Vendégcikk – Randomlap

“Ezt védd ki!”

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban, amikor már voltak követők, de a hordaparancsnokok, a Semleges csatamező és az Átkozott követő még egy bűnös gondolat sem voltak…

Igen, volt ilyen metagame is több, mint 10 éve, ekkortájt a követők elleni egyik legjobb védelemnek a régi Életenergia számított, az is csak akkor volt jó, ha az ellen nem rúnázott. Volt pár eszköz max. ÉP növelésre is, de ezek nem voltak túl népszerűek/hatékonyak. Már csak azért sem, mert a másik oldalnak volt egy elég erőteljes fegyvere követő-törés ellen: a Negatív robbanás!

negativ_robbanasAnno elég sok követős koncepció side-jában szerepelt, a bátrabbak alapból is használták meglepiként. Mint az sejthető, egy ilyen környezetben voltak erős követős versenyerős paklik szép számmal, hogy csak egy párat említsek: a gólem, óriás, avatár követővel felálló koncepciók igen jól teljesítettek annak idején, és ennek egyik oka a követő stabil bevédését segítő említett fekete papíros volt. Követő-védést leszámítva nemigen használta senki a Negatív robbanást, bár én egyszer beleerőszakoltam egy Feketmágiás bűbáj deckbe egy korlátozott formátumon, de ott is inkább overkill volt.

De elég a történelemórából, ha a mai lapokkal követőt akarunk védeni, erre talán a legjobb eszköz a ZV-ben megjelent Plazmacsóva, ami jöhet akár a 0. körben is, és drágább is rá kánterelni, a siker szinte garantált. Szinte. Mert hogy lehet, hogy az ellenfél Életenergiával vagy Sokszínnel játszik, az is lehet, hogy nem játszunk pirossal, vagy épp egy ganüid követőt akarunk bevédeni. Az sem kizárt, hogy ellenfelünk valami galád gyógyulós paklival játszik, és egy meglepi Sheran áldása vagy épp Újjászületés húzza keresztül a számításainkat. Ilyenkor ugye nem bánnánk, ha a jó öreg Negatív robbanás egy elég stabil negatív max. ÉP-t lőne be kedves ellenfelünknek. A baj csak az, hogy szegény lap felett jócskán eljárt az idő.

Szerintetek hogyan kellene (vagy érdemes-e) felújítani? Ne feledjük, hogy egyéb max. ÉP csökkentésekkel is jól kombózik, így akár egy Leah horda kelléke is lehetne. Ha nem szűntetik meg a követőnket akkor azért, ha meg igen… 😀

Pogány Levente

21 thoughts on “Vendégcikk – Randomlap

 1. 0 VP
  Leah általános vízió

  Célpont játékos max ÉP-je csökken 2-vel, majd sebződik annyit amennyi max ÉP-t eddig vesztett.
  Dobd el a kezedből a semmibe: Követőd ebben a körben mindenképpen működik.

 2. Negatív robbanás(új)

  1 VP 2 nekron

  Leah általános

  Célpont játékos sebződik annyi ÉP-t és max. ÉP-t,amennyit mostanáig veszített.
  Ezután feláldozhatod X. max ÉP-det és ÉP-det: ellenfeled veszít 2*X max. ÉP-t és ÉP-t,X maximum 4 lehet.
  Ha ez a lap nem jön létre,kapsz 2 VP-t vagy ellenfeled eldob egy véletlenszerű lapot a Semmibe,választásod szerint.

 3. Bár nem kis ízlésficamom van, nekem tetszik ez a kis retró hangulat.
  Egyébként a felújítását nem igen támogatnám, mert:
  1. ha jól sikerül, akkor túl erősek lesznek a követős koncepciók
  2. lehet az 1. ok miatt annyit gyengülne, hogy végül a már meglévő védő lapoknál is gyengébb lenne (Plazmacsóva, Barakis, párbaj, áramlás, Achát gólem, stb…)
  Szóval ötletnek nem rossz, de a kivitelezése szerintem (még) nem megoldható.

 4. +1 Swarci
  Nehéz lenne egy megfelelően balanszált lapot kiadni. Valószínűlehg valamerre kilógna a lóláb túlságosan is, akkor meg inkább hagyjuk.

 5. Feri, ez nagyon fura mondat tőled, nem is nagyon értem. Tudsz olyan indokot mondani, ami gyakorlatilag és elméletileg is lehetetlenné teszi egy lap kibalanszolását? Ha nem, akkor nem értem miért ne lehetne jól(balanszosan) felújítani a lapot.
  Más: Nyilván ez a lap, akkor jó követős pakliban, ha az ellenfél belőtte a követőmet. Namármost, belőni egy követőt igencsak durva lépés, de az, hogy ez mégis milyen gyakran megtörténik, azt bizonyítja, hogy a követők egyszerűen túl erősek. A követők erőssége miatt a paklik komolyan építenek is rá, így a követős paklik eltolják abba az irányba a játékot, hogy van követőm nyerek átkozott/mező kikapok. Nyilván nem erről van szó, de a követő megléte vagy meg nem léte szerintem indokolatlanul nagy százalékot változtat a nyerési esélyeken. Ez például döntően igaz az olcsóbbító követőkre.
  Éppen emiatt nem is szeretek velük játszani. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem a szabálylapokat, mert bár arra ugyan a vele játszó nyilván készül (illetve épít), de az legalább mindkettőnkre hat általában. Szóval szerintem a jövőben inkább kerülni kéne az OP követőket és a kreatívabbakat előtérbe helyezni (tőrös, harangmester), illetve még több HP-nak örülnék. És akkor nem lennénk rákényszerülve, hogy átkozottazzunk vagy lőjük ha kezdünk. Illetve a harangmesteren lévő kikötés a belőhetőségre is tetszik. Mert jelenleg azt látom, hogy talán úgy gondolkoznak akik kiadják a követőket, hogy úgyis belőhető ezért nyugodtan lehet erősebb. Inkább nehezebb legyen megszüntetni, de ne az legyen, hogy meg KELL szüntetni.

 6. Szerintem semmi baj nincs ezzel a lappal. Áldozás legyen az IK jában hogy kelljen hozzá még egy lap és kész. Onnantól “csak” annyi, hogy behúzd, hogy követőt lőjenek, aztán valami, amit áldozhatsz. Komolyan mondom, ha egy áldozásért és 1 manáért jönne mi hiba lenne benne?

 7. Az volna benne a hiba, hogy nem minden koncepció használ asztalon maradó lapokat. (Pl. tűz.) Illetve követőlövés sokszor olyan esetekben történik, mikor az ellenfelünk képes levédekezni a felmerülő problémákat. Pl. teli van reakcióval, abszolút kontrollt létesít az asztalunk felett, max hp-t regenerál… Azért vegyük észre, hogy amit javasoltál, ott két lapot fektetünk bele, és semmi reakció elleni védelme sincs. Ilyen paraméterek mellett meg már jobb a Plazmacsóva. Szerintem ez Gergőnek és Tomának is jó válasz.

 8. Most nem tudom, h melyik kommentemre írtad :D. Az elsőre nem passzol, mert én víziót írtam, tehát a counter nem akkora para. A második kommentemre meg nem tudom illeszteni, mert az a követők túlzott erejéről szólt.

 9. @Gergő

  Én ott látom benne a hiba lehetőséget, hogy most jelenleg be van állva egy erőviszony a követős és nem követős deckek terén. Ha kiadunk pl egy olyan szintű viziót amit Te beírtál akkor óriási buffot kapnak a követős koncepciók ami oda fog vezetni, hogy a követő törés mint opció szinte kiszorul a játékból és marad a mezős,átkozottas variáció. Ha ennél jelentősen gyengébbet akkor meg nem fér be sehova és adtunk egy pofont.Az erejének belövése persze mondhatnánk ott a sok tesztelő oldja meg azért vannak ott. Akár még meg is valósítható,de tudni kell nem véletlenül akad olykor hiba a mátrixban. A játék egyre összetettebb és a tesztelési idő sok mindenre elég ugyan,de mindenre messze nem, így az ilyen lapok amik túl nagyot tudnak billenteni egy ilyen komoly meta kérdésben eléggé körültekintően kell kezelni és ha nem feltétlenül fontos én inkább ki is hagynám.

 10. Öröm látni ezt a felelősségtudatot, és egyetértek veled, ez valóban egy metaformáló lap is lehetne és mint kifejtettem, nem is feltétlen örülnék neki. Csak azon lepődtem meg, h “valamerre kilógna a lóláb” mintha esetleg lenne valami gátja egy lap kibalanszolásának. De íz, h időarányosan nehéz lehetne, azt el tudom fogadni. Dobáljuk itt meg a fórumon a lapötleteket, de világos, h aztán ti teszitek bele a nagy melót és lesz belőle korrekt lap :). (Megjegyzem, h meg vagyok említve a lapötletek résznél a ZV szabálykönyvében, de én egyik lapnál sem emlékszem h akár csak nagyságrendileg én írtam volna azt ahogy megjelentek 😀 )

 11. megjott a kreativ telapo:

  negativ robbanas
  leah, azonnali, vedekezes, ik: 3 vp

  Kijatszasi feltetele, hogy ellenfeled akar EP aldozassal,
  akar forrassal, szabalylappal v kovetovel megszuntette
  a szabalylapodat v kovetodet.
  Minden, erre a lapra hasznalt reakcio forras kijatszasi feltetele +2 VP.
  Ellenfeled max EP-je 1-re csokken, a jatek tovabbi reszeben
  semmilyen modon nem nohet a max EP-je.
  Aramlas: 1 vp 5 EP: kor vegen huzz ket lapot, VAGY visszavehetsz
  2 lapot a gyujtobol a kezedbe.

 12. @Gergő
  Ez azért van mert még nem jött ki a lapod. Némi spoiler figyelem 😀
  A kövi 4 Ur közül az egyik a halálelementál lesz amihez meg ha jól tudom volt némi közös 😛

 13. Igy van a nev-ugy, ahogy JuFe irta – ezt kicsit be is neztem, amikor a neveket gyujottem a szabalykonyvbe, de igazabol mashova nem is tudtuk volna irni :).

  A ‘tul eros kovetok’ ugyeben a levezetes pontos, igyekszunk is (en biztos) kicsit kevesbe eroseket kiadni, csak hat nagy a kisertes ugye az eros lapok fele, meg hat a “ez mennyivel gyengebb mar, mint a kalandozo/csapda/stb. koveto”-vel is meg kell kuzdeni. De ajanlom a tesztelok figyelmebe is 🙂 a Gergo okfejteset. Az iden megjelent kovetok mindenesetre mar ennek szellemeben szulettek…

 14. @harigeri:

  Szóval áramlásból (=nehezebb megfogni és drágíthatatlanul) 1 mana 5 ÉP-ért visszaveszek 2 lapot a gyűjtőből. És ez csak egy side képesség.

  K.

 15. @Balázs: Szerintem teljesen korrekt az illusztráció, mint Szügyi munkái általában.

  A régi verzió is meta-formáló volt, talán egy kicsit OP is, és volt egy egyedi feelingje a lapnak, amit nyilván csak akkor lehetne visszahozni, hogyha az új is kellőképpen erős. Ugyanakkor megértem JuFe aggályait is. Mindenesetre én valahogy így képzeltem el:

  2 vp

  Ha ellenfeled kikapcsolta a követődet, +2 vp reagálni rá. Célpont játékos annyi ÉP-t sebződik, amennyi max. ÉP-t veszített mostanáig, majd ugyanennyivel csökken a max. ÉP-je. Ha a paklidban van, és ebben a körben használtál áramlást, akkor 1 vp árán előkeresheted (de körönként max. 1-et). Áramlás: Ellenfeled max. ÉP-je csökken 2-vel.

 16. Ebben a lapban a legjobb az illusztrációja – itt pihen a polcon 3 belőle az antik-gyűjtimben 😛

  Sztem felesleges felujitani még, először lássuk mit tud a Plazmacsóva (új)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.