez benne az egyedi

  Maradjon a regi meret!
  Majd gyartunk hozza foliat max. 🙂

 20. Lehet most is kapni olyan védőket – ahogy mások is írták – amik jók erre a lapméretre, szóval én is azon a véleményen vagyok, hogy nem indokolt a váltás.

  Főleg, hogy éveken keresztül felemás helyzetben lennének sokan, hisz amire minden régi méretű lap kimegy a divatból, az akár 10 év is lehet.

  Régen jó lett volna igazodni a szabványhoz, de ha már így alakult, maradjon is így :p

 21. @FakeSky: mondjuk az, hogy benne van a leírásban. 🙂

  “A csomagban 80 darab fólia található, melyekbe pontosan illeszkednek a Hatalom Kártyái Kártyajáték, és sok egyéb kártyajáték lapjai.”

 22. Szerintem már nagyon régen át kellett volna állni egy keskenyebb szegélyű,- vagy szegély nélküli(!) – európai standard tcg kártyaméretre.

  Nagyon szép és változatos fóliákat gyártanak ebben a méretben, ám való igaz, hogy mi még évekig nem tudnánk használni ezeket, amíg a metából ki nem kopnak a jelenlegi “túlméretezett” lapok.

  Azonban a jövőre gondolva ezt meg kellene lépni minél előbb!

  A Magus-kártyajátéknál tavaly történt egy hasonló, standardra váltás – tudtommal nagyobb zökkenők nélkül.
  (Erről Panyik Zolit is meg lehetne kérdezni,- mint Magus-tesztelőt)

 23. Sziasztok!

  Nincs sok időm ezért nem olvastam el az előző hozzászólásokat, de leírom a véleményem: Lehet, hogy olcsóbb az 1 mm-rel keskenyebb lapok gyártása, de mi van a meglévő lapokkal? Azokkal keveredve látszana a lap kiadásának időpontja. Legalábbis hozzávetőleg. Ha meg ismerjük a paklihoz kapcsolódó szabály lapot vagy követőt kikövetkeztethetjük mi fog jönni kézbe. Az idő múlásával persze ez egyre kevésbé lesz ahogy a mostani lapok kiszorulnak. Inkább gyártsanak nagyobb kártyavédő fóliákat ha lehet. Én ígérem minden fajtából veszek egy-egy csomaggal még akkor is ha 20 féle lenne. Üdv: papa

 24. Szerintem változnia kellene, még ha késő is már picit.
  Nem hiszem, hogy feltűnő lenne a különbség. Nem mellesleg 4 hónapja várom, hogy érkezzen egyszínű minőségi kártyavédő az egyik boltba és ez nevetséges…
  Azt viszont ne értem, hogy miért ne változzon akkor a méret inkább a standardra?
  Talán picit sok idő mire valóban lesz érelme, de miért kell kilógnunk ebből a sorból?

  K.M.

 25. Szerintem nem lenne zavaró a változás, mert pl az első kiadásos lapok is kisebbek mint az újak.

 26. A változtatás mellett tenném le a voksom, abból az okból kifolyólag, hogy a kártya méretét jóval kisebb meló megváltoztatni, hogy beférjen a fóliákba, mint megfelelő méretű fóliákat gyártatni.

 27. *kisebb

  (bár lehet, az új helyesírási szabályzattal változott és most már valóban két s-sel kell írni)

  a hosszútáv miatt én is inkább arra szavaznék, hogy csökkenjen a lapok mérete

 28. Hozzászólások mennyisége alapján szerintem a téma megérett egy konkrét szavazásra..

 29. Lopjunk más játékoktól ötleteket (Legyél béka,Sylvana),használjuk más játékok fóliáit…Nem köszönöm,ne változtassunk a méreten,lehet szerezni fóliákat,de akár a Behó is intézkedhetne a gyártásról. Ha hosszú távra tervezi még a játékot,akkor áldozhat is rá szerintem (és igen,valóban vannak eltérések a régebbi lapok között is,nekem pl. a hívó kürtjeim nagyobbak és igen is észrevehető deck keverése közben is).
  *Nem kérek kioktató kommenteket a költségekről,ez elvi kérdés szerintem*

 30. Side note: a Sylvana ROHADTUL NINCSEN ELLOPVA SEHONNAN! ÉN TALÁLTAM KI A NEVÉT! A sylvan mint erdei nép, már 10000000 évvel a HS előtt létezett, ők lopták, ha egyáltalán valaki… google it!
  bocsi 🙂

 31. Ez a cikk szerda eltelt öt nap
  Biztos rossz a motor a honlap mögött
  Nézzétek meg mert benyeli a cikkeket

 32. JuFe: köszi a jóindulat megelőlegezését. Ha trollkodok, akkor azt a saját nevem alatt teszem és a véleményemet is így írom meg 🙂 Szal ezt msot benézted, de én nem haragszok rád! Engedd Jézust a szívedbe költözni Kalkuttai!

 33. Terézanyunak akkor ezek szerint most téves látomása volt 😛
  Szólok a dileremnek, hogy valami gáz volt az eheti adaggal.

 34. Altalaban azt vallom h a valtozas jo, de azert alapvetoen konzervativ muki vagyok… szoval inkabb maradnek a hagyomanyos meretnel. Ez a valtozas nem jo. Egy kivetel ami persze csak erositi a szabalyt.
  J.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.