Olcsópakli – A legszegényebb deck

Pénztárcabarát mókapakli, avagy a Szegénylegény akcióba lendül!

a_legszegenyebb_lovagA legszegényebb lovag nem futott be különösebben nagy karriert megjelenése óta, megmaradt mókapakli szintjén, kezdő játékosoknak azonban remek kiindulási alapot nyújthat a játékhoz, hiszen borzasztóan egyszerű összeszedni a deck alapjait! Ezt bizonyítva most összeállítottunk egy pénztárca barát decket, melyben a 3 ritka lovagot leszámítva kizárólag olyan gyakori és nem gyakori lapok vannak, amik az elmúlt másfél évben jelentek meg.

A deck motorja tehát A legszegényebb lovag (alias Szegénylegény), aki önmagában beindítja a bulit a nullás KF-es tárgyakkal. Utóbbiból 5 fajta van összesen, mindegyik más-más képességgel: ami közös bennük, hogy ingyen jönnek, háló képességük van és rögtön húzhatunk is rájuk egy lapot. Hogy a lovag még nagyobb eséllyel feljöjjön, használjunk bátran Gyáva paripát is, hiszen ez is éppen ide lett kitalálva. A pakli alapja – és közel fele – ezzel meg is van.

3 A legszegényebb lovag
3 Gyáva paripa
3 Horpadt sisak
3 Életlen kard
3 Hamis harsona
3 Kimerült varázsgyűrű
3 Törött pajzs

teremto_rakshallionFelmerül a kérdés: milyen narancs lapot érdemes használni ezen összeállítás mellé? Én a Teremtő rakshalliont ajánlom. Nem is feltétlenül a csontadás, sokkal inkább a lapok miatt, amiket húzhatunk vele. Gondoljunk csak bele: kirakunk egy lényt, majd rárakunk egy nullás tárgyat. Innentől a háló miatt már csak két további lapot tudunk kijátszani a körben, viszont ez lehet még két tárgy is akár, ami azt jelenti, hogy már az első körben megpakolhatjuk valamelyik lényünket három “kacattal”. Persze a szörnykomponenseket is igyekszünk majd hasznosítani, meg persze a követő drágításáról sem szabad megfeledkezni, jól jöhet bizonyos esetekben!

Egy szem lovag persze még kevés, kellenek még lények, akikre pakolhatunk. Itt van például egy trükkös tag, az Öntörvényű krabber, akiben óriási potenciál rejtőzik! Miután képessége zanszilánkba kerül, ezért nyugodtan elköthetjük rá szörnykomponenseinket. Tárgyaink közül pedig a Horpadt sisakkal és a Hamis harsonával is remekül kombózik. Önmagában meccset tud nyerni, remek darab! Érdemes emellett használni cantrip lényeket, vagyis amikre rögtön húzhatunk egy lapot kijátszásukkor. A rendelkezésre álló készletből a Vámpírbébi és a Gnóm provokatőr a legjobbak erre a célra. Szintén remek elsőkörös kezdés a Goblin tőrkovács: nem nagy harcos ugyan, de remek Dobótőröket termel nekünk. Ezekkel nem csak az ellenfél lényeit vagy a másik játékost dobálhatjuk, de segít bennünket a kör végi három tárgy elérésében is. Érdemes ezen felül is betenni még néhány védekező lényt. A Drakolder obligátor például a lények többségét könnyedén átcsábítja hozzánk, de ha éppen üres az asztal, dobatni is tudunk vele – sokoldalú, univerzális lap, minden kezdőnek csak ajánlani tudom. Ne hagyjuk ki a Totyogó motyogót sem: a neve ugyan mulatságos, a méretei is szánalmasak, ingyen megfogni egy azonnali varázslatot azonban remek dolog – könnyen meglepetést okozhatunk vele óvatlan ellenfelünknek. Az asztalról aztán lassacskán fogyaszthatja az ellenfél pakliját, másra nem igazán jó.

3 Öntörvényű krabber
3 Vámpírbébi (alfa)
3 Gnóm provokatőr
3 Goblin tőrkovács
3 Drakolder obligátor
3 Totyogó motyogó

Végezetül néhány tárgy került még be a pakliba, melyekre elkölthetjük a követő által dobott csontokat. A Viharisten jele legfőbb kivégző lapunk lesz: lényegében eggyel többet sebez, mint ahány tárgyunk van játékban. Miután a sok nullás ócskasággal könnyedén el tudjuk árasztani az asztalt, könnyen belátható, hogy jó nagyokat fog sebezni – akár lénybe is! Lények ellen szuper leszedés még a Fókuszpenge is, amely ráadásul némi extra ütőerőt is kölcsönöz valamelyik lényünknek.

3 A Viharisten jele
3 Fókuszpenge (alfa)

A pakli

követő: Teremtő rakshallion

horpadt_sisak3 A legszegényebb lovag
3 Gyáva paripa
3 Horpadt sisak
3 Életlen kard
3 Hamis harsona
3 Kimerült varázsgyűrű
3 Törött pajzs
3 Öntörvényű krabber
3 Vámpírbébi (alfa)
3 Gnóm provokatőr
3 Goblin tőrkovács
3 Drakolder obligátor
3 Totyogó motyogó
3 A Viharisten jele
3 Fókuszpenge (alfa)

45 lap

Egy abszolút ideális induló pakli a fenti: könnyen tanulható, egyszerű működésű és egészen pörgős meccseket lehet vele játszani. Ráadásul beszerezni is pofon egyszerű: a 3 darab filléres ritkát leszámítva (A legszegényebb lovag) 33 gyakori és 9 nem gyakori lap (plusz a követő) kell csupán hozzá. Ráadásul mindegyik lap borzasztó egyszerűen fellelhető, hiszen kizárólag a Zarknod visszatérből, a Mágusok alkonyából és az Alfa paklikból válogattunk!

A későbbiekben persze erősebb lapokkal érdemes továbbfejleszteni a decket, de kiindulási alapnak úgy gondolom abszolút ideális egy kezdő számára. Jó játékot!

Csető Zsolt

11 thoughts on “Olcsópakli – A legszegényebb deck

 1. Ezzel a paklival már én is kísérleteztem, többféle verzióval is. Kár, hogy a dornodon nem fér bele, mert nagyon jó lapok vannak a paklihoz (ork bélkiontó, tibbah, stb.)

  Ha az olcsópakli szinten akarunk maradni, pár további ötlet:
  3 Animált csontváz:
  A sok kis 0-ás tárgy durván meg tudja szalajtani a sebzését, továbbá manaköltség nélkül teszi ezt
  3 Vlagyimir kardja:
  Megturbózott sebzés, és az életjelző hasznos lehet, a bélkiontóval jól kombózik, ha tudunk neki helyet szorítani

  Továbbá pár egyéb zénes lap, amit, érdemes lehet használni:
  Daev, a vidéki:
  A dupla sebzés/ÉP a pajzstól, a kardoktól, a fókuszpengétől, stb. elég durván megdobja a paklit.
  Goblin hajcsár:
  A kis tárgyakból újabb erőt sajtolhatunk ki, leszedés, vagy még több sebzés formájában. A tárgylopás pedig csak hab a tortán.

  Az öntörvényű krabber nem értem miért kombózik a harsonával, mert a krabber nem passzivizálásra, hanem “K”-ra nyomatja a képességét. Egyébként jó kis cikk a kezdőknek!
  Hajrá legszegényebb lovag!

 2. 1-2 kalózos zén lapot is lehetne beletenni, szintén nem egy beszerezhetetlen és drága drága kategóriás lapok

 3. A Pengeelezo sem egy draga lap, valamint Arohos harca, amit egy Gyarorzo kiranthat a paklibol es tapolja a kis lenyeket, na meg adja a toroket 🙂
  Jo cikk, en azt hittem a ZV megjelenese utan, hogy lesz szegenylegeny deck a metaban, hat ha valaki felturbozza majd ezt az olcso paklis verziot 🙂

  Egyebkent varom a kovi En borivel szeretem rovatot 😉

 4. Én régebben összeraktam a dekket, de a továbbfejlesztés során sajnos kihalt belőle a legszegényebb srác 🙂 Amit mindenképp ajánlanék bele az a gara-kish gyárőrző – talpig vasban kombó. Szinte mindent lehet keresni vele.

 5. Én legjobban a csend tornyát hiányolom a pakliból. Ez a lap szerintem nagyon jó minden pakliba ami nem használ varázslatot.
  Ha kezdtünk és kirakjuk a csend tornyát akkor az ellenfélnél egy ideig használhatatlan lesz a kyorg tudás, erős ereje, techiánaflux, stb… és nyugodtabban kirakhatjuk az első kőrben a szegénylegényt és a tárgyakat.
  Persze tudom hogy az azonnali lényekkel nem bánik el, de ez egy remek varázslat elleni lap bele ha valaki mégis versenyre akarna menni ezzel a paklival. 🙂
  Én a leah helyett a Rhattot választottam volna de így is nagyon jó pakliösszeállítás ez. 🙂

 6. Narancs lapból én inkább Ősi rúnát használnék, hogy legyen esély Járj!,Börtön-Bilincs ellen. A színekkel az a bajom, hogy jó lenne még bele Dornodon(bélkiontó) és Elenios is (Fantomlány) A Gyáva paripa itt lassít.

 7. Amit sajnálok a pakliban, hogy az eredeti Lépéselőny+Kalandozók védőszentes pakliösszeállítás nem működik már. Úgy iszonyatosan pörgött a pakli.

  Egyébként a narancs lapok szintjén a Korlátozás is felmerült, a cantrip képesség miatt. Ebbe jó a hörrentő, és a mardakor misztikus is, hiszen bármikor eltekerhetjük a korlátnak.

 8. Nem is értem miért nem az ősi bölcsességet használjátok ehhez a paklihoz. Én biztosan azzal raknám össze. Fixen első körben ott a szegénylegény gyerek, aztán lehet pakolni a tárgyakkal.

 9. Az Ősi rúna meg az Ősi bölcsesség is teljesen valid, persze, de próbáltam tartani magam az alapkitételhez (csak gyngy).

  Persze aki tovább szeretné fejleszteni, merítsen bátran a kommentekből, sok hasznos dolog elhangzott! 🙂

 10. nerf előtt én lépéselőny-antiraksi összeállításban próbálgattam, versenyre mondjuk nem vittem

 11. Egyszínű és kétszínű verzióban beteg volt lépéselőnnyel és kaller követővel a szegény legény deck. Lépéselőny nélkül lassult azért bőven, de némi manatermelős részleggel (A király bohóca, Dimitrij) behörrenthetjük az első kört és akkor pörög a cucc. Ha nem használjuk ki a kaller követőt akkor meg csakis rúnával tudom elképzelni ebben a Zarknod sújtotta metában.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.