Készüljünk a Jellemek harcára! (1. rész) – a jó jellem

Metagame-elemzés a hétvégi beholderes versenyre.

Február 20-án Jellemek harca formátummal folytatódik a beholderes versenynaptár, ahol az eddigi tapasztalatok alapján szó szerint színes mezőnyre érdemes felkészülni. Metagame-elemzésünkben egy kis útmutatással igyekszünk szolgálni a paklik rengetegében – első körben a jó jellemet (Elenios, Raia, Rhatt) vesszük górcső alá.

Kontroll

nullifikalasKontroll jellegű pakli bármelyik jellemből összerakható, méghozzá a legkülönfélébb körítésekkel. A legsallangmentesebb változat a Semleges csatamezős good stuff verzió, melyet bőségesen ki lehet hozni a jó jellemből, de választhatunk szabálylapnak Korlátozást, Zarknod bilincsét és Zarknod börtönét is, míg a követők közül a Krigis, a lélekkufár és az Elenios követője is szóba jöhet sok más egyéb mellett. Határt tényleg csak a kreativitásunk szab, hiszen kontroll-papírokból akad bőségesen: Techiánaflux, Az erős ereje, Solisar aurája, Nullifikálás, A szirének hívása, Elhibázott varázslat, Szirén gésa, Fürge manó… a sort hosszasan folytathatnánk, hiszen a kínálat bőséges szinte mindegyik kategóriából – az eddig szűkös leszedés-szekció is bővült most valamelyest. A pakli gyengéjét legfőképp az erős (leginkább drágító) követők jelenthetik, ami még inkább indokolhatja a Semleges csatamező vagy az Átkozott követő használatát, de az anti-mágia is okozhat problémákat.

Raia pakli

kisebb_angyalHa jó jellem, akkor itt is nyilvánvaló választás lehet a szinte bármilyen formátumon bevethető Raia deck, melynek azonban többféle erős verziójával is számolni kell már az idei évtől. A klasszikus kontroll-hordát már mindenki jól ismeri: Az erős erejének, a Solisar aurájának és Az ősmágia tornyának köszönhetően a gyors nyerés mellett az olcsó counterelésre is képes a deck. A Sivara megjelenése azonban teljesen új utakat nyitott meg a koncepció előtt, így nem véletlen, hogy mostanában egyre többen próbálkoznak A legfőbb követő mellett ezzel a követővel, hiszen a kikereshető kalandozó fix kiindulási pontot jelent már az első körben is. Angyalok ellen tehát mindenképpen érdemes lesz készülni, és ezt valószínűleg sokan meg is teszik majd, így mindenképpen legyünk valami tervünk arra az esetre, ha valamilyen alternatív módon kellene kicsikarnunk a győzelmet.

Blokkoló

megnyilatkozasA blokkoló deck az elmúlt években mókapaklivá degradálódott, a Zarknod visszatérben azonban most olyan erősítést kapott, amivel ismét komoly eredményeket lehet elérni vele. Az olyan lapok, mint a Megnyilatkozás, a Rhatt fénykora, a Blokkoló vagy a Butítás pillanatok alatt elfogyasztják az ellenfél max. VP-jét – nekünk csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen formában kívánjuk ezt megtenni. Csinálhatunk ugyanis kontrollosabb verziót (Életenergiával, Harangmesterrel vagy akár Rhatt követőjével), vagy lényes változatot is a remek Ezeréves toronyra építve – utóbbival is számtalan úton elindulhatunk, hiszen akár a kalandozókra vagy a mágikus védelmű lényekre is specializálódhatunk, ha éppen úgy tartja kedvünk. Igazán erős (értsd: sokat használt) anti-blokkoló lapja csak a jó jellemnek van jelenleg, így nem is feltétlenül ettől kell tartanunk, hanem attól, mennyire lesz gyors a meta.

Kalandozók

a_felhok_asszonyaElenios nem az a tipikus kalandozó szín, Raia azonban már egy fokkal jobb, Rhatt pedig egyenesen aranybánya most már, annyi táp jött ebből a színből az elmúlt időszakban. Olyannyira, hogy a klasszikus, A kalandozók védőszentjét használó négylapos (vagy akár lépéselőnyös háromlapos) változat mellett akár Lassan járj!-jal is össze tudjuk már tenni az olyan lapoknak hála, mint Eleonóra, Matilda, a Blokkoló, a Dzsumbujharcos, Swind, a Garabonciás, Kutató Ferd, meg persze A felhők asszonya. És ha már Rhatt: ahogy előbb már említettem, akár a blokkolásra is rámehetünk komolyabban, ha ezt a nyerési stratégiát érezzük erősnek, hiszen a követő extra tempót és védelmet ad hozzá. Ha a klasszikus hordát választjuk, akkor nyilvánvalóan a korai kifulladás a fő ellenségünk, amire sajnos nincs biztos ellenszer (oké: húzz szerencsésen, az ellenfélnél meg ne legyen counter/leszedés), a Lassan járj!-as verzió pedig a Semleges csatamezőktől félhet.

Szirének / Ganüidek

sziren_papnoNem véletlenül veszem egy kalap alá ezt a két paklit: a sziréneket eddig is előszeretettel kombinálták más etnikumokkal a játékosok (hiszen univerzális lényekről van szó), és mióta megjelentek az új ganüidek, kifejezetten közeli barátságot alakított ki a két faj. Előbbiek közül a Trükkös szirén, a Szirén gésa, a Szirén palotaőr és a Szirén kurtizán a legerősebb darabok, míg utóbbiak közül a Masszaszövő, Horizontkémlelő, Ganüid paradoxon hármasra érdemes a leginkább építeni. A végeredmény lényegében egy lényes kontroll lesz, melyet nyugodtan kiegészíthetünk a korábban már említett lapokkal, attól függően, hogy éppen milyen szabálylappal vagy követővel játszunk. A szirének esetében mindenképpen szót kell még ejteni a Villámháborúról is, hiszen emellett igencsak jól érzik magukat a vízi bestiák, akik egyébként a manókkal (Fürge manó, Batkamanó, Merafula, Manamanó) is szívesen barátkoznak, ha éppen arról van szó. A pakli hátrányaként talán azt nevezhetjük meg, hogy nincs túl sok önmagában is aktív lapja, vagyis amíg az ellenfél nem ad teret az interakcióra, addig mi is várni fogunk sokszor.

Gyógyuló pakli

isteni_erzesA felújított Isteni érzés egy régi-új koncepciót hozott be a HKK vérkeringésébe a gyógyuló pakli személyében, mellyel szintén elérhetünk egy jobb eredményt, ha jó napot fogunk ki. Az Életenergia használata – mondani sem kell – kötelező, és bár a Gemina könnyeiről, a Sheran áldásáról és az Újjászületésről le kell mondanunk, a legfontosabb max. ÉP-növelések (Aranyforrás, Szkritter jótevő, Tündöklés) szerencsére mind rendelkezésre állnak. Már csak néhány counter és erőforrás kell, és meg is vagyunk. A pakli egyik fő hátránya, hogy eléggé ki van szolgáltatva a különféle korlátozó szabálylapoknak, hiszen a keresés/húzás letiltása elég érzékenyen tudja érinteni. És hát itt is meg kell említeni azt, amit a blokkolásnál is: amíg nem érünk a kitűzött cél (40 ÉP) közelébe, addig igazából nem csináltunk semmit, így az ellenfélnek is lehet ideje kiépülni.

Fókuszkristályok

opal_fokuszkristalyAz új tárgyak megjelenésével kissé háttérbe szorult ez a “tárgy etnikum”, de ha valahol, hát az ilyen színkorlátozós formátumokon mindenképpen lehet esélye, hiszen minden fontos lapot megtalálunk Rhattból, ráadásul a felújított Teremtő rakshallion kiváló “mindenes” követő ehhez a koncepcióhoz is. Új fókuszkristály most ugyan nem jelent meg (a következő Zénben számíthattok érkezésükre), ám egy viszonylag komplett összeállításról van szó, így túlságosan “hiányposzt” nem lesz a deckben szerencsére. Előnye lehet a decknek, hogy ritka jelenség, így nem könnyű ellene játszani (kivéve persze, ha fókuszkristály-szakértők vagyunk), legfőbb hátránya pedig, hogy – mint minden hoki decket – a korlátozó szabálylapok eléggé zavarják, így a szerencsés sorsolás elengedhetetlen a sikeres szerepléshez.

A fentieken túl természetesen számos egyéb koncepció szóba jöhet még a jó jellemből. Ti melyekben érzitek még az erőt az említetteken kívül?

Csető Zsolt

6 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (1. rész) – a jó jellem

  1. Amúgy most azon kezdtem el gondolkozni, hogy a Lassan járj! Kragoru jóból is elég erősen összeállítható, annyi rhatt mágvédelmű lény jelent meg hozzá, hogy elég kemény lehet. Persze a követőszüntetés ellen nem árt valami tartani a tarsolyban, de érdemes elgondolkodni rajta.

  2. @Zsolti: Lehet hogy a Merafula meg a Manamanó mégse 6 pontos töltelék lap? 🙂

    Amúgy a szirénes-manós összeállításhoz szerintem A hét főnöke is jól passzol, csak kár hogy nem lehet Ősi rúnát rakni mellé.

  3. A Manamanót én továbbra sem érzem, a Merafulán meg az új “gyógyító forrás” definíció egy “picit” erősített.

    (Amúgy ja, ha valaki esetleg téved valamiben, azt mindig könnyű az orra alá dörgölni… 😉 )

  4. Nem kritizálásból írtam csak ezeknek a manóknak a használhatóságában már megjelenésükkor sem értettünk egyet, meg most se egészen, de nincs is ezzel gond.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.