Húsz év – Az első kiadás 5 legidőtállóbb lapja

Tíz év rovatunk rendhagyó résszel jelentkezik, melyben a HKK első alapkiadásának legjobban öregedő kártyáit vesszük szemügyre.

Nemrégiben ünnepelte 20. születésnapját kedvenc játékunk, ami kiváló alkalmat ad arra, hogy rendhagyó epizóddal dobjuk fel Tíz év rovatunkat, hiszen néhány kártya ezzel már a második X-en is túl van a játékban. Mivel két évtized hosszú idő, ezért a megszokott visszaemlékezés helyett inkább egy toplistát készítettünk, felsorolva azt az 5 lapot, amely szerintünk a legjobban kiállta az idő próbáját a HKK megjelenése óta. Íme az első alapkiadás legjobb lapjai!

#5 – Tudatrombolás

tudatrombolasHa úgy nézzük, akkor ő a kakukktojás a felsorolt lapok közül, a Tudatrombolásnak ugyanis időközben már a felújított változata is megjelent – igaz, az Istenek viadalában megjelent felfrissített verzió sem futott be olyan karriert, mint az eredeti. A megjelenését követően igen hamar a legjobb lapok egyikévé vált, hiszen akkoriban a lassabb játékmenet és a hangsúlyosabb gyűjtögetés miatt sokkal könnyebben felkúszott a VP a kétszámjegyű tartományba, ahol bizony már meccsdöntőnek bizonyult egy-egy húzás után elcsattant Tudatrombi. A kék azonnali egészen sokáig tartotta magát, hiszen a 2005 elején megjelent Lassan járj! szépen kitolta az életciklusát, ekkor ugyanis még tökéletesen illeszkedett a 4 VP-s drágítós, manapusztítós koncepcióba. Szép lassan azonban innen is kikopott, és már az egylapos versenyek során sem jutott szerephez – a felújítás végképp megpecsételte a sorsát.

#4 – Szürkeállomány aktivizálása

szurkeallomany_aktivizalasa20 VP a második körben? A mai napig elmebetegnek hangzik, így nem csoda, hogy a Szürkeállomány aktivizálása igen sokáig keresett kincsnek számított – hiába kellett óriási árat fizetnünk a bődületes manaelőnyért cserébe. Miután 1 ÉP-ben tengődni nem feltétlenül egészséges, ezért leginkább különböző kombó paklik használták, melyeknek még a 2000-es éve közepén is állandó tagja volt. A legfényesebb karriert talán a bűbájokkal operáló kombó pakliban futotta be, ahol Vészkijárattal már önmagában hasznosíthattuk a rengeteg VP-t, ha esetleg nem jött volna ki a végtelen kombó, de létezett rá Raia főpapjás gyógyulós koncepció is, ahol Ébren álmodommal és Megújulással lehetett pörgetni a paklit. A lapok olcsóbbodása, illetve a jobbnál-jobb manatermelések felbukkanása aztán szép lassan háttérbe szorította a jó öreg Szürkét, hiszen ezek árnyékában már egyre kevésbé érte meg ekkora kockázatvállalás mellett VP-t generálni. Ettől függetlenül valószínűleg a örökké egyedülálló lap marad a játékban, gyűjtői értéke pedig a mai napig óriási.

#3 – Transzformáció

transzformacioA dobogó alsó fokára a Szürkeállomány “kistesója” állhatott fel, amely hiába termel kevesebb VP-t (ráadásul hasonló elven), mégis hosszabb karriert futott be, hiszen a 10 és a 20 VP között jóval kevesebb különbség van, mint a 10 és az 1 ÉP között – egy szóval nem volt benne akkora kockázat, mint a Szürkében. Miután a Transzformációval is bődületes manaelőnyt építhettünk ki az első néhány körben, ezért ezt is elsősorban kombó paklik használták, életútjának utolsó fázisában azonban felfedezték maguknak a különféle good stuff koncepciók is, így egészen a 2010-es évek elejéig fel-felbukkant a különféle Semleges csatamezős, illetve Sokszínűséges paklikban. Az elmúlt években aztán ő is szépen lassan háttérbe szorult, a Mágusok alkonyával párhuzamosan megjelent Sötét mágia pedig az utolsó szöget is beverte a koporsójába, így ma már neki is inkább csak gyűjtői értéke van – igaz, az itt sem kevés.

#2 – Illúziópalota

illuziopalotaEgészen érdekesek mondható az Illúziópalota helyzete, az épület pakli Alakváltó ősködje ugyanis valójában sosem tartozott a szóban forgó koncepció legnagyobb tápjai közé, mégis több potenciál rejlik benne a mai napig, mint az eddig felsorolt lapok bármelyikében. Ez nyilván annak köszönhető, hogy a kék építmény egyetlen aktív lényből lemásolhat nekünk bármi hasznosat, és mint ilyen, sokkal kevésbé kézzelfogható az ereje, hiszen nagyban függ a használhatósága attól, hogy mit tudunk vele másolni. Bármikor megjelenhet egy olyan épület, amely egyik pillanatról a másikra indokolttá teheti az Illúziópalota használatát – tipikus példája az olyan kártyáknak, melyekben az egyedi képességük (meg persze a kellemesen olcsó idézési költségük) okán mindig benne lesz az a bizonyos potenciál. Hogy aztán ki is jön-e valaha a jövőben, az csak a laptervezőkön, meg persze a legkreatívabb decképítő mágusokon múlik…

#1 – Óriás patkány

orias_patkanyHazudnánk, ha azt mondanánk, hogy egy olyan lap került az első helyre, mely a HKK 20 éves története során mindvégig aktívan használt versenylap volt, az azonban bizonyos, hogy az Óriás patkány az első olyan első alapkiadásos lap, mely a mai napig befér versenygyőztes paklikba. Pedig nyilván nem így lett tervezve: ami eredetileg aprócska hátránynak indult (3 lap eldobása), az a játék előrehaladtával és a gyűjtőgenerálós koncepciók felbukkanásával kőkemény erőforrássá vált, mellyel a mai napig az egyik legjobb elsőkörös dobatásnak számít a patesz. A HKK első évtizedében a Holtak szellemés, Notermanthis koncepciókban játszott kulcsszerepet, legutóbbi fénykora pedig 2011-ben kezdődött, amikor is a gyűjtőgenerálós pakli feltámadásával és megerősödésével ismételten visszakerült a paklikba. Úgy tűnik azonban, hogy lassan számára is közeledik a vég: a Jég bogyola és a Fekete patkány megjelenésével egyre inkább kiszorulni látszik az ilyesfajta deckekből, ám ettől függetlenül vitathatatlan, hogy az Óriás patkány érdemli meg a HKK legnagyobb túlélőjének járó serleget – patkányhoz méltóan.

Álljon itt a győztes tiszteletére a kártya eredeti illusztrációja, Hörcher László művész úr munkája!

oriaspatkany_horcher

Nektek melyik a kedvenc első kiadásos lapotok?

Csető Zsolt

Reklámok

17 thoughts on “Húsz év – Az első kiadás 5 legidőtállóbb lapja

 1. Nyilván a legtöbb szép emlék a patihoz fűz,de nagyon szeretem a Kaffogó hebrencs Hörcheres rajzát is. Ráadásul maga a lap is előkerült gyakran mikor többen körbeültük az asztalt és mint a cséphadaró darálta be az agglomerátorokat 🙂

 2. Király cikk 🙂 Köszönjük. Ilyen cikkek után úgy megjött a kedvem ezeknek a legyűjtésére 😀

 3. Jó cikk. Nosztalgikus érzést kelt, vazze öregszem. Talán még az ezüsthajnal top lapjai voltak amik nem akartak kikopni sokáig. Mentor, kisebb zan, rúna, virágoskert, molgan…
  Az ongóliant diszkoszvetés nem fért be a top 5-be?

 4. Azok “csak” hőskorszakosak és ahhoz még kell egy hónap hogy 20 éves legyen 😛

 5. A mester büntetése és a negáció
  azok voltak a kedvenceim.
  már akkor is kedveltem a fairlightot úgy tűnik 🙂

 6. Pogányság ofc! Korát megelőzően reakcióként is ki lehetett játszani, hogy kivédje vele az ember a Leah csontmarkát és hasonló gonoszságokat. 🙂

 7. László behörrentette már többször is.

  Jobban megy neki az éneklés mint a rajzolás.

  A videó meg egyszerűen zseniális. 15 perc hírnév 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s