Eltűnt FAQ-k nyomában

A végtelenbe és tovább!

A napokban szóba került egy igencsak érdekes FAQ egy beszélgetés során, talán az egyetlen olyan FAQ, amiben szerepel a HKK legrettegettebb lénye, a Gyilkos mókus.

AK107) Ki nyer abban az esetben, ha egy A jövő alakítása + Isteni közbeavatkozással végtelenbe gyógyultunk, elfogyott minden lapunk a kézből és a pakliból is, de az ellenfélnek még van egy Gyilkos mókusa? Ilyen esetben az győz, akinek még van lénye. Amikor már nincs senkinél lap, és teljesen egyértelmű a játékosnak semmi lehetősége bármit is csinálni, hiába lenne végtelen kör a győzelem, kiértékeljük a játékot, és kihirdetjük a győztest.

ikoaJoggal merül fel bennetek a kérdés, hogy mi a tőgyért foglalkozunk ilyen, manapság már senki által nem játszott lapok esetén egy régi FAQ-val. Nos, a válasz igen egyszerű és több oka is van. Az első az, hogy bár a lapok elavultak, ez korántsem jelenti azt, hogy egyszer-egyszer ne bukkanna fel olyan új lap, ami miatt még ilyen oldschool papírok is irdatlanul nagyon megerősödnének (jó, nem olyan nagyon, de amikor rápörög valamire az ember – mint mondjuk a Fekete Péterre -, akkor hajlamos túlozni). A legutóbbi Zénben megjelenő Újjászületésre például egész sokan felfigyeltek, mondván ez egy elég korrekt papír lehet majd a gyógyuló deckbe (igen, lesz ilyen deck, és úgy sejtjük, hogy elég jó is lesz), ráadásul a fent említett Hőskorszakos ultrával hirtelen végtelenben találjuk magunkat. A következő kérdések merültek fel bennem hirtelen a kombó létrejötte után, hogy ki kell-e értékelni a játékot az adott esetekben:

1. Játékban van egy 15000 dermesztésjelzős Az istenek rokkája az oldalamon. Az ellenfelem paklijából Kóborlóval, Tiltott mágussal és Szem szimbólummal az összes lehetséges leszedést és lopást (vagyis amivel meg tudja oldani a rokkát) kiszedtem már.

2. Szintén sikerült megoldani a leszedéseket mondjuk a fenti módon, viszont az ellenfelemnél kijött a Kronomágikus homokóra kombó, és a gyűjtőjében egy Suu’zy csillogása is van.

…nyilván brutálisan sok szituációt ki lehet még alakítani, és mindenféle határérték-számítási feladatot felírni a fenti kérdéskör tárgyalására. Szóval a kérdés, ami igazán foglalkoztat, az az, hogy egy játékot mikor lehet (illetve kell) kiértékelni. Amúgy a régi FAQ-k között bóklászva elég sok olyannal találkozhatunk, amik már nem állják meg a helyüket, ezek elvileg gyomlálás alatt vannak, ami talán majd megkönnyíti versenyeken a fontos döntések meghozását.

Ti mit gondoltok, milyen szituációkban kell kiértékelni egy meccset?

Dév bácsi

17 thoughts on “Eltűnt FAQ-k nyomában

 1. Ha jól értelmezem a szitut, akkor kijött egy végtelen kombó, de egyik fél se tudja megölni a másikat. Ez ha lejár az idő, akkor döntetlen lesz. Szerintem ez így is van jól. Ha egyik fél sem tud a másik felé kerekedni, akkor nem hiszem, hogy külső embereknek kéne egyik vagy másik félnek a javára dönteni. Van egy X időkorlát ebbe kell tudnia mindenkinek beleférni.

 2. Isteni közbeavatkozás volt az első ultrám, amit behóson nyertem! Szép emlék! 🙂

  Nem kell kiértékelni játékállást, ha az egyik játékos sem tud az idő lejártáig nyerni, akkor egyszerűen döntetlen a meccs.

  Az teljesen mindegy, hogy az egyikük szinte már csak szemlélője a partinak.

  Ez a 90-es években még más megítélés alá esett, de azóta sok minden változott a játékban és a bíráskodásban is.

 3. Ez igy van, regen meg nyomtuk ezt a “kiertekeles” temat (8 EP kulonbseges nyeres, valaki?) de aztan leszoktunk rola.
  Mostanaban mar ‘csak’ az 1-1 kor vs. “meg 2x jovok, ami amugy 23 percig tart, te meg 3x nem jossz” problema all fenn…

 4. kár amúgy, én kaptam már úgy döntetlent, hogy kint volt nálam az ősi béklyó-techiflux-stigma, meg asszem, egy riannandi, ellenfélnél 0 lap asztalon,
  csak kellett volna még 9 kör …

 5. meg ha lenne értékelés az idő végén, akkor nem lenne értelme az időhúzásnak.
  szimpla ÉP különbség alapján, akkor már mindenki tudja verseny előtt,
  mire játsszon

 6. Ezt a kérdést is rendezi a Kódex.
  Bevezeti a végtelen ciklus fogalmát, és az ilyen szituációk eldönthetők egy perc alatt.

  Másrészt a faq-k gyomlálását végzem éppen. 2300+ faq jött ki az elmúlt húsz évben. Előzetes számításaim szerint ez kb a tizedére fog lecsökkenni, mire végzek, és jellemzően nem azért, mert az adott faq rossz (persze van ilyen is), hanem sokkal inkább:
  1. mert nincs rá szükség, a Kódex szabály szintre emelte a benne tárgyalt kérdéskört
  2. mert nincs rá szükség, a gyakorlat messze túlhaladta a kérdéskört
  3. ellentmond egy később kiadott faq-val és/vagy a Kódex-ben szereplő szabályokkal
  4. rossz/hibás faq (meglepően kevés ilyen van, de tényleg)

  Azok a faq-k amik hiányt pótolnak, beillesztésre kerülnek a Kódex-be. Maradnak azok az eseti döntések, amelyek egy bizonyos lap működését magyarázzák (és egyébként helyesek), vagy nerfet, lap szövegének módosítását, esetleg versenyszabályt (tiltást, visszaengedést) tartalmaznak.

 7. Réges rég behóson A kos ereje-Mánia-Asylux átka kombómra az ellenfél húzni kezdte az időt. Bírót hívtam az én javamra döntöttek.

 8. Nekem olyanom volt, hogy rá raktam az ellenfelemre a lockot(stigma-flux-ősi béklyó)csak konkrétan nyerni csak 4-5 körrel később lett volna alkalmam, de ellenfelemnek ezt a 3-4 kört sikerült 13 percre elhúzni, hívtam rá bírót, de nem történt semmi, amit ellenfelem, és a bíró azzal indokolt, hogy végülis minden körben kijátszott (megpróbált) egy lapot, és ezen gondolkodott egy jó 3-4 percet, és így végül döntetlen lett. Utólag átnéztem ellenfelem dekkjét, és semmilyen reagálhatatlan, vagy pl áramlásra működő lapot nem találtam.
  Én se azt mondom, hogy konkrét kiértékelés legyen, de azért a bíró ülönlegesebb, pl ilyen esetekben dönthesse már el a meccset.

 9. Én azon a véleményen vagyok, hogy ennek a játéknak nagyon jót tenne ha az online verzió működne és pl. a nemzeti bajnokság draft meccseit is az online felületen kéne játszani, időre (streamelve). Anno mikor újrakezdtem az onlineon tanultam meg játszani megint, és ott eléggé fontos volt az idő.
  Ha valaki végtelen kombóra épít, netán a játékot borzasztóan egyoldalúvá tevő hokira (daldekk a nerf előtt) akkor az ellenfél részéről teljesen jogos elvárás, hogy tessék végigjátszani. Van a 3 meccsre 55 perc. Igenis pakold végig a lapokat és vond le a manát, amíg nem nyersz. Mert, az hogy eljössz egy olyan lockdekkel, ami nyerni csak körönként 1-2-t ütve tud, de teljesen elrontja a másik játékát magában foglalja azt is, hogy neked az idő is ellenfeled. Bizony kell 10-20 kör, hogy leüsd a másikat. Ez is a része a játéknak, amit csak az nyer meg, aki 0-n tudja tartani az ellenfele Ép-jét egy kör végén, ha ezt úgy sikerül elérni, hogy végtelenszer jössz és ütsz körönként egyet akkor gratulálok a kreativitásodhoz, 20, 27, 30, 33 kör.. Hidd el, ha ez az első meccs, be fogja dobni, hogy sideolhasson. De ha a 3. meccset az utolsó 10 percben kezditek el, akkor bizony számíthatsz rá, hogy az ellenfél végigcsináltatja veled a teljes kombód és ha közben lejár az idő és emiatt X lesz, akkor egy szavad sem lehet, mert nem ő volt unfair, hanem neked van lassú dekked. Más kérdés, hogyha valaki egy darab blank lappal a kezében húzza az időt az szintén nem fair.

 10. Én azon a véleményen vagyok ha teljesen egyértelmű hogy az 1. játékos nyer csak kell még neki 8 kör amig a 2-t ütögélő lényével leüt 16 hp-t és a 2. játékos ez ellen az ég egy adta világon semmit nem tud tenni és lejár az idö akkor be kell itélni az 1. játékosnak győzelmet. (kivéve ha van nála tharr templom)

 11. Új szabálylap:
  Az idő pénz

  Minden játékosnak 5 percig tart a köre.
  (Használj faliórát)
  Ha megszuntetik a játék elején egyel több lapot húzol.

 12. A sakkórás appot tényleg nem ártana kipróbálni egy-két versenyen. Nem mondom, én is egy csomószor rengeteget gondolkozok (jellemzően követő törésnél vagy fontos stratégiai döntésnél), de ahhoz képest, hogy páran néha mekkora időhúzók vagy “túlgondolkodók” ez semmi 🙂

  Főleg a hirtelen halálnál lenne ennek jelentősége, hiszen ott hatványozottabban ki vagy szolgáltatva az ellenfél jóindulatának. Most pl. a Kállai Máté ellen hiába járt le az idő feladtam, mert köv. körben fixen halott vagyok és mert megdolgozott a sikerért (jól játszott és remek paklija volt, az pech hogy elfogyott az idő közben). Utólag ez a 2. helyembe került, de nem bánom a döntésem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.