Kezdő vagyok, az is maradok

Avagy újabb példa a rossz hozzáállásra.

Dév nemrégiben egy friss profi őrlődéseit osztotta meg veletek az egyik posztjában, amire úgy gondolom nagyon sok hasznos és tanulságos komment érkezett. Most – ha úgy tetszik – ennek a bejegyzésnek a “folytatását” olvashatjátok tőlem, amely hasonló körülmények között született meg, mint az ominózus cikk.

DSC01429Immáron lassan másfél éve, hogy elindult a Kezdő Liga, amely minden pénteken játéklehetőséget biztosít a versenyzéssel még csak ismerkedő HKK-sok számára. A számok azt mutatják, hogy sikeres kezdeményezésről van szó (idén februárban már az Amatőr Liga is elindult), hiszen minden hónapban több tucat játékos teszi próbára tudását, és rengeteg új HKK-st sikerült bevonni a játék körforgásába. Vannak köztük olyanok is, akik időközben már profivá érettek, versenyt is nyertek. Mások azonban fura módon mintha félnének a továbblépéstől. Íme egy részlet az egyik beszélgetésemből:

– Jössz pénteken a Kezdő Ligába?
– Nem hiszem, a végén még amatőr leszek!

Mint azt bizonyára sokan tudjátok, a Kezdő Ligában a hónap végén az összesített pontverseny első három helyezettje kap 1-1 profi pontot, ami azt jelenti, hogy a következő hónaptól már csak az Amatőr Ligában indulhat. Mint a mellékelt ábra is mutatja, néhányan ezt akkora áldozatnak érzik (az extra nyeremény és ultraritka ellenére is!), hogy inkább a rendszertelen versenyzést választják, nehogy véletlenül felkerüljenek az amatőrök közé.

Ezzel az egésszel az a baj, hogy így soha nem fogsz fejlődni, mert

 1. a Kezdő Ligában egy idő után nem érnek új kihívások, illetve
 2. rendszertelen versenyzéssel nem lehet fejlődni.

Hiába a két kategória, a Kezdő és az Amatőr Liga között nincs akkora különbség, mint mondjuk egy beholderes amatőr és profi kategória között. Ezt bizonyítja talán azt is, hogy az Kezdő Ligából frissen kikerülők általában továbbviszik “lendületüket” az Amatőr Ligába is, és ott is képesek szép eredményeket elérni. A fokozatos fejlődés lehetősége tehát adott, ezt pedig érdemes kihasználni, semmint számolgatni vagy matekozni. Ha az eredményeid alapján az Amatőr Ligában van a helyed, akkor semmi értelme annak, hogy a Kezdő Ligában pazarold az időd és a tehetséged.

DSC00799Zárásként néhány személyes gondolat. Egyrészt nagyon örülök, amikor látom valakin a kezdők és az amatőrök közül, hogy tényleg sokat foglalkozik a játékkal, és láthatóan fejlődik. Belőlük idővel jó játékos lesz – a játékba (minőségi módon!) fektetett idő előbb-utóbb mindig meghozza az eredményeket. Az utánpótlásra szükség van, azokra a játékosokra, akik átvehetik a játékból kiszálló profi játékosok helyét – ez egy örök körforgás immáron több mint 20 éve, ahol a régi nagyok helyére egy idő után mindig újak lépnek. Legyetek rá méltóak, és ne hátrányként fogjátok ezt fel, hanem lehetőségként!

A másik, ami talán még fontosabb: talán soha nem volt még ennyire jó lehetőség felvenni a játék és a versenyzés fonalát. Amikor én elkezdtem játszani, nem volt Kezdő meg Amatőr Liga, csupán egy verseny a Dungeonben, meg egy a Beholder által szervezve – meg időszakosan egy-egy másik helyszín, vegyes mezőnnyel (tehát profikkal!) mint például most az Excelsior. Mint ahogy HKK Blog sem létezett. Egy nagyon picit irigy is vagyok most rátok, de ezzel ne is foglalkozzatok. Csak játsszatok és fejlődjetek, ne számolgassatok. Azzal ugyanis kizárólag magatokat csapjátok be, és mire észbe kaptok, a többiek rég elszáguldottak mellettetek…

Csető Zsolt

7 thoughts on “Kezdő vagyok, az is maradok

 1. Az biztos, hogy ezelőtt 20 (vagy akár 10) évvel nem volt annyi segítség egy friss játékos számára, mint amennyi lehetőség most van a fejlődésre.

 2. 2015 március – április körül kezdtem el újra játszani és az első néhány versenyem a Kezdő Ligában nagyon sokat segített, hogy egy kicsit visszazökkenjek a játékmenetbe. Azóta úgy gondolom sokat fejlődtem, immár az amatőr ligában, lassan már talán abban sem indulhatok el.
  Soha meg nem fordult a fejemben, hogy ne menjek el kártyázni, mert hátha nyerek. 1-1 megnyert pénteki verseny nagyon nagy lendületet és önbizalmat adhat a játékosoknak.
  Úgy gondolom, hogy nem tudnék ilyen lendülettel játszani és ennyi energiát belefektetni, hogy ha nem az lenne a célom, hogy minél jobb eredményeket érjek el, illetve minél többet (és gyorsabban) fejlődjek.

  Az összes kedző/amatőr játékost bíztatnám arra, hogy fektessen bele annyi energiát, amennyit tud és meg lesz az eredménye!

 3. @Horváth Attila
  Nehéz úgy hozzáállni, hogy vidéken lakom, és egy hónapban egyszer van verseny, nem tudok mindig feljárni pestre Amatőr ligába játszani.

  2006-ban kezdtem a játékot, és néha volt 1-2 hónap,de volt 2 éves kihagyás is, ami annak köszönhető hogy nem láttam a fejlődést. Az elmúlt 1 hónapban megint pallang a dolog, hogy abbahagyjam azért, mert nem látom magamban a fejlődést, hiába gondolkodom folyamat új deckeken, párszor bevállaltam, és logikailag,elméletben top3-4ben kellett volna hogy legyen,mégsem így lett…Pedig mindennel számoltam, és volt hogy kaptam ellenfélül egy Korlátozást,ami ellen jó lettem volna,és 3-0ra kisz*ptam! 🙂 Itt sajnos nehéz az ilyenekkel számolni,de ha egyszerű deckekkel tolom úgy sincs sikerem, akkor nem értem hogy hogyan lehetne… 🙂

 4. Önbizalom nélkül amúgy tényleg nehéz…Barti a legjobb példa rá, hogy egy kifejezetten gyenge játékos (aki még a szabályokkal sem mindig van teljesen tisztában) remek eredményeket ér el profiban. 🙂 🙂

 5. Amatőrökből kellemetlenem kiesni…
  Nem lenne jó egy pénteki vegyes vagy profi kategória is? azoknak akik kik már nem férnek be az amatőrbe, de még nem érzik magukat annyira profinak sem és szeretnének gyakorolni kicsit.
  Nagyon profiknak meg pakli tesztelgetésre is jó lehet 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.