Randomlap-A mágia elnyelése

Fogd meg! Megfogod?

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban… nos az az igazság, hogy elég sokat gondolkoztam a héten, hogy mi kerüljön a heti Randomlap középpontjába, és miközben csütörtökön az Anyagismeret előadás egy unalmasabb részénél (remélem a prof. nem hkk rajongó titokban) egy-két lapot álmodtam meg éppen a jövő évi kiegészítőbe azon gondolkoztam, hogyan is lehetne vajon felújítani A mágia elnyelése nevű, a játékban egyedülálló countert. Biztosan nagyon sokan olvastátok pénteken a hkk.hu oldalon Zsolti legújabb előzetesében a Zarknod visszatér legújabb üdvöskéjét, a kiegészítő Solisar aurájának titulált csodacountert, a Nullifikálást. Többen meg is írtátok hozzászólásban, hogy a lap ebben a formájában lehet, hogy erős lesz, persze érdemes először kipróbálni majd és utána végső konklúziót levonni a lappal kapcsolatban (ránézésre amúgy tényleg nagyon erősnek tűnik, és igazából az is). Ha megvizsgáljuk a lapot észrevehetjük, hogy a játékban talán csak ő tud olyan dolgot, hogy elraktározza nekünk az ellenfél egy azonnali vagy általános varázslatát, majd tetszés szerint mi ezt kijátszhatjuk. Jelenlegi környezetében a lap brutálisan drága, ráadásul a csak varázslatot megakadályozó varázslatcounterek igencsak kiszorulóban vannak a mostani metát elnézve, talán csak A gyenge ereje az amivel szoktunk még itt-ott találkozni. Az igazat megvallva én nagyon szeretem a kreatív lapokat, és ezt is olyannak tartom, bár ahogy azt írtam tényleg elszaladt felette az idő, talán visszaköszön majd újraálmodva valamikor a jövőben.

Manapság azok a reakciók, amik a lapoknak csak egy kisebb csoportját akadályozzák meg azok általában egyszezonosmág versenylapok vagy azért maradnak bent még egy évig, mert egyszerűen egy etnikum decknek szüksége van rá, nincs jobb egy pl. Kerge darázsnál mérgező pakliba, persze óriásit dob rajta, hogy védekezik. Régen persze örült az ember annak, hogy egy A holtak seregét le tudtunk counterelni három-négy varázspontért egy A xirnoxok átkával, vagy persze volt olcsó megoldás is A hatalom torzulásával, de ekkor óriási árat fizettünk érte. Ahogy haladunk előre az időben úgy erősödtek és lettek olcsóbbak a lapok, viszont ez megkövetelte és magával hozta az ellenvarázslatok olcsóbbodását is. A Mágusok alkonya magával hozta a counterek új dimenzióját a semlegesítés szabállyal, egy kiegészítő sem volt ami ennyi ellenlapot tartalmazott volna. Viszont okkal merül fel a kérdés, hogy hova vezet az, hogy ennyi counter borul rá hirtelen az egyszeri játékosnak, lesz-e később ennek böjtje?

Az idei utolsó tesztelések egyikén felmerült egy új szabály bevezetésének lehetősége, ez lehetne akár egy új ikon is, az ilyen ikonnal ellátott lapok megakadályozás után visszaadnának valamennyi erőforrást (valószínű lapot csak a kör végén, hogy tempót veszítsen azért a megakadályozott lap tulajdonosa), persze ez az ötlet még csak nagyon gondolati szinten van jelenleg. Szerintetek lenne erre szükség? Ha igen hogy tudnátok elképzelni egy ilyen szabályt?

Dév bácsi

16 thoughts on “Randomlap-A mágia elnyelése

 1. Szerintem kellene egy ilyen szabályszerűség. Teszem azt,mint a Spektralis manipulacional,hogy az ellenfélnek el kelljen gondolkoznia azon,hogy megfogja-ne fogja,mérlegelnie kelljen,mivel nyer többet 🙂

 2. Szerintem a reakciókra semmiképp ne rakjunk ilyen erőforrás visszaadást.
  De pl. nagyon jó lenne, ha pár lapon lenne ilyen jel, vagy valami, mert sok lapról pont egy ilyen képesség hiányzik, hogy jó legyen.

  UI: Azért van pár használható spell alapú spellcounter. Kértdezzétek csak meg Szatit, hogy milyennek tartja A rend erejét!

 3. én úgy tudnám elképzelni, hogy vagy mi kapunk egy kis kárpótlást a lapért (pl. ik felét visszakapni, kör végén laphúzás), vagy az ellenfél veszítsen a tempóból (annyi vp-t veszít amennyi a megakadályozott lap költsége, köv. körben nem kap vp-t, esetleg elmarad az előkészítő fázisa)
  valamelyik nagy kieg lapjainak a 10%-a szerintem elviselne egy ilyen képességet 🙂

 4. Korábban @Balage beszélt róla, és én is átgondolva azon a véleményen vagyok, hogy az nem túl jó a játéknak, ha nagyon sok olyan lap jön ki, amit ha megfogják, akkor még grátiszba tud valamit. Szóval én nem vagyok teljesen ellene, drága és védtelen lapokra tudom elképzelni ezt a fajta adalékot, de ha valamelyik meg jelenik rajtuk (vagy a célkoncepciójukon) akkor ne, gondolok én itt pl az éjfattyakra…

 5. @Áki: anno az ősmágiának is ez volt a lényege, hogy közepes-drága költségű lapokra kerüljön rá, csak aztán elszaladt a ló velünk. Félek, hogy nem feltétlenül tudnánk hosszú távon tartani azt, hogy csak a legalább 2 vp-s lapokra kerüljön ez rá, megjelenne 1-2 kivétel aztán jó, akkor legyen több is.

 6. Én egy olyan képességet tartanék célszerűnek, mint az anti-mágia (vagy akár az anti-mágia felújítása), csak azt tudná, hogy nem lehet rá reakció lappal reagálni.
  Így a semlegesítéstől is védve lenne a lap, de az asztalról reagáló lapok (flux, stb.) továbbra is megfoghatnák)

  Vagy akár azt is el tudnám képzelni, hogy az anti-mágiát, mint képességet így változtatnák meg.

 7. Nekem úgy rémlik, hogy A mágia elnyelését már megjelenésekor se nagyon forgatták, elsősorban nem az IK-ja miatt, hanem mert a kántermágusoknak nem mindig volt lényük, más koncepcióba meg nem nagyon illett. Aztán kicsit később jött A gyík lesújt és a Diána kívánsága, amik hasonló funkciójú, csak sokkal használhatóbb lapok voltak. Szóval ha felújítanánk a lapot, azt ott kéne kezdeni, hogy ne lényre rakott, hanem önálló jelzőt adjon, és legyen valami alternatív képessége is, ha már csak spelleket tud fogni spellként, legalább egy jó áramlás. Plusz a jelzők szaporodását is lehetne hagyni, hogy legyen benne egy kis kombó potenciál is.

  Ami a másik dolgot illeti, örülök, hogy komolyan fontolóra vettétek az ötletemet. Szerintem ez egy elég kreatívan kihasználható kiaknázatlan terület a HKK-ban, nem kell leragadni az erőforrás-visszaadásnál. Mint azt már írtam, lehetne pl. erőforrás, ami ha megkánterelik, akkor leszedés, hogy a kijátszónak is jól kelljen időzítenie, és ne csak az ellenfelet állítsuk döntés elé. Ezen kívül lehetne ez bizonyos lapokon a büntetés “felújított” változata, képzeljünk el mondjuk egy repülő hordalényt, amit ha megfognak, akkor sebez az ellenfél arcába. De azért vigyázni kell, hogy ne essünk át a ló túloldalára, pl erre a hordalényre biztos nem raknék büntetést, mert akkor kb. reagálhatatlan lapot adtunk ki, illetve arra is figyelni kell, hogy ne az ellenjátékra berendezkedő kántermágus legyen agyonszívatva, míg a támadó fél ész nélkül játssza ki a lapokat, mert akkor is ugyanolyan jók, ha megfogják őket, tehát csináljanak gyengébbet, vagy teljesen mást ezek a lapok kánter esetén. Továbbá IK-hoz sem kell kötni ezeket a képességeket, de nyilván ahhoz képest csinálják ezt a skillt,hogy mennyibe kerültek, pl. nullás lapra is rákerülhet ilyen, hogyha megfogják, akkor kisemmizhetsz 1-2 lapot a gyűjtőből, vagy a következő lapod ősmágiás lesz.

 8. Szerintem nem egészséges egy játéknak, ha ennyi kánter van. Profi szintem, ahol minden lap megvan, lehet nem számít, de ha valakinek nincs elég nagy anyagi kerete, nem fogja beszerezni a spoiler countereket.

  A játék jelen állapotában lehet elkéne egy ilyen szabály, de szerintem minimális kárpótlást kéne szolgálnia. Én inkább amondó vagyok, hogy a kántereket kéne szabályozni.

 9. Szerintem meg pont, hogy sokszínűbbé teszi a játékot a sok reakció. Gondolj bele, hogy ha csak elvétve lenne egy két reakció a játékban , ilyen idézési költségek mellet mint ami most van, akkor a hoki/kombó deckeket gyakorlatilag nem lehetne megállítani. Tény, hogy Kezdőként játékrombolónak érződik maga a counterek sokasága, hogy most ez sem jött létre, meg az sem… Viszont ezekre is megvannak az ellenszerek, például Antimágikus rakshallion, Bufa kódex vagy a Destabilizátor, vagy counterszegény formátumokra kell járni (mint mondjuk a Blogos látókörök 2-3 fordulója).
  Előbb utóbb az embernek meg kell barátkoznia a counterekkel, ha versenyre szeretne járni. A túl drága kérdéskörre reflektálva, kölcsön lehet kérni a lapokat, és ha vigyázol rájuk, akkor máskor is kölcsön fogják adni, illetve valamennyi pénzbefektetés szükséges a verseny HKK-ba, illetve ha tudatosan építed a gyűjteményedet, akkor nem fog annyiba kerülni, mint amennyi a lapok egyenkénti értéke.

 10. D. K. egy nagyon régi hozzászólását szeretném idézni, mert nagyon egyetértek vele – az új Fele királyságnál írta: “nehogy már egy lap akkor tudjon valamit, ha megfogják”

  A játék filozófiájának azért ártana nagyon ez az irány – pedig elvétve akad rá példa, lásd Vulkáni energia – mert így nincs igazi tétje, hogy kijátszom-e a lapot. Értsd: tolok vmi olcsóbbítást, 2-es lapot hozom 1-ért, megfogod, visszakapom az 1-et, na most mi lesz? (Techiflux, Szörnyidomítás, követők korában ez nem annyira nagy “kombó”)

  A másik, hogy a kontroll pakli pont attól kontroll, hogy a sikeres ellenvarázslatok által generált erőforrás fölényen keresztül kontrollálja a játékot. Ezt elkezdeni nyírni szerintem nagyon-nagyon veszélyes irány.

  Hogy egy másik példával éljek, nekem a kyorg tudással ugyanez a problémám:
  védekezésből megtolom, VP-be nem került, viszont fixen ad egy lapelőnyt.
  Ha megfogod, akkor 1-1 lap minusz mindkettőnknél, utána megint megtolom 1-ből,
  ekkor már 2 lap előnyt jelent – hisz újra megjátszom ugyanazt a lapot – és megint nem érdemes megfogni. Ezért gyakorlatilag senki meg se fogja. Az ilyen lapok szerintem nagyon romboló hatással vannak a játékra.

  Ez egyébként azért is 22-es csapdája, mert a jelenlegi irány “nem lehet rá reagálni”
  rövid úton elhozza azokat a paklikat, ami ellen alapból le se érdemes ülni. Már ma sem nehéz a pakli felét előkeresni:
  – kyorg
  – most már elég
  – sötét mágia
  – megsemmisítő csapás
  – achát gólem
  – asdasd elnyelő
  – búvópatak

  21 olyan lap, ami mindegyik vagy védekezéses, vagy ősmágiás – drágítós koncepciók pls – megfogni vagy nem lehet, vagy nem érdemes őket. Az egyetlen kakukkfióka az elnyelő, az azért került ide, mert áramlás – szintén kb lehetetlen fogni – csinál előnyt.

 11. Vagy lehetne olyan képesség, hogy ha egy lapom megfogták, akkor megpróbálhatom megint kijátszani, egy alternatív költségért.
  Példa: megfogják egy 2vps lényem es olyan “dac” képessége van, hogy kijátszhatom ingyen, de a következő kör elején kettővel kevesebb vpt kapok. Ezzel eleg kreatívnak lehet lenni, és megis plusz erőforrás, de bizonyos lapoknák megéri átgondolni, hogy kell-e ebben a körben az a papír.

 12. Lehetne olyan képessége a lapoknak ami IK vagy képesség alapján jelzőket adna ha megfogják,vagy valamilyen új erőforrást,amiből valamennyit felhasználva lehet lapot húzni,erőforrást termelni,esetleg valamilyen ikont vagy képességet rakni asztalon levő lapra,stb.Nem ad rögtön előnyt ha megfogják,viszont hosszútávon ha egy lapom se jön létre akkor is beletudok szólni a játékba.Talán ha csak pár kártyán van nem olyan hatékony,de kör elején gyarapodhatna mint más jelzők,vagy adhatnák lapok a képességet,mint mondjuk az ősmágiát az Átoksemlegesítés.Afféle beépített “Most már elég” lehetne kontroll ellen
  Nem kell vér komolyan venni,ez csak afféle brainstorming

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.