Vendégcikk – Legendakeltés hegymélyi módra

Szabó András írása az újgenerációs legendás pakli kialakulásáról.

Ezúttal az egyik kedvenc paklimról készítek leírást, amivel már 2006 óta játszom… természetesen nem ugyanúgy összerakva. 🙂 A Legendák Völgye + Hegymélyi keltető párosra épülő legendás pakli a megjelenése óta az egyik kedvenc koncepcióm, nagy előszeretettel használom sokféle versenyen őket, már amikor az erejük és a metagame ezt engedi. A legemlékezetesebb eredményem velük egyértelműen a 2014-es Nemzeti Bajnokság volt, amikor az első napon az 5. helyezést értem el, ami a későbbi továbbjutásomba is nagyon sokat számított.

legendak_volgyeAzóta azonban alig-alig vettem kezembe a paklit, aminek a legfőbb oka az volt, hogy miközben a legtöbb koncepció a Mágusok alkonyában komoly erősítést kapott, a legendás pakli tulajdonképpen alig, összesen 2 új lap érkezett hozzá, amelyek közül egyik sem igazán koncepcióformáló, ráadásul az egyik már a megjelenésekor is a használhatóságnak az alsó határán volt. A másik probléma pedig, ami nagyon sok drágító decknek tett keresztbe, a semlegesítés képesség volt. Korábban a drágító pakliknak annyira nagyon nem kellett tartaniuk a counterektől (legalábbis elméletben), mert egy Az erős ereje esetén is elvesztünk egy lapot, amire 1 vagy 2 VP-t költöttünk, ezzel szemben az ellenfél is elveszít egy lapot és egy manát. Ráadásul side-ból jöhetett egy kis anti-mágia ellene. A semlegesítéses lények azonban sokszor kikerülik a drágítást, vagy az ősmágia ikonnal, vagy azzal, hogy eleve passzívan jönnek, ráadásul utána az asztalon marad egy igen zavaró lap (ahogy Dömény Balázs mondaná: kinyír a counter). Erre a környezetre ez a pakli nem volt igazán felkészülve. Sokatmondó adat, hogy tavaly Pécsen egy 1. fordulós látókörön is csúnyán elúsztam velük, pedig egy Sokszínűség-dobogó miatt már majdnem 100 tiltott lap volt. A 3. látókör verseny volt az, amin már képes voltam velük a dobogóra állni és kitiltatni őket.

hegymelyi_keltetoA Zarknod visszatér ugyanakkor rengeteg nagyon erős lapot adott a koncepciónak, amely miatt újra érdemes vele foglalkozni. És rögtön az elején bizonyítottak is nekem, ugyanis Pécsett az első hagyományos versenyünket meg is tudtam nyerni a paklival. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a matchupom nem volt rossz (egy Fájdalom szépsége + Antimágikus rakshallion direkt sebző, egy vámpír, egy Ősi bölcsességes kontroll és egy Zarknod bilincse), és a szerencsével sem álltam hadilábon, de éreztem, hogy a deck nagyon is működőképes.

No, de gondolom itt senkit sem a múltidézés érdekel, ezért bele is vágok a pakliépítésbe. Elöljáróban mondom, hogy ajánlom a decket kezdőbb játékosok számára, egyrészt, mert a benne lévő ritkák egyáltalán nem képezik a beszerezhetetlen kategóriát, másrészt pedig, mert a deck nem faék pakli, de nem is a legbonyolultabb, jól lehet vele tanulni a játékot.

A szabálylap-követő párosítás egyértelmű: Hegymélyi keltető + Legendák Völgye. Amióta létezik a deck, az alapja ennek a kettősnek ugyanaz: nekünk minden lapunk eggyel olcsóbb, az ellenfélnek minden lapja eggyel drágább. Ez persze ennyire nem egyszerű, mert az ellenfélnek nem fog minden lapja drágulni, és mi sem játszunk 45 legendás lénnyel, de így is komoly manaelőnyt tud adni ez a páros. A követő ezenkívül bekapcsolja a legendás képességeket, és van még rajta valami, amit nagyon sokan néznek be: a legendás lények nem veszíthetik el a képességüket. Többször volt már olyan, hogy ellenfeleim nem figyeltek erre, és elvették a lény képességét, aztán meg meglepődtek, amikor jeleztem nekik.

Nézzük tovább a paklit. Amikor elkezdtem a decképítést, ezúttal úgy gondoltam, visszamegyek a 2014-es paklihoz. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az a jó pakliépítési mód, hogyha leporoljuk a másfél évvel ezelőtti koncepciót, mert nem csak új lapok jelentek meg, de a játékkörnyezet is annyit változhat, hogy – főleg egy good stuff paklinál – ami az adott környezetben fontos volt, mostanra másodlagossá válhat, és fordítva. Néha jobb a nulláról elkezdeni egy paklit, mert lehet, hogy meglátunk valami olyan lapot, amit kész pakli esetén nem veszünk észre. Ugyanakkor egy olyan etnikum-paklinál, ahol nincs annyira sok potenciális lap, nagy baj nem lehet a pakli visszanézésénél.

A régi pakli (2014)

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Legendák Völgye

orgling_magus3 Orgling ősanya
3 Orgling mágus
3 Áldozati orgling
3 Torqan, a púpos
3 Öreg vazallus
3 Bobó, a tőzegelementál
3 Goblin szurkáló
3 Gormug
3 Kharas-nar kínzómester
3 Denevérbomba
3 Zirri átokmacska
3 Zilak-din főkancellár
3 Kifejlett xenomorf
2 Talpig vasban
2 Mahomi gólem
3 Aranyhal
1 Szkritter lidérclord

47 lap

Magából a pakliból egyértelmű, hogy nagyon komolyan készült a védekezéses-ősmágiás paklik ellen, egy csomó manaszívással, ami az ellenfél által így termelt előnyt kompenzálja. Mivel akkoriban tomboltak az egy körben ölő deckek, a lassú játékra épült a pakli, melynek végén az Orgling mágusok és ősanyák felteszik az „i”-re a pontot. Ezen kívül viszonylag sok lap volt benn követőszüntetés esetére. Ez a játékkörnyezet azonban elmúlt, a deckek lassabbá, stabilabbá váltak, kevesebb a kombó, több a külön-külön erős lap. Ezenkívül a sok semlegesítés miatt az ellenfél könnyen tényleges lapelőnybe kerülhet a countereivel, ami egy 3 lapos kezdésnél nagy luxus. Tehát ezúttal erre a helyzetre kell reagálni. Egyfelől azzal, hogy picit gyorsítjuk a paklit, hiszen 0-1 vp-ből még ma is nehéz semlegesíteni (főleg lényeket), másrészt pedig az önmagukban nem túl erős lapok szerepét minimalizálni kell. Régebben arra is figyelni kellett, hogy a követőszüntetés veszélye miatt ne játsszunk annyi legendás lénnyel. Szerintem ez a para kicsit most mérséklődött, az új lapok szerencsére követő nélkül is kifejezetten jók.

Nézzük meg, mik azok a lapok, amiket érdemes benn tartani és mi az, amit nem.

orgling_osanya3 Orgling ősanya – Megjelenésekor nagyon erős lap volt, páran szinte tiltani akarták. Mára azonban azt gondolom, elég sokat kopott a fénye. Persze nem mondom, hogy nem hasznos dolog 3 orgling kölyköt termelni és kicsit védeni a lapjainkat, nem beszélve arról, hogy Orgling mágussal egyenesen gyilkos. Viszont ott a másik oldala, hogy ez a lap háromért jön, és van olyan eset, amikor gyakorlatilag semmit nem csinál. A Kártevők nem maradnak addig fenn, hogy megöljék az ellenfelet, ha meg topdeck fázisban vagyunk, közel sem biztos, hogy őt akarjuk felhúzni. Az 1/1-es lények meg nem sok vizet zavarnak. Ráadásul a játék elején nagyon nem fogunk örülni, ha behúzzuk. Szerintem mostanra már meggyengült. Márpedig mivel 12-15 legendás lényt be akarunk tenni, legalább néhányat muszáj lesz kiszedni, mert mégsem játszhatunk 35 legendás lénnyel. Ezzel együtt egy darabot benn hagynék a deckbe, mert van, amikor fontos lap.

3 Orgling mágus – Ez a lap vitán felül kell. A nagykörönként 5 ÉP gyógyulás még mindig nem olyan rossz, ami akár a legendás képességgel 10 is lehet. Emellett a max. Ép-s ölés ellen a gyógyulás sem ér sokat. És azért, ha rajta kívül 2 lényünk van lenn, már gyakorlatilag 3 kör alatt ölni tud, két ilyen meg 1-2 kör alatt lerendezi a meccset. Mindez egy 1 VP-s lénytől. Ezt nem kell tovább ragozni.

3 Áldozati orgling – 2 VP-s keresés, ami viszont általában visszaadja a manát, néha még jobban is kijövünk belőle, ha nagyon muszáj, gyógyít is. Egyértelműen kell a 3 a deckbe.

torqan_a_pupos3 Torqan, a púpos – A deck leszedése, még ha nem is a szó klasszikus értelemben vett leszedés. A követővel együtt már-már a broken kategóriát képezi a körönként 4 jelző, amit oszt, de pár lappal ezt még fokozni is lehet. Mindezt akár védekezésként az ellenfél első körében is kihozhatjuk. 3 vp ide vagy oda, kizárt, hogy kihagyjam a pakliból.

3 Öreg vazallus – Hasznos manatermelés, ami ha kell, visszaadja magát, ha meg a követőnket forgatják, akkor a gyűjtős képessége hasznos. Egyértelműen marad.

3 Bobó, a tőzegelementál – Nagyon hasznos kis lap. A tőzegdarabkák körönként 4-es lövést tesznek lehetővé és némi manát is visszaadnak. A legendás képességét sokan elfelejtik, de időnként a győzelmet jelenti. Viszont a másik oldalon ott van az, hogy egy 3 VP-s lény, ami védtelen, és ha a kijátszásának körében lelövik, akkor az egy tőzegdarabka sovány vigasz. Ráadásul a 3 VP-s lények egy kicsit lassúak válhatnak, ha nincs követőnk, vagy ha a Keltető annyira nem zavarja az ellenfelet. Ezzel együtt nagyon kemény lapnak tartom, univerzálisabbnak, mint az Orgling ősanyát, szóval 2-t benn tartok.

3 Gormug – Elég vegyesek az érzéseim a lap kapcsán. Igazából különösebb problémám nincs vele, egyet leszámítva: minden jobb nála, ami a deckben van. Nem rossz leszedés, de ha nincsen hozzá kellő mennyiségű legendás lény, akkor lehet blank lesz. Nem rossz az anti-mágia, de lesznek paklik, ami ellen semmit nem ér. Nem rossz a lövése, de annyira nem erős, hogy erre alapozzak. Még így is azt mondanám, hogy egy 60 lapos deckbe gond nélkül beférne, de a paklit nincs értelme sokkal 45 lap fölé vinni. Mivel muszáj néhány legendás lényt kiszedni a pakliból, ez a lap szükségképpen áldozat lesz.

goblin_szurkalo3 Goblin szurkáló – Sokaknál láttam régebben is, hogy igazából nem értették, mit keres a pakliba ez a lap. Szerintem viszont nagyon univerzális. 1 VP-s lény, ami minden körben 3 manát tud szívni. Igaz, ehhez kell némi csont, de mivel amúgy nem költ a pakli komponenst, legalább azokat is van mire felhasználni. Ezenkívül újrahasznosít, ha kell, párbajozik, néha felkel. Az új lapok révén egyrészt kaptunk egy masszív zanszilánkos lényt, másrészt egy potenciális csonttermelést, amik még inkább meg fogják növelni az erejét. Mindenképpen maradhat.

3 Kharas-nar kínzómester – Ennél a manaszívó lapnál már bizonytalanabb vagyok. Eleve a pakli vp-szívó/drágító vonalát kissé vissza kell fogni, részben a metagame miatt, részben pedig azért, mert az új legendás lények ehhez sokat hozzátesznek. A Kínmesternek ráadásul ezen a képességen kívül semmilyen alternatívája nincs, és igazából csak manaelőnyben lehet igazán hasznos. Úgyhogy kimarad.

3 Denevérbomba – A másfél évvel ezelőtti deckben az volt a betételének oka, hogy az első körös védekezés ellen hasznos, mivel a védekezés helyettesítés, tehát ha valaki kitesz pl. ingyen egy Kyorg tudást, akkor a következő lapja +2 mana, hiszen a Kyorg tudás 2-ért jött volna a Keltető mellett. E mellett a párbaja hasznos a követő miatt. Sajnos már akkor sem nagyon működött a dolog, a drágítás rendre ködkereséssel, vagy ősmágiás lappal ki lett játszva, a párbaj sem hozott túl nagyot. Szinte minden ellenfelem ellen jött be a helyére a zöld és az akkor még nem nerfelt Szánalmas teknős. Ma már még kevésbé érzem fontosnak, ráadásul kapott a deck egy újabb, ennél sokkal erősebb párbajos lapot, így egyértelműen nincs helye.

3 Zirri átokmacska – Németh Miki kedvenc lapja, de nálam valahogy nem akart működni. Persze, van olyan szituáció, amikor nagyon el tudja lehetetleníteni az ellenfelet, de általában az volt a tapasztalatom, hogy amikor ez a lap szívat, akkor már amúgy is jól állok. Viszont képzeljük el egy topdeck állásnál 10-10 mana mellett, amikor behúzzuk ezt. Azt hiszem nem kell tovább ragozni a kihagyását.

zilakdin_fokancellar3 Zilak-din főkancellár – Eléggé metagame-lap, az erőforrások használatának gyakoriságától függ az ereje. 2014-ben biztos volt a helye, 2015-ben úgy éreztem, annyira nem fontos. Most, főleg a Sivara meg pár keresőlap színrelépésével megint elgondolkodtató. Ugyanakkor van olyan deck, ami ellen elég blank. Én kihagytam, de abszolute van annak létjogosultsága, hogy a legendás lények csökkentése mellett beerőltetünk 3-at.

3 Kifejlett xenomorf – Szeretem ezt a kis lényt. Viszonylag könnyű kivitelezni, hogy ingyen kijöjjön. Minket ritkán zavar, hogy a lapjaink visszakerülnek kézbe, mivel a legtöbb lényünket van olyan kézből kijátszandó képessége, ami hasznos. A háló meg megakadályozhatja az ellenfél újabb kiépülését. Igaz, minket is le fog lassítani, de ha sok semlegesítéses lap van nálunk, akkor nem akkora gond, ha pedig mégis gáz van, fel lehet áldozni egy Nyugodt Káin zanszilánkjának, vagy el lehet venni akár a Torqan dermesztésével a hálóját. Egyértelműen maradhat.

2 Talpig vasban – 1 manáért és 4 ÉP-ért keresni, szinte counterelhetetlenül nagyon jó, az Áldozati orglinggal együtt pedig bármilyen legendás lényt ki lehet vele hozni. Az új deck ráadásul több KF-es lényt fog tartalmazni, és több olyan lényt, amiből egyet használunk, ami megnöveli az erejét. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy maximalizálom a számát, és 3-at használok belőle.

mahomi_golem2 Mahomi gólem – Iskolapéldája a metaváltozás miatt feleslegessé vált lapnak. Másfél éve azért volt benn, mert az anti-mágia gyakorlatilag counterelhetetlenséget jelentett, követőszüntetés esetén gyorsan tudott eleget beütni és a Villámháborút meg jónéhány más ősmágiás lapot szívatott. Ma a Villámháború abszolute visszaszorult, az őrposztok stabilabbá váltak, a semlegesítés miatt meg az anti-mágia: 0 nem sokat ér. Az erőforrás-termelése nem rossz, de itt kevés az üdvösséghez. Úgyhogy kimarad.

3 Aranyhal – Három képesség, mindegyik lehet hasznos, multifunkcionális lap. Gondolkodtam, hogy lecseréljem-e a Méonech fürkészre, de a halat kicsit sokoldalúbbnak érzem ide, úgyhogy marad.

1 Szikritter lidérclord – A szó szoros értelmében vett legendás lény, az egyetlen a követőn és a szabálylapon kívül, amit azóta ott van a pakliban, amióta a pakli megszületett. Persze, 4 VP már sok, de a szkritter altípus iszonyat erőssé teszi. Ha felhalmozódott a VP-nk, gyakorlatilag a komplett gyűjtőnket visszahozhatjuk vele, ha pedig van Öreg vazallusunk, végtelenszer visszavéve 4 VP-ért 5 VP-t tudunk termelni, azaz végtelen VP-nk és lapunk van és végtelen gyűjtővisszavételünk, ahonnan az Orgling mágusok és a Bobók is megoldhatják a dolgot. Nem kérdés a helye a deckben.

Nézzük, hol tartunk:

1 Orgling ősanya
3 Orgling mágus
3 Áldozati orgling
3 Torqan, a púpos
3 Öreg vazallus
2 Bobó, a tőzegelementál
3 Goblin szurkáló
3 Kifejlett xenomorf
3 Talpig vasban
3 Aranyhal
1 Szkritter lidérclord

Ez 28 lap, és a régi pakli ölőszekciója, kombója és magja megmaradt. Jelentőset vesztett viszont a drágító részleg, valamint kiszűrtük az akkori metagame-lapokat, amik most kevésbé fontosak. Nézzük mit lehet betenni a kiüresedett helyekre.

Érdemes először az új (ami jelen esetben a 2014 nyara óta megjelenteket jelenti) legendás lényeket megnézni, a többségük használható:

 • kisebb_kincsfutar3 Kisebb kincsfutár – szerintem a legnagyobb erősítés a paklinak. Nagyon jól pörgeti a decket, ha csak egy legendás lény van mellette már egy manát, egy lapot termelt. A csontok a goblin szurkálónak lehetnek jók, a gyógyulás pedig az ÉP-igényes keresések miatt lehet nagyon hasznos. Külön öröm vele kapcsolatban, hogy nincs szükség a követőre ahhoz, hogy elsüljön a képessége, a fix. 1 mana költség miatt anélkül is erős. Ezen kívül a Szkritter lidérclorddal 2 másik legendás lény mellett ez is végtelenít, igaz, ez „csak” max. ÉP-t, végtelen csontot és kör végi végtelen lapot ad, de azért nagyon emiatt sem kell kétségbe esni. 🙂

 • 3 Natuuk, a csáplord – A követő mellett szinte broken-gyanús, 1-ért semlegesít egy tárgyat, bűbájt, vagy repülő lényt, ad nekünk még egy Keltetőt, emellett pedig izmokat oszt, néha aktivizál. De követő nélkül is elég korrekt lap marad. Egyértelmű a helye, végre van egy olyan lapunk, amivel counterelni is tudunk az ellenfél körében.

 • nyugodt_kain3 Nyugodt Káin – 1 zanszilánkért eszméletlen módon pörgeti a paklit, és azért ütőereje is van, ha pedig a legendás képessége működik, igen nehéz helyzetbe kerül az ellenfél, mert a lapjain kívül minden erőforrását szívni fogja Káin barátunk. Első körben akár egy Goblin szurkálóval vagy Orgling mágussal együtt is kijöhet, ami elég masszívvá teszi a sereget.

 • 2 Tarimász, a csúf – Megmondom őszintén, ebben a lapban már nem vagyok annyira biztos, mint az előző háromban. Azt nem vitatom, hogy a követő mellett 1 manáért adni egy polipkát az ellenfélnek, aztán meg visszavenni a saját lényeinket, nagyon jó. Csak amíg az eddigi 3 legendás lényre elmondható, hogy a követő nélkül is jó, addig ez bizony könnyen tempótlanná válhat, ha nincs követőnk, igaz, drágítjuk vele eggyel az ellenfelet, de közben mi is elköltünk 2 vp-t egy nem túl erős lényre. Ezen kívül nagyon elhúzódó meccsen nem biztos, hogy meg tudjuk várni azt az egy kört, amíg felkel. Mindezzel együtt jó lapnak gondolom, Natuukkal és Orgling mágussal remekül kombózik, meg persze saját magával, de szerintem 2 elég belőle. Apróság lehet, de az ellopott legendás lényeinket is vissza lehet venni a képességével.

 • 3 Lord Akryl – Szerencsére a legendás pakli is kapott egy lapsemlegesítést. Nem a legnagyobb spoilert, de azért kettőért megfog bármit, sőt, néha még ingyen is tud jönni, mi meg kapunk egy 2/2-es lényt is mellé. A párbaj képessége is hasznos lesz követőszüntetés mellett.

Még egy lap van a repertoárban, ami pedig a Torz orgling. Ennek használatát azonban nem ajánlom. Alapvetően ugyanaz a funkciója, mint a Natuuknak, de amíg az Árnylord semlegesít, aktivál és izmot ad, addig neki még követő mellett is csak egy Antimágia:1-es van. Egy elhúzódó meccsen kb. pont semmire nem lesz jó. Megmondom őszintén, még a réges-régi Orgling tanácsadót is jobbnak gondolnám, mint őt.

42 lapnál tartunk, a manaszívást-drágítást visszahoztuk és adtunk némi pörgést és védelmet a decknek. Már csak 3 lap kell. Én egy kicsit még a védekező szekciót erősíteném egy új lappal:

 • 3 Torz kriptod – A counterek és a semlegesítés ellen egy jó opció, ráadásul szkritterként akár többször is ki lehet játszani. Varázslatként kevésbé erős, mert drágítja a szabálylapunk, de ne feledjük el, hogy ez a képessége is ott van!

Ezzel kész a 45 lapos pakli, én még eggyel kiegészíteném:

 • 1 Magiszter – Általában nem használtam ezt a lapot, látókörökön tettem be a már tiltott lapok helyett, és nagyon kellemeset csalódtam benne. Általa egy kör alatt gond nélkül tudunk 10 fölöttit ütni, mi sok esetben a győzelemmel egyenértékű. Torqannal ezen kívül elég szépen kombózik, a gyógyulása meg eszméletlen, több meccset nyert már meg nekem.

Ezzel kész a deck, amiből igaz, hogy 25 lap ritka, de egyik sem tartozik a beszerezhetetlen műfajba (talán a Torz kriptod, ami kicsit neccesebb).

A side összerakása még egy érdekes kérdés, e téren összegyűjtöttem a legkeményebb ellenfeleket:

 • Átkozott követő / Semleges csatamező – a követő nélkül a paklink belassul, fontos ilyenkor a visszakapcsolása.

 • Zarknod börtönében / Zarknod bilincse – elég sok lapunk válik blankká

 • Semelgesítés / counterek ellen nem árt még egy kis védelem

 • Gyűjtőjáték – alapjáraton egyedül a Goblin szurkáló véd ettől, nem árt még pár másik lap.

Végül ezek alapján az alábbi sideot tettem össze:

zoard3 Csodatevő Fenyő Zoárd – a követőt nagyon sokféle pakli ellen vissza tudja kapcsolni, legalább ideiglenesen, de a két izom sem rossz.

3 Zoárd itala – ez már csak Mezők / Átkozott ellen jó, de azonnal visszakapcsolja. Kell.

3 Quwarg hangyabűvölő – a legújabb kiegben sok 1 vp-s lapcounter jelent meg, ezek ellen a Bűvölő remek, illetőleg a semmiző képessége is nagyon jó.

3 Quwarg neutralizátor – a semlegesítés semlegesítése, 1 manáért általában simán megérős, alternatív képessége is van, tulajdonképpen bármikor bemehet, amikor egy lapunk bizonyos deck ellen blankká válik.

3 Zilak-din főkancellár – szerintem különösebb magyarázatot nem igényel, sokféle deck ellen hasznos ellenlap.

3 Szökőkút – még mindig a játék egyik legjobb semmiző lapja.

2 Lhoal’zeatan – a szabálylapunk miatt kicsit drága legendás lény, Börtönök és Bilincsek ellen viszont hasznos, a lényeinket szépen visszaszedi a gyűjtőből, és az ellenfél gyűjtőjátékát jelentősen gátolja.

3 Földharc – igazából nem olyan fontos lap, úgy gondoltam, követőforgatás esetén, meg lény-lény csatákban jó. Cserélhető más lapra meta függvényében.

1 Bobó, a tőzegelemntál – lassabb deckek ellen jó, ha ebből a lapból ott a 3.

1 Túlélők Földje – a paklinak igazából nincs helyszíne, ezért ezt tartottam a legjobb alternatívának, de a nemrég megjelent Kincses sziget is jó lehet.

Persze a kiegészítő pakli az adott metától függ. Ha sok gyors deckre számítunk, akkor érdemes lehet Méonech fürkészt, Kharas-nart, Bufa kódexet vagy Manaevő férget betenni, ha több Börtönre-Bilincsre számítunk, akkor az X1 és az Oxata is nagyon hasznos lehet, kombósabb paklik ellen a Sármanó is egy jó opció (tapasztalt játékosok akár egy varázslatot is megnevezhetnek neki :)), bűbáj deckek és gyűjtőgen ellen meg akár a Mágiagyilkos is jó lehet (mindenképpen a 8. kiadásost vagy Végzeturasat, mert azt akárhányszor lehet egy körben használni).

Remélem, sokaknak tetszett az összeállítás, és bízom benne, hogy mások is próbálkoznak majd ezzel a paklival. A felsorolt lapokon kívül érdemes lehet még néhány keltető-kompatibilis lapot kipróbálni, az Orgling mókamesterben vagy az Ork kátrányköpülőben például látom a potenciált. Én biztosan folytatom a tesztelést. 🙂

Szabó András

10 thoughts on “Vendégcikk – Legendakeltés hegymélyi módra

 1. A dekk abszolút szerencséje,hogy nem nézett szembe mezővel a versenyen 🙂 Grat Bubu 🙂

 2. Én is pörgetem mostanában a paklit, de kicsit más összeállitásban. Használok bele Orgling bűzistent is, követőlövés ellen igen jó az áldozati orglinggal kombózva, ráadásul keresheti a kombó következő tagjait…
  A másik lap, ami szerintem jó még, az X 1, konkrétan körönként 2 manáért állandó counter. Mondjuk, ha nincs követőm, akkor azonnal ki kell sideolni…

  Amúgy nagyon jó a leirás!

 3. Naram99 szerint: Igen, sok irányba el lehet menni. A Bűzistent én még nem próbáltam, de érdemes lehet. Az X1 nekem annyira nem jött be. Optimális esetben persze jó, sőt, egy Börtön-Bilincses metában egyenesen remek, de követő nélkül nagyon gyenge, és néha nagyon tempótlan tud lenni. Nekem ezért nem a kedvencem, de persze nem rossz lap.

 4. Szeretem én is a paklit,de manapság én nem merném bevállalni a 3 lapos kezdést(és nem kifejezetten ezzel a deckel hanem úgy egyáltalán). Mező és börtön fixen kiszed.Side után is max 1 hozható és bilincs ellen is bőven hátrébb vagyok a -1 lap miatt. Mellesleg annyi Őm van a verseny deckekbe, hogy nem ad akkora pluszt már a drágítás ami miadt megérné kockáztatni ilyen tényezők mellett.

 5. Nagyon jol osszerakott cikk!

  JuFe: pedig a Lepeselony + Thormedor is 3 lapnak tunik, es ugy hallottam, elert valamit 🙂

 6. Szerintem Jufe arra célzott, hogy a meta elemzése után, ha minél jobban készülni szeretnék a mezőnyre, akkor nem fogom bevállalni a 3 lapos kezdést, ha a börtönnek és a csatamezőnek ennyire áll a zászló.
  Bőven lehetséges , hogy a csapdadeck el tudta kerülni ezeket a deckeket, vagy jobban húzott.. elméletileg ezek ellen ki kellene kapnia. Erre a legjobb példa a nemzeti első napján a 3 lapos törpe-gnóm glion. Pedig akkori metában nagyon benne volt az Edra, a különböző 5 lapos kontrollok és a gyűjtőgen is. Van hogy Timera keze vezeti a sorsolást.

 7. Hát igen van aki meg érti mit szeretnék kommunikálni van aki meg nem:P
  Az hogy mások mit vállalnak be pont nem érdekel:P. A 3 lap manapság csak a lehetséges rossz match upok számát tudja növelni.Ha timera szorongatja a kacsód bejöhet,de attól még nem egy opti választás.A csapda maga am jobb egy fokkal az átlag 3 lapok tekintetében hisz a börtönt viszonylag jól kezeli a sok keresése miatt és a mező ellen is letudja dolgozni a -1 lapját az antimágiák miatt.

 8. Juhász Ferenc: Igen, a Mező egy elég rossz matchup, a Börtön sem az igazi. A Bilincs sztem bőven a verhető kategória, nyilván kell hozzá szerencse, de a Hkk-hoz úgy unblock kell a szerencse. Az ősmágia parát én nem érzem annyira, mint te, az a tapasztalatom, hogyha van is pár ősmágiás lap, azért eléggé tudja a drágítás zavarni a paklikat.

  Egyébként én valahol ott szoktam le a meta-elemzésről, amikor a Fókuszommal még 2010-ben a 31 fős mezőnyből az első 2 körben kaptam meg a 2 Bilincset, ami a mezőnyben volt, aztán meg egy Rúnát, amiből szintén 2 volt. Annyira sokszínű a meta, hogy bármi történhet, bármikor fordulhat egyet a kocka.

 9. JuFe: Értem én 🙂 csak gonoszkodok. Tudom, hogy a (2 nagy hagyit csak nyert asszem) csapda deck vörös posztó. Még szerencse, hogy Acháttal meg Jaguval nem játszik 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.