Lapelemzés – Évforduló

“Hínnye’ de jók az új lapok!” – Daev, a vidéki

Még ott van a tojáshéj a fenekén az Évfordulók jubileumi Zén kiegészítőnek, a játékosok viszont azonnal elkezdték a lapjait használni, nem is hiába: az elmúlt időszak talán legérdekesebb, legerősebb kis kiegészítőjéről beszélünk (azért tegyük hozzá, hogy az előző kettő is elég morci volt). Gyorsan a pontozásról: 10 pontot kaptak azok a lapok, amiket szerintem hosszútávon, sok pakliban fogunk majd látni, atomspoilerek, a skála másik végén pedig az őscsöves kategória van (nem is tudom, hogy valaha valaki adott-e 1 pontot Zénes lapra, nem mintha ez lenne a cél persze). Elemzésre fel!

időIdővihar (9): Amikor Zsolti megírta az előzetest az Évforduló Zénről, többen emeltek egyet a zacsin, és irtózatosan elkezdték nyalogatni a szájukat, hogy mennyire finom ez a papír. Mindenképpen egy figyelemre méltó darab, 1 varázspontért és 2 lapért leszedünk egy lapot, majd előkeresünk egyet a saját paklinkból. Tökéletesen univerzális keresés, ráadásul ha Kurtz vagy Vlagyimir szekerce befér a paklinkba – amúgy úgy gondolom, hogy a következő kiegészítővel még több pakliban látjuk majd viszont őket, sőt utóbbi sem csak dal vagy kf pakliban köszön vissza a Sárkány könnyei miatt, ami egy prémium 10 pontos ellenlap lesz – a második lapot meg is spóroljuk magunknak. Egyelőre úgy látom, hogy a Magányos tornyos kombó pakliban próbálkoznak vele, de gyanítom nem kell sok idő, hogy más deckekben is helyet kapjon majd. Azoknak, akik megkérdezték, hogy miért nem lett instant, ha már leszedés, csak annyit mondanék: „őőőő, nem”.

Istenek viadala (8): Megmondom őszintén, a tesztelésen elég durván működött ez a kártya, persze mindig hozzáteszem, hogy ott kicsit más a meta, mint egy hagyományos környezetben. Maximális hatásfokát akkor éri el, ha ezt a lapot egy elég nagy és színes asztalra húzzuk be, a saját lapjainkat tápolhatjuk, vagy visszavehetjük akár semlegesítéses lényeinket. Ami a szívfájdalmam, hogy elég durván esetlapról van szó, egy Raia horda ellen például addig nem tud semmit, amíg mi nem rakunk ki mi magunk valamit az asztalra, és utána is csak egy fehér lapot tudunk megoldani.

Mágusok alkonya (8): A Most már elég óta a pörgős paklik side-olás után mindig azon paráztak, hogy vajon kirakhatom-e ezt a harmadik lapot még, vagy rámdurran majd a MoMe és elvesztem miatta a játékot? Persze az reagálhatatlan, míg az alkony nem, viszont védekezésből ingyen asztalt tépni szerintem elég barátságos, utána pedig igaz, hogy kissé drágácska varázslat, viszont azonnal feltölthetjük a kezünket akár három lappal is. Az viszont mindenképpen király, hogy nem lehet eldobatni a kezünkből semmilyen módon (érdekesség: felhívták rá a figyelmet, hogy Korlátozás mellett végre lehet három lap – három ilyen – a kezemben egyszerre), így nem feltétlenül tudja megvédeni magát egy hoki deck tőle.

Misztikus erők (8): Nagyobb életszívás új köntösben, azonnaliként. Még azt a sok-sok manát sem kell befektetni, mint régen, hogy letépjük az asztalt, persze cserébe gyógyulni sem fogunk, viszont lapokkal ismét feltölthetjük a kezünket a Mágusok alkonyához hasonlóan. A legnagyobb hátránya ennek a lapnak, hogy kissé kiszámíthatatlan, melyik körben mit fog tudni, nem igazán van befolyásunk arra, hogy mennyit sebezzen, nehezen tudunk tervezni vele, nekem leginkább ez nem tetszik benne. Szóval számomra emiatt az apróság miatt nem érzem azt, hogy olyan nagyon gyakori lap lesz ez az asztalokon, persze néha iszonyat pusztításokat fog végezni majd!

Örökkévalóság (10): Nyerstáp, a kiegészítő egyértelműen legerősebb lapja. A legjobb befektetés egy hosszútávú játékba, ha az első körben kirakjuk ezt a kis Leah bűbájt, iszonyatosan olcsó, ráadásul ha létrejött, akkor kvázi leszedhetetlen. Külön öröm, hogy a Lépéselőnyös kontroll kedvelői így már akár fekete színt is beilleszthetik majd, hiszen az előkészítő fázisban kapunk varázspontot, és ott bizony kaphatunk tőle is. Egy szó mint száz, egyszerű és nagyszerű lapról van szó, gyanítom, hogy közkedvelt lap lesz és a versenyasztalokon is gyakran találkozunk majd vele.

régmRégmúlt (9): Megmondom őszintén a tesztelés legelején nekem ez a lap nem igazán tetszett, aztán ahogy játszottam vele és ellene egyre többet, úgy nyerte el a tetszésemet. Egy varázspontért lapot leszedni instantból nem tűnik manapság túl nagy biznisznek a Megsemmisítő csapások korában (te jó ég, nem hittem volna, hogy ezt a mondatot egyszer majd leírom, olyan közelinek tűnik még, amikor fogtuk a fejünket a Legendák Völgyében megjelent Thrax halálcsapás láttán, hogy ennél már durvább leszedés úgysem fog kijönni), viszont trükkös módon neki van egy másik kijátszási módja is, amivel egy általunk választható lapot dobathatunk el ellenfelünk kezéből, és itt a hangsúly az általunk választható lapon van, ez az ami igazán erőssé teszi. Edralianba szerintem elég jól illeszkedik, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy csak oda fogjuk használni.

Tengermély (7): Megmondom őszintén, hogy ezt a lapot annyira nem tudtam soha hová tenni. Villámháború ellen akár működőképes side-lap lehet (persze az Ősi mágiazabáló nyilván sokkal jobb), viszont nem biztos, hogy fel tudjuk írni ellene a 2 VP-t kör elején, hogy ezt megérje kirakni. DZ tesztelésen bűbájok mellé használta, és általában AM:0-t kért rájuk, hogy megvédje őket, és nem is volt annyira rossz az elképzelés, csak nézegethettem a spell alapú countereimet – persze a lényalapúak korában (amiből most is jön ki nem is egy) ez már nem olyan komoly védelem. Nekem a legnagyobb bajom a lappal (tudom, tudom, mindig van valami bajom), hogy önmagában az égadta világon semmit nem csinál.

Újjászületés (8): Na, a papír, amiről a játékosokkal eddig a legtöbbet beszélgettük. Szerintem ez egy baromi érdekes kártya, egy varázspontért maximálisba gyógyít minket, legyünk bármilyen mélyen is, tök jó counter ez egy Magányos toronyra akár, persze a gyűjtőgeneráló deckek sem fogják megköszönni a hét lap újrahasznosítást, önmagában megverheti az ilyen jellegű paklikat egy jókor ellőtt Újjászületés. A következő szériában (miután a gyógyuló paklik eléggé sok erősítést kapnak) biztosan fogjuk látni alapból is használni ezt a lapot, akár egy Szürkeállomány aktivizálása vagy Transzformáció után. Tudom, „Dév álomvilágban élsz, már a Sötét mágiák korát éljük”, de ki tudja, mikor poroljuk le majd az első alapkiadásos sztárokat a Gyógyítás fájdalma miatt…

Zanszilánkok (10): A legvitatottabb kártya a szettből. Nagyon sokat vitatkoztunk róla előzetesen, felmerült az is, hogy ultraritka legyen, hiszen iszonyatosan érdekes kártyáról van szó. Az utolsó előtti megbeszélésen még lehetett mellette keresni, viszont amikor vázoltuk, hogy az Őshangya here-Szánalmas teknős hoki mit tud művelni egy ilyen mellett, inkább jobbnak láttuk, ha letiltjuk azt – persze így is lehet mellette bőven pörögni, ahogy azt Kocsis Norbert már meg is mutatta egy Excelsioros versenyen, bár ő vámpírokat használt mellé. A lehetőségek száma végtelen egy ilyen lapban, remélem, hogy sokan fogtok vele kísérletezni a közeljövőben.

Zu’lit kincse (8): Először nagyon tetszett ez a lap, aztán nagyon nem tetszett és most megint tetszik. Igazából nem egy túl nagy durranás, egy zanszilánkért varázslatcounter, amire kicsit nehezebb visszacounterelni, mint egy varázslat alapúra. Ha csak üresben kirakjuk, akkor sem rossz, szörnykomponenshez és a kör végi laphoz juthatunk, amiből az első körben megindíthatjuk a pörgést, ha tárgyakkal játszunk (ismét egy kis spoiler: megint erősödést kap a tárgydeck, nem is keveset).

Dév bács

Reklámok

10 thoughts on “Lapelemzés – Évforduló

 1. Iszonyat ez a kieg, tegnap exben hasznaltam az idovihart es az orokkevalosagot – sosem okozott csalodast, plane az iv dungeon mellett a kello ep-ben megbrutalabb volt.

 2. Idővihart használtam én is a dungeon-kombó deckbe.

  Misztikus erőket én kevésbé érzem, lehet, elég a 7-es neki.

 3. A legnagyobb spoiler a zénben szerintem az Idővihar. A Zu’lit kincse meg 9 pont nálam, bármilyen kompival vagy zanszilánkokkal operáló pakliban nyerstáp. A Mágusok alkonyához pedig annyit tennék hozzá, hogy ha antimágiázol mellé rendesen, akkor valószínűleg látni fogod az ellenfél kezét, hogy van-e rá kántere, és így már nem olyan kockázatos a 3 mana befektetés.

 4. Nagyon jó ez a zén! Szerintem az idei legjobb! Szerintem az istenek viadala 9-et is megér. Egyszínű versenyen nem a legjobb, de más formátumokon nagyon jól fog muzsikálni. Mint ahogy írtad a lényes counterek korát éljük, így azért elég hamar lehet az asztalra 2 színt kitenni. Kezdjük azzal, hogy sokan már a köröd elején ráddobnak egy időlassítót, már 1 szín 😀 És ami szerintem nagyon emeli az erejét, az az, hogy sok lehetőség közül válogathatsz és alakíthatod a helyzetet.Milyen jó lesz majd a rothadóra 2 életet tenni, a passzív zanpókot meg visszavenni kézbe 😀 Vagy a tündérszúnyogot 😀
  Tegnap exbe használtam. Legjobban az tetszett, mikor a Klujbinak lent volt egy életes, rezisztens achátja. Hoztam egy driaszt, az tépte az életjelzőt, utánna meg jött az istenek viadala és az achát meg ment a gyüjtibe, Nekem meg maradt egy izmos drioszom és egy izmos szirén papnőm 😀

 5. Robi,akkor az 10/10,ha egy rezisztens lapot leszedsz vele…:D Az Achátot nem csak “célpont lény”-essel lehet szedni?…

 6. igazábol 3-at, mert a papnőt is izmoztam 😀 Bálint a rezisztancia fogalmát kérlek olvasd újra! Ma elég sok bakitírogatsz a különböző fórumokon 😀

 7. Milyen fórumokon olvasol még? 🙂 Az,hogy a Masszaszövőt Manaszövőnek írtam,óriási nagy hiba…:) Legalább akkora,mint hogy valaki Zanszilánkok mellett keresne lapot 8milliószor,vagy Fókuszálással húzna Börtön mellett…:)

  Sajnos ember vagyok,nem HKK félisten,így tévedhetek 😦 Tudom,h te nem tudsz :/

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.