Vendégcikk – Első pécsi toborzásunk története

Pécsett is megtartották az első HKK-s bemutatót.

Hosszú idő után november 20-án került sor az első pécsi Toborzásra. Elég sok időbe került, mire sikerült megszervezni. Amikor Zsolti írt nekem a Toborzás Program vidéki beindítása kapcsán, rögtön leegyeztettem Sziva Csabával (Csiga) és Niklai Bálinttal, hogy segítsenek ebben. Akkor abban állapodtunk meg, hogy az általános iskolákban próbáljuk meg elkezdeni a játék népszerűsítését. Ennek több oka is volt. Mivel Pécsen jelenleg nincsen egyetlen szaküzlet, illetőleg Fantasy-találkozóhely sem, ezért nem tudjuk egy állandó helyszínre vinni a programot. Ezenkívül az iskolákban sokan vannak, valamint fel tudjuk használni az én pedagógiai tapasztalataimat is. Ennek megfelelően október első és harmadik hetében, két hullámban majdnem az összes pécsi iskolának írtunk (csak a speciális és a kisebbségi iskolákat hagytuk ki) e-mailt a HKK-ról, a korábbi projektről és a saját tevékenységünkről. Az eredmény azonban elkeserítő volt: egyetlen iskola sem volt, aki egyáltalán válaszra méltatta volna a levelünket.

Második lépésként úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk még egyszer, ezúttal a személytelen e-mailek helyett telefonos úton. A tervem az volt, hogy mivel az egyik pécsi iskolának az e-mail címéről hibaüzenettel jött vissza a levél, próbálkozzunk meg először velük. Ez az iskola az Illyés Gyula Általános Iskola volt. A telefonos felkereséssel és a személyes egyeztetéssel Csigát bíztuk meg, aki nagyszerű munkát végzett: egy nappal később már konkrét időpontunk volt.

A következő időszakban plakátkészítés, egyeztetés és a 45 laposra bővített alfa paklik tesztelése folyt, próbáltam fejben egy koncepciót tervezni az ominózus napra. Végül azonban az eredeti terveim teljesen dugába dőltek, három okból is. Azzal kalkuláltam, hogy 14 és 16 óra között egy csoporttal kell foglalkoznunk, de 3 csoportra volt külön-külön 40 percünk, ez kicsit megnehezítette a bemutatót. A másik, ami meglepett, a csoport életkora volt, 6-8. osztályos diákokra számítottam, ehelyett a gyerekek többsége 3-4. osztályos volt. A harmadik meglepetés pedig, hogy a létszám sokkal nagyobb volt, mint amire előzetesen számítottam.

12283137_1072083302824161_645742044_n

Én kb. 20 perccel 14 óra után értem csak be az iskolába a munkaidőm miatt, de Csiga és Bálint addigra már elkezdték az első bemutatót. Amikor beértem a terembe, nagyon meglepődtem. Majdnem 30 harmadik osztályos gyerek vette őket körül és érdeklődve olvasgatták a lapokat, kérdeztek a szabályokról és mutogatták egymásnak az ajándék-lapjaikat. Ezt követően egy gyors gyakorlómeccset is lejátszottunk, de a 40 perc gyorsan eltelt. Viszont sok gyerektől jött a kérdés, hogy „Mikor lesz szakkör?”, „Mikor jöttök legközelebb?”. Volt aki már a lapok ára felől érdeklődött, de erről még nem akartunk beszélni (nem tudtuk, hogy a tanárok hogy reagálnák le, ha rögtön pénzről beszélnénk – nyilván szeretnénk a Beholder vásárlóinak a számát növelni, de mindent a maga idejében).

A második 40 percünket negyedikes gyerekek társaságában töltöttük. Picit kevesebben voltak, mint a másik csoportban, de itt is 20 fő fölötti létszámmal találkozhattunk. Igyekeztem keveset beszélni magunkról, inkább a játékra koncentráltam. Rögtön mindenki kapott ajándék lapot, amit kíváncsian olvasgattak (bár így utólag belegondolva, az Őshangya herét talán kivehettük volna a promós lapok közül… még jó, hogy Piroslámpás házunk nem volt). A lapok bemutatásánál 4 csoportra osztottuk a társaságot, amelyet a jelenlévő 4 játékos (immáron Bogdán Erikkel kiegészülve) vezetett és minden gyerek a neki szimpatikus játékoshoz mehetett (legtöbben természetesen nálam voltak :D). Ezt követően próbajátékot játszottunk itt is. Ezek a próbajátékok (minden osztályban egy játékot játszottunk) egyébként „félig irányítottak” voltak. Nem raktuk sorba a paklikat, nem beszéltük meg az eredményeket, de megállapodtunk, hogy lassítjuk a játékot, nem törekszünk 1-2. körös győzelmekre, és ha adott a lehetőség, akkor szokatlan szituációkat bemutatunk. Így volt olyan próbajáték, ahol valaki 0 Ép-ből jött vissza egy Lélekenergia kinyerése gyógyulásával, máskor egy kör alatt ütöttük be a 20-at, de volt, amikor az én szándékos hibás lépésem volt, ami miatt elvesztettem a meccset és így be lehetett mutatni a gyerekeknek, hogy hogyan lehetett volna ezt jól megcsinálni. Az érdeklődés itt is nagy volt, az egyik osztályfőnök pedig kifejezetten átérezte a helyzetünket, ő ugyanis Bridzs-klubot vezet és a problémája ugyanaz, mint nekünk, nem tudják a fiatalokat integrálni a játékba. Így azt éreztem, hogy míg az előző csoport osztályfőnökei inkább semlegesen álltak hozzánk, itt kifejezetten támogató légkörbe kerültünk. A 40 perc szinte elröpült, kíváncsi érdeklődők itt is akadtak szép számmal.

12282823_1072083282824163_959953971_n

Az utolsó 40 percünket egy felsős tanulószobában töltöttük. Sajnos ez már kevésbé volt kellemes része a látogatásnak. Mindösszesen 5 érdeklődő volt, közülük is hárman lányok, akik szemlátomást azért voltak ott, mert nem volt jobb dolguk, de az iskolában kellett maradniuk, de a két fiú sem mutatott sokkal nagyobb aktivitást. A játék lényegét azért elmagyaráztuk, próbajátékot tartottunk (ez volt szerintem a legizgalmasabb próbajáték), de nem gondolom, hogy közülük a jövőben bárkivel is fogunk találkozni, vagy legalábbis kártyás körökben nem. A nap végén fáradtan, de mosolyogva távoztunk, úgy éreztük, mindent összevetve ez határozottan jól sikerült.

Az eredmények kapcsán kicsit vegyesek az érzéseim. A harmadik-negyedikes korosztály nem az a korosztály, akiket rövid távon be lehet integrálni a versenyjátékosok körébe (hacsak nem szervezünk külön versenyeket nekik), és nem hiszem, hogy rendszeres vásárló játékosok lesznek, legfeljebb hosszútávon. (Ne adjátok fel, Bubu, a mi mostani negyedikes tanoncaink elképesztően ügyesek! – CSZS) Az iskola pedig eléggé Pécs perifériáján helyezkedik el, így szinte képtelenség, hogy más helyekről átjárjanak ide szakkörökre. Viszont az érdeklődés hatalmas volt, több mint 50 gyerek ismerkedett meg a játékkal, a tanítók is kedvesek voltak, és azt éreztem, hogy nagyon szívesen látnának minket ismételten. Ez pedig motivál minket a folytatásra!

Egyelőre folytatjuk a keresést. Megpróbálunk más iskolákba is bejutni és a kicsit idősebb korosztállyal is megismertetni a játékot, reméljük, hogy a telefonos megkeresések nagyobb sikerrel járnak, mint az e-mailek. De egyáltalán nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy jövőre visszatérünk az Illyésbe.

Szabó András

13 thoughts on “Vendégcikk – Első pécsi toborzásunk története

 1. minden kezdet nehéz, de ha kitartóak vagytok, biztos meghozza a gyümölcsét. Csak így tovább, én szurkolok nektek

 2. +1 Jó lesz ez.Munka nélkül nincs eredmény(sajnos). Drukkolok, hogy rákattanjanak a lurkók.

 3. Respekt boiz, kitartás! Brutál nehéz dolgotok lesz, mindenki nevében köszi, hogy csináljátok!

 4. Nagy respect nektek srácok, és köszi a beszámolót! Zsoltinak igaza van, pár kis srác már kezdőligázik! Ha valakinek megtetszik a játék, szerintem kortól független elkezd majd próbálkozni a versenyeken is.
  A beszámoló nagyon hasznos, Jancsár Janival mi is belevágnánk egy toborzás programba, ha a kecskeméti versenyek állandó 12 létszám fölött lennének.
  Szívesen olvasnám a programotok további alakulását, illetve a ‘fehérvári toborzás eredményeit is.
  Szép munka, kitartás!

 5. Köszi a bíztatást srácok 🙂 Az a nagy hátrányunk,hogy nincs állandó hely,ahol játszhatunk és a versenyhelyszín egy “kocsma” 🙂 Ami nekünk nem baj,csak 10-12 éveseket a szülők nem szívesen engednek(gondolom) ilyen helyre :/ 🙂

 6. A könyvtárba esetleg nem lehet visszavinni? Szerepjáték délutánok vagy vmi ilyesmi címen? Esetleg művház?

 7. Sajnos a könyvtár végleg bezárt. A másik ideiglenes helyünk se volt alegjobb,a tulaj nem volt épp szívélyes :/ Majd idővel csak-csak találunk valami állandó helyet,bár a mostani szvsz elég korrekt 🙂

 8. Sziasztok! Gratulálok a toborzáshoz. Ahogy említettétek a cikkben is, érzékeny téma, és szerintem az új játékosok, de főleg a nagyon fiatalok egyik problémája lehet a pénz kérdése (és hát nyilván a szüleiké is). Azt gondolom érdemes lenne adott esetben a szülőknek is lehetőséget adni a kérdésik feltevésére /HKK osztályfőnöki óra??/, mert hát ők fogják finanszírozni a gyerek hobbiját. És hát lássuk be, egy bizonyos szint után a HKK költséges. Én a magam részéről szívesen odaadom toborzási célokra a nem kellő gy-ngy lapjaimat, gondolom másoknak is van épp elég nem kellő vacak, ami viszont a kicsiknek jó alap lehet, és ingyen. Ill. mostanában ritkán látom, de érdemes lenne gy-ngy versenyeket szervezni. Ott a lapkészletben a pénz nem dominál annyira, és szerintem a játékélmény is jobb lehet.

 9. Köszönjük a gratulációt és a biztatásokat 🙂 Amit Bubu talán kevésbé hangsúlyozott ki, de mindenképp említést érdemel, hogy az igazgatónő az első beszélgetésünktől kezdve rendkívül pozitívan állt a dologhoz, győztük neki megköszönni a lehetőséget, és abszolút nyitott volt a folytatásra is, hogy a téli szünet után szakkörként működhessünk.
  Kor szempontjából nekem az előzetes elképzelésem a 4-6. osztályosok voltak, ennek az alját súrolta végül a valóság, úgyhogy én annyira nem éreztem ezt parának (pláne, h a harmadikosok állítólag különösen jók matekból 😀 )
  Most az Illyésben egy rápihenős szakasz van, összeszedik kit érdekelne komolyabban a jövőben a szakkör, illetve nyilván leegyeztetik a szülőkkel, ha szükséges, akár egy közös fórumot is összehozhatunk velük, meghagytuk minden elérhetőségünket.

 10. Le a kalappal előttetek!

  Csatlakozom és én is jó pár felesleges lapom felajánlom (úgyse játszok gyak-nem gyakkal ehehehe) a projektetekhez.

  Remélem a cikkben szereplő iskolában szakkör jelleggel be tudjátok indítani. Amúgy én meg úgy állnék hozzá a helyetekben, hogy ha már egy jó páran elmennek és nem is lesz belőlük versenyjátékos, már akkor is megérte, ha ti jól szórakoztatok, mert valljuk be egy hálás, lelkes diák mosolygós arca már hatalmas dicséret felétek, ugyanis a gyerekek ritkán hazudnak ebben a korban.

  Drukkolok nektek, a feles lapjaim összeszedegetésének meg nekiállok és valamelyikőtöknek, aki Bp-n lesz vmikor átadom.

 11. Köszönjük szépen a felajánlásokat.

  Én szerdán leszek az Ex-ben, de nyilván addigra nem lehet ezt összerakni. De januárban biztos megoldható lesz.

  Egyébként nekem egy diák ragyogó arca rengeteget ér, úgyhogy nagyon élveztem ezt a dolgot.. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.