Hegymélyi keltető, ahogyan még keveset láttuk

Áki értékelése és bemutatója aktuális paklijáról.

harangmesterIsmered azt az érzést, amikor készülsz a hétvégi versenyre, de annyira nem akarsz te lenni az ötödik Csatamező, vagy a harmadik Sokszín, hogy megpróbálsz valami jó decket kitalálni? Pontosan ilyen érzés kapott el az utolsó Exelcioros verseny után, ahol Pásztor Szabolccsal tanácskoztunk, hogy melyik deck lenne jó a Kezdő Ligára.

Az ő javaslatára egy követő-szabálylap kombón kezdtem el gondolkodni. Az eredeti javaslat a Lassan járj! + Harangmester volt, ahol remélhetőleg a háló és a gyógyulás megfogja a gyors hordákat, illetve a Járj, mint korlátozó környezet segíteni tud tempóelőnybe kerülni.

Szabolcs ötletén haladva megtartottam a Harangmestert, és a korlátozós környezet mellett maradva a Lassan járj! helyett a Hegymélyi keltetőt választottam. Azért erre esett a választásom, mert szerintem a keltető egy méltánytalanul a háttérbe szorított szabálylap, és még rengeteg lehetőség lapulhat ebben narancs lapban. Nem mellesleg teljesen kompatibilis a HKK egyik újabb spoilerével.

A deck alapjának a Tirranda batyuja + Ork kátrányköpülő kombót szántam, ami a HKK Kódex felélesztett szabálya alapján Keltető-kompatibilis:

7.4.1. Az áldozás idézési költséget csak úgy lehet módosítani, ha ezt egy szabály vagy lap szövege kifejezetten lehetővé teszi, nevesítve, hogy a módosítás az áldozás idézési költségre (is) vonatkozik.

batyuA Tirranda batyuja mellé csodálatosan működik a Varkaudar fetisiszta, aminek az anti-mágiája még a legrosszabb esetben is fontos információkat adhat nekünk az ellenfél kezéről. Mivel bekerült a fetisiszta, ezért a másik nagy kedvencemet is belepasszíroztam az áldozós vonalról a deckbe: a Kisebb Zant. A későbbi lapokon fog látszani, hogy nem csak a köpülővel tud jól jönni.

Ezeken kívül további 3 Dornodon lapot tartottam hasznosnak a deckbe:

Ezek közül talán egyedül A fájdalom ura az, ami magyarázatot érdemel. 2 manáért képes az adott körben a második, majd a harmadik lapot behúzni nekünk, illetve Kisebb Zannal különösen kedvesen a negyedik és ötödik lapot is. Sajnos nem teljesen optimális, mert a háló mellett nem mindig éri meg kitenni, illetve sebezhető a leszedésekkel szemben, de mindezek ellenére is érdemesnek tartottam, legalábbis 2 helyre a deckemből.

titankolosszusA következő vérszegény szín (felhasznált lapszám szempontjából legalábbis), a Fairlight, amiből két passzív sztárból 3-3-at használtam:

A “Zarknod visszatér Sebzettjét” úgy érzem, nem kell nagyon magyarázni, ha véletlen felhúzom kezdőkézre, igen jóféle meglepetéseket tud okozni az ellenfélnek, a keltető drágítása mellett pedig nem nagyon lehet számítani, majd a harmadik körtől kezdve jöhet az újabb terror, amikor már kvázi +2 lesz rá counterelni, illetve 2 izommal jön a koli. A “sárga sebzett” mellé még az ébredéses örök kedvencet, a Méonech fürkészt tettem, ami már nem egyszer bizonyított a versenyasztalokon. Nagyon jópofa kis állat, kedvenc felhasználási módom a Techiánaflux terrorizálása volt, mind elsőkörös dobatás, mind a 2 manás varázslat alapú leszedés miatt (sajnos így a keltető drágítja kicsit).

Most hogy a Fairlightot áttárgyaltuk, evezzünk át egy kicsit gonoszabb vizekre, ugyanis a következő 17 lapot a maradék két gonosz színből, Chara-dinból és Leah-ból válogattam ki.  Lilából két passzív kontroll-lényt és egy lény-ellenszert választottam, nevesítve:

torz_kriptodA Torz kriptod az új kiegészítő egyik leginkább vitatott lapja, megjelenése óta sokan nagyon erősnek, illetve átlagosnak titulálták. Majd jövőre Zsolt cikkjében olvashatjátok, vajon felemelkedett-e vagy talán elbukott ez a csúnyácska szkritter, de itt és most nem ez a pálya. Személy szerint én nagy reményeket fűzök ehhez a laphoz: a képessége, hogy megvédje a lapjaimat keltető mellett szinte kiabált azért, hogy bejusson a deckbe. A legnagyobb örömet viszont az okozza, hogy ha van rá körönként +1 manám, akkor ezt bizony a következő körben is meg tudom tolni, mivel ezen a szkritteren nincs horgony, ezért semmi sem akadályozza meg attól, hogy visszaugorjon a kezembe, és megvédje a lapjaimat, akár az ellenfél gonosz Techifluxaitól is. Tovább! Jöjjön a fekete:

Kezdjük a deckem legolcsóbb lapjával, a Krabber kiképzővel. Alapvetően a krabber, mint etnikum, számomra – ha nem is volt a legkedvencebb, de – azért elég szimpatikus ahhoz, hogy próbálkozzak velük, illetve a most boncolt decknek az alfa stádiumában elég nagy szerepet játszottak, és a Krabber kiképző talán a leguniverzálisabb darab a deckjén kívül. Képessége nagyon jól összejátszik a Tirranda batyuval, illetve egyfajta mérsékeltebb asztalkontrollt is tud adni, nem is beszélve arról a képességéről, hogy ha van két bónusz manám, akkor simán be lehet vele csalogatni egy-két countert az ellenféltől.

A maradék két fekete lap közül A sötétség ivadékán nem szeretnék túl sokat időzni, majdnem mindenki használta már valamelyik alfás erőforrást – ha nem is a gonoszat, akkor a másik kettő közül egyet biztosan. Őszintén megmondva, nem voltam megbarátkozva ezzel a lappal, még a verseny végéig sem, egészen pontosan a deckem szinte permanens hálója miatt. Ha létre is jött, akkor utána már csak egy lapom van arra, hogy kihasználjam a képességét, és utána az ellenfelem szabadon garázdálkodhat a körömben, nem lesz semmilyen komoly beleszólásom. Természetesen voltak jó pillanatai is (főleg egy-két bait-elt counter :D).

zulit_parazitaA parazita a decképítés utolsó fázisában (értsd: a decklist leadás előtt 10 perccel) került be a pakliba, Szabó Krisz tanácsára, és valami hihetetlen jól működött! Valami iszonyat a parazitával játszani! Ráadásul nagyon jól illeszkedik ebbe a környezetbe. Volt arra is példa, hogy a topdeck ősköd parazitaként foglalta el helyét az asztalon. Ezúton is ajánlom mindenkinek: nem atomtáp lap, de nagyon jópofán eszegeti az ellenfelet, hogy utána kapjam a 4/4-es sarit az őrposztba.

Utoljára hagytam a színtelen kártyákat, akik a deck stabilizálásában segítettek:

A legtöbb lap ezek közül elég egyértelmű, de azért a Moa romvárosról és a Jagumirről szeretnék még egy-két szót ejteni. Ahogy látható, a deck elég jól fel van vértezve az asztalon maradó dolgok ellen: a legtöbb meta paklit drágítja, illetve a nagyon nagy pörgéseket megakadályozza a Harangmester. De ilyenekkel, mint a Sötét mágia, illetve a Su’uzy csillogása nem nagyon tud mit kezdeni, és ezek akkor a leginkább veszélyesek, ha az ellenfél a hálót körbe tudja játszani, például azonnalikkal. Erre adott optimális megoldást a helyszínem: hirtelen a drágítást 2 mana + 1 nekronnal növelve elég komoly fejfájást tud okozni az ellenfélnek, illetve a bónusz képesség, amikor a morfot vagy A sötétség ivadékát moaként játszom ki, és az ellenfél néz, hogy “mi?”, az elég vicces.

Illetve a Jagumir… Hát, tagadhatatlan, hogy ebben a lapban van erő. Megfoghatatlan, leszedhetetlen, mágikus védelemmel. Szinte bocsánatot kértem mindenkitől, aki ellen kijátszottam, mivel én éreztem inkorrektnek a lapot.

Nagyon tetszett a deckkel a játék, tervezem is folytatni vele, mert szerintem szomorú, hogy egy ilyen jó szabálylap elsikkad. Látom benne a lehetőséget, szerintem van itt azért hely a fejlődésre, mind nekem, mint játékosnak, mind a paklinak. Ha kíváncsiak vagytok a deck következő állomására, illetve hogy miként szerepel a versenyeken, akkor ne habozzatok megírni azt kommentben!

Krähling Ákos

9 thoughts on “Hegymélyi keltető, ahogyan még keveset láttuk

 1. Jopofa a deck! Erdekelne a pontos lista is (mibol hany volt – ha pl. Jagumirbol kevesebb, mint 3, akkor direkt vagy meg nincs meg a 3?) ill. hogy mukodott a pakli.

 2. Mielőtt valaki elkezd értetlenkedni.
  Az áldozós lapok idézési költségére vonatkozó kitétel valójában nem új, hanem egy ősrégi (Ezüsthajnal kiegészítős) szabály.
  Így hangzott eredetileg:
  “Ha egy lap idézési költséget növel vagy csökkent, akkor ez sohasem az áldozásra vonatkozik, hanem a lap egyéb idézési költségére (általában tárgyaknál szörnykomponens, épületeknél építő, más lapoknál VP), kivéve, ha az adott lapon ez külön fel van tüntetve (pl. minden áldozó idézési költségű lapod kijátszásakor eggyel kevesebbet kell áldoznod). Tehát egy 2 áldozásért és 0 VP-ért kijövő lényed idézési költsége nem változik akkor sem, ha játékban van egy lap, amely a lények idézési költségét 2 VP-vel csökkenti.”

  Érdekes, hogy eddig senki nem használta ezt a szabályt (én sem) a drágítós paklikba, pedig teljesen legal. Szép találat! Grat!

 3. Ebbol a szabalybol nekem az jon ki, hogy pl. egy 2 aldozas + 2 VP koltsegu lapnal, ha van valami, ami 1-gyel csokkent, akkor az 1 _VP-vel fogja csokkenteni a koltseget, ill. ami 1 VP-gyel novel, az nyilvanvaloan 1 VP-vel fogja novelni. (tehat nem az aldozos reszt, hanem a VP reszt noveli/csokkenti).
  Innen mar csak 1 apro lepes, hogy a ‘VP reszt’ ami amugy egy targynal 0, siman fel lehet novelni 1-re akkor is, ha aldozos a lap.

  tldr: a szabaly nem azt mondja, hogy nem lehet az idezesi koltseget novelni vagy csokkenteni, hanem hogy nem az aldozasok szamat fogja novelni/csokenteni (hanem siman 1 VP-vel dragabb lesz).

 4. Valamiert ugy remlett h a kelteto +1-el es nem +1 Vp-vel novel…
  Bar az utobbi harom evben 3 (harom) aldozos koltsegu lap jott ki. Egy 2013-ban es ketto 2012-ben. Szoval akar ki is lehetne terjeszteni a dragitasi tilalmat, tul sok ertelmes aldozos lap ugy sincs.

 5. Most nem az a kerdes, hogy mit hova terjesztenenk ki (amugy szerintem felesleges), hanem hogy mi jon ki a szabalybol.
  Szerintem az eredetibol tuti az jon ki, hogy dragitja a Kelteto, es alighanem a Kodexesbol is.
  Szerinted?

 6. Lehet, hogy pontositani kell a Kodexes szabalyt, merthogy itt az ‘Aldozas idezesi koltseget’ azt akarja jelenteni, hogy ‘az idezesi koltsegnek az aldozas reszet’.

 7. Ha beleszólhatok a nyelvészeti fejtegetésbe, úgy vélem a kódex megfogalmazása helyes, és nem működik a szabály:

  Az áldozás idézési költséget csak úgy lehet módosítani – ezt vizsgáljuk ugye

  Ha igaz lenne, amit Áki megtalált, úgy szólna:

  Az áldozÓs idézési költséget csak úgy lehet módosítani… itt azt értenénk, hogy az áldozós idézési költséget, vagyis a cseppes lapok IK-ját csak úgy lehet módosítani… de már ez is kicsit belemagyarázós

  vagy

  Az áldozÓs LAPOK idézési költségÉtÉ csak úgy lehet módosítani… ez egyértelmű lenne…

  Az áldozás idézési költséget csak úgy lehet módosítani… – úgy kell értelmezni, mintha lenne egy idézőjel páros a szövegben : Az “áldozás” idézési költséget csak úgy lehet módosítani… – ami azt jelenti amit Balázs is írt, vagyis konkrétan a cseppet, az erőforrás típusát csak úgy lehet módosítani, tehát a CSEPPBEN LÉVŐ SZÁMOT úgy lehet növelni és csökkenteni … az hogy egy manátval megnöveled, az ezen kívül esik szerintem.

  Remélem érthetően fogalmaztam, de szerintem egyértelmű, hogy sajna ez nem a spanyol viasz, és a kódex is jó.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.