Vendégcikk – Végtelen formázás, avagy egy HKK lap születése és fejlődése

Bartus Gergely összeállítása a lapötletek átalakulásáról.

Sziasztok! Barti vagyok, legendásan gyenge HKK játékos és a tesztelő brigád tagja, immáron második éve. Az előző nagykiegészítőben még nem volt erre alkalmam, most viszont sajnálattal jelentem be, hogy jelent meg lapom. Én személy szerint nagyon szeretem az olyan cikkeket, melyek egy lap fejlődését mutatják be a tesztelési időszak alatt, ezért úgy gondoltam párat megosztok veletek. Nézzük őket.

A kitaszítottak

A nyár folyamán megjelenő Alanor Alvilága Zén kiegészítőből kimaradt pár olyan papír, mely eredetileg oda lett volna szánva és a nagykiegben kaptak helyet. Ez gyakran előforduló eset, mivel sokszor az adott lap nem elég erős (vagy éppen túl erős) ahhoz, hogy Zénes lapként érkezzen meg az asztalokra. Maga a Zén végül véleményem szerint jól sikeredett, mivel olyan lapok kerültek be, mint a követő, vagy Tom, így nagyobb mértékben érvényesült a tőrös koncepció előszele. Amik tervezve voltak a kiegbe, de végül kimaradtak: Mindenkinek egy kört! és a Tomboló csata. Ezeket nem éreztük elég erősnek, így a nagykiegben jelentek meg gyakoriként. Lássuk, mit tudtak eredetileg:

mindenkinek_egy_kort

1 VP Mindenkinek egy kört
Sheran, azonnali

Minden lény kap 1 izomjelzőt VAGY 2 méregjelzőt VAGY 2 álomjelzőt.
„Minden verekedés ezzel a felkiáltással kezdődik!” – Keira

3 VP Kocsmai tömegverekedés
Tharr, azonnali

Minden lény a gyűjtőbe kerül, kivéve a legnagyobb ÉP-jűt. Ha nem jön létre, a legkisebb ÉP-jű lény a gyűjtőbe kerül (egyenlőség esetén te választasz).
„Valamiért mindig velem akarnak lenni ilyenkor…” – Agran

Látható, hogy míg az első lap nem szinte egy az egyben maradt a listán, a másik nem csak képességében, de még nevében is sokat változott. Sokat kellett erősítenünk rajta, hogy legalább gyakoriként megjelenhessen.

A sör, a Rox és a Barti

Ha már lapötletek, természetesen nem hagyhattam utánpótlás nélkül kedvenc egyetlen paklimat, így került be a kiegbe az Élőholt sereg, valamint A holtak ura. Ők kemény gyengítéseket kaptak a tesztelés során, köszönhetően a gyengének nem igazán nevezhető követőnek. Eredetileg így néztek ki:

a_holtak_ura

2 VP Halálmenet
Leah, bűbáj

Húzz 1 lapot. Minden Leah lényed kap +1/+1-et. Kijátszásakor kapsz 1 Nekromanta csontvázat passzívan a tartalékodba.

3 VP Lidérckirály (új)
Leah, szörny, csontváz, élőholt, KF, 1 SZK, 3/[3]

Semlegesítés: max 2-es alap idézési költségű lap. Idézési költsége 1 VP-vel kevesebb, ha kijátszásakor van élőholt lényed játékban. Minden élőholt lényed kap +1 sebzést. Ha a játékból a gyűjtőbe kerül egy nem élőholt lény, kapsz a tartalékodba passzívan 1 Nekromanta csontvázat.
„Minden elesett lélek az enyém!”

Hát igen, mivel létezik a jóságos raj paklinak is hasonló bűbája, így érthetően erre a formára akartam egy gonoszságost is (kövi kiegbe kell egy semleges, csak a balansz kedvéért :D). Ami nagyon jó és értelemszerű változtatás volt, hogy a jellemet erősíti, de kapott egy hatalmas gyengítést is: a követő mellett 1-ért erősnek éreztük, viszont cserébe a csonti azonnal mehet szeletelni. Élettelen seregünk új vezetője sokat változott. Mivel a Rox tipikus tempo deck, ezért mindenképpen olyan lapokat szerettem volna, melyek követő mellett 1-ért jönnek, de kupolával ez még most is megoldható. A sereg növelése kapott egy korlátot, viszont a semlegesítése erősödött. Ami mindenképpen pozitívum, hogy a papírok ritkasága nem változott a teszt folyamán.

Megnyilatkozások

Kedvenceim közé tartozik a Léleksajtolás, és mivel létezik a Megszakítás is, ezért gondoltam, jöhetne még hasonló a többi isten színeiben is. Végül a listára Chara-din és Sheran papírjai nem kerültek fel, de majd talán a kövi kiegben beköszönnek. Lássuk az idei kieg „templomait”:

megnyilatkozas

4 VP A hit ereje
Raia, azonnali

Ossz el a játékban levő lények között 4 izomjelzőt VAGY 4-gyel nő a max. ÉP-d és felgyógyulsz max. ÉP-re. Idézési költségét helyettesítheted 1 Raia vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.

4 VP A szirének hívása
Elenios, azonnali, mentális

Célpont lap átkerül hozzád, te leszel a gazdája. Ha a célpont lap idézési költsége max. 1 VP, akkor húzz 1 lapot. Idézési költségét helyettesítheted 1 Elenios vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.

4 VP Megnyilatkozás
Rhatt, azonnali

Blokkolás: 4. Célpont permanens a gyűjtőbe kerül, húzz 1 lapot, gyógyulsz 4-et és célpont gyűjtőből max. 4 lap a Semmibe kerül. Idézési költségét helyettesítheted 1 Rhatt vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.

4 VP Hátbaszúrás
Tharr, azonnali, reakció

Megakadályoz egy forrást, melynek hatására ellenfeled VP-t kapna, lapot húzna vagy keresne. Kapsz 2 Dobótőrt. Idézési költségét helyettesítheted 1 Tharr vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.

4 VP Plazmacsóva (új)
Dornodon, azonnali, tűz

Minden reakció erre a lapra +2VP-be kerül. Ossz el 7 sebzést célpont lények és játékos között. Idézési költségét helyettesítheted 1 Dornodon vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.

Ami látható, hogy mindegyik eredetileg úgy lett tervezve, hogy teljes IK-t lehessen helyettesíteni, mint a Sajtnál, de szerintem a végeredmények így is jók lettek – a Járjak nem lettek tőlük gyengébbek.

Érdekességként megosztom még a két kihagyott papírt is:

4 VP Megújulás (új)
Sheran, azonnali, ősmágia

Újrahasznosítás: 4. Húzz 3 lapot és gyógyulsz 10 ÉP-t. Idézési költségét helyettesítheted 1 Sheran vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.
“Legyen mégoly pusztító egy nekromanta varázslat, Sheran papjai a földet mindig életre fogják tudni kelteni.”

4 VP Káoszcsapás (új)
Chara-din, azonnali

Ellenfeled eldob 2 véletlenszerűen választott lapot, célpont lap kap 2 dermesztésjelzőt és célpont lény kap 2 álomjelzőt. Idézési költségét helyettesítheted 1 Chara-din vagy 2 azonos színű lap Semmibe dobásával.

A génmanipulálás csodái

Végezetül két olyan lényt mutatnék be, melyek fajváltást szenvedtek el a teszt során. Előfordul, hogy egy adott etnikum sok lappal rendelkezik egy kiegben, vagy pedig nem akarjuk fejleszteni, így módosulnak a lapok: Daev, a vidéki például nyilvánvalóan troll altípusú volt a kezdetek kezdetén. Nézzük, hogy nézett ki Arnilla és Tornadusz eredetileg:

tornadusz

2 VP Dornodon inkvizítora
Dornodon, szörny, tűz, 1 SZK, 2/3

Anti-mágia: 0. (K): Célpont gyűjtőből X lap a Semmibe kerül és célpont lény vagy játékos gyógyul, vagy sebződik ennyit (max. 5-öt).
„Urunk tüze megtisztítja ezt a tökéletlen világot!”

2 VP T’ornadusz
Rhatt, szörny, elementál, köd, 1 SZK, 3/3

Blokkolás: 2. Kijátszása után ellenfeled következő lapja nem jön létre, csak a gyűjtőbe kerül. Ha valaki egy forrással VP-t és/vagy SZK-t kapna, dobd el a kezedből a Semmibe: megakadályozza a VP és/vagy SZK termelést (a forrás esetleges egyéb részei létrejönnek).

Értelemszerűen Arnilla azért alakult ilyenné, mivel a régi képek felhasználása igen gyakori manapság. Alapvetően gyengébb nem lett a lap, hiszen addig nem volt altípusa. T’ornadusz esete enyhén verte ki nálam a biztosítékot, mivel a lap megalkotásánál egyfolytában Al’Akir lebegett aszemem előtt, sajnos ráadásul az általam egyik legkevésbé kedvelt etnikumba igazolt át, de hát ez van. Érdekesség, hogy az alapötlet az volt, hogy a Köderdő (pfhejjj) kapjon egy olyan papírt, mint a Dzsofri, de végül pont ez az alapképesség maradt le róla, ettől függetlenül szerintem lesz helye az asztalokon!

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta ezt a kis szösszenetet, és esetleg még élvezte is. A cikkbe nem gondoltam semmi okfejtést, vagy magas szintű elemzést, az egészet mint érdekesség tálaltam csupán. Remélem, hogy sokaknak tetszik az új kieg, és mindenki megtalálja a neki tetsző papírokat. Jó játékot mindenkinek! Pacsi!

Barti

11 thoughts on “Vendégcikk – Végtelen formázás, avagy egy HKK lap születése és fejlődése

 1. Köszönjük! Nekem az nem tetszett az Arnilla felújításában, hogy régebben manát termelt, és én azt vártam volna, hogy valami hasonló képességgel “támad fel” – vagy legalább valami hasonlóval, de nem egy teljesen eltérővel. A régi kép “hasznosítása” viszont örömteli számomra.

 2. Diszkrét logó az illusztrációkon… Barti pedig tényleg legendásan gyenge játékos, nekem kell istápolnom pároson meg csapatversenyen is! 😀

 3. Köszi Barti, jó cikk volt, engem érdekelnek az ilyen tesztelési evolúciók. Szívesen olvasnék még ilyesmit, akár több indoklással, hogy ez vagy az miért lett nerfelve vagy ki nem adva, lehetőleg tesztelési sztorikkal. Pl. a Megszakítás-wannabe lapoknál miért volt gáz az egész IK helyettesítése? (gondolom erdő miatt, de sztorit akarok hallani! :))

 4. Halálmenet volt a neve? Ezt mi már nem is láttuk… Sokkal jobb név, mint az Élőholt sereg…

 5. Jók ezek a fél képet kitakaró logók…

  A Mindenkinek egy kört! lapon Barti színesítő szövege jobb volt szerintem, nem tudom minek kellett lecserélni.

 6. Én is beleakadtam egy felújítás ötletembe ami így nézett ki annó.. Az alap gondolatom az volt, hogy jól működjön blokkolóba is és, hogy a saját lapok lelövésével is “kombózon”,de sajnos ezt a vonalat nem sikerült átvernem.

  1 mana
  Purifikáció(új)
  azonnali
  Blokkolás X.
  Célpont X idézési költségű permanens a gyűjtőbe kerül. Ha maximum kettőt blokkoltál ezzel a lappal, kör végén húzz egy lapot.
  Áramlás:célpont permanensről lekerül minden jelző(élet is).

  és ami lett végül

  1 mana
  Purifikáció(új)
  azonnali,ősmágia
  Blokkolás: 1. Célpont permanens a gyűjtőbe kerül. Ha a permanens idézési költsége maximum 2 volt, kör végén húzz 1 lapot!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.