Vendégcikk – az elveszett gyíkok nyomában

Avagy hogyan tovább a HKK Kódex-szel? Jancsár János írása.

bufa_kodexeÖrömmel tapasztaltam, hogy a HKK Kódex milyen pozitív fogadtatásra lelt a körötökben, ezért innen is köszönöm mindenkinek, aki méltatta a tartalmát. Buzdítok mindenkit, hogy legalább egyszer lapozza végig és/vagy vegye a fáradságot, hogy bele-beleolvas. Ennek az a célja és értelme, hogy sokkal könnyebben fogtok benne megtalálni dolgokat, ha átlátjátok a szerkezetét, azt, hogy hogyan épül fel, és hogyan támaszkodnak egymásra a különböző fejezetek. Ha csupán a tárgyszavak és a tartalomjegyzék alapján keresgéltek a Kódex-ben, akkor is el fogtok jutni a megoldásig, de ez néhány esetben körülményesebb, mintha pontosan tudjátok, hogy hol kell keresni az adott szabálypontot.

A Kódex szerintem jól használható, és csaknem minden kérdést tartalmaz, amivel egy bíró vagy játékos szembe találkozhat egy versenyen, de azért még messze nem tökéletes, és sosem mondtam, hogy az. A Kódex folyamatos bővítésre és pontosításra szorul, nem csak amiatt, mert egyre-másra új szabályok, vagy új, problémás lapok jelennek meg a játékban, hanem azért is, mert a rég elfelejtett faq-k (gyakran ismételt kérdések) folyton előhoznak látszólagos anomáliákat.

Először is szeretném felhívni a figyelmeteket a Kódex bevezető részében található egyik fontos mondatra:

„A Kódex megjelenése előtt kiadott szabálykönyvek és szabályértelmezések tartalma csak akkor használható, ha nem tartalmaz ellentmondást az e Kódex-ben lefektetett szabályokkal.”

huddens_kodexeNem is azzal szokott lenni a baj, ha megvan a Kódexben a vonatkozó szabály, mert akkor ez alapján a mondat alapján a vele ellentétes, régebbi faq-t egyszerűen figyelmen kívül lehet hagyni. A nagyobb baj akkor van, ha azt gondolja valaki, hogy a Kódexben nincs benne az a valami, amire talált egy réges-rég elfeledett faq-t.

A Kódex, mint mondottam volt, nem tökéletes és messze nem hiánytalan. A legtöbb korábbi faq-t persze tartalmazza, de nyilván van, ami kimaradt.

A fenti két probléma együttes megoldására csak egyetlen metódus létezik: át kell nézni, és egyesével felül kell bírálni minden egyes korábbi faq-t, és egységesíteni kell azokat a Kódex tartalmával.

Nagy tisztelettel jelentem, hogy egy ideje már ezzel a kérdéskörrel foglalkozom. A faq-k felülvizsgálatát elkezdtem, és bízom benne, hogy belátható időn belül sikerül is befejeznem.

Ha elkészültem, akkor a faq-k egy jelentős része egyszerűen törölve lesz. Egy kisebb hányaduk módosítva bár, de megtalálható lesz az eredeti helyén (általában valamelyik laphoz bekötve). És egészen kevés esetben – ha olyan információ van a faq-ban, amit érdemesnek találok a Kódex-be való beemelésre, akkor a Kódex is kiegészítésre kerül ezekkel a részletekkel.

Ha elkészültem, akkor sem szűnik meg a Kódex javulni, bővülni, tökéletesedni. Folyton találunk olyan részleteket, amik nincsenek, vagy nincsenek jól leszabályozva. Ezért, ha a kérdéskör elegendően általános ahhoz, hogy a megoldása szabályponttá merevedjen, úgy a Kódex ilyen esetekben is ki fog egészülni. Ezekről a módosításokról természetesen minden esetben tájékoztatunk majd titeket.

Szóval, mindaddig, amíg el nem készülök a faq-tábla (több mint 2300 faq!) átvizsgálásával és revizionálásával, kérlek legyetek türelemmel, és addig is forgassátok szorgalmasan a Kódex-et!

Jancsár János

3 thoughts on “Vendégcikk – az elveszett gyíkok nyomában

  1. Uristen, maxi respect ezert a rengeteg meloert, amit a HKK-s kozossegert teszel!

  2. Köszönjük a munkádat, nagy segítség nagyon, mert minden megvan egy helyen. Annyi javaslatom lenne, hogy a kezdők miatt sokszor jobban ki kéne térni a részletekre. PL. KF: nincs leírva, hogy hány tárgyat lehet kézbe adni, ilyenek. (már segítségetekkel megtudtam, hogy nincs korlátozva, de ezt egy új nem tudja…)
    Vagy passzív lénynek működik-e a képessége. Alvó lénynél igen, dermesztett lénynél nyilván nem. De pl. az Altatás leírásánál ez nincs feltüntetve…
    Ilyesmi.
    Persze óriási munka van benne, és nagyon köszönjük.

  3. A Kódex alapvetően nem a teljesen kezdő játékosoknak készült. A kezdő szabálykönyv pont ezért van. Ettől függetlenül igyekszünk minden kérdésre választ adni a szabálypontok illetve a kiegészítések között. Sajnos vannak olyan dolgok, amik egy veterán játékos számára már evidenciák, ezért maradhatott ki pár dolog. Megjegyzem, a passzív lapokra vonatkozó kérdésre korrekt válasz van a Kódex-ben. Tessék alaposabban utánanézni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.