Vendégcikk – Júniusi draft – néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb

Szabó András beszámolója a versenygyőzelemről.

A júniusi 25-i verseny azt hiszem, sokáig bennmarad az emlékezetemben. Első beholderes profi győzelmemet szereztem meg (a tavaly augusztusi vigasz-draft vegyes kategóriás volt), ráadásul a kedvenc formátumomon, amivel az idei Nemzeti Bajnokságra is kvalifikáltam magam, mindezt két nappal a születésnapom előtt. Miután megvolt a verseny, Dév tett egy megjegyzést, hogy mindenképpen írjak beszámolót. Gondolkodtam, hogy miről írjak, mert igazából maguk a mérkőzések egy-két kivétellel nem voltak nagyon érdekesek, szinte mindenhol az volt a kérdés, hogy az ellenfeleim meg tudják-e oldani a gyors terülésemet, vagy pedig le tudom őket győzni ez előtt. Az előzetes felkészülés, a helybeli draft és az azóta elkészített tanulság-táblázat viszont szolgálhat érdekességekkel sokak számára. Ezért, bár fogok pár sort írni magukról a fordulókról is, de az elemzésemben igyekszem az érdekesebb részekre terelni a hangsúlyt.

A felkészülés

misztikus_erokA verseny hetén bepillantást nyerhettünk Schwartz Józsi felkészülési folyamatában, ahogy táblázatban elemzi a lapokat és próbál koncepciókat alkotni, kicsit még részt is vehettünk az ő munkájában, amit aztán hasznos táblázatokkal „hálált meg”. Hasonló táblázatot készítettem én is. Picit lerövidítettem a munkafolyamatot azzal, hogy a 2014-es őszi táblázatomat újra elővettem, amikor 2 csomag Misztikus erők és 1 csomag Sárkánymágia szolgáltatta a draft alapját. Ugyanakkor nem volt szabad mechanikus módon követni az akkor leírtakat. Noha a leguniverzálisabb lapok valószínűleg ebben a környezetben is megállják a helyüket, a koncepciósabb lapok könnyen átértékelődhetnek. Jelentősen erősödik például a legtöbb etnikum pakli, hiszen a Zu’lit kincse morfjaival ezeket a deckeket sokkal jobban össze lehet rakni, mint az inkább varázslatokkal operáló Sárkánymágia lapjaival. Ugyanígy a Zu’lit kincsével a galetkik is kaptak egy lehetőséget. Viszont például a fókuszkristályos vonulat, ami szerencsés esetben 2 ME-1 SM-ből legalább részben összerakható volt, itt már elég hamvába holt kísérletnek tűnt a Misztikus erők két kristályával. Ezért hát egyesével néztem végig újra a lapokat.

Az én táblázataim picit eltértek az itt felvázolt táblázattól, egyfelől ragaszkodtam a szín szerinti értékeléshez, hogy jobban lássam az elemzés után az egyes színek erejét. Másfelől nekem volt egy olyan rubrikám, ami a „hova használható” címet viseli, itt minden lapnál kiértékeltem, hogy milyen deckbe tudom elképzelni (univerzális, kontroll, horda, illetve valamilyen etnikum vagy más összerakható deck, pl. KF, galetki, jég). Ezt követően pontoztam a lapot, de úgy, hogy a saját paklijában mennyire éreztem jónak.

Miután ez elkészült, megnéztem a színek erősségét (Leah és Dornodon szín tűnt a legerősebbnek, Rhatt és Elenios a leggyengébbnek), megnéztem, hogy milyen koncepciók azok, amiket a klasszikus good stuffon kívül érdemes lehet összerakni. Én ezeket a paklikat éreztem reálisnak:

ganuid_vigyazoGanüid – A ME nem tartalmaz túl sok ganüidet, de azok nagyon erősek, az épületük egyenesen a broken kategóriát súrolja a környezetben. Igaz, nem gyakori, de 2-3 akkor is lesz belőle. A Zu’lit kincse meg valósággal hemzseg a kis rovaroktól, és még ott vannak a morfok. Optimálisnak éreztem még abból a szempontból, hogy a legtöbb ganüid más deckbe nem jó. Hátránya viszont, hogy az épületek nélkül ezek a maximum 2/2-es lények bizony elég erőltetettnek tűntek.

Blokkolás – Ezt sem éreztem rossz opciónak, bár sokkal neccesebbnek. A Zu’lit kincsében a Rhatt báránya, Zöld draklen, Antimágikus blokkolás hármas egész korrekt opciókat hordoz magában, amik mellé a Ganüid mágusfaló dukál. A ME-ből a Rhatt bűbája mellett olyan lapok blokkolnak, mint a Tiszta lappal, az Elmesatu és az Ozohrat megoldása. Ezek viszont elég univerzális lapok a bűbájt leszámítva, ráadásul sok a nem gyakori lap. De nem éreztem esélytelennek.

Yeti-hideg – A pakli elsőre nem tűnt kifejezetten erősnek, de ha megnézzük, az épület itt is olyan tápot ad, ami óriási előny, a Havasi emberek meg elég szépen kivehető lapok. A Zu’lit kincsében a Sangin yetik, Napozó yetik, Yeti elementalisták ott vannak, és a morfok is. Ez kiegészítve akár Jégmágiával, meg néhány hidegsebzéssel egész pofás kis decket alkothat. A probléma csak az, hogy mindezen lapok elég univerzálisak, a Sangin yeti és a Napozó yeti is nagyon erős, nem beszélve a lövésekről. Tehát félő volt, hogy ezeket könnyen kiveszik.

hangosan_motyogoMotyogó – Kevésbé tűnt evidensnek, de mégis szóba jöhető etikumnak gondoltam, főleg az Koplaló és Hangosan motyogóval, de a többi motyogó is reális alternatívának tűnt. A Hangosan motyogó ereje a morfokkal együtt még inkább nőtt. Ha az Enyészet nem került volna tiltólistára, egy kifejezetten érdekes koncepció lehetett volna. Így kicsit erőltetettnek éreztem, de nem annyira, hogy ne figyeljek rá oda.

KF-es, tárgyas vonal – Egy KF deckben önmagában nem éreztem az erőt, ahhoz kevés igazán jó tárgy van. Egy sima tárgy paklit is erőltetettnek tartottam. De egy alapvetően csontokkal operáló deck, ami összefogja ezt a két vonalat, és goblinokkal meg más KF-es lényekkel kiegészül, már egész jó elképzelésnek tűnt. Ezzel többen próbálkoztak is.

Galetkik – Noha Schwartzi leírta a decket, én éreztem benne a potenciált. Amitől féltem, hogy az igazán erős lapok a Zu’lit kincsében voltak (követő, Elmefaló Hurd, esetleg Mentális felderítő), így picit lutrinak éreztem, de azért közel sem reménytelen.

Nagyjából ezeket éreztem elsőre járható koncepciónak, persze ott van még e mellett a klasszikus direkt sebző deck is, mint opció, amit a Rongybabák még érdekesebbé tehetnek, és persze a kontrollok, hordák. Szóval volt lehetőség rendesen. Ami érdekesség, hogy én az orglingokat szinte teljesen leírtam, nem éreztem bennük a potenciált, Csető Zsolti ebben viszont alaposan rám cáfolt.

Ezeket a koncepciókat még kicsit vizsgáltam, hogy melyik lap milyen fontos bele. Ezeket a lapokat négy kategóriába osztottam:

 1. kategória: Nagyon erős lap a koncepcióban, biztos, hogy helye lesz, ha kibontom, érzékeny veszteség, ha nem jut el hozzám. Maga a lap elég univerzális, más deckbe is jó, ezért célszerű kiszedni, ha meglátom.

 2. kategória: Szintén nagyon erős lap, picit gyengébb az előzőnél, de emellett univerzális. Ezen kívül ide soroltam azokat a lapokat is, amik vannak olyan jók, mint az első kategóriásak, de egypaklis lapok, így kisebb az esély, hogy kiszedik őket. Az adott helyzet dönti el, hogy érdemes-e kiszedni őket első körben.

 3. kategória: Előzőeknél kevésbé fontos, inkább kiegészítő funkciót betöltő lapok, amik viszont építik a koncepciót. Általában – hacsak nem a 7-8. kieg, ami nálam van – nem szedem ki az elején.

 4. kategória: Beleillik a pakliba, de már elég erőltetett, inkább csak jobb híján, ha véletlenül megmarad egy, akkor kiszedem, ha nem muszáj, nem kerül a pakliba.

Mivel végül a ganüidek mellett döntöttem, most csak ezeket a lapokat, illetve a morfokat soroltam be:

Misztikus erők

 1. ganuid_kaptarkategória: Áldozatkész ganüid

 2. kategória: Ganüid kaptár, Ganüid matematikus

 3. kategória: Ganüid vigyázó

 4. kategória: –

Zu’lit kincse

 1. kategória: Horizontkémlelő, Mágiamorfáló, Halálos morf

 2. kategória: Ganüid ifjonc, Zekhartax, Masszaszövő, Idéző morf, Apró morf, Kaptárparancsnok

 3. kategória: Magmaköpő, Brutális morf, Védelmező morf, Giganüid

 4. kategória: Domináns morf, Ganüid mágusfaló

  Maga a draft!

201606draftA verseny elején nagyon kevesen voltunk, már örültem, hogy könnyen meglehet a kvalifikáció. 🙂 Végül azonban összejött 30 ember, ami két hetes és két nyolcas asztalt jelentett. Megmondom őszintén, bíztam abban, hogy 8-as asztalhoz kerülök, mert bár a kicsivel több kieg és az eggyel több játékos nagyjából kompenzálja egymást, de egy koncepciónál, amit más nem választ, sokat jelenthet a 3-mal több kieg, amiből válogathatunk. Ez be is jött, nyolcas asztalhoz kerültem. Az asztalomhoz került három korábbi Nemzeti Bajnok: a tavalyi győztes Schwartz József, 2012 bajnoka, Dönczi Krisztián és 2007 bajnoka, Panyik Zoltán. De ott volt még 2013 ezüstérmese, Bartus Gergely, a márciusi draft győztese, Gáspár Tamás, a HKK Kódex alkotója, Jancsár János és a Nemzeti Bajnokságok történetének legfiatalabb játékosa, Makó Gergely. Ez azért egy elég kemény asztal, csupa jó játékossal. Ami viszont számomra még érdekessé tette ezt a draftot, hogy a többségükkel korábban már ültem egy asztalnál, egyedül Panyik Zolival nem, neki viszont olvastam anno a saját nemzeti bajnoki címéről készült draft-elemzését. Kicsit próbáltam felidézni, hogy ki mivel játszhat majd. Alapvetően Makó Gergőtől és Jancsár Jánostól többször láttam már, hogy nem a good stuff irányban, hanem egy speciálisabb koncepció felé megy el, a többieknél ezt ritkábban tapasztaltam. Tőlem balra Panyik Zoli, jobbra Barti ült. Ebből azt gondoltam, hogy lehet érdemes lenne egy koncepció-drafttal próbálkozni, de ez a lapoktól is függ.

ozohrat_segitsegeRögtön a legelső lapok óriási dilemmát jelentettek. Volt a kiegben egy Redukció, ami az egyik legerősebb lap, de volt egy Ozohrat segítsége is, ami mind a két Rhatt vonalban igen erős lap lehet, counterünk pedig várhatóan alig-alig lesz majd. A többi általam erősnek vélt koncepcióba nem nagyon láttam lapot. Dilemma volt, éreztem, hogy egyik sem fog visszajönni. Egy hangos sóhajnál Gáspár Tomi meg is jegyezte, hogy halkabban, mert zavaró. 🙂 Végül úgy döntöttem, merek kockáztatni, és egy Ozohrat segítségével indítottam. A második kieg Rhatt szempontjából jó volt, Ozohrat megoldása és Elmesatu is volt a deckben, és volt egy Áldozatkész ganüid is. Itt még nem voltam biztos abban, hogy mennyire akarok ganüidekkel játszani, ezért inkább az Elmesatut szedtem ki. A harmadik kiegben egy Áldozatkész ganüid volt a legjobb lap, az kijött, majd itt jött a nagy dilemma. A negyedik és az ötödik kiegben találtam 1-1 Gaüid kaptárat és Rhatt bűbáját. Mind a két lap nálam az a kategória, ami egy Rhatt dekbe nagyon kell, viszont egyik sem univerzális. Tehát ezek olyan lapok, amiknél ha engedek egy kört, akkor valószínűleg visszakapom. De csak valószínűleg… és tartottam egy kicsit a szitutól, mert már így is elengedtem egy Áldozatkész ganüidet, 2 Vigyázót és 2 Ozohrat megoldását. Vajon nem kap valaki vérszemet ennyi Rhatt lap láttán? Nem mertem kockáztatni, inkább kiszedtem mindkettőt. Ezután kijött még egy Áldozatkész ganüid, ezen nem gondolkodtam, majd egy újabb dilemma: egy Ganüid matematikus és egy Kaptár is volt a következő kiegben. Választani kell. Végül az épület mellett döntöttem, majd a következőben jött még egy Kaptár. Ezt nagyon fontosnak tartottam, mert a pakli motorját adja ez az épület, lapot ad és tápolja az amúgy nagyon satnya rovarjainkat. A legvalószínűbb az volt, hogy az ember csak 3-at tud belőle szedni, ha senki nem draftolja, nekem meg már az első kör után van 3. Eddig jó. A kiegészítőkben volt még 1 Áldozatkész ganüid, 2 Ganüid vigyázó, 2 Ozohrat megoldása és 1 Ganüid matematikus, ezekből remélhetőleg minél több nálam fog kikötni. Ez végül is bejött, a második körben egy Ozohrat megoldáson és az Áldozatkész ganüiden kívül mindent megkaptam. Érdekesség, hogy a 13. lapom volt az első olyan lap, ami nem ganüid, az egy Jeanston volt. Ezután már sok erős lapot nem gyűjtöttem, még egy Ozorindumi arénában láttam a potenciált. Az első kör után így álltam:

aldozatkesz_ganuid3 Ganüid kaptár
2 Áldozatkész ganüid
2 Ganüid vigyázó
1 Ganüid matematikus
1 Ozohrat megoldása
1 Ozohrat segítsége
1 Rhatt bűbája
1 Elmesatu
1 Jeanston, a hatodik
1 Ozorindumi aréna

14 elég jó lap, 8 ganüides cucc. Ezzel nem volt kérdés, hogy az alapkoncepció megvan, méghozzá nem akármilyen alappal. Most jön a Zu’lit kincse, amiben aztán mindenféle ganüid és morf. Itt elhatároztam, hogy a blokkoló vonalat hanyagolom is, nem lesz rá szükségem. Ami viszont kelleni fog, az jópár lapleszedés még, erre is oda kell figyelni. És azt is elhatároztam, hogy nem fogok kockáztatni, ha ganüidet látok, kiszedem az elején. Az elsőben rögtön láttam…3-at is. Vagy inkább kettő és felet. Horizontkémlelő, Halálos morf, Magmaköpő. Mivel kezdjek? Nyilván nem a Magmaköpővel. Jó lap, de nem kulcskérdés, ráadásul azt nem gondoltam, hogy az első kör után valaki kiszedné, amikor egy Matematikust 15. lapnak is megkaptam. De mi legyen a másik kettővel? Mindkettő top kategória, mindkettő leszedő funkcióval rendelkezik, és mindkettő olyan, hogy mások is kiszedhetik (a Horizontkémlelő körönként ad egy lapot, minden 0-s lapot leszed, és egyszer egy 1-est is…ez elég jó). Apróságok alapján kellett döntenem. Bár a leszedő képessége hatékonyabb a Morfnak, a lapelőnnyel a Kémlelő remekül pörgeti a decket. Viszont abban 100%-ig biztos voltam, hogy a Halálos morf nem fog hozzám visszajönni, viszont a Horizonkémlelőre egy minimális esélyt adtam. Végül ennek ellenére a Horizontkémlelőt szedtem ki. A következő kieg elég gyér volt, csak egy Ganüid ifjonc volt benne, ami ganüid, az azért kijött. Utána lévő kieg ganüidmentes volt, de 2 morfot is találtam benne, egy Mágiamorfálót és egy Idéző morfot. Mindkettő erős, de funkcióját tekintve a Mágiamorfáló hatékonyabb, így annál maradtam. Ezután jött egy Horizontkémlelő és egy Legfelsőbb pap, ami megint nagy dilemma volt, de a Horizontkémlelő annyira top lapja a decknek, hogy azt nem akartam elengedni. A következő kieg sok apróság kiege volt. Apró morf, Idéző morf, Ganüid ifjonc. Mindegyik jó, melyik legyen? Ha már van az embernek 2 Horizontkémlelője, akkor a visszajövő Ifjoncok mindig jók, így gondoltam, hogy jó lesz belőle még egy. A következő kieg nagy dilemmája egy Masszaszövő vs. Legfelsőbb pap kettős volt. Megint a dilemma egy univerzális, de kevésbé hatékony és egy saját deckbe top spoiler között. Talán ilyenkor logikusabb az univerzálisabbat kivenni és bízni, hogy a másik megy egy kört, de egész egyszerűen most nem akartam kockáztatni. Így maradt a Masszaszövő. A következő kiegben jött egy újabb Masszaszövő. Helyesebben jött volna, de mellette ott mosolygott egy harmadik Horizontkémlelő, így annál maradtam. Az utolsó kiegészítő két eddig nem látott ganüidet, egy Zekhartaxot és egy Ganüid mágusfalót adott, Zekhartaxban egyértelműen többet éreztem. A második körre a célom az volt, hogy a maradék ganüidek és morfok begyűjtése mellett pár leszedést vagy erőforrást összeszedjek. A tervem részben sikerült. Nagy örömömre a Magmaköpő és a Masszaszövő is visszakerült hozzám (nos, tényleg meg lehetett volna kockáztatni talán azt a Papot…bár ki tudja), valamint a Mágusfaló is, bár az olyan, amilyen. Morfokból sajnos csak egy Idéző morfot kaptam vissza, annak azért örültem. A későbbi Legfelső pap kiesett, a 4. kieges azonban visszajött. Ezen kívül leszedésből egy Izombit, erőforrásból egy Életenergia gyűjtést, valamint ezeken kívül egy Napozó yetit tudtam kiszedni. Zu’lit kincse után elégedetten szemléltem a termést:

horizontkemlelo3 Horizontkémlelő
2 Masszaszövő
2 Ganüid ifjonc
1 Magmaköpő
1 Zekhartax
1 Ganüid mágusfaló
1 Idéző morf
1 Mágiamorfáló
1 Életenergia gyűjtés
1 Izombi
1 Legfelsőbb pap
1 Napozó yeti

Újabb 15 remek lap, 12 remek ganüiddel (na jó, 2 morf). Nagyon éreztem a decket, a leszedő vonal most már nagyjából rendben, de 1-2 lap még nem árt. Mivel manatermelés van kicsit kevesebb, talán abból kéne egy-kettő. Meg persze pár Áldozatkész ganüid és épület még jöhet.

Harmadik kieg, irányváltás. First pickelhettem volna egy Ganüid vigyázót, de már annyira nem éreztem szükségét, két másik lap jobban megmozgatta a fantáziámat. Az egyik egy Karimon döntése, ami nagyon durva lap ide. De volt egy Ozorindumi mágia is. Jóval gyengébb képességek. Viszont manahiányban lehetek, ráadásul már megvan a 4 színem (igaz, az Ozorindumi aréna kiszedhető), amiben a piros benne van, a lila nem. Lehet itt sem döntöttem jól, de végül is úgy éreztem, hogy itt már elköteleztem magam egy pörgős deck mellett, így a mágiát vettem ki. Ezután jött egy Áldozatkész ganüid, itt nincs vita, majd egy újabb Ozorindumi mágia, de ezúttal egy Áldozatkész ganüiddel. Itt maradtam a Ganüid vonalnál. Majd egy újabb dilemma, egy Tiszta lappal, ami nagyon erős leszedés, de volt ott egy talán még hatékonyabb lap, egy második Rhatt bűbája. Mivel úgy éreztem, jól jön még 1-2 leszedés, és egyáltalán nem biztos, hogy a Tiszta lappal visszajön, a Rhatt bűbája meg talán pótolható, ha kiszedik, most a Tiszta lappal mellett döntöttem. Ötödik kiegben jött egy második Matematikus. Ezt a mázlit! Ha már Fortuna így a kegyeibe fogadott, nem kísértem tovább, szedjük ki. De kicsit féltem, mert nem nagyon jönnek az épületek…erre rögtön jött 2 is gyors egymásutánban. Az első körben még egy Kiválasztottat szedtem ki, hogy tápoljam kicsit az alapból gyenge lényeimet. A második körben megint begyűjtöttem 2 Vigyázót és 1 Ozohrat megoldást (egyet szerintem megint elhappoltak belőle), valamint a Rhatt bűbáj is visszajött. Ezenkívül még 2 Ozorindumi arénát szedtem ki. Nézzük ebből mi lett:

2 Áldozatkész ganüid
2 Ganüid vigyázó
2 Ganüid kaptár
1 Ganüid matematikus
1 Ozohrat megoldása
1 Tiszta lappal
1 Rhatt bűbája
1 Ozorindumi mágia
1 A kiválasztott
2 Ozorindumi aréna

Újabb 14 jó lap, összesítsünk:

ganuid_matematikus4 Áldozatkész ganüid
4 Ganüid vigyázó
5 Ganüid kaptár
2 Ganüid matematikus
2 Ozohrat megoldása
1 Tiszta lappal
2 Rhatt bűbája
1 Ozorindumi mágia
1 A kiválasztott
3 Ozorindumi aréna
1 Ozohrat segítsége
1 Elmesatu
1 Jeanston, a hatodik
3 Horizontkémlelő
2 Masszaszövő
2 Ganüid ifjonc
1 Magmaköpő
1 Zekhartax
1 Ganüid mágusfaló
1 Idéző morf
1 Mágiamorfáló
1 Életenergia gyűjtés
1 Izombi
1 Legfelsőbb pap
1 Napozó yeti

Ez 44 lap. De nekünk csak 35 kell. Szelektálni kell.

Deck összerakás

44 lapból kell 35-nek lennie. Nézzük, mi szedhető ki:

elmesatu1 Elmesatu – bizarr helyzet, hogy az elején az egyik legerősebb lapnak hitt papír végül az egyik legevidensebb kiesővé vált. Ennek oka, hogy az elején még inkább egy univerzális good stuff deckben gondolkodtam, esetleg blokkolásban, amihez óriási segítség ez a lap. Csakhogy közben egy lényes koncepció lett, így ez a lap a lényeim többségének nagy érvágás. Így végül ki kellett tenni.

1 Ganüid mágusfaló – ez a ganüid csak nagyon jobb híján lapnak tűnt. Gyógyít, blokkol, de igazából semmi extrát nem tud. Mivel elég erős ganüid vonalat tudtam kiszedni, ez nem fog kelleni.

1 Napozó yeti – a deck ütőerejét akartam vele növelni. De az 5 épület, 2 Matematikus és a Kiválasztott elégnek tűnt, így a Yeti kimaradt.

3 Ozorindumi aréna – szerintem picit lebecsült lapja a kiegnek. Egy cantrip épület, ami az összes lapunkat direkt sebző, ill. gyógyító lappá teszi, de saját magának is nagyon vaskos párbaja van. Amikor ezen lapok kiszedése mellett döntöttem, akkor éreztem, hogy jó a deck, mert kiegészítő lapokra gyakorlatilag nincs szükség. Ezzel egyébként egy színt is felszabadítottam, át is néztem a lapjaimat, hogy nincs-e akár egy lap is, amit egy színből be tudok tenni. De nem volt.

1 Jeanston, a hatodik – a végére egész jónak éreztem a leszedő vonalat, annyira, hogy egyet úgy éreztem, ki is szedhetek. Nagy dilemma volt az Izombi és a Jeanston kérdése, de mivel az Izombi eggyel olcsóbb (már ha lövök velük), ölőlénynek is jó, és az izmos képessége is szimpatikus, így a két lapdobás ellenére is mellette döntöttem.

37 lap, innentől éreztem, hogy nehéz lesz. Végül a 4 Ganüid vigyázóból szedtem ki egyet, az utolsó pedig ellenfélfüggő volt: volt ahol egy drágább ganüidet, volt, amikor az Ozohrat segítségét vettem ki, máskor bevállaltam a 36 lapot.

A mérkőzések

agrabzinAz első fordulóban Kovács András Ősök famulusás galetki dekcjével kezdett megküzdenem. Az elején egy Agrabzinnal indított, majd újabb galetkik jöttek, miközben anti-mágiával módszeresen dobatta el a lapjaimat, és bár gyorsan terültem, eleinte mégis azt éreztem, hogy nekem kell védekeznem. Persze az is igaz, hogy elég rosszul sikerült húznom. Azért egy épülettel tudtam szerencsére védekezni, és masszív lényeket feltolni, néha még kicsit ütni is. Végül egy Ganüid matematikus húzott ki a nehéz helyzetből, felgyógyultam, izmoztam a lényeimet, és egyre többször tudtam én átütni Andris lényein, végül elég volt a győzelemhez. A második meccsen én kezdtem, és kijött egy nagyon erős húzás, a második körben már ganüid és épület volt lenn, egy Kiválasztottal pedig a negyedik körben öltem. A harmadik meccsen azonban figyelmetlen voltam, nem figyeltem oda a Horizontkémlelő leszedős képességére, illetve arra, hogy saját körben használható csak, András meg egy egykörös 15-ös ütéssel győzött le. 2-1

A második fordulóban Magosin Márk ellen játszottam, aki főleg tárgyakra és KF-es lapokra épített. Az első meccsen nagyon gyorsan tett le egy Elmesatut, de az Áldozatkész ganüidet szerencsére még be tudtam dobni. Utána egy nagy terülést produkáltam, ő meg nem csinált semmit, amin a kezében lévő lapok mennyisége tükrében meglepődtem. A második meccsen én kezdtem, de itt viszonylag hamar kaptam egy Goblin kürtöst, úgyhogy figyelnem kellett, hogy folyamatosan tegyem ki a lapjaimat. Azonban a KF-es lények és tárgyak kevesek voltak, mert elég gyorsan 2 Kaptáram is kinn volt, onnan meg elég masszív lett a ganüid deck, a Vigyázó meg folyamatosan lassította. A harmadik meccsre nem nagyon emlékszem, de ott is egy gyors terülés volt. 3-0

ezustveretes_pajzsEzután jött Jancsár János, szintén egy KF-es deckkel, de ebben több thargodan is volt. Az első meccsen nagyon terülős húzásom volt, gyorsan kijött egy épület, így már a ganüidek is elég masszívak voltak, de János is fel tudott tolni rendszeresen 1-1 megpáncélozott vagy fegyveres lényt, de összességében bevállalhattam az 1-1-es lényleszedéseket, mivel nekem olcsóbb és folyamatosabb volt az utánpótlásom, végül nyertem is. A második meccs elején idegesebb voltam, mert nagyon rosszul húztam, kb. egy ganüidet, ami egy Matematikus. Kénytelen voltam a varázslataimmal védekezni, miközben János tette ki a lényeit, végül a 3-4. körben már muszáj volt lényeket pakolnom. János viszont kitett egyet abból a KF-es tárgyból, mi mágikus támadást és védekezést ad, ezzel pedig több lényemet megölte. Végül elpusztítottam tárgyát, de visszahozta Gárdakapitánnyal, Jól állt, a szerencsém az volt, hogy a topdeckelés nem jött be neki annyira, folyamatosan húzta a passzív lényeit/thargodanjait, így végül egy Horizontkémlelő-Ifjonc párossal lassú lapelőnybe kerültem, majd amikor felhúztam egy épületet és Magmaköpő is kijött, már én domináltam a meccset. A harmadik meccsen visszatért a jó húzásom, kézben tartottam a meccset. 3-0

Ezen meccs után egyet cseréltem, az Izombi eddig egyszer sem volt hatékony, ezért inkább visszatettem a Jeanstont a helyére.

kronoszauruszA következő ellenfél Horváth Attila volt, aki good stuffozott Leah-Raia-Dornodon-Elenios színekkel. Kemény meccsnek ígérkezett, láttam már őt játszani. Az első mérkőzést én kezdtem, azt hozni kell. Viszonylag gyorsan indultam el, Ifjonc, Áldozatkész ganüid és Horizontkémlelő is volt nálam. De ő is indult a második körben, manatermeléssel, majd A fekete kos rituáléja és egy ütőlény is jött, de a Horizontkémlelő megoldotta őket, majd jött egy Kaptár és beindult a terülésem, Rhatt bűbája segítségével. Attila végül nem bírta a tempómat. A második meccset ő kezdte, és rögtön szinte az elején Kronoszaurusszal manát szívott tőlem, de előtte manát termelt. Próbáltam én is beindulni, de a ganüid szekcióból most kevés jött, ráadásul egy Horizonkémlelőt és egy Masszaszövőt elvett tőlem Atesz Bájgúnárral. A Kémlelőt szerencsére megoldottam, de a viszonylag drága lapok és a Kronszauruszok kombinációja rossz helyzetbe hozott. Atesz annyi lapot tartott a kezében, és féltem, tele van leszedésekkel, igyekeztem óvatosan játszani. Aztán Attila 3 lényt tett ki egymás után, majd egyszer be is ütött. Ezután jött egy Kiválasztott is nála, szerencsére ezt a Jeanston gyorsan megoldotta (hű, ha most Izombit topdeckeltem volna…). Ekkor már picit sikerült a manaproblémákat megoldani egy Rhatt bűbájjal, de innentől folyamatosan kellett feltolnom a lényeimet. Szerencsére Atesz lényeinek többsége is 3/1-es volt, tehát nem tudták a lényeimet támadni anélkül, hogy ne haltak volna meg, ez alól egy Agrabzin volt az egyetlen kivétel. De emellett Nyomorult gyűjtögetése is volt, amire oda kellett figyelnem, keresnem kellett egy Mágiamorfálót ellene. Sokáig csak evickéltem, amikor megérkezett egy Ganüid matematikus, amivel felgyógyultam és a laphátrányomat is kompenzáltam. Itt már jobban álltam, de egy Quwarg rekonstruktőrrel megint lényeket hozott. A sorsfordító az volt, amikor a második Matematikus is kijött, ezzel nagy előnybe kerültem. Az idő ekkor lejárt, de azt gondolom, itt már nálam volt az előny, lapelőnyben voltam, és a 2 Rhatt bűbája két kör alatt leblokkolta volna Ateszt. 1-0

sangin_yetiJött a döntő. Schwartz Józsi dobatós good stuff deckje. Az első meccsen ő kezdett, de szerencsére elég jól húztam, Áldozatkész ganüid és ifjonc is volt nálam, majd épület és Horizontkémlelő is, de egy Sangin yetivel szépen irtott, egyedül az Áldozatkészet tudtam menteni. Ezután gyors egymásutánban követtem el három komoly hibát. Egyszer véletlen előbb írtam fel a manám, mint a kör végi lapot (mivel kötelező cselekmény volt, ezt Schwartzi engedte korrigálni), majd egy kör végi lapot felejtettem elhúzni a Matematikusomra (ezt már nem volt képem megkérni, hogy engedje), utána meg nem figyeltem oda, hogy az Ozohrat megoldása lövésnél leveszi először az izmokat. Picit próbáltam is helyretenni magam, oké, hogy a Nemzeti már megvan, de ettől még meg kéne nyerni a versenyt, és a deck nem játszik magától. Igyekeztem újra összeszedni magam. Az első meccsen szerencsére egy Masszaszövő-Ganüid matematikus kettős nagy előnybe hozott. A második meccset kezdtem, igyekeztem óvatosabb lenni, de azért terülni. Az elején olcsóbb ganüideket tettem csak ki, és tartalékoltam a counteremre, ami egy Két lovas eljövetelekor bejött. A másodikat azonban már nem tudtam megoldani, és jött egy Ősellenség is, ami megritkította a soraimat, de egy Kaptárral fel tudtam venni a harcot a lovasokkal és az ellenséggel. Egy matematikus most is kijött, és pótolta a lapjaimat, és már várt a kezemben a második, de egy Karimon döntése csúnyán kiszedte (vajon ez az enyém volt, és utánam még keresztülment 3 emberen, vagy 2 volt az asztalnál?). Szerencsére egy Kaptárom rendre lenn volt, és egy Horizontkémlelő is adta a lapokat. A játék vége fele éreztem, hogy megint jöhet egy Sangin yeti, ezért nem raktam ki mindenemet, hanem „csak” 9-et ütöttem üres őrposztba, arra számítottam, hogyha jön a Yeti, és az épületem megmarad, akkor elvileg 7 ÉP-je marad, és a kezemben lévő Horizontkémlelő-Magmaköpő kettős üt eleget. Valóban jött a Yeti, és lement Schwartzi ÉP-je 7-re, ráadásul izomra még egy Masszaszövőt is hoztam. Így biztossá vált a győzelem. 2-0.

Utólagos elemzés

A győzelem után természetesen az ember először felhőtlenül boldog. Utóbb persze átgondolja, hogy mennyire lehetett szerencséje, és mennyire volt jó a választás, a stratégia. A választás nyilván jó volt, stratégia tekintetében viszont kb. a legprimitívebb taktikát követtem a 2-3. kiegnél: kiválasztottam a deckembe épp legjobb lapot. Persze sok mindenen gondolkodtam utólag: nem kellett volna a harmadik körben a Matematikus helyett először egy Kiválasztottat választani? Nem kellett volna inkább a lLegfelsőbb papot kivenni az egyik ganüid helyett? Fontos volt az első Rhatt bűbáját olyan korán kivenni? Könnyen lehet, hogy még erősebb lehetett volna a deckem, ha kicsit kockáztatok. Viszont azt éreztem, már az előzetes tervezésnél is, hogy a ganüid deck elég komplett, van leszedése, erőforrása, keresése, ölése, lassítása. Ezért nagyon nagy baj nem lesz belőle, ha néhány erős „kísérőlap” kimarad. Viszont a kulcslapokat nem akartam elveszteni. Ezért maradtam a biztonsági játéknál. Lehet, hogy kicsit rosszabb lapjárásnál kockáztatni kellett volna, szerencsére ez nem az a szitu volt.

2016-06-25 17.46.34

De vajon mennyire volt jó ez a lapmennyiség? Extrém szerencse vagy átlagos? Úgy gondoltam, utólag érdemes ennek utánanézni! Ezt a táblázat szemlélteti.

Lap neve

Átlag mennyiség

Nekem volt

Láttam, de nem szereztem meg

Összesen

Áldozatkész ganüid

5,2

4

1

5

Ganüid vigyázó

5,2

4

0

4

Ganüid kaptár

2,8

5

0

5

Ganüid matematikus

0,57

2

0

0

Ganüid ifjonc

2,6

2

0

2

Ganüid mágusfaló

2,6

1

0

1

Horizontkémlelő

1,4

3

0

3

Magmaköpő

1,4

1

0

1

Masszaszövő

1,4

2

0

2

Giganüid

0,29

0

0

0

Kaptárparancsnok

0,29

0

0

0

Apró morf

2,6

0

1

1

Idéző morf

2,6

1

1

2

Domináns morf

1,4

0

0

0

Mágiamorfáló

1,4

1

0

1

Védelmező morf

1,4

0

0

0

Brutális morf

0,29

0

0

0

Halálos morf

0,29

0

1

1

Összesen

33,73

26

4

30

Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy egy nyolcas asztalnál az ember minden körnél 28 lapot nem lát. Így nem zárható ki, hogy néhány morf, esetleg 1-2 Áldozatkész ganüid már nem jutott el hozzám az első körben sem (esetleg az asztaltársaim megírhatják, hogy ők még mit láttak). Ellenben így is látható, hogy nem volt extrémen nagy különbség az átlagos és az általam látott mennyiség között, és a jelenlegi adatokból is szinte biztosra vehető, hogy az asztalon lévő ganüidek és morfok száma nem volt extrém módon átlag feletti. Tehát ilyen téren nem volt ez annyira szerencsés bontás.

Két másik szempontból viszont nagyon is szerencsém volt:

 1. Az arányok remekül alakultak. Ha megnézzük, három lapból volt extrémen átlag feletti mennyiség: Ganüid kaptár, Horinzontkémlelő, Ganüid matematikus. Pont ezek azok a lapok, amik pörgetik a decket és komoly lapelőnyt adnak. Ebből a 3 lapból átlagos esetben összesen kb. 5-nek kéne kijönnie, nálam meg volt 10. Ezzel párhuzamosan amik extrémen kevesen voltak, azok a következők: Ganüid mágusfaló, Védelmező morf, Domináns morf, Apró morf. Ezek a lapok egyáltalán nem alapvetőek a paklihoz, többségük inkább csak kiegészítő jellegű, vagy teljesen mellőzhető. Látható tehát, hogy a legfontosabb lapoknál jött az átlag feletti mennyiség, és talán a leggyengébbek azok, amikből amúgy sem volt sok. Belátható, hogy kicsit más lett volna a deck erőssége Horizontkémlelők nélkül, 5 Ganüid mágusfalóval.

 2. Ellendraft nem nagyon volt, a szükséges lapok több mint háromnegyedét biztosan megkaptam. Itt egyébként maga a formátum is szerencsésebb volt. Egy 30 fős, random sorsolású versenyen azt gondolom, hogy az ellendraftnak igazából nincs értelme, hacsak a kiszedett lap nem erősíti a mi paklinkat is (de az már nem annyira ellendraft 🙂 ). Hiszen még egy nyolcas asztalnál is igaz, hogy 22 játékos draftjára nincs ráhatásunk, ráadásul semmi sem garantálja, hogy a mi asztalunknál akár csak egy emberrel is összekerülünk (bár nekem kettővel is sikerült). Úgyhogy én egyáltalán nem törekedtem az ellendraftra, és szerintem mások is voltak ilyenek az asztalunknál. Érdekes adat, hogy az első 7 helyezettből 4 a mi asztalunknál volt, szerintem ez betudható annak is, hogy elég jól elváltak az érdekszférák, és sokan inkább a maguk dolgával törődtek (persze nem előre beszéltük meg ezt :D). Ugyanez azonban egy Nemzeti 16-ban már másként van, hiszen ott az első 3 meccset garantáltam a mi asztalunk egy játékosa ellen játsszuk, és még akár az elődöntőben vagy a döntőben is összefuthatunk valakivel az asztalunkról. Ott tehát érdemesebb akár egy minimális mértékben a deckünk rovására is, kiszedni a második körben egy-két kulcslapot. És ha például az első körben általam 15. lapnak kiszedett Ganüid matematikust valaki előlem elhappolja, akkor a Horváth Attila elleni másodikmeccs, vagy a Schwartzi elleni első meccs már nagyon necces lett volna, ha pedig még egy-két lap kiesik, könnyen lehet, hogy nem én lettem volna a végén az első. Mindezek alapján tehát nem olyan biztos, hogy ez a játék még egy alkalommal működni fog, főleg, mert ezek után már mások is jobban készülnek rá. Márpedig ha ugyanazt az etnikum paklit egy asztalnál ketten elkezdik szedni, valószínű az hosszú távon egyik győzelmét sem fogja hozni (ahogy azt Bonyival 2011-ben épp a ganüideknél megtapasztaltuk).

Ezzel együtt az biztos, hogy a ganüides koncepció teljesen életképes ezen a drafton, és számolni kell vele, mint potenciális paklival.

Szabó András

Hírdetés

5 thoughts on “Vendégcikk – Júniusi draft – néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb

 1. A fene a memiriadat! En mar arra is nehez emlekszem h mi volt a reggelim…
  Koszonjuk az elemzest, nagyon tanulsagos volt es innen is gratulalok a gyozelemhez.
  Szubjektiv velemenyem h a kaptar es a horizontkemlelo extrem eros lapok ebben a kornyezetben. Ha ezekbol megfelelo mennyiseget kiszed valaki majdnem mindegy hogy milyen ganuideket tesz mellejuk.

 2. Egyetértek Jánossal, főleg az ifjonccal nagyon erős a horizontkémlelő 🙂 Szép volt Bubu, próbáltam küzdeni a ganüid horda ellen, de a topdeck matematikus 14 jelzővel már sok volt 🙂

 3. Hát nemtom. Nekem volt 3 vagy 4 horizontkémlelőm mégis 0 winnel a 3. forduló után hazamentem…

 4. Szerintem a kaptár volt extrém erős kettő kint volt a 3 kör elejére fixen és kb dobhattam is be

 5. Visszajelzés: Vendégcikk – Így draftoltam én a Nemzeti 3. napján | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.