Excelsior – félévértékelő és EX Liga eredményhirdetés

Juhász Ferenc összefoglalója az Excelsior Ligáról.

Sziasztok! Immáron több mint egy éve rendezzük meg versenyeinket szerda délutánonként kéthetente a Mészöly u 1. szám alatt. A népszerűségünk mondhatni töretlen, hisz a nevezők átlag létszáma szinte teljesen (pár tizedes jegy eltéréssel) megegyezett az előző félévivel.

Természetesen kisebb-nagyobb ingadozások voltak a létszámot tekintve nálunk is. Az év elejét például nagy lendülettel kezdtük, de április és május egy nagyobb visszaesést hozott, amiből hála égnek júniusban ki is kecmeregtünk. Olyannyira, hogy a kvalifikációs versenyünkön a februári létszámcsúcsunkat újfent beállítottuk, és 32-en szálltunk harcba a bejutásért. Nagy örömünkre sikerült is Szkupien Bencének a 3. helyre befutnia, amivel kijutott a Nemzeti Bajnokságra. Ezúton is újfent gratulálunk Neki!

Íme, a diagram, miképp is alakult a részvétel az év első félévében:

exliga201601

Mint látható, még az általánosságban nagy kedvencnek számító hagyományos versenyünk is tudott átlag alatti eredményt elérni májusban. Nehéz tehát meghatározni, hogy épp mikor mivel tudunk legjobban a kedvetekre tenni, de ezúton is kérünk titeket, hogy bátran „spameljétek” tele az EX fórumot a Beho fórumon, ha valamihez kedvet kaptatok, hátha többeknek megtetszik a gondolat, és meg is valósítjuk azt szeptembertől kezdődően. Azért onnantól, ugyanis mint tavaly, úgy most is sokszínűség jutalma és hagyományos versenyeket fogunk tartani a Nemzeti Bajnokságig, hogy ezzel is minél jobban segítsük számotokra a felkészülést.

Mint tavaly, idén is összeszedtem néhány adatot a versenyeinkkel kapcsolatosan, ami érdekes lehet:

 • A 12 versenyünkön összesen 277-en vettek részt.
 • 72 különböző játékos tette próbára magát versenyeinken.
 • Átlagosan 23 játékos indul versenyeinken alkalmaként.
 • A 72 főből 14-en olyan amatőr játékosok voltak, akik ezelőtt még nem jártak Nálunk, így INGYEN nevezhettek első versenyükön.
 • Négyen (Jobbágy Róbert, Márton Szabolcs, Mikulás Ádám, Szabó Krisztián) minden versenyünkön részt vettek, amit ezúton is köszönünk Nekik!
 • Legtöbb alkalommal (4-SZER, OMG!!!) az újfent emberfeletti félévet futó Egyed Dávid tudott odaérni az első helyre.

Az EX Liga idén is nagyon szoros befutót hozott – lássuk, miképp zárult:

Helyezés

Név

Pontszám

Díjazás

1.

Juhász Ferenc

143

1 új UR

2.

Egyed Dávid

141

5 Zarknod Visszatér

3.

Földi Viktor

137

4 Zarknod Visszatér

4.

Jobbágy Róbert

135

3 Zarknod Visszatér

5.

Szabó Krisztián

131

2 Zarknod Visszatér

6.

Mikulás Ádám

122

2 Zarknod Visszatér

7.

Erdős Viktor

120

1 Zarknod Visszatér + 1 Zén

8.

Veres Péter

117

1 Zarknod Visszatér + 1 Zén

9.

Kocsis Norbert

112

1 Mágusok Alkonya + 1 Zén

10.

Kalugyer Roland

107

1 Mágusok Alkonya + 1 Zén

11.

Klujber Balázs

100

1 Zén

12.

Gergely Ferenc

98

1 Zén

13

Pásztor Szabolcs

84

1 Zén

14.

Liu Ting Hao

81

1 Zén

15.

Szatmári Bálint

73

1 Zén

Mint látható, szerénytelen személyemnek sikerült a címvédés (rengeteget kellett adatokat hamisítanom, hogy összejöjjön, de van, amiért megéri dolgozni :P), így továbbra is marad a bélyeg, hogy magunknak szervezzük az egészet. De sebaj, majd kiheverem valahogy (előre szólok, a következő félévben Roland jön :P).

A dobogóra még két nagyon erős félévet (nem csak az Exes versenyeket tekintve) záró fijú került fel, akiknek – természetesen a többi helyezettel egyetemben – hatalmas gratuláció jár.

Mint tavaly, úgy idén is díjazzuk a hűséget. Négy játékosnak (Jobbágy Róbert, Márton Szabolcs, Mikulás Ádám, Szabó Krisztián) akik minden alkalommal részt vettek versenyeinken, további 1 csomag ZV-t ajándékozunk, és biztatjuk Őket, hogy a következő félévben se szakítsák meg eme remek sorozatot.

Ezen díjak mellett a random.org hathatós segítségével kisorsoltunk 2 Tengermély kiegészítőt, amiknek Szkupien Bence és Káré István, valamint két Zént, amiknek Ragó Norbert és Anka Márton örülhet. A díjak átvehetőek az EX-es versenyeken (legjobb, ha szólsz előre, hogy jössz, mert akkor tudunk úgy készülni, hogy biztosan nálunk legyen a szajré), vagy megbeszélés szerint bárhol máshol.

012

Most pár szót szólnék a pontozási rendszerünkről. A ligában az előző félévihez képest kicsit módosítottunk a pontozáson annyiban, hogy a top 3 valamelyest több pontot kapjon a többiekhez képest, ezzel is jutalmazva a dobogóra kerülést. Ez úgy valósult meg, hogy a megszokott pontszámításon felül (egy 20 fős versenyen az első 20 pontot kap, az utolsó pedig 1-et) annyiban módosult, hogy az első +3, a második +2, a harmadik +1 pontot kapott. Igen nehéz megtalálni a megfelelő számítási módot. Jelen esetben sokat számít az, hogy ki épp milyen létszámú versenyen tud jobban szerepelni, amire nyilván készülni nem lehet, de mégis, akinek jókor jön ki épp a lépés, az nagyobb előnybe tud kerülni a többiekkel szemben. Ezt kiküszöbölve Szabó Krisz vezérvonala alapján kidolgoztunk egy táblázatot (itt nézhetitek meg), ami talán ezt a kérdéskört is megfelelően kezeli. A pontozás alapja a Kezdő Ligában is használt pontozási rendszer, amit a nevezők létszámának megfelelően valamelyest balanszoltunk. A végeredmény kicsit talán zavaró lesz elsőnek, hisz nem egész számokat kapunk majd, de ennek köszönhetően jobban tudjuk majd érzékeltetni a különbségeket. Kérek mindenkit, akinek van hozzáfűznivalója a táblázattal kapcsolatosan, tegye meg itt a kommentek között bátran, mert lehet, hogy nem gondoltunk valamire, és lehet még javítani rajta.

Szeretném megköszönni Kalugyer Rolandnak a sok munkát, amit ebben a félévben IS beletett, hogy minden gördülékenyen menjen, és Nektek az egész féléves lelkes részvételt. Valamint mindenkit csak buzdítani szeretnék, aki még nem járt nálunk, hogy tegye meg, mert hát nagy szavakkal élve ez bizony más kávéház, így ki kell próbálni mindenkinek legalább egyszer.

Következőleg július 20-án várunk Titeket a Nemzetire való készülés jegyében hagyományos formátummal. Remélem, sokatokkal találkozunk! Minden jót!

Juhász Ferenc

9 thoughts on “Excelsior – félévértékelő és EX Liga eredményhirdetés

 1. Nekem volt egy olyan alternatív javaslatom a pontozási rendszerre, hogy minden verseny után annyi pontot kapna mindenki, amennyit szerez a körök alapján egy adott versenyen.
  8 nyert forduló tehát 24 pont 7 győzelem 21 pont, 6 győzelem és 1 döntetlen 19 pont, és így tovább. Ez továbbra is figyelembe venné a létszámot (hiszen több fő esetén több forduló is van), de nem lenne akkora különbség mondjuk egy 15 meg egy 30 pontos verseny között pontokban.

  JuFénak az volt a kérése, hogy adjatok visszajelzést, milyen szisztémát látnátok szívesebben!

 2. Nekem tetszik Zsolti pontozási javaslata. +1

  Illetve javaslom, hogy aki bármilyen HKK témájú blogot ír annak legyen ingyen nevezés + minimum két kör amit a szervezők állnak.

 3. +1 a szerzett pontok alapján történő pontozásra, papíron jól hangzik, szerintem be is válna

 4. Dév javaslatához még annyit, hogy azok a játékosok is kapjanak 10 ingyen nevezést akiknek a vezetéknevük “ukucska”-ra végződik.

 5. nekem minden javaslat tetszik, ami nem tesz behozhatatlan külömbséget egy 30 és egy 15 fős verseny között

 6. Miért nem használjátok a forma 1. szerű pontozást? Első 10 ember kap pontot, 25,18,15,12,10,8,6,4,2,1. Így mindegy, hogy 12 ember nevezett vagy 32, a körök száma sem befolyásolja a dolgokat, lehet egyik versenyen lesz 8 a másikon meg csak 6. ha valaki nincs benne az első 10ben akkor nincs pont. Gondolom 10 fő mindig van. De a pontok is változhatnak meg a pontozottak száma is. Fix számok kellenek szerintem.

 7. Azért nem mert sztem nem mind1 hogy egy 10 fős versenyt nyersz-e meg vagy egy 30 főset. Szeretnénk érzékeltetni a pontozással, hogy egy nagyobb mezőnyben sikerült jó helyezést elérned,de az eddigiekkel szemben ennek súlyát valamelyest csökkentenénk.

 8. Azt is lehet, hogy minden versenyért ugyanannyi pont járjon, de az összesítésnél nem a pontok összegét, hanem a súlyozott átlagát számoljuk. A súly pedig mindig az adott verseny versenyzőinek száma. Így pontosan lehetne érzékeltetni a verseny jelentőségét.

 9. En Zsolti pontozasat tamogatnam (nyert kor x 3, dontetlennel 1 pont) es minden 10-ik versenyzo utan plusz egy pont.
  Tehat aki egy 30 fos versenyen 8 fordulot nyert az kapna 8×3+3 pontot, ha 20 fos versenyen akkor 8×3+2 stb.
  A kulonbseg sem lenne sok, de a nehez mezony is jutalmazva lenne.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.