Bukottak és felemelkedettek – Mágusok alkonya

Avagy lapok, melyek végül az elvásárok alatt, illetve felett teljesítettek.

Az évek során már megszokhattátok, hogy egy-egy “szezont” követően rendre jelentkezünk Bukottak és felemelkedettek rovatunkkal, ahol azokat a lapokat vesszük szemügyre, megyek végül alul- vagy felülteljesítették az előzetes elvárásokat. Most a Mágusok alkonya lapkészletét vizsgáltuk meg ilyen szemüvegen keresztül, öt-öt lapot kiemelve mindkét kategóriából. Lássuk hát!

A felemelkedettek

Lássuk kezdetben azokat a lapokat, melyek a legnagyobb előrelépést produkálták – a kiegészítő megjelenésekor nem voltak túlságosan szem előtt, mostanra azonban megkerülhetetlen szereplői a metának.

sarkanymagiaSárkánymágia – Számos counter megjelent a kiegészítőben, ezek közül azonban sokkal inkább a semlegesítő lények (Drakolder negátor, Szirén gésa, Manifez, a negyedik, Sebzett vérfarkas, Quwarg hangabűvölő stb.) kerültek előtérbe a megjelenést követően – nem véletlen, hiszen egészen nagy újdonságnak számítottak. A játékosok azonban a “klasszikus”, varázslat-alapú countereket sem feledték el, az év második felére pedig belépett a legnépszerűbbek táborába egy új jövevény, a Sárkánymágia, melyet kezdetben nem sokan használtak, mostanra azonban már a Mágusok alkonya legkeresettebb lapjai közé tartozik. Számos “legenda” született már a kivédekezett, asztalt letépő Sárkánymágiáról, de nem csak ezek az epikus történetek bizonyítják a lap erejét – az idő valóban megmutatta, hogy van benne potenciál.

Kronomágikus homokóra – Sikeres esztendő volt az idei a gyűjtőgenerálós koncepciók számára, hiszen többféle felállás is sikert ért el a versenyeken. A legnagyobb találmány egyértelműen a Dév bácsi-féle Kronomágikus homokóra + Kumulatív szimmetria kombó volt, melyet Dávid egy gyors duplázással tett emlékezetessé, 2015 egyik legfőbb netdeck-alapanyagát letéve az asztalra. Már a megjelenésekor is sejtettük, hogy van potenciál a homokórában, azt azonban bizonyára kevesen gondolták csak, hogy tier-1 koncepció alapja lesz belőle.

bogyiJég bogyola – A gyűjtőgenerálós paklik másik nagy sztárja. A homokórához hasonlóan az év közepe felé lett igazán felkapott és keresett ritka, a megjelenéskor még nem kapott túlságosan nagy reflektorfényt. Miután azonban viszonylag hamar kiderült, hogy a koncepció legjobb lapjainak egyike, már nem volt megállás – és bizonyára nem is lesz még egy ideig, hiszen egy nekronos tárgyként a Jég bogyola valószínűleg az idők végezetéig bebetonozta magát a metába.

A keresés lángja – Az idei év egyik legnagyobb “felfedezettje” a tűz pakli volt, melyről a kiegészítő megjelenésekor még azt írtam lapelemzésemben, hogy aligha lesz belőle valami, ám végül a Tűzijáték mindent megváltoztatott. A Zénes spoiler egy személyben értelmezte újjá a koncepciót, A keresés lángja pedig rögvest a pakli második legerősebb lapjává lépett elő, hiszen kis túlzással olyan, mintha 6 Tűzijátékkal játszhatnánk. A fájdalom szépségés verzióban lényegében ingyenes keresés, aminél jobbat kevés pakli kívánhat.

Főnix fióka – Tokenlapnak indult, végül azonban meglepő mód helyet talált magának a tűz pakli legkülönfélébb verzióiban. A Főnix fióka karrierje annak fényében különösen vicces, hogy összességében kis túlzással annyit használták, mint az őt termelő Damarthil hercegnőt.

A bukottak

Mint mindig, úgy a “bukottak” esetében erőteljesen hangsúlyoznunk kell az idézőjelet, hiszen alapvetően nem rossz kártyákról beszélünk – sőt. Sokkal inkább azok a lapok kaptak itt helyet, melyeket eleinte jóval többre tartottak, mint amekkora hatásuk volt a játék és a metagame egészére.

aldozatazosiisteneknekÁldozat az ősi isteneknek – Kezdetben tízpontos tápként kezdte, a tesztelők többsége is a kiegészítő legerősebb lapjának szavazta meg, végül azonban mégsem lett belőle az az univerzális spoiler, aminek eredetileg teremtették. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem használták: felbukkant bilincsben, börtönben, Edralianban és még sok minden másban, a “gyűjteményed kötelező kelléke” státuszba azonban végül nem jutott el, és inkább csak kiegészítő szerep jutott neki a legtöbb pakliban.

Shelma páter – Amennyire jó szezont futott a gyűjtőgen, olyannyira háttérbe szorult a korábban komplett formátumokat és paklikat tönkretevő Raia követője. Pedig a deck alapvetően nem rossz, sőt, a mai napig a legerősebbek közé sorolható, csak talán túlságosan is kiismerhető lett mostanra. Shelma páter kezdetben jófajta hiánypótlónak ígérkezett a koncepció számára, hiszen a lopás és a drágítás nem éppen a pakli sajátja (kivéve, ha befér a Raia temploma), a fehér kalandozó számára azonban végül nem nagyon jutott hely a deckben, másik lehetséges “otthona”, a Hegymélyi keltető pedig szinte teljesen kiszorult a metából.

zafir_drakonZafír drakón – A sárkányok jó eséllyel pályáztak a “friss visszatérők” közé a Mágusok alkonya megjelenésekor, végül azonban nem nagyon próbálgatták őket hagyományos formátumon – hogy ennek mi lehet a pontos oka, azt hosszasan lehetne boncolgatni. Lényeg a lényeg: a deck motorja, a Zafír drakón ennek megfelelően nem lett különösebben keresett lap, pedig simán el tudnánk képzelni olyan időszakot, ahol egy ilyesmi lapért nyugodt szívvel elkérhetett volna bárki 1.500 Ft-ot. Talán majd jövőre?

Vén Doemon – A teknősös koncepció is azon paklik közé sorolható, melyek igencsak háttérbe szorultak az év második felére, a Vén Doemon azonban addig sem remekelt, amíg a tekik még viszonylag állandó vendégnek számítottak a versenyasztalokon: 3 VP egész egyszerűen túlságosan drágának bizonyult egy lapcounterért. Mármint a képességért cserébe, hiszen szirén és drakolder társa irigylésre méltó karriert futott be, Doemon képessége azonban összehasonlíthatatlanul haszontalanabbnak bizonyult, mint az említett semlegesítéses lényeké.

Chara-din oltára – Az “újgenerációs” oltárok közül A fény oltára és Sheran oltára is kőkemény versenylapnak számít, a Mágusok alkonya jövevénye, a Chara-din oltára azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sokan tartottak Chara-din túltápolásától a kiegészítő megjelenésekor, végül azonban ennek pont az ellenkezője történt: Chara-din követője egyre inkább háttérbe szorult. A kontrollosabb jellegű, “csak követő” felállás ráadásul meg sem valósult, ennek híján pedig a Chara-din oltárának sem jutott még csak epizódszerep sem.

Ti hogy látjátok a két kategóriát? Mely lapokkal nem értetek egyet, és melyek azok, amiket beraknátok helyettük vagy melléjük?

Csető Zsolt

21 thoughts on “Bukottak és felemelkedettek – Mágusok alkonya

 1. Azéer én emlékszem, amikor Jufe az Exben végigment a mezőnyön 100%-os teljesítményel a lépéselőnyös chd dekkjével, aminek az egyik legerősebb lapja baz oltár volt.

 2. Az áldozatot bukott lapnak nevezni szerintem erős túlzás.

  Nehéz bukottakat és felemelkedetteket is kiemelni, mivel a lapok az előzetes várakozásnak megfelelően teljesítettek.

 3. Most nem értek egyet Ákossal, az Áldozat sztem amekkora rivaldafény övezte igenis hatalmasat bukott. Összeállítok én is egy ilyen listát Zorallal, amit remélhetőleg majd leközölnek blogon (na de meglátjuk). De az egyik első lap ami eszembe jutott az Áldozat volt. Nagy reményeket fűztem hozzá Edrában is, Eleinte benn volt, aztán univval próbáltam kiegből használni, de sose volt olyan hogy az kell. A Tudatfagyasztás magasan veri. Nyilvánvalóan nem rossz lap, de nem a 10 pontos kategória.

 4. Én nem tudom, hogy miként indult az MA megjelenésekor, de amikor újrakezdtem akkor a Shelma páter és az Áldozat az ősi isteneknek még “érték” volt. Nekem nagyon tetszik az áldozat, de tény, hogy nem használtam még sokszor és nem látom másoknál sem.

 5. Az áldozat idén talán előkerül még talán a járjas kontrolba ha belefér a lila,de valóban többet vártunk tőle.

 6. Szerintem a kiegészítő legnagyobb lapja és felemelkedő lapja a Groxmati átokmanó!

 7. Igen mondjuk a manó vetekedne nálam is a kismadárral.Minimum hanem nagyobb meglepetés, hogy milyen jól működött milyen sok helyen.

 8. Alapvetően előzetesen valóban jól lettek belőve a lapok, amiket viszont még meg lehet említeni a bukottak kategóriában szerintem: Zoárd itala, Batkamanó, Most már elég, A fájdalom ura. Viszont szerintem is tagadhatatlan, hogy a legnagyobb bukott az áldozat volt (nagy fájdalmamra).

 9. Nálam még ezek a lapok jönnének szóba:

  Bukottak:

  Fájdalom ura: nálam ez a nr. 1 bukott lap.Nem kis hype volt a megjelenésénél, a 9-es pontszám is ezt mutatta. Ehhez képest kb. a kutya sem használta. Talán majd most Dév írása után 🙂

  Most már elég: Kicsit csalódás volt nekem ez is. Persze mindenki tudta, hogy alapvetően ellenlap, de annak kb. alapnak tűnt. Amilyen lap volt az elején, ma már azért csúszik vissza rendesen. Mondjuk egy meta-változás őt még simán visszahozhatja.

  Felemelkedett:

  Kerge darázs – emlékszem a Zsolti lapelemzésébe a 6 pontra és arra, hogy páran azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán befér-e a méreg deckbe az eleven méreg mellé. Ehhez képest a méregpakli igen jó lett, a kerge darázs meg alaplappá vált, sőt, néha másfajta deckekbe is megjelent.

 10. Fájdalom ura azért előkerült pár helyen és nem is teljesített sztem oly rosszul így bukottnak semmiképp nem mondanám.

 11. Akkor lehet, hogy csak előttem titkolta jól a jelenlétét 🙂

  Drafton kívül nem is emlékszem, hogy láttam volna bármikor.

 12. Szeretem a Kerge darázst, de a 6 pont reális neki. Néha meglepi védekezés, de amúgy borzasztó drága 2-ért. Inkább jobb híján van helye a méregdeckben, mintsem hogy emiatt tenném össze. Márpedig egy jobb híján etnikum lap miért legyen több 6 pontnál?

 13. Nem értek veled egyet, nekem még sosem okozott csalódást. A játék elején a védekezése miatt jó, később már van rá manánk, egy szűk tartománya van a játéknak, amikor nem olyan jó, ha nálunk van. Nálam bebetonozott helye van a paklimban. Illetve korlátozott versenyeken is többször tettem már be, mint varicounter, ami jópár lényt is eltesz. Szerintem remek lap, egyértelműen 6 pont feletti nálam.

 14. Ha beraksz a deckbe 3-at, ami pedig nem csak egy “futottak még” etnikum, hanem ha jól emlékszem, egész eredményes volt versenyeken, akkor az bizony 7 v. 8 pont (nálam legalábbis, és akkor, ha a megjelent lapok 4-10-ig pontozódnak).

 15. Én egyet tudok érteni Swartzival. Az a lap igen a “nem volt jobb” kategória és pl sztem VH-s méregbe be sem fér nagyon, max 1 a kereshetősége miatt. Lassú az a lap amit tud a mai HKK-ba már.Szörnyű tempót tud produkálni…S

 16. Szerintem a darázs jó papír. Ami védekezésből tud kánterelni az már olyan szar nem lehet, ez az alapelvem legalábbis.

 17. A fájdalom ura top spoiler, az összes csatamezőmben ott volt. Az áldozatban én is csalódtam, a most már elég hozta amit vártam tőle, egy hulladék. A zoárd itala nem bukott, a követős deckek nem túl ütőképesek vhogy… A kerge darázs idegesítő egy lap, nekem érne 7 pontot. A chara-din követős kontrollra meg egyszerűen nem jutott idő a játékosoknak kipróbálni a sok remek lehetőség közepette, én továbbra is látom benne a potenciált.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.