Vegyes idézési költségű kombózás

Berczi Balázs írása a vegyes költségű lapok olcsóbbításában rejlő potenciálról.

verfarkas_felderitoLéteznek a játékban olyan olcsóbbító kártyák, amelyek a vegyes idézési költségű lapokkal jobban működnek, mint amennyire azt a tesztelők szándékozták. Olyan lapokra gondolok, amiken az olcsóbbítás alsó határa nem “1 VP”-ben van meghatározva, hanem csupán “1”-ben. Az ilyen lapok például egy “1 VP + 1 nekron”-ért érkező lapot le tudnak olcsóbbítani 1 nekronra, így még VP-t sem kell költeni rájuk. Ez annak köszönhető, hogy a játék korai éveiben nagyon kevés vegyes idézési költségű kártya volt csak, és azoknak is többnyire magas volt a varázspont-költsége, így ha még sikerült is olcsóbbítani rajtuk, valamennyi VP-t mindenképpen kellett költeni rájuk. Idővel viszont egyre több ilyen vegyes IK-jú lap jelent meg, és erre elkezdtek figyelni a tesztelők.

Mivel ezt a kiskaput mind a mai napig nem korlátozták le, ha mást nem, egy gondolatkísérletet megérhet lefuttatni ezeken a kártyákon, illetve a lehetséges paklikon, amiket össze lehet rakni velük. Összeszedtem egy listában minden eddig megjelent lapot, ami diszkrimináció nélkül 1-re viszi le az idézési költségeit a lapoknak. A teljes lista itt tekinthető meg.

Ezeknek a java teljesen használhatatlan még a kifejezetten ilyen felépítésű mókapaklikban is. Egy jelentős részük viszont egész értelmes, és megfelelő számú új lappal a jövőben akár koncepcióteremtők is lehetnek (az erősségük most nem szempont). Egy top 10-es listán láthatjátok a szerintem leghasznosabb ilyen lapokat, amik jelenleg léteznek a játékban. A helyük a listán 3 szemponttól függ: mekkora lapkészlettel lehet párosítani pakliépítésnél jelenleg, mekkora erősítésre számíthat a jövőben, valamint az, hogy milyen stabil egy ilyen pakli. Az utóbbit kifejezetten csak a kategórián belül kell érteni. Még a legjobban összerakott ilyen pakli is játszhatatlan egy hagyományos versenyen. Az erősségüket az mutatja, hogy milyen hamar tudnak kiterülni a lámpa vagy egy hasonló mókapakli ellen, ahol minimálisan szól csak bele a játékba az ellenfél. A listán több lap szinte teljesen ugyanazt a funkciót látja el, így sok a holtverseny.

#10 – Követők

melak_az_oriasA leghatékonyabb vegyes IK-t olcsóbbító kombópaklik különleges narancs lapokra építenek, azonban érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan követők is, amelyek ilyen módon tudnak IK-t olcsóbbítani. Viszont az ezekhez tartozó vegyes IK-jú lapok száma jelenleg túl kevés ahhoz, hogy efféle kombópaklikat építsünk rájuk. A jövőben elképzelhető hozzájuk elegendő számú erősítés, de most még erre a funkcióra gyengék. Az alábbi követők tudnak 1 VP alá olcsóbbtani vegyes IK-jú kártyákat:

A torzak hercege – 3,5 db
Melák, az óriás – 3,5 db
Az első vámpír – 3 db
Az álmok mestere – 2 db
Rox, a csontok ura – 2 db

A torzak hercege és Melák, az óriás mellé tartozik 1-1 régi és felújított vegyes IK-jú lap, amiket egyszerre sajnos nem lehet használni egy pakliban, ezért a “feles” mennyiségek.

Néhány lapnál még más olcsóbbítás is kell a követőn kívül, mivel több lapon is 1 VP-nél több szerepel az IK-ban. Ezek tovább csökkentik a követők mellett használható lapokat egy turbó kombó pakliban. Viszont az ezekhez a követőkhöz tartozó koncepciók mind rendszeresen kapnak erősítést, tehát még nem reménytelen, hogy valamikor lesz belőlük valami. Talán. Esetleg. De inkább nem.

#9-1

osi_bolcsessegTérjünk rá az igazi kombós paklikra. Ezeknél már jobban át kell gondolni a választott narancssárga lapot. Lehet próbálkozni Felkészüléssel, hogy elég időt nyerjünk egy olyan lap kijátszására, ami az első körben nem fér ki. Itt ugyan 8, a kör elején felhúzott lapomig tudom húzni a mókát, de egy másik mókapakli is kiterülhet addig. Ott van még esetleg A bőség zavara, aminek a 7 lapos kezdése növeli a kombó behúzásának az esélyét. Viszont ez sem garantált még, és az ellenfelet is segíti. A legjobb választás az Ősi bölcsesség. Azt veszi elő, amire szükségem van és az ellenfelet sem segíti. Ha 2 VP-s lapra építem a kombót, akkor valamivel rosszabb, mint a Felkészülés, hiszen egy kört várni kell a kiterülésre, és addig az ellenfél kombó paklija lepöröghet minket, de még így is biztosabb.

Az alábbi lapok mind úgy lettek elhelyezve a listán, hogy egy “Ősi bölcsesség + [lap] + kombózó lapok” felállású pakliban van értékelve a használhatóságuk. Az olyan megindulást segítő lapokat, amik segítenek erőforrást termelni az első körben (pl. Manakorong) nem veszem számításba, mert a tökéletes kiterülést csak hátráltatják azzal, hogy nem kombóznak a választott lappal. Meg ez amúgy is egy kísérlet.

#9 Átmeneti megoldások – Morf mágia és Szörnyidézés

Morf mágiaEzek mind egy körre adják csak az olcsóbbítást és azt elég eltérően. A Morf mágia már az első körben is kifér és 3 lapot is visszaad a kör végén. Azonban ha azok között nincs valami, ami tovább löki a kombót a következő körben, akkor vagy beragadtunk vagy a lapok természetes tempójára vagyunk hagyatkova, ami elfogadhatatlan a kombózás kellős közepén. Valamint az is hátrány, hogy kizárólag egy altípussal működik, ami eléggé leszűkíti a használható lapok számát. A Szörnyidézés már 2 VP-t is olcsóbbít a szörnyeken, így ha erre építünk, akkor már “2 VP 1 nekron”-ért jövő lapokkal is lehet próbálkozni, amik többnyire erősebbek az “1 VP 1 nekron”-os társaiknál. Cserébe várnunk kell vele a második körig, ráadásul ez még lapot sem ad vissza, így nagyon jó lényeket kell behúznunk, ha ennyiből akarjuk folytatni a játékot.

#8 Isteni bűbájok

Az összes isteni bűbáj képes a vegyes IK-jú lapokat 1 VP alá csökkenteni. Mind 2 VP-ért jön, ami miatt csak a második körtől kezdve lehet kombózni velük, cserébe ott maradnak az asztalon és hosszú távon lesznek hasznosak. Jelenleg csak Leah bűbája és Tharr bűbája az a két isteni bűbáj, amik mellé elegendő számú vegyes IK-jú lapot lehet találni egy kizárólag rájuk épülő kombó pakliban. A többi isteni bűbáj mellé egyszerűen nincs elég fajta vegyes IK-jú lap, hogy szín szerint megérje rájuk paklit építeni. Mind a Leah-, mind a Tharr bűbájához tartoznak vegyesen többféle lapok is egy vegyesbazár paklihoz, de még koncepciót is lehet építeni rájuk valamennyire. A Leah bűbája mellé 24 féle vérfarkasból lehet választani (5 db jön 1 VP + 1 nekronért), a Tharr bűbája mellé pedig 10 féle moából (7 db jön 1 VP + 1 nekronért). Viszont ezeknél vannak erősebb lapok is, úgyhogy csak a 8. helyre fértek fel nálam.

#7 Szörnyidomítás (régi) és Toborzás

SzörnyidomításA Szörnyidomítás (régi) és a Toborzás is 2 VP-ért jön és 1 VP-t vesz le a többi lapról, viszont ezek a lapoknak egy szélesebb skáláját képesek lefedni a “szörnyek” és “kalandozók” olcsóbbításával, mint a korábban említett két isteni bűbáj. Jelenleg ugyan a teljes kalandozós lapkészlet az összes színből nincs annyi, mint a fekete vagy a barna lapkészlet egyenként, de mivel ez még változhat, ezért jobbnak tartom ezt a lapot erre a funkcióra.

#6 Sárkányok kora és Sötét erők idézése

2 VP-s lapok, amik 2 VP-t olcsóbbítanak. A Sárkányok kora sajnos jelenleg elég hasznavehetetlen, hiszen összesen kemény 1 db lappal kombózik, de én nagyon optimista vagyok és megelőlegezek neki egy 6. helyet, mert ahogy a Toborzásnál is, úgy ennél is sokat javulhatnak a lehetőségek. A Sötét erők idézése egyszerűen nagyszerű a második körös klubban, viszont ha a gyógyulást nem tudom megszervezni, akkor 9 lapra vagyok korlátozva.

#5 Buta tápok 1-ért

Arkhon, a vezér (új)Az Idéző morf (régi), a Farkasgazda (régi) és Arkhon, a vezér. Ezek mind egy nagyon lekorlátozott laphalmazzal működnek csak, viszont akár már az első körtől kezdve is, ami azért jelentős előny az eddigiekhez képest. Az Idéző morf (régi) bármilyen vegyes IK-s altípussal jó. A legnépesebb altípusok a vegyes IK-ban a vérfarkasok (5 db 1 VP + 1 nekron, 24 db drágább) és a moák (7 db 1 VP + 1 nekron, 10 db drágább), de belőlük sem lehet az olcsóbbítás asztalt érésétől kezdve 100%-os eséllyel minden kézben lévő lapot kijátszani, így jelenleg a morfra még nem éri meg igazán paklit építeni. A Farkasgazda (régi) csak a vérfarkasokkal működik, viszont 1 nekront is le tud venni róluk, ami a 2 vagy 3 nekronos bestiáknál hasznosabb, mint a butuska morf. Arkhon, a vezér (új) a kalandozókkal kombózik altípustól függetlenül, amikből 4 db 1 VP + 1 nekron, és 22 db drágább van vegyes IK-ban. A lehetséges széles spektrum miatt megint csak ez a legjobb a kategóriában, de jelenleg még ez is kevés egy paklihoz, illetve távolabb áll a másik kettőnél a kész paklihoz.

#4 Druida (új)

Druida (új)Ez is egy elsőkörös sztár, viszont az előző háromnál jóval erősebb. Nem csak színtől függetlenül olcsóbbít minden szörnyet, hanem meg is tudja őket védeni a 2. körtől kezdve gyógyítással, be tud szállni az ölésbe, és ha az ellenfél vagy én szándékosan leszedem, akkor egy idő után sok lapot is tudok húzni rá. Okos kis fickó ez a Druida a többihez képes.

#3 Holtidéző kürt és Sziránusz hárfa

Két lap, amiknél 7 és 8 db különböző párosítható másik lap van csak a pakliépítéshez, ráadásul csak 1-et olcsóbbítannak. Azonban ezt 0-ért teszi mind a Holtidéző kürt, mind a Sziránusz hárfa, ami sokat dob rajtuk. Azzal, hogy az első körben van manám egy 2 VP + 1 vagy több nekronos lapot kijátszani, vagy használni valaminek a VP-be kerülő aktiválást igénylő képességét sokat jelent az ilyen típusú kombó pakliknál. A felhozatal ugyan még gyér, de ha javul, akkor ezekre lehet építeni a legjobb paklikat. A jelenben a harmadik hely tökéletes nekik.

#2 Ultraspecializáció

1 VP-s lap a 0 VP-sek után? Igen, mert az Ultraspecializáció a tökéletesen konfigurálható papír egy ilyen felállásba. Mindent tud egy lapban, amire csak szükségem lehet. Ráadásul egy elhúzódó meccsen lapnak is be lehet dobni, ha a manával már éppen jól állok. Ezzel már most is lehet első körös szörny, barna vagy fekete paklikat csinálni.

#1 A különlegesség ereje

A különlegesség erejeSzinte bármilyen vegyes IK-s lapot hozzá lehet tenni elméletileg, és ahogy néztem a lehetséges lapokat, ez a túlnyomó többséget jelenti. Nem kéne ilyen nagy arányban lefednie a lapokat, de mégis ez a helyzet, ezért A különlegesség ereje a legjobb választás a vegyes IK-s kombózáshoz. Ha már most ilyen könnyen lehet vele mókapaklit építeni, akkor a jövőben ez csak javulni fog. A többi kulcslapnál főleg a lényeket ajánlom használni, hiszen az ütés kulcsfontosságú az ilyen instabil pakliknál, itt viszont már megéri azonnali varázslatokkal is próbálkozni (pl. Martian repertoárja), hiszen az ellenfél körében is visszaadja értük a lapot a bűbáj.

Paklilistát szándékosan nem osztok meg, hagyok nektek is valamit. 🙂

Jó pakliépítést és mókázást kívánok!

Berczi Balázs

Reklámok

3 thoughts on “Vegyes idézési költségű kombózás

  1. és ez a cikk gondolom még a zanszilánkok és mivel még ki sem jött a sötét összpontosítás (spoiler alert) előtt született. Más megközelítésbe helyez ez a két lap pár dolgot a cikkkben:)

  2. Köszönöm, hogy kitettétek. 🙂

    @Juhász Ferenc
    Igen, még az Évorduló zén megjelenése előtt írtam. A Zanszilánkok is valóban be tud tölteni hasonló funkciót, de egy rendes olcsóbbítás hatékonyabb egy ilyen elvetemült koncepcióban. A passzív lapokkal nem lehet építeni a többit, csak áldozni tudom őket egymásnak, ha pörgetni akarom a paklit az első körben.
    A másik lapot még nem ismerem, de a hype alapján nem lehet rossz. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s