[Deck klinika] Sok jó fatty szűk helyen is elfér

Lássuk, mit lehet kihozni a Szűk esztendők és a Chara-din követője kombinációjából.

Újból itt van Deck klinika rovatunk, melyben az általatok beküldött paklilistákon igyekszünk csiszolni egy keveset. A mai témát Niklai Bálint szolgáltatta, akit a Szűk esztendők + Chara-din követője kombináció ihletett meg. Lássuk a decket!

szabálylap: Szűk esztendők
követő: Chara-din követője

chara_din_kovetoje3 Taraon
3 Neuroblaszt
3 Tűzszarv
3 Xenó atka
3 A káosz egyhangú libái
3 Ouitmlen
3 Torz kriptod
3 Az esszencia elnyelése
3 Xenó féreg
3 Ónix szobor
3 Ősi praktika
3 Degenerált xenomorf
2 A fattyak létrehozása
2 Tudatfagyasztás
2 Halálos morf
2 Szentségtelen kapu
2 Régmúlt
1 Talbot kínja
1 Dj’arekh tárcsa

45 lap

Két évvel ezelőtt magam is elég sokat próbálkoztam egy ehhez hasonló összeállítással, olyannyira, hogy végül a Nemzeti Bajnokság első napján is bevállaltam, egészen jó eredménnyel. Azóta viszont mind a meta, mind pedig a lapkészlet elég sokat változott, így a paklit is ennek fényében igyekeztem alakítani. Ami biztos: a háromlapos kezdés miatt érdemes minél több olyan lappal játszani, ami önmagában is nagyot szól, ha létrejön, a tempóelőnyt pedig manatermelés híján a zanszilánkos vonallal igyekszünk majd megoldani.

Lássuk először sorban a fenti pakliban szereplő lapokat!

taraonTaraon – A védekezés ikon nagyon hasznossá teszi, régen a Torqan pont emiatt volt kötelező eleme a decknek. A íjász srác ráadásul olcsóbb, counterelni is tud, ráadásul az ellenfelet is kizökkenti a tempóból, ami ebben a kontrollos környezetben nagyon jól fog jönni. pláne a szabálylapunk mellett. Maradhat.

Neuroblaszt – Még mindig az egyik legjobb leszedés ide. Sokszor ingyen jön, a véletlenszerű dobatást sem túl nehéz megoldani a sok zanszilánkos lappal, a visszavétellel pedig igen komoly lapelőnyt is generálhat. Maradhat.

Tűzszarv – Ha a tárgyakat is vinné, baromi jó ki meta lap lenne, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy túlságosan szűk tartományban használható csak sajnos. Egy ennyire körülményes counterre luxus VP-t tartogatni, lopásra pedig annyira nem lesz szükségünk. Kiszorul.

Xenó atka – Sokáig kötelező eleme volt a decknek, a dobatás, mint stratégia azonban sokat veszített mára a hatékonyságából. Leginkább azért, mert az ehhez hasonló egyesével dobató lapok egy picit megkoptak már mostanra, így nem is feltétlenül erre fogunk építeni. Kiszorul.

a_kaosz_egyhangu_libaiA káosz egyhangú libái – Nem termel óriási előnyt, ellenben igen kicsi a kockázata, hosszú távon manánkba sem kerül, és kiválóan dolgozik össze a zanszilánkos vonallal. Emellett védekező lapnak sem utolsó lényes deckek ellen, a követő miatt pedig akár még ütni is tudunk a libákkal! Maradhat.

Ouitmlen – Imádom ezt a lapot, de ma már kicsit drágának számít, és a saját körös leszedések is kicsit háttérbe szorultak mostanság, mert kevésbé korlátozódik az asztalra a meta. Egy másféle deckbe beférne, de ide most nem fog. Kiszorul.

Torz kriptod – A deck sikerének kulcsa, hogy jól osszuk be a varázspontunkat. A Torz kriptod márpedig sokszor manahátrányból counterelne nekünk, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak. Kiszorul.

Az esszencia elnyelése – Egy viszonylag régi lap, ami régen sem volt egy nagy szám, ebbe a pakliba azonban a mai napig tökéletes. Ingyenes lila counter, mi kell még? Maradhat.

Xenó féreg – Nagyjából ugyanazt lehetne leírni, mint az atka esetében, ráadásul az olcsóbbítást sem tudnánk túlságosan kihasználni. Kiszorul.

onix_szoborÓnix szobor – A lila zanszilánkos vonal egy viszonylag friss darabja, érdemes is használni, a Mhorg-horda ugyanis nagyon gyorsan zavaróvá tud válni az ellenfél számára, és már az első körben kijöhet. Maradhat.

Ősi praktika – Ha kell, ingyenes lap az ellenfél körében, egy ilyen követő mellé pedig nem is akarunk mást. A baj az, hogy ha emellé nem csinálunk semmi igazán hasznosat, akkor az ingyenes fatty sem lesz akkora biznisz. Alapból nem használnám, hiszen túl sok pakli ellen lenne blank az első körökben. Kiszorul.

Degenerált xenomorf – Nagyon trükkös kis counter, némi extra képességgel, jól illeszkedik a deckbe. Van azonban egy másik 2 manás lila counter, amit én egy hajszálnyival fontosabbnak éreztem, a kettő együtt pedig már sok lenne, így végül lemondtam a xenóról, de ettől függetlenül érdemes próbálgatni az arányokat. Kiszorul.

A fattyak létrehozása – Elképesztően jó induló lap, hiszen egyszerre ad tempó és lapelőnyt, és az a háló jelző is nagyon hasznos tud lenni mondjuk egy tárgy deck ellen. Maradhat.

Tudatfagyasztás – Ha létrejön, már ezzel az egy lappal kidobathatjuk az ellenfél teljes kezét – inkább ilyesfajta dobatásokkal érdemes játszani, mint a xenókkal, hiszen meg kell próbálnunk minél gyorsabban ledolgozni a valószínűsíthető kezdeti laphátrányt. Maradhat.

halalos_morfHalálos morf – Elég jól lehet hasznosítani vele a követők által termelt fattyakat, és kivégző lapnak is jó lehet, de egyáltalán nem kulcslapja a decknek. Maradhat.

Szentségtelen kapu – Az izomjelzőkkel hamar óriási lapelőnyt termel, főleg, ha volt első vagy nulladik körös lapunk. Maradhat.

Régmúlt – Mindenképp kell néhány azonnali, amivel az ellenfél körében is tudunk fattyat termelni, az 1 VP-s felhozatalból pedig ez az egyik legjobb, ráadásul a dobatásnál mi választjuk a lapot. Maradhat.

Talbot kínja – Ár-érték arányban sajnos túlságosan elavult mára, elég csak összehasonlítani egy Áldozat az ősi istenekkel, ami alig drágább nála. Kiszorul.

Dj’arekh tárcsa – Sok apró hasznos képesség egy 1 ZSZ-es lila lapon, mindenképpen elbír egy ilyen jellegű kártyát a paklink, de többet nem használnék belőle. Maradhat.

A kiszoruló lapokat természetesen pótolni is kell valamivel, így hát lássuk, melyek azok a kártyák, amiket betennék a kimaradók helyére.

xeno_larvaXenó lárva – Újból nagyon népszerűek az azonnali varázslatok, így a Xenó lárva egy ilyesfajta pakliba nyugodtan beférhet, a manabukatós képessége is jól jöhet bizonyos esetekben, a hálóról nem is beszélve, ami kelleni fog az egyik fő mumusnak számító tárgyak ellen.

Kvazársörényű pegazus – Végül miatta hagytam ki a Degenerált xenomorfot. Az ősmágia bizonyos deckek ellen nagyon sokat fog számítani, és bár hátránya nem elhanyagolható, a szűkösebb manakeret miatt egyrészt kevésbé jön ki, másrészt nekünk nem feltétlenül kell erőltetnünk mellette a lapkijátszást, hiszen egy 7-et ütő hálós lényt minél előbb meg kell oldania az ellenfélnek.

Lomha morf – Mivel kevés lappal kezdünk, ezért jól jön néhány anti-mágiás lap, ami garantáltan létre tud jönni akkor is, ha az ellenfél countereket húz, a háló pedig kelleni fog a szabálylapunkat körüljátszó deckek ellen.

Áldozat az ősi isteneknek – A harmadik körnél előbb ritkán fogjuk kijátszani, onnantól azonban a meccset is eldöntheti. Egynél több mindenesetre nem kell belőle.

Rémálom – Mindig jó, ha két paklinyi merítésből tudjuk megoldani a különféle szituációkat – márpedig a Rémálom pont ezt teszi lehetővé.

Torqan, a púpos – A Taraon jobb nála, így a jó öreg Torqanból már nem kell három, egy darabot azonban mindenképpen betennék, hiszen bizonyos szituációkat önmagában megold, de jó megtolni “üresben” is a nulladik körben.

Villámhorgony – A játék egyik legjobb countere, nem kerül VP-be és zanszilánkok mellé is tökéletes. Kötelező.

Nullifikálás – Szűk esztendők mellett még erősebbé válik ez az amúgy sem gyönge nullás counter, szintén nem érdemes kihagyni.

Lássuk ezek után, hogyan néz ki a végleges pakli!

szabálylap: Szűk esztendők
követő: Chara-din követője

szuk_esztendok3 Az esszencia elnyelése
3 Xenó lárva
3 Neuroblaszt
3 Kvazársörényű pegazus
3 Taraon
3 Régmúlt
3 A káosz egyhangú libái
3 A fattyak létrehozása
3 Ónix szobor
3 Lomha morf
3 Tudatfagyasztás
1 Áldozat az ősi isteneknek
1 Dj’arekh tárcsa
1 Halálos morf
1 Szentségtelen kapu
1 Rémálom
1 Torqan, a púpos
3 Villámhorgony
3 Nullifikálás

45 lap

A fentin persze sokféle irányba lehet változtatni. Lehet még kontrollosabbra venni a figurát, vagy épp ellenkezőleg, csinálhatjuk pörgősebbre is még több zanszilánkkal, esetleg a xenós vonalra is építhetünk Chara-din oltárával megspékelve. Kísérletezésre tehát bőven van terület, ez csupán egy általam felvázolt “midrange” változat – a kommentek között szívesen olvasom a ti meglátásaitokat is!

Csető Zsolt

7 thoughts on “[Deck klinika] Sok jó fatty szűk helyen is elfér

  1. Deck klinika!! Mindig szivesen olvasom, jol fel lett turbozva Nika deckje a jelenlegi metahoz merten.

    Ui.: Keves tuningolando paklit kaptop, vagy ido hianyaban van ritkan a sorozat?

  2. Mostanában nem nagyon kaptunk, most viszont jött 2 is, szóval nemsoká lesz még egy. 🙂

  3. Nem egy “versenygyőztes dekk”, de egy közepes szintet talán elérhet. Jó lenne,ha még kapna pár lapot a kövi kiegben 🙂

  4. Egy kis módosítással és jó side-al “versenygyőztes” dekk is lehet…

    a 3 dungeont nagyon hiányolom pl.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.