[Deck klinika] Lebilincselő ganüidek

Zarknoddal a ganüidek is visszatértek – most egy ilyen decket igyekszünk optimalizálni, bilincses körítéssel.

Az új „védekezés szabály” létrejöttének talán legnagyobb elszenvedői új erőre kaptak, és ismét fel-felütik fejüket a versenyasztalokon. Ennek személy szerint nagyon örülök, hiszen már kiskoromban is nagyon szerettem a ganüideket. (wat?) A nagy kérdés persze, hogy milyen körettel tálaljuk őket. Mivel alapjáraton egy lassabb, kontrollosabb játékstílust képviselnek, és mivel Fülöp Máté kimondottan erre kért minket, Zarknod bilincsére esett a választás. A kiinduló deck így nézett ki:

szabálylap: Zarknod bilincse

zarknod_bilincse3 Ganüid paradoxon
3 Masszaszövő
3 Horizontkémlelő
3 Ganüid nihilum
2 Ganüid interruptor
2 Mindenható ganüid

2 Búvópatak

3 Tleikan áruló
2 Drakolder obligátor
2 Artagor, a zsonglőr

3 Szirén gésa
3 Techiánaflux
3 Nullifikálás
3 Drakolder negátor
3 Manifez, a negyedik
3 Sebzett vérfarkas
2 B. Jagumir

45 lap

horizontkemleloŐszintén szólva első ránézésre azt mondtam, hogy ezzel a deckkel nem is lehet sok mindent kezdeni, az alapkoncepció jól el lett találva. Leginkább az arányokon fogunk változtatni, és természetesen kiszínesítjük pár univerzális kártyával, amelyek talán jobban alkalmazkodnak a jelenlegi metához. A ganüid részleggel kezdeném. A Mágusok alkonya felhozatala sajnos annyira gyengére sikeredett, hogy onnan felesleges lenne szemezgetni, ezért régebbre kell visszanyúlnunk. A Ganüid térharapó megfelelő válasz lehet. Artagoron kívül amúgy sem játszunk semmizéssel, és meglehetősen flexibilis, több képességgel rendelkezik, ami miatt gyakran lapelőnyt szerez nekünk. Cserében elengedném a Mindenható ganüideket. Sajnos egyik hátránya a lapnak, hogy minimum rendelkeznünk kell 2 ganüiddel a gyűjtőnkben, hogy kisüljön a képessége, így a játék elején nagyon haszontalan. Az asztalról counterlős képessége sem olyan erős, hogy mindenképpen akarjak vele játszani, a szingularitása meg sok esetben túl nagy hátrány.

furgeA reakciók számát lecsökkentettem egy picit. Egyre gyakoribb jelenség (főleg, miután gyanúsan átadtuk a kezdést), hogy az ilyen paklik ellen a játékosok félnek kijátszani lapot az első körükben. Kimondottan az olyan counterek miatt, mint a Sebzett vérfarkas, Manifez. Mivel amúgy is rendelkezünk 4 másik védekezéssel, ezeket most csak a side-ban használnám. A Fürge manó velük ellentétben jól fog jönni. A játék elején ingyen is ki tudjuk játszani, a későbbiekben pedig hasonlóan funkcionál, mint a két kihagyott counter. Személy szerint még egy reakciótól megválnék, ami ha választanom kéne, a Nullifikálás lenne. Amiért szívesen használnánk, az azért van, mert ingyen reagálhatunk, csak pont az első körökben nem kockáztatnám meg, hogy tempót adjak vissza az ellenfélnek. Másféleképpen stabilizálnám az első köröket. Használjunk Illúziószurkálást és Fénylő horizontot. Az előbbi konzisztensen hátráltatja az ellenfelet úgy, hogy nem-lény lapokat, illetve nagy lényeket passzivizál, a kisebbeket meg kilövi, míg az utóbbinak létre sem kell jönnie, hogy a későbbiekben működhessen. Amivel még mindenképpen játszanék, az A próféta parancsa. Nagyon sokoldalú lapról van szó, ami a 0. körös Flux után kifér az első körben. Szinte nincs olyan szituáció, ahol ne működne elvárt hatásfokon. A listába még becsempésztem egy Furmányos pegazust is, hihetetlen, mikre képes ez a lap.

Az átalakítás után tehát így néz ki a pakli:

szabálylap: Zarknod bilincse

masszaszovo3 Ganüid paradoxon
3 Masszaszövő
Horizontkémlelő
3 Ganüid nihilum
2 Ganüid interruptor
2 Ganüid térharapó

3 Tleikan áruló
2 Drakolder obligátor
2 Artagor, a zsonglőr
2 Búvópatak
2 Fénylő horizont
2 A próféta parancsa
1 Illúziószurkálás
1 Furmányos pegazus

3 Szirén gésa
3 Techiánaflux
3 Fürge manó
3 Drakolder negátor
2 B. Jagumir

45 lap

Bár a közelmúltban több versenyen is indultam hasonló paklival, így sem merem 100% biztosan állítani, hogy ez a legoptimálisabb összeállítás. Mindig adaptálódni kell, akár versenyről versenyre. Ettől függetlenül remélem, hogy segítettem!

Szatmári Bálint

10 thoughts on “[Deck klinika] Lebilincselő ganüidek

 1. Egy hete jatszottam az alap verzio ellen (legalabb is 95%-ban ugyan az volt) es elegge elkente a deckem. Mondjuk a mecsap neki kedvezett (5 kovetos keresgelos paklival voltam) de eleg stabil minden teren. Nem voltak a ganek sosem a kedvenceim de a bilincses felallas eleg bejovos.
  A telikan arulo meg eleg sztar bilincsbe! 🙂

 2. jó írás Szata, de az optimális nem fokozható tovább, mivel az már felsőfok.

  🙂

 3. Korrekt átalakítás, egyedül a Fürge manóba tudok belekötni, szerintem ahhoz nincs elég kompatibilis lap, hogy megérje használni, illetve a patakot lehet inkább sideba tenném drágítás ellen, mert kicsit sok a hálós lap ahhoz hogy optimálisan tudjon pörögni.

  Persze itt is lehetséges másféle variáció, másféle színekkel vagy akár veszélyes faj kompatibilis verzió is. Fisy cimborám például egy kis áldozós vonallal rakta össze, az új tokentermelések mellett a batyu elég jól működött, és a Kisebb zan se rossz amikor maxos pegát másol.

  Én viszont inkább lilát használnék sárga helyett, és több ganüiddel tolnám, hogy ne legyen para a kötelék vagy a paradoxon. Így jöhet a Tudatfagyasztás meg a Degenerált xenó, és ha már ennyi dobatással játszunk, akkor a Ganüid takarító is befér a gyenge Mágusok alkonyás felhozatalból. Így már szerintem elég sok ganüiddel játszunk, ami áldozásra csinál valamit, szóval megéri legalább 1 darab a mindenhatóból is, a kánterelős képessége pedig kifejezetten jól passzol a hálós lények mellé.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.