Készüljünk a Jellemek harcára! (2. rész) – a semleges jellem

Folytatódik metagame-elemzésünk a hétvégi versenyre.

Február 20-án Jellemek harca formátummal folytatódik a beholderes versenynaptár, ahol az eddigi tapasztalatok alapján szó szerint színes mezőnyre érdemes felkészülni. Metagame-elemzésünkben egy kis útmutatással igyekszünk szolgálni a paklik rengetegében – a második részben a semleges jellemmel (Fairlight, Sheran, Tharr) folytatjuk.

Kontroll / Trinigan

trinigan_manakonzervatoraAhogy az első részben, úgy itt is a kontroll szekcióval kezdenénk a vizsgálódást. Egy jófajta good stuff Semleges csatamező ezekből a színekből is könnyű szerrel összetehető, de elgondolkodhatunk az Életenergia vagy Az együgyű használatán is a játék egyik legjobb feltételhez között erőforrása, a Gemina könnyei miatt. Specializálódhatunk persze jobban is, méghozzá a triniganos vonalra fókuszálva, hiszen a Trinigan manakonzervátorát, a Szúnyogírtást és a többi kapcsolódó tápot olyan remek lapokkal egészíthetjük ki, mint a Titánkolosszus, a Drakolder negátor, A különlegesség megcsúfolása vagy a Zseniális teknős. De összességében is rengeteg spoiler lapul ezekben a színekben: Földanya ereje, Térszaggatás, Kyorg tudás, Zu’lit kísérlete, Káoszgoblin, Perzselő homok… a sort hosszasan folytathatnánk. Egyértelműen a formátum egyik top koncepciójáról beszélhetünk – legfőbb hátránya is csupán ennyi talán, hiszen biztosan sokan fognak ellene készülni.

Tárgy pakli

dharosz_kincseA Zarknod visszatérben és a legutóbbi Zén kiegészítőben, a Kalózokban is brutális mennyiségű tápot kapott a tárgyas koncepció – köztük a vadonatúj Teremtő rakshallionnal, ami igazából mindent tud, amit egy ilyesfajta narancs laptól kívánhatunk. Igazából mivel a pakli alapjai Tharr és Fairlight színekben találhatók, ezért a tárgyak tökéletesen idomulnak a formátumhoz – pláne úgy, hogy azért Sheran is tartogat néhány határozottan ízletes papírt (például a frissen megjelent Bo’adhun kincsesláda). A deck erejét jól mutatja, hogy kis túlzással kontrollozni is tudunk már vele (Dharosz kincse, Hurokcsapda, Drakolder esszencia, Kontinuum-buborék stb.), de rámehetünk a kombós vonalra is, hiszen a Mestermágussal elég sok mindent be tudunk kombinálni (Veszedelmes kincs, A Viharisten jele vagy a már említett kincsesláda). Zarknod közelébe azért nem érdemes kerülni a paklival…

Csapdák

elmecsHa már tárgyak, mindenképpen szót kell ejteni a csapdákról, akik eredetileg csupán “mellékszálnak” indultak, mostanra azonban többszörös versenygyőztes koncepcióvá nőtték ki magukat. Adott egy követő (Thormedor, vadászmester), amely az olcsóbbítás és a védelem mellett még a nyerést is biztosítja, egy lap (Elmecsapda), amely önmagában képes eldönteni a játékot, akár már az első körben, és egy szabálylap (Lépéselőny), mely az extra erőforrásokkal és a rengeteg kereséssel igen könnyen előidézi ezt a (számunkra) ideális szituációt. Mivel az igazán erős csapdákból alig pár darab van csak (Elmecsapda, Animált csapda, Hurokcsapda, Pengecsapda), ezért a körítést az imént már említett tárgyas spoilerek alkotják – a követő erejét jól mutatja, hogy még így is bőven megéri használni. Persze ennek a paklinak is van gyengéje: a Semleges csatamező, valamint a védekezéses/ősmágiás counterek és ingyenes leszedések jó ellenszernek számítanak.

Mérgező pakli

manaszovoMostanában kevesebbet látni ugyan a versenyasztalokon, de ne legyenek kétségeink, a mérgező pakli ereje nem sokat enyhült az elmúlt időszakban. Az alapot itt is a brutálisan erős követő (Mérgező rakshallion) adja, hiszen amíg aktív, addig minimálisra tudjuk szorítani az interakciót az ellenfél részéről. A Zarknod visszatérben ugyan nem kapott sok erősítést a deck, az az egy igazán jó lap (Űzött vad) azonban igen erős érv a Villámháború használata mellett, hiszen még durvább nulladik körös pörgéseket mutathatunk be a jó öreg Zanpók közreműködésével. Ahogyan a csapdáknál, úgy itt is igaz, hogy a börtön kisebb, a bilincs pedig jóval nagyobb problémát tud okozni a decknek, és hát a Semleges csatamezőre sem fogunk szívesen kimerészkedni szabálylapunk védelme nélkül.

Teknősök

zsenialis_teknosA zöld szín másik fő etnikuma, a teknős deck is pihenget mostanában, ha azonban úgy alakul a meta, akkor az anti-mágia igen erős fegyver lehet sok pakli ellen. Hogy most éppen Sheran követőjét vagy Villámháborút érdemes-e használni mellé, az igazából ízlés dolga, de ha nem tudunk dönteni, akkor vegyük elő a Semleges csatamezőt, hiszen a “mezőteki” nem egyszer bizonyított már. A Szánalmas teknős ugyan önmagában most már nem tudja kianti-mágiázni az ellenfelet, az utánpótlás (leginkább az Idéző teknős személyében) azért képes új lendületet adni a paklinak. A side-okat azért érdemes lesz alaposan átnézni, hiszen akadnak ellenszerei a dobatásnak jócskán (Dimenziószövés, Fénylő horizont, Zu’lit kísérlete, A mélység felfedezése, Démoni bölcsesség, Halászat, Kasztroplanáris stigma).

Arochos

a_kiraly_bohocaNil herceg dalnokától hiába kérik már a rádióban legnépszerűbb nótáját, A kétségbeesés hatalmát, az időközben betiltatott, az Arochosban azonban így is rejlik még elő. A király bohóca, a Sakita és Az élet ereje a mai napig top kategóriás lapok a pakliba a jellemből, ezeken túl pedig rengeteg lénytápolás található ebből a három színből (A karnevál hírnöke, Tanulságos mese, Törzsi tánc, Rubin végzetúr stb.), így minden adott adott egy jófajta Arochosozáshoz. És ha nagyon hiányoljuk, akkor még a dalnokról sem kell lemondanunk, hiszen a két legnagyobb sláger, Az erő dala és A pénz dala még mindig jól szól, utóbbinak ráadásul most már a Villámhorgonyt is be tudjuk áldozni, ha éppen úgy adódna, hogy ismételni szeretnénk a playlistet. A már sokat említett követőtiltáson túl a szabálylapokat érdemes elkerülni a deckkel, hiszen a legtöbbel nem szívesen barátkozik.

Tharr pakli

tharr_templomaA reakciódrágítás miatt a Tharr követője az egyik legjobb isteni követőnek számít – pláne úgy, hogy akár mi is kontrollosra hangszerelhetjük a deckünket mellette, igencsak megnövelve ezzel esélyeinket a countercsatákban az olyan lapokkal, mint a Térszaggatás, A különlegesség megcsúfolása, a Dharosz kincse, a Pengecsapda vagy Az erős gyengéje. Az extra csontokat leginkább Tharr temploma mielőbbi felhúzásába érdemes befektetni, melyet Templomszolgával és Huddens kódexével tudunk a legegyszerűbben előrántani, de ha ide vesszük az Apró kívánságot és a Goblin logisztikust is, akkor elmondható, hogy Tharr igazi kereső-nagyhatalomnak számít. És ezek lényegében mind univerzális kiegészítő lapok, vagyis hogy mire nyerünk vagy mire építünk, azt szinte teljesen szabadon meghatározhatjuk. Problémát talán a kevés igazán jó leszedés és a csontfelhasználás jó kibalanszolása jelenthet.

Fairlight pakli

kyorg_tudasFairlight követője egyedülálló plusz tempót képes adni, már a játék legelejétől kezdve, amit a nulladik körben ellőtt védekezéses lapokkal (Kyorg tudás, Perzselő homok, Titánkolosszus) használhatunk ki a leginkább. Az extra manákat számos módon befektethetjük aztán: építhetünk egyszerű kontroll paklit amolyan good-stuff jelleggel, ráfeküdhetünk jobban az erőteljesen megizmosodott drakolderes vonalra, de akár a gyors fejbelövésre is berendezkedhetünk a szintén nem gyenge villámos lapokat bevetve. Miután a követő kizárólag tempót ad (oké, meg egy kis büntetést), ezért a deck igen érzékeny mind a követőlövésre, mind pedig a counterekre, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a pakliösszeállításnál arra, hogy ne kerüljünk túlságosan kiszolgáltatott helyzetbe.

KF pakli

vlagyimir_panceljaVoltak már erősebb korszakai lényes-tárgyas koncepciónak, a nemrégiben megjelent lapok (főleg a Vlagyimir páncélja, Goblin logisztikus kettős) talán csempészhet némi frissességet a KF-es pakliba. A lények tábora is kibővült valamelyest, akiket szívesen meg tudunk pakolni, hiszen a Káoszgoblin és a Titánkolosszus is kiváló “alapanyag” erre a feladatra. Ha mókás kedvünkben vagyunk, vehetjük kombósabbra is a témát Da’ev a vidékivel, Életlen karddal, Pengeélezővel és egyéb mókás lapokkal, a maximumra csavarva a deck sebességét. Ha a varázslatoktól félünk, érdemes anti-mágiásra összetenni a paklit, ha pedig lassan környezetre számítunk, használjunk mi is több countert. Az igazság persze úgyis csak a verseny napján dől el – alapvetően eléggé meta-érzékeny deckről beszélünk, így itt különösen sok múlik a sorsoláson.

Dobótőr pakli

goblin_torkovacsA dobótőrös deck egyik kötelező színe, a piros ugyan nem áll rendelkezésre ezen a formátum, Az alvilág ura azonban van annyira erős követő, hogy enélkül is elgondolkozzunk a koncepción. A legjobb Dobótőr-termelések (Goblin tőrkovács, Gara-kish gyárőrző, Pengeélező, Goblin pengevirtuóz, Moa harci gép) mind rendelkezésre állnak, akárcsak a különféle kiegészítő lapok nagy része (Késpárbaj, Hátbaszúrás, Pengecsapda), így attól biztosan nem kell tartanunk, hogy nem jön össze a szükséges lapszám. Amin lehet dilemmázni, az a counterek és az erőforrások mennyisége, hiszen – ahogy több fent említett paklinál – itt is egész nagy a mozgástér az agresszívtől a kontrollosig terjedő skálán. A hatékonyságról itt is a metagame dönt, hiszen a lényes paklik ellen az asztal kontrollálására, a kontrollok ellen pedig a gyors (akár anti-mágiával támogatott) nyerésre lesz szükségünk, vagyis itt is van egy kis pénzfeldobás-jellege a pakliválasztásnak.

A fentieken túl természetesen számos egyéb koncepció szóba jöhet még a semleges jellemből. Ti melyekben érzitek még az erőt az említetteken kívül?

Csető Zsolt

7 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (2. rész) – a semleges jellem

  1. Törpe-Gnóm Glionon el lehet még gondolkozni,lépéselőnnyel abból is kihozhatunk egy kis anti-mágiázós KF-es vonalat akár. Esetleg gólemek,az achátot leszámítva minden értelmes gólem sárga és barna. Az őshangyákkal is lehet próbálkozni,sok Anti-mágiával és Szánalmas teknőssel közel azt tudja,mint a tiltás előtti tekihoki pakli,jók sheran követővel vagy a saját követőjükkel is szerintem(és akkor még nem beszéltünk a múltkori blogos cikkről,a Birtoklás szabálylapos huncutságról).

  2. Ha már Tharr követő, akkor a moák is megérdemelnek egy említést, akár járjjal, akár esztendőkkel, de azt mondom, hogy nagyon erősnek érezném őket a mostani metában.

    A teknősöket viszont lehet kombinálni Arochossal. Az Idéző teknős iszonyat spoiler, a Kölyökteknős dobatást ad még a követőre kapott arochos jelzőknek is, a Teknős holdnyelő meg optimális esetben 1-ért 8/8 ami dobat kettőt meg leszed kettőt, ez is elég vadul hangzik.

  3. Én a moákat hiányolom, szerintem az előbb említett lassan járjas vagy a manaáramlásos is van elég jó. De a kalandozókat is lehet semlegesre csinálni (pl. a gnómokat !!!)

  4. bmeg, Zsolt, most idejössz, és letakarítod a monitoromat, mert leköptem kávéval a röhögéstől, amikor Nil herceg dalnokához értem 😀

    Állati jó cikk, januárban Pécsen nyert a semleges Trinigan, rúnával raktam össze.
    Csapda ellen követőt kell törni, amúgy kaptam 2 mezőt, az mindkettő sima ügy volt, – countereket szedtem ki – meg volt egy lassan járj + kyorg, de ott a játékossal voltak ÓÓÓÓÓÓÓÓÓRIÁSI problémák. (Ugye Erik, aki 3 Eldüennel játszik alapból, meg is érdemli, hogy behúzza mindegyiket.)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.