Újdonságok a HKK Kódex kapcsán

Elkészült a HKK Kódex – íme azok a dolgok, amiket mindenképpen érdemes elolvasni benne.

Tegnap óta végre elérhető a játék rendszerezett szabálykönyve, a HKK Kódex, amely részletekbe menően és szisztematikusan rendszerezi a HKK összes szabályát. Amiatt ne aggódjon senki, hogy mától valami hirtelen teljesen máshogy fog működni, egy-két apró újdonság azonban van, amit érdemes külön is kiemelni.

Fontos hozzátenni, hogy ezek többségében nem változások, sokkal inkább egyértelműsítések: olyan szabályok pontosítása és bevezetése, melyek ezidáig “szürkezónának” számítottak.

Kör vége fázis

Talán a legnagyobb újdonság, hogy a kör végéből külön fázis lett, nemes egyszerűséggel kör vége fázis néven. Megijedni nem kell: a játékmenet szempontjából ez nem jelent különösebb változást, egyszerűen csak könnyebb volt így lefektetni a kör végének egyes szakaszait, amik nem mellesleg eddig is léteztek már. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a lények mostantól a kör vége fázis utolsó, negyedik szakaszában vesztik el a védekezési bónuszt (eddig az előkészítő fázisban tették meg ezt). Mivel azonban a lények ÉP-jét ezután már nem vizsgáljuk, csak az előkészítő fázisban, ezért játéktechnikailag nem történt változás – pusztán csak azért értük el, hogy a védekezési bónusz nem “lóg át” a következő körbe, ami valljuk be, valóban furán hatott kicsit.

Ütéshez kapcsolódó hatások

Egyedi FAQ-k születtek már korábban az ütéshez kapcsolódó hatásokról (pl. A túlvilág nagykövete vs. életjelző), a Kódex azonban szabály szinten is definiálja ezeket: az ütéshez és az ekkor okozott sebzéshez kapcsolódó hatások nem számítanak forrásnak.

Védekezés

A védekezés szabály a Mágusok alkonyával azt a kiegészítést kapta, hogy a védekezés ikonos lapot az ellenfél első körében akkor is ki lehet játszani védekezésként, ha ez nincs külön feltüntetve rajta. De mikor? Ez az, ami eddig nem volt egyértelműen definiálva, a Kódex azonban most kimondja, hogy alapesetben a fő fázisban lehet kijátszani a védekezéses lapokat. Ez természetesen nem vonatkozik az azonnali varázslatokra, valamint azokra a lapokra, amiken az szerepel, hogy bármikor kijátszható. Ezzel párhuzamosan általánosságban is kijelenthető, hogy ha egy lapon annyi szerepel csak, hogy “kijátszhatod az ellenfél körében is”, az nem jelenti azt, hogy bármikor kijátszhatod – csak abban a fázisban, amikor az adott fajta laptípust egyébként is kijátszhatnád. Röviden: ne akarj kirakni a gyógyulási fázisban Techiánafluxot, mert akkor már nem lehet.

Helyszínkeresés

Ez inkább csak apró érdekesség, mint tényleges apróság, bár eddig valóban nem így szoktuk meg: a helyszínkeresést az előkészítő fázis második szakaszában lehet. Mindez továbbra is a húzás fázisban végrehajtott keresésnek minősül.

Definíciók

Bekerült néhány új megfogalmazás is a Kódexbe, melyek többségében eddig is szerepeltek lapokon, de nem voltak egyértelműen definiálva. Ilyen például a hatni valamire, az erőforrás, illetve a tóken.

Nemcsak a fentiek miatt érdemes persze végigolvasni a Kódexet, így mindenképpen ajánljuk mindenkinek, hogy lapozgasson bele!

Csető Zsolt

13 thoughts on “Újdonságok a HKK Kódex kapcsán

 1. A helyszínkeresést nem értem, miért kellett megváltoztatni, ennek azért lehet komolyabb gyakorlati következménye, ha pl. elveszik az előkészítő fázist, akkor ezek szerint már nem lehet majd helyszínt keresni.

  Egyébként a kódex iszonyat! 🙂

 2. A helyszínekkel kapcsolatban tetszett az alábbi bejegyzés:

  8.9.2. A helyszínek idézési költségében szereplő szörnykomponens kifizethető 2 Ép feláldozásával is. A helyszínek idézési költségét egyéb módon sem részben, sem egészében nem lehet helyettesíteni. A helyszínek idézési költségében szereplő szörnykomponens ilyen módon történő kifizetése a kapcsolódó hatások szempontjából nem számít helyettesítésnek.

  Ez egyrészt azt jelenti, hogy Drakolder testőrrel nem lehet ingyen kijátszani Drakolder citadellát (WTF?) – persze, nem azt jelenti, mert a testőr szövege felülbírálja az általános szabályt, de akkor is… Ha lenne lap, ami megengedné, hogy nekront/VP-t Ép-ből helyettesítsek, akkor a helyszín idézési költségét nem helyettesíthetem. Vagy mégis? Hiszen a lap felülírja az általános szabályt… (van is valami új lap, amivel VP-t nekronnal helyettesíthetünk) Na mindegy, csak marhulok. Nehogy így maradjak.
  Szerintem a helyszín kijátszása, attól a pillanattól kezdve, hogy a játékos kijelenti, “helyszínt játszok ki”, egészen odáig, hogy a helyszín játékba került, külön szabályozás alá kell essen, nem szabad a lapkijátszás általános szabályai alá essen, hiszen alapszabály szerint önálló cselekvés de nem lapkijátszás.

  A másik igen fontos aspektus az, hogy a korábbi (meglehetősen bugyuta bírói döntés értelmében született) gyakorlat, miszerint Bufa kódexe mellett nem lehet a szörnykomponenst Ép-vel helyettesíteni, végre megszűnik.

 3. Ugyanez a kérdés bennem is felmerült,mint ami Poghynál. További az is,hogy a moák mesterkedése akkor mostantól nem csökkenti a kör eleji kapott VP-t?

  29.4.3. Ha egy szabály vagy lap szövege a „kör elejét” említi, akkor ezalatt az előkészítő fázis második szakaszának legelejét kell érteni.

 4. Zsolti, köszi ezeket a kigyűjtéseket
  bevallom, én még nem vettem rá magam a kódex elolvasására, így hasznos

  viszont ez a helyszínesdi nekem se tetszik
  kereshetek, ha elmarad az előkészítő fázisom?
  kereshetek, ha elmarad a húzás fázisom?
  ha pl. egy Energizáció miatt többet húzok, hanyadik lap helyett kereshetek helyszínt? és azt mikor kell bejelentenem?
  szerintem ez így most több kérdést generál, mint az eddigi szabály és szvsz ez pont nem szorult reformra, teljesen jól működő volt az eddigi gyakorlat

 5. @Zorall
  akkor mostantól szűk esztendőkkel egyáltalán nem lehet manát kapni?
  hiszen az azt mondja, hogy csak a kör elején kapott manát lehet megkapni, de mivel manát az előkészítő fázis első szakaszában kapunk, nem a másodikban (amit mostantól a “kör eleje” jelent), ebből ez következik…

 6. 29.4.5. Ha egy szabály vagy lap szövege szerint egy bizonyos hatás csak az adott körben érvényes, akkor ez a hatás az előkészítő fázis második szakaszának legelején lép működésbe. Ez alól a szabály alól csak a varázspont regenerációt befolyásoló hatások képeznek kivételt. Az ilyen hatások már az előkészítő fázis első szakaszában életbe lépnek.

  Ergó ami a manareget befolyásolja, az mindig az előkészítő fázis 1. szakaszára vonatkozik.

 7. @Gice:
  8.9.6. Kiegészítés: “Ha a húzás fázisban a játékos több lapot húzna, a helyszínkeresés az első lap felhúzása helyett történik.”
  Azt hiszem, ez eddig is így volt. Ha elmarad a húzás fázis, akkor nyilván nem kereshetsz helyszínt, mert maga a keresés továbbra is a húzásiban történik. Viszont úgy tűnik, az új szabály mellett már az előkészítő kihagyásával sem lehet helyszínt keresni, mivel nem tudod elkölteni a keresés költségét.

 8. @paranoid A Drakolder testőr szövegében konkrétan szerepel a Drakolder citadella, ezáltal írja felül a szabályt. Az új lappal, ami helyettesíti a vp-t nekronnal (Sötét összpontosítás) nem teheted meg, csak ha rá lenne írva, hogy ‘helyszíneknél is’. Mint a Túlélők Földje is drágít minden helyszín-t.
  Szerintem

 9. Idéző teknőssel is ingyen kirakhatnék egy víz síkot, ha kézben van, de az helyettesítésnek minősülne. Ezt azért jó lenne mihamarabb tisztázni.

 10. @J. Robi: a helyzet tisztázott. Csak trollkodtam.
  A hozzászólásom lényegi része az volt, hogy a Bufa kódexe, mint játékban lévő egyszerű lap, ezentúl nem tiltja le a SzK Ép-ből való kifizetését. A többit egy WTF? kíséretében figyelmen kívül lehet(?) hagyni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.