Én börivel szeretem #2 – Dobótőr deck

Egy csipetnyi Dobótőr-termeléssel folytatjuk Zarknod börtönés cikksorozatunkat.

Nemrégiben útjára indítottam egy cikksorozatot, melyben különféle Zarknod börtönére épülő paklikat fogok nektek bemutatni, bizonyítva ezzel a szabálylapban rejlő elképesztő potenciált. Az első részben a teknősök voltak a főszereplők, most pedig egy viszonylag újnak számító koncepciót fogok nektek újszerű módon tálalni, hiszen ezúttal a dobótőr decket vettem kezelésbe. Lássuk!

szabálylap: Zarknod börtönében

zarknod_bortoneben3 Neuroblaszt
3 Ónix szobor
1 Áldozat az ősi isteneknek
1 Rémálom
3 Kalózhajó
3 Zan csemete
1 Harq al-Ada
1 Hegymélyi drakón
3 Ysdrull, a hatalmas
3 Tleikan áruló
1 Tűnékeny csábítás
3 Goblin tőrkovács
3 Gara-kish gyárőrző
3 Pengeélező
3 Goblin pengevirtuóz
3 Káoszgoblin
3 Goblin logisztikus
1 Moa fegyvergyár
1 Talpig vasban
1 Ősi legendák
1 Dungeon

45 lap

goblin_torkovacsA paklilistát átfutva látható, hogy egy agro-jellegű pakliról van szó, amiben túlságosan sok kontroll elem nincs, ellenben akár egy-egy lappal is igen komoly előnyt tud kiépíteni. Legfontosabb lapjaink a permanens dobótőr-termelések lesznek: a Goblin tőrkovács, Gara-kish gyárőrző, Pengeélező trió minden körben gyárt nekünk egy újabb tokent, de a Goblin pengevirtuóz és a gyárőrzővel kereshető Moa fegyvergyár is besegít, ha kell. Előbbi számára alternatíva még a Talpig vasban, mellyel aztán tovább keresgélhetünk, meglehetősen nagy merítésből válogatva – ha valamelyik 1 VP-s tőrtermelést keressük vele (akár még egy gyárőrzőt), a második körre két permanens tőrgyárunk is lent lehet az asztalon.

Miért jó ennyi Dobótőrt termelni? Leginkább azért, mert a gyors, kiterülős lényes deckek ellen jól fel tudunk készülni, melyek igen veszélyesek tudnak lenni a börtönökre. A sok keresés, illetve az egy-egy lapokból elindítható pörgések miatt a börtönnek alapvetően jó az elhúzódó játék, és jó, hogy ezt könnyebben elő tudjuk idézni. A deck másik előnye, hogy jóval gyorsabban tud nyerni, mint a kontrollosabb börtönök, ami azért jó, mert ezt azt jelenti, hogy az ellenfélnek gyakran 4-5 lapból kell megállítania bennünket, és ha ezek között van egy-két blank, már igen nehéz helyzetben van.

neuroblasztMindez persze még egy fél pakli sincs, de aggodalomra semmi ok: segítségül hívjuk a zanszilánkokat is! Korábban már sokat próbálgattam ezt a vonalat börtönbe, és nem okozott csalódást, így ez a deck akár a ZSZ-böri továbbfejlesztett verziójának is tekinthető. Több olyan lap is akad a paklinkban, amely szörnykomponenst is termel, és nem árt, ha ezeket minél hatékonyabban fel tudjuk használni. Márpedig az olyan lapok, mint a szinte fix lapelőny Neuroblaszt, a lényeket termelő Ónix szobor vagy a nyerésnek és asztal-kontrollnak is remek Kalózhajó egészen ideálisak erre, és akár már az első körben kitehetjük őket, ha úgy jön ki a lépés. A Zan csemetével még egy erős keresésre is szert tehetünk, de sok szituációs lap is szóba jött még – ezekből egy-egy darabot tettem be, mert elég sok mindennel elő tudjuk rántani őket. Összesen 20 zanszilánk került végül a pakliba, így a szinergia-lapok (Neuroblaszt, Zan csemete) kellemes hatékonysággal tudnak működni.

kaoszgoblinA kiegészítő lapoknál is érdemes arra figyelni, hogy jól illeszkedjenek ez utóbbi vonalhoz. A top spoiler Káoszgoblin “mellékes” képességként csontot is termel, így miután kitettük, akár 2-3 zanszilánknak is beszállhat, visszaadva ezzel az árát, míg a másik új tápos goblin a Goblin logisztikus önmagában kiteszi az 1-es zanszilánkokat. Aztán ott vannak a lopások is: a Tűnékeny csábításnál és a Rémálomnál megakadályozhatjuk, hogy az elcsent lap visszakerüljön az ellenfélhez, csupán be kell dobnunk egy zanszilánknak.

Végezetül két univerzális Elenios lapról ejtenék említést, melyek szinte kihagyhatatlanok a börtönből. A Tleikan áruló nagyon kemény erőforrás a deckbe, akár már az első körtől, ráadásul nem is nagyon akadályoz bennünket (a termelt Mhorgokkal is el tudunk ütögetni mellette), Ysdrull pedig maga a rugalmasság, ráadásul ha kell, építkezve még egy kis tempót is vissza tud adni, az őrposztban úgyis inkább blokkolni jó csak.

Tippek a paklihoz

 • Ha úgy érezzük, nem kell tartanunk countertől, akkor az elsőkörös Goblin logisztikussal ideális indulás lehet az Ónix szobor.
 • Rengeteg “körbekeresés”, illetve “keresésbővítés” található a pakliban. A Gara-kish gyárőrző –> Talpig vasban –> Goblin logisztikus jellegű húzásokkal például egészen könnyen eláraszthatjuk az asztalt alig néhány manából. De Harq al-Ada és az Ősi legendák bevonásával már bármilyen lapot előkereshetünk. Nem érdemes megfeledkezni ezekről a lehetőségekről, hiszen könnyen adódhat olyan szituáció, amikor közvetlenül nem tudjuk keresni a megfelelő lapot, ami egyébként eldöntené a játékot.
 • Miután általában lesz mellé zanszilánkunk, ezért a Neuroblaszt visszavevős képességét alaposan ki tudjuk használni, ha beáldozgatjuk, majd visszahozzuk már “elhasznált” lapjainkat. Egy Kalózhajót megpörgetve például akár egy kör alatt bevihetjük a szükséges lövésmennyiséget.
 • A harmadik Gara-kish gyárőrzővel látszólag már nem tudunk mit keresni, ha éppen úgy húzunk, de ne feledjük, hogy a Talpig vasban az áramlás miatt mindig visszakerül a pakliba! Emellett a Dungeon újrahasznosítása is jól jöhet, ha esetleg leszednék a fegyvergyárunkat.
 • Összesen 12 goblinnal játszunk, ez fontos a Káoszgoblin köteléke miatt – ne feledkezz el róla, az anti-mágia: 0 meccseket dönthet el!

“Éles” versenytapasztalatom egyelőre még nincs a deckkel, a tesztelésen azonban már próbálgattam néhány új lappal kiegészítve, és egészen ütőképesnek bizonyult. Szerintem tehát van benne potenciál és érdemes optimalizálgatni – az agresszív és a kontroll-jellegű lapok arányának, valamint a keresések mennyiségének eltalálása nem egyszerű feladat. Az azonban biztos, hogy jókora meglepetést okozhatunk vele! Jó játékot!

Csető Zsolt

7 thoughts on “Én börivel szeretem #2 – Dobótőr deck

 1. Köv felteszi Zsolti a tűz deckes változatot és rögtön bemelegszik a szitu 😛

 2. Amúgy amennyire régen el volt a szablap feledve, most annyira fel lett kapva. Meg kell hagyni, nem ok nélkül.

  Korábban, még “Edra” is össze volt vele téve és nem is volt gyenge. Szívesen olvasnék egy ilyen Edrát majd 🙂

  Illetve, ami sok kereséssel tolja azoknak egyszerűen kiváló választás (síkok, Kurtzok etc.)

 3. Csak a rúna, a mező, a bilincs, a drágítás a tokentermelő követők és az 5 követő töri ripityára, bár én a sokszínnel is igen ritkán szoktam kikapni börtöntől.

 4. nem nagyon érzem ezt a paklit.
  2016-ban counter/semlegesítés nélkül elég nagy merészség leülni játszani.

 5. Srácok, nem csak hagyományos versenykörnyezet létezik… Látókörön már hasíthat egy hasonló elképzelés, érzek benne potenciált.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.