Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

A gyakori lapok általában nem a legizgalmasabbak, most mégis ezekről fogunk kicsit beszélni.

Újabb hét, újabb szivárgás, újabb információk a nagy erőkkel készülő új kiegészítőről. Az elmúlt hetekben a munkanév (Kreátor műhelye) és az átfogó koncepció került szóba, most pedig egy ritkán tárgyalt téma kapcsán szeretnék megosztani nektek egyet s mást, melyről általában kevés szó esik: a gyakori lapokról van szó.

A common kártyák általában a kutyát sem érdeklik, ami nem véletlen, hiszen többségük – egy-két kivétellel – csak a frissen bontott formátumokon kerül elő. Idén azonban igyekszünk ezeket is minél használhatóbbá tenni – máris kifejtem, hogyan.

techianafluxA kezdő játékosok kezdetben nyilvánvalóan a gyakori-nem gyakori készletből tudnak csak igazán válogatni, ezek között azonban funkciójukat tekintve elég kevés olyan van, amely hasonlít a sokak által használt univerzális spoilerekhez, amiket egy kezdő számára igen nehéz beszerezni. Megsemmisítő csapás, Kyorg tudás, Techiánaflux, Drakolder negátor, Sötét mágia és még sorolhatnám – csupa tápos lap, amely sok pakliba befér, egy kezdő viszont nem nagyon tudja pótolni őket “gyengébb verzióval”. Ezen próbálunk majd idén segíteni.

Az új kiegészítőben tehát számíthattok majd olyan gyakori lapokra, melyek funkciójukat tekintve erősen hasonlítanak ezekre a spoiler lapokra – a nyers erejüket tekintve persze jóval gyengébbek náluk, máskülönben nem egy gyakori kártyáról beszélnénk. Ezáltal sokkal egyenletesebbé válhat a paklifejlesztés a kezdők számára, hiszen már az ismerkedés legelején betehetik paklijukba a megfelelő funkciójú lapokat, amiket aztán idővel erősebbekre cserélhetnek. Erre jelenleg igen kevés esetben volt csupán lehetőség.

Íme egy-két példa a tesztlistáról szemléltetésképpen:

2 VP Aktív manatermelés (új)
Fairlight, általános

Anti-mágia: 1. Kapsz 6 VP-t.

1 ZSZ Fókuszgömb (új)
Elenios, építmény, 2 SP

(P), 1 VP: megakadályoz egy lényt.

Ti mit gondoltok erről az új megközelítésről? Szerintetek van értelme ehhez hasonló gyakori lapokat kiadni, ezáltal is segítve a kezdőket abban, hogy gyorsabban felvegyék a fonalat?

Csető Zsolt

18 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Kezdőknek biztos segítség, meg legalább a bontott és a draft jobb lesz tőlük.

 2. Szerintem van értelme, a kezdőknek elég nagy segítség lehet,hogy nem egyből 2000-3000es spoilereket kell beszerezni,hanem fokozatosan javítani a dekkeket 🙂

 3. Szerintem ovatosan ezzel. Ne legyen minden spoilernek olcsóbb kiadása. A drága lapok beszerzése is egyfajta motiváció ami növeli a gyűjtid értékét. Egy jó kontroll lapjait igenis nehéz legyen összeszedni. Én is mikor elkezdtem évekeig csak a gyűjtiépítéssel szarakodtam. Tessék csak cserélgetni, vásárolni meg ha van gyomrod hozzá akkor cápázni 🙂

 4. Az aktív manatermelés ritka lapként 1000 ft alá nem igen esne. A no spell dekkekbe jobb mint a sötét mágia. Bortönbe beteg.

 5. Amikor újrakezdtem a játékot én is ezen próbáltam ügyeskedni, hogy az akkori spoilereket, hogyan tudnám helyettesíteni, kiváltani. Akkoriban a Térszaggatás volt a top. Zseton híján Szikrációt, Csekély motivációt, Túlzó szeretet használtam. Nem volt rossz, de egyre gyakrabban jött elő a jól ismert kifejezés, még 1 mana…

  Szóval lehet így is játszani, de kb nem fogja senki se megspórolni a top versenylapokat, ha komolyan gondolja a jó eredmények elérését.

  Természetesen a ló túloldalára viszont nem szabad átesni ezekkel se, mert annak nem sok értelmét látom, hogy egy gy-ngy verseny a hagyományos klónja legyen, az ottani top lapok butított verzióival.

  Részemről jöhetnek, úgyse fogok ezekkel játszani 🙂

 6. Érdekes felvetés. Kicsit ismét azt érzem, hogy a kezdők és amatőrök “segítése” kezd kicsit átesni a ló túloldalára. Nem azt mondom, hogy ezek rossz dolgok, hanem, hogy túl egyoldalúak.
  Amikor én elkezdtem versenyezni az IV táján, 10+ éves lapokat kellett összeszednem mindenképp (cselvetés, gyenge stb.) ahhoz, hogy normális dekket építhessek. Jelenleg a legutóbbi 2-3 nagykiegből tökéletes dekk építhető bármely versenyre. Továbbá Pesten az amatőröknek és kezdőknek van 4 extra versenye havonta. Egy amatőr gyakorlatilag több versenyre jár(hat), mint a profik.
  Illetve régebbi ritkákat újra kiadni több, mint 1 kategóriával lebutítva szerintem rossz ötlet. (UR>BDV>Nagykiegesritka>HSz>=Zénes>Nemgyak>Gyak)
  Nehogy sok meonech fürkész készüljön.
  A fókuszgömbről megkockáztatom, hogy majdhogynem erősebb lesz, mint a Flux, pláne korlátozó szabálylappal.

  Üdv: Kyb

 7. A Fókuszgömb kapjon már egy szárnyat, pls!
  A “kint van egy építkező lény, ami köv körre épít nekem egy counter épületet, amivel legkorábban második körre tudok fogni 1 db lényt, ami mellé marad 1 manám” annyira 2006, hogy na. Két lap + min 1, de reálisan 2 manából megfogni egy lényt egy kör múlva … ez nagyon gyenge.

  Az aktív manatermelés nagyon jó.

 8. Ezért lesz gyakori. Mert ezt tudja 🙂 Az aktív manatermelés pedig egy varázsköd szintjén van képességben,csak ez AM:1 és nem ködös.

 9. Jó kezdeményezés!
  Azt hozzátenném hogy a spoiler lapokkal is tudni kell azért játszani.Nem elég egy nagyon drága paklit venni tudás is kell mellé.
  Amugy ilyesmi eddig is volt hogy lehetett pótolni hiányzó lapokat olcsóbbakkal……

 10. Jó ötletnek tartom. Színesebbé teszik majd a játékot. Viszont ha a gyakori lapok ilyen mutatósak, remélem a ritkákra se fogjuk a szánkat húzni! 😀

 11. Bocs,de azok tesztelése idén nem fog beleférni,így ezekkel kell beérjétek…:P

 12. @MrPit:A gyngy versenyek évek óta játszhatatlanok úgy is,szóval teljesen mindegy 😀

  Én nem örülök annyira ennek. De igazából nem is zavar…
  Fókusz deck:első kör,aktív manatermelés,dobatok 1-et,van 6 VP. 4 ÉP-ért fókuszálás,3 lap,marad 5 VP. Alig várom 😀

  Igen,a fókuszgömb meg egy gyenge Techiána. Bár igazán nem értem,h még miért erőltetitek azt,h a régi lap felújított verziója teljesen mást csináljon.

 13. A Fokuszgonb nagyon tempotlan, ha valoban nem repul (SotetKorRulez!)
  Az A. manatermeles korrekt, de ne legyen gyakori – A sotet magiat anno AM:0-val/reakciodragitassal adtam volna ki, es altalanoskent, hogy ne foghassak konnyen a 0-as lenyek

  ui.: Legyen uj Lilabrekk, semlegesítsen valakit, 2x! “Brekk!”

 14. Nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, de az ötletet üdvözlöm. Sok sikert a teszteléshez!

 15. Ha elárasztják a piacot ezek a lapok, akkor nem lesznek drágák. Valószínűleg elég sokat nyom a latba, hogy mennyire beszerezhető egy adott kártya. #paytowin

 16. Szerintem is jó ötlet ilyen versenyerős gyakori lapokat gyártani.

  Mindenkinek jobb lesz így mert a kezdők is komolyabb paklit tudnak építeni, továbbá a profiknak is jobb mert így a kezdők ellen is izgalmas csatákat tudnak vívni. 😀

  Ezeken kívül így a játék is népszerűbb lesz, mert ha könnyebben beszerezhetők lesznek a király lapok, akkor szinte senkinek se fog elmenni a kedve a játéktól, mondván hogy “minden jó lap 2000 fölött van” , és még új emberekkel is könnyebben meg lehet ismertetni a játékot. 🙂

 17. Nagy rajongója vagyok a gyngy formátumnak, úgyhogy már csak amiatt is örülök ennek az iránynak. Nem izgat, hogy más okból készülnek ezek a lapok, amíg arra jók lesznek nekem.
  Kívánom, hogy minden színből legyen előbb-utóbb minden “menő” funckió gyngy változata.

 18. Jó kezdeményezés. A játék népszerűsítése szempontjából remek ötlet. Az új játékosoknak nem fog egyből elmenni a kedve egy pár játék után, mikor először lemegy a Dungeon-be és úgy rommá verik az arcát, hogy azt se tudja, h mi történt. Kicsivel jobban bele tud szólni a játékba, lesz játékélménye attól, h kikap. Az, h régen mi volt, mikor még az első pár kiadás környékén kezdtük, azóta a világ is és a játék is kifordult magából, teljesen más, így mindenkinek alkalmazkodnia kell az új feltételekhez. Ne legyen azért nehezebb most az újaknak, mert a régieknek is nehéz volt akkor, mikor kezdték. Így legalább talán idővel a profi asztalokon nem mindig olyannal fogsz szembe kerülni, akivel már játszottál 100x. Jöhetnek még ilyen lapok!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.