Fel a fosztogatásra és harácsolásra!

Bartus Gergely arról, miként nyerték el végleges formájukat a Kalózok Zén lapjai.

Sziasztok! Végre tengerre szállhattunk mesés kincsek reményében, és ennek kapcsán pár infómorzsát megosztanék veletek a Zén lapjainak kialakulásáról. Ez a cikk tartalmaz pár okfejtést is, tehát igyekszem bemutatni, milyen okokkal alakultak a lapok azzá a végleges formává, amit kezünkbe vehetünk a kezdeti lapötletektől. Sajnos nem az összes lapra kitérő elemzés lesz, mert a nem saját ötletek eredetijére már nem nagyon emlékszem, de azért remélem érdekesnek fogjátok találni a bemutatottakat. Kalandra fel! YARRR!!!

southpark

sorszakall_a_kaloz2 VP Sörszakáll, a kalóz
Dornodon, kalandozó, ember, 4/4, KF, repül

Kijátszásakor max. 3 jelzőt átrakhatsz rá célpont lényekről (életet is). Minden rajta levő jelzőt használhatsz sörjelzőként. (K), vegyél le egy kalandozódról egy sörjelzőt: előkereshetsz 1 Fogadót, VAGY kapsz 2 VP-t és gyógyulsz 3-at VAGY húzz 1 lapot.

„Nincs olyan kikötőváros Ghallán, mely nem szenvedte volna látogatását.”

Kapitányunk képességei nem változtak alapvetően, viszont szinte mind gyengítést kapott. A sörjelzőket picit egyszerűsítettük, ezt már az Alvilágos Zénben is láthattátok, nem tartottuk fontosnak a Fogadó keresését. A jelzők használata (K)-ról (S)-re esett vissza, a sebzését is visszavettük, mivel soknak éreztük az elsőkörös 5/5-öt. Ahogy a többi sörös lapra, rá is rákerült az első kör korlátja, korai hörrenés ellen. Így végül szerintem egy közepes Zén lapot kaptunk, viszont a jelzőlevétel és későbbi felhasználás korrekt képességnek mondható, nem sok lap tud ilyet, ráadásul manapság rengeteg az életes/izmos lény. A sörjelzők egy olyan lehetőséget adnak a koncepciónak, mellyel kinőheti magát kontrollá, mivel a lényeinkbe van beépítve az erőforrás, szóval én látok lehetőséget egy kontrollosabb követős kaller deckre, megtámogatva a legjobb counterekkel. A szín eleinte érdekes lehet, de ha megnézitek az elmúlt kiegeket, ott jó pár erős piros kaller megjelent (Creshif, Lyx-daik-i boszorkány stb.).

kartacs1 VP 1 nekron Kartács
Leah, kalandozó, élőholt, 3/1, KF, repül

Anti-mágia: 0. Kijátszásakor minden nem Leah lény kap egy -2 ÉP-t jelentő jelzőt. Rakd át a gyűjtődből a Semmibe: célpont lény kap egy -2 ÉP-t jelentő jelzőt.

„Igazi gyilkos, de a társait se kíméli!” – Sörszakáll

Szeretem a horda jellegű paklikat, így a picit elfeledett Leah hordához akartam erősítést, ami jó Járj! hordába is. A kevés változtatás mindössze annyi lett, hogy elvesztette az anti-mágia: 0-t, ami szerintem nem kicsit volt fontos képessége bomló tüzérünknek. A lap önmagában egy mini tömegírtás, talán a gyűjtős képessége még erősebb is, mint a kijátszáskori. A fentebb említett paklikba meglátjuk, mennyire lesz használható, sajnos a fekete követő nem kapott nagyon erősítést a nagykiegben, a közeljövőben én mindenképpen támogatni fogom a dolgot. Talán nem sok olyan helyzet lesz, hogy esetleg Sörszakállal kombózzon, illetve kis spoilerként hamarosan jelenik meg egy olyan kaller, ami szintén a jelzőrakosgatásokkal operál, de ki tudja, még lehet belőle valami. Kis érdekesség, ami alapján írtam a cikket, mint a lap végleges lektorálásra váró verziója: ott a lény mág/mág volt – hát igen, előfordul az ilyen, de erre van a végleges lektor (a Sörsátor pl. SZK-ért jött a lektoron, a Goblin berzerker meg mágot védett mág támadás helyett 🙂 ).

kincses_sziget2 VP 1 nekron 1 SZK Kincses sziget
színtelen helyszín

Kijátszásakor és minden előkészítő fázisodban kapsz 1 VP-t, 1 SZK-t és húzz 1 lapot. Ha a Kincses sziget a gyűjtőbe kerülne, ehelyett keverd vissza a paklidba.

Hát ezért a lapért mindenképpen érdemes szerintem bevásárolni a kiegből, hogy van e annyira erős, mint a mágia sík azt az idő eldönti, de talán picit univerzálisabb. Sok gyengítést kapott, szerintem ki lett balanszolva (leszámítva a plusz 1 nekron költséget, amire én még most sem jutottam dűlőre). Az utolsó képessége érthetően túl erős lett volna, a lap megalkotásánál mindig igyekszem olyat, aminek a képessége visszaadja a lapot, itt ugye a végtelen kincsen kívül a visszakeverés azt hivatott szimbolizálni, hogy a kalóz komák is mindig visszatérnek a zsákmánnyal. Kikeresheted megint és kezdődhet a buli újra. Picit később került rá, de a lapon egyértelmű kedvencem a flavor. 

goblin_hajcsar1 VP Goblin fosztogató
Tharr, szörny, goblin, 3/2, 1 SZK, KF, repül

Kijátszásakor kapsz 1 SZK-t, és ha akarod, célpont tárgy átkerül hozzád, te leszel a gazdája. Ha valaki kijátszik egy asztalon maradó nem lény lapot, célpont lény vagy játékos sebződik 2 ÉP-t.

A legénység következő tagja ez a goblin, melyet mini Trokinak is hívtak már páran. Számomra az alapötletnél a sebző képessége volt fontosabb, mivel nagyon szeretem az olyan lapokat, melyek az ellenfél kijátszott lapjaira csinálnak valamit (Az enyészet lovas üdvözletét küldi, Dév! 🙂 ). A kijátszáskori képesség viszont remekül illik, illetve illett a lap feelingjéhez. Goblinsága folytán saját etnikumába igen jó lesz, ott úgyis sok saját lapra is kisülhet a képessége. Kapott a képesség azért egy korlátot, ami jelen esetben korrekt, mivel nem csak az ellenfél lapokra működik. Sok lehetőséget látok a lapban, remek counter tárgyak is megjelentek, így akár az ellenfél körében is szedegethetjük az életpontjait, vagy akár a lényeit. Még egy pontot érdemel talán az, hogy mindenkire működik a kis dög, így pároson is előfordulhat majd. A sok pozitívum ellenére sajnos az, hogy felújítás lett, nekem eléggé visszavetette a kedvelt lapok sorában, elsősorban azért, mert amiből fel lett újítva, nem áll semmilyen közelségben ezekkel a képességekkel. Én az olyan felújításokat kedvelem, melyek magukban hordozzák az eredetit valamilyen formában.

a_kalozok_kincse1 SZK A kalózok kincse
Tharr, tárgy, fém, kincs

(P): kapsz 3 SZK-t, vagy vegyél vissza egy lapot a gyűjtődből a kezedbe, vagy húzz 1 lapot most, egyet a kör végén.

„YARRR!”

A sziget mellett talán a legerősebb a kiegben, remek régi képpel, hangulattal a kieghez. Még így is erős maradt nagyon, ésszerű volt a kör végi lap elvétele, mostanában sok erős tárgy jelent meg, találkoztam is már tárgyas deckkel hagyományoson, szóval a közeljövőben is versenypakliként tekinthetünk rá. Sajnos a fém ikon kivezetése a játék részévé vált. Tesztelésen sokféle koncepcióban láttam, talán a legkeményebb a legfőbb követős tőrös deckben volt, de persze minden tárgy deckben alap lesz. Kegyetlen erős erőforrás.

rumos_hordo1 nekron Rumos hordó
Dornodon, tárgy

(K2): max. 2 célpont lény kap egy-egy +3/-1-et jelentő jelzőt. Áldozd fel: max. 3 célpont lény kap egy-egy -1 ÉP-t jelentő jelzőt.

„Pénz, dicsőség, rum!” – Sörszakáll

Na, hát a lényeg, nincs kalózkodás rum nélkül. A lap orkokhoz lett kitalálva, a Varka pálinkához hasonló dolgot tud. A jelzőkkel való játszadozásban látok még lehetőséget, azon túl, hogy hordákban próbálgathatjuk. Az áldozós képessége a túladagolást jelképezi. Szerintem ez is túl lett gyengítve – amikor Daev, a vidéki, ivott és ráivott, aztán benyomta a turbó gombot, nem volt olyan foscsi (kalandozó követővel első kör 18 minimum), így meglátjuk, hova fog beférni. Bár a Zén gyengébb lapjai közé tartozik, a képe mindenképpen priceless, és felemeli a 10 pontos lapok közé, olyan lapokat maga mögé utasítva, mint pl. a Kyorg tudás. 🙂

Remélem, találtatok érdekességet a cikkben. A Zén hangulatát tekintve szerintem nagyon jó lett, sokféle koncepció kapott ismét lapokat, hiszen a fentebb említetteken kívül a tőrös deckbe is érkezett egy nem kicsit hasznos papír, az orkok kedvelői is örülhetnek, illetve még akad pár hasznos tárgy is. Kommentekben osszátok meg a kérdéseiteket, ha akadnak még a lapok alakulásával kapcsolatban. Hasznosak szerintem a visszajelzések, szóval ha úgy érzitek, hogy egy lap túl lett gyengítve, vagy még mindig erős maradt, esetleg nem látjátok értelmét egy papírnak, azt is írjátok serényen, rengeteget okulhat belőle a tesztbrigád, és igyekszünk figyelembe venni az építő kritikát! Aki szeretné, írhat sorrendet is, hogy mely lapokat érzi a kiegben, akár erősségét tekintve, akár olyat, ami inkább hangulatát tekintve kedvenc. Ha fontosnak tartod, hogy egy lap képessége tükrözze a hangulatát, a flavor frappáns legyen és odaillő, azt is írd le.

Köszönöm, ha végigolvastad! Jó játékot fiúk lányok és Klujbi! Kalandra komák!

Bartus Gergely

Reklámok

15 thoughts on “Fel a fosztogatásra és harácsolásra!

 1. Köszönjük a cikket, érdekes olvasmány volt.
  Egyetlen apróság Sörszakáll flavour-ja… Ghallán nincs kikötőváros. Egy se. Így igazából nem valótlan a flavour, de erősen kérdőjeles. Megjegyzem zseniális az illusztrációja.

 2. Lehet en vagyok az egyetlen de szerintem a kincses sziget nem valami jo.. Igazabol 1 vp 2 nekronert kapunk egy korvegi lapot.
  Kb minden dekkben ott figyel egy helyszin, nem fogja hagyni az ellenfel hogy ervenyesuljon a hosszu tavu tap, rud mezobe meg inkabb a sotet osszpontositasnak nekronozgatok.

 3. A goblin hajcsarhoz irtam be a “Hörcsög vagy te, nem kalóz!” flavort, de sajnos nem fert ra vegul

 4. Ja, es a Rumos hordo eredetije (ingyen +12 sebzes) lattan azert kicsit furan neztunk 🙂

  Viszont nagy koszi Bartinak az alapotletert es a lapokert (amihez persze meg parat hozza-gyartottunk)! A kovetkezo 6-ban (juliusi az elso), ami most keszul is igyekszunk 1-2 erdekes hangulatot elcsipni a Zenekben 🙂

 5. @JJ: Elnézést ezt nem tudtam, szerencsére a hibát orvosolta a képesség hossza! 🙂

  Azt tapasztaltam, hogy a játékosoknak bejövős a tematikus zén és szerintem a tesztbrigád is egy emberként támogatja, hogy a közeljövőben is így legyenek megkreálva a kis kiegek! 🙂

 6. Nem kifejezetten olyan lapok jöttek most ki, amik érdekelnek (nem passzolnak egyik paklimba sem), viszont ettől függetlenül ez egy jó Zén szerintem. A tematikus dolog meg mindenképpen maradjon, sokkal hangulatosabb, mint 10 összefüggéstelen lap + randomgenerátorral sorsolunk egy nevet a kiegnek.

 7. Hát én a kartácson kicsit kiakadtam 😀 Egy ember hogy lehet élőholt? Ha már élőholt, akkor már nem ember 😀 Az ikon és az alfaj kicsit nincs összhangban egymással.
  Egyébként a zén nagyon tetszik.A tárgyas koncepciók kaptak még egy kis erősítést. Ezek a lapok is vissza fognak köszönni a versenyasztalokon.

 8. Hello,

  Poén lett a kieg, bár a kalózhajóra más flavort vártam volna. 😛
  Én is támogatom a tematikus zéneket, erősítik -legalább külsőleg- a szerepjátékos vonalat a játékban, ami minden szempontból pozitív. Ugyan ez okból a kötelék, mint képesség is nagyon jó.

  Enarobi13: az élőholt nem egy faj, az egy állapot, a fantasy világokban bármi lehet élőholt, ami meghalt, majd (nekromanciával vagy valami gonosz dologgal) feltámasztották. A legegyszerűbb példa a zombi. Egyértelműen élőholt ugye? És ha előtte elf volt, vagy kutya, vagy szárnyas bolhedor? Akkor lesz egy elf zombid egy zombi kutyád stb.

  Üdv: Kyb

 9. Köszi a cikket Barti, máskor is jöhetnek ilyen insider infók!

  A Zén hangulatos lett és első ránézésre erős is, bár nem kifejezetten T1-es paklikat erősít, de ez nem is baj, illetve a tárgy-dekk most már úgy tűnik tekinthető elsőosztályúnak, főleg az új lapokkal.

  A Sörszakáll elég eredeti lap, de szerintem kicsit túl lett gyengítve. Optimális esetben persze tök jó életjelzőket rabolni az ellenfél lényeiről, de amikor ez nem sikerül, akkor kb semmit nem csinál, a sörjelzők meg nem akkora tápok, hogy erre külön kombót építsen az ember méreg- köd- vagy hasonló jelzőkkel. Szóval szerintem kellett volna rá valami bónusz képesség, hogy kapjon valamit, ha nem tud jelzőt rabolni, mert így még side-ba se fog beférni szerintem. (persze ha jönnek még ki sörös lapok sörkövetővel akkor ezt visszaszívom :D)

  A sík viszont simán a kieg spoilere, az eredeti verzió kicsit durva autós lap lett volna, a mostani ezzel a 2 nekronnal már korrektebb.

 10. Én évekkel ezelőtt is mondogattam,hogy tematikus zének kellenének,örülök,hogy ez megvalósult 🙂 2 észrevétel:
  -Sörszakáll:kicsit unalmas ez az “1. körben nem ad semmi VP-t” dolog,mert már a pokol szem 2004-ben adott nekünk 1-ért 3-at első körben,így nem lenne nagy dolog ha sörszakáll (vagy említhetném az Örökkévalóságot is) a követője mellett adna 1 VP-ért 2-t.
  -Fém ikon: ez miért lett kivezetve? Az MA-ban még jelent meg fém ikonos lap. Nem kellene minden ikont kivezetni,hangulatos dolog ez is,még akkor is ha a fémek mesterés paklit nem akarjátok feltámasztani. Van egy-két jó fém ikonos lap(Hívó kürt,BA-66) vagy ott a Törpe kovács,szerintem ezt meg lehetne még gondolni azért,a KF-es,törpés vonallal elég jópofa lehetne.

 11. Bizony -bizony a fém tárgyak azért ne tünjenek már el…..igaza van Zorallnak maximálisan.
  Persze hogy kellenek tematikus kis kiegek! ,mi más lenne egy kis kieg (Zén vagy bármi más) mint tematikus.?
  Azelőtt is azok voltak ,csak nem minden lap passzolt bele a tematikába.(vagy egyikse)Jó példa az Avatárok című Zén amibe egy darab avatár se volt ,voltak benne pragloncok meg gigászok (haragja),

  Esetleg lehetne ötletelni milyen tematikájú kiskiegek (Zének) legyenek kiadva.
  Én már egyszer javasoltam lehetne valami Mágus olimpia vagy Hatalmas mágusok ,amiben Zulitos,Egwbert, Thuzados, stb lapok lennének.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s