Top 7 – Az egylapos verseny legjobbjai

Toplistával készülünk a holnapi megmérettetésre.

Egylapos lázban ég jelenleg mindenki, hiszen ezen a hétvégén A sokszínűség jutalma formátumot rendeznek a Beholder havi HKK versenyén. Hangolódás gyanánt egy toplistával készültünk számotokra, ahol összegyűjtöttük nektek azokat a lapokat, melyek ezen a formátumon még jobbak, mint hagyományoson, és különösen nagyot szólhatnak.

driosz#7 – Driosz: Miután mindenki csak eggyel játszhat minden lapból, ezért az esetek túlnyomó többségében különböző kártyák lesznek az asztalokon. Sok különböző lap márpedig azt jelenti, hogy ezeknek nagyobb eséllyel lesz különböző a színük is (pláne ezen a formátumon, ahol jelentősen elmosódnak az egyes színek ereje között közti különbségek), ez pedig határozottan kedvez Driosznak, aki meglehetősen olcsón megérkezhet az asztalra. Mivel ő maga Bufa, ezért különösebb okunk nem lehet arra, hogy kihagyjuk a paklinkból, hiszen egy univerzális erőforrásról van szó – egyedül a nagyon gyors, az egyszínű, illetve a korlátozó szabálylapot használó deckek fognak lemondani róla.

nil_herceg_dalnoka_regi#6 – Nil herceg dalnoka (régi): Az újgenerációs dal pakli már nem feltétlenül a dalnokról szól, sokkal inkább az Akmal + A hit ereje kombóról – olyannyira, hogy akár ki is hagyható mindenki kedvenc (?) lemezlovasa. Az egylapos formátumon azonban még mindig régi fényében tündököl a jó öreg dalnok, hiszen önmagában beindíthat egy erőforrás-előny kiépítését megcélzó good stuff jellegű paklit A pénz dalával, nem is beszélve Az erő daláról, mellyel szintén óriási lapelőnybe lehet kerülni, és még a nyerést is segíti. Persze a többi használt színből is érdemes használni a dalokat, szinte mindegyik van elég jó ehhez, magából a dalnokból pedig természetesen a régi ajánlott, hiszen ennek nincsenek hátrányai, mint a nerfelt új verziónak (az hálós és nem lehet feláldozni), az pedig, hogy mennyit használhatunk belőle, most ugyebár nem számít.

kedvenc_trukkom#5 – Kedvenc trükköm: A hagyományos környezetből már elég régen kikopott ez az “álcounter”, amely egykoron jókora spoilernek számított, az újabb nullás counterek megjelenésével azonban szép lassan elvesztette létjogosultságát. A sokszínűség jutalmán azonban még mindig remek darab, hiszen itt alapvetően lassabb a tempó, így az 1 VP sem akkora ár – pláne akkor, ha egy Az erős erejét tudunk vele keresni, amit “önmagában” nem biztos, hogy bekockáztatnánk. A kismillió semlegesítéses lény pedig még tovább növeli használhatóságát – egy igazán jó pakliban mindig az adott szituációhoz legjobban illő countert tudjuk előhúzni vele. Ha ez mondjuk egy B. Jagumir vagy egy Szirén gésa, akár a játékot is eldönthetjük vele.

nikolausz#4 – Nikolausz: Érdekes egy hordaparancsnok ez a télapó-pajtás, a hagyományos versenykörnyezethez ugyanis sosem volt elég ütőképes, az egylapos versenyeken azonban folyamatosan ott van a legjobb narancs lapok között. Nem véletlen, hiszen ahogy az már elhangzott, A sokszínűség jutalmán jellemzően több körig tartanak az egyes mérkőzések, így Nikolausz képessége is nagyobb eséllyel fog kisülni – pontosabban nagyobb az esélye annak, hogy nem kerülünk visszahozhatatlan hátrányba addigra, mire kisül. Nagy előnye még emellett, hogy Zarknod bilincse és börtöne mellett is működik, letiltás ellen meg egálból indulunk, így a narancs lapokat tekintve alapvetően egy kockázatmentes választásról beszélhetünk, ami mindenképpen nagy szó.

ysdrull_a_hatalmas#3 – Ysdrull, a hatalmas: Ezen a formátumon a megszokottnál valamivel lényesebb a környezet általában, ami azt jelenti, hogy Ysdrullal szerencsés esetben akár az ellenfél paklijának 70-80 százalékából is válogathatunk, ami különböző lapok esetében óriási merítésnek számít. Lényegében olyan, mint az Apró kívánság, csak kapunk mellé egy durva őrposzttorlaszt, és a lap-pool is jóval nagyobb – cserébe nem építhetjük köré a paklit. Hagyományos környezetben közepesen használt lap, itt viszont óriásit szólhat. Leginkább azért, mert számos olyan eset előfordulhat, amikor a mi paklinkban már nincs megoldás a szituációra, az ellenfelében azonban még igen (mindig jó találni például egy Hétfejű hidrát az ellenfél deckjében, Dév bácsi tudna erről mesélni 🙂 ).

remalom#2 – Rémálom: Hogy mi a jobb az Ysdrullnál? Természetesen az, ha minden körben el tudunk tolni egy Ysdrullt! Kicsit persze más jellegű a két lap, hiszen bár képességük szinte ugyanaz, mégis másféle szemlélettel kell válogatnunk egyik és másik esetben, hiszen a Rémálom csak egy körig kölcsönzi nekünk a választott kártyát, a kör végén visszamegy az ellenfél paklijában. Persze épp elég, ha akad egy-két jó “visszatérő rémálom” mondjuk egy Trükkös szirén vagy egy Bátor manó személyében, a lap legfőbb ereje azonban mégis az, hogy minden körben az adott játékszituációhoz legjobban illeszkedő lényt tudjuk vele előrántani, amivel óriási előnybe kerülhetünk néhány kör alatt. Ha esetleg izomjelzőkkel is tudjuk kombózni, még nagyobb előnyt termelhet.

szingularis_gyengeseg#1 – Szinguláris gyengeség: El is érkeztünk az első helyezetthez, a jó öreg Szingugyengeséghez, amely 2009 óta a formátum első számú “exploit” lapja. 1 VP-s, ősmágiás, kör végén cantrip instant leszedés, méghozzá az egyik top színből – ez még mai szemmel is táp (hasonlítsátok össze a most megjelent Purifikációval, amely most már jó esetben képes ugyanezt reprodukálni), gondoljatok bele, milyen lehetett 7 évvel ezelőtt. Ráadásul néhány különleges szituációban még trükközni is lehet vele különféle laplopkodásokkal, de ez már csak extra, enélkül is kötelező kellék minden good stuff jellegű deckbe.

Látható, hogy a felsorolt lapok többsége keresés, ami nem véletlen, hiszen már az óriási előny önmagában, hogy nagyobb lap-poolból válogathatunk. Az univerzális, hagyományoson is gyakran pörgetett kereséseket (Goblin logisztikus, Ősi legendák, Apró kívánság) mindenesetre kihagytuk a felsorolásból, hiszen itt kifejezetten azokra a lapokra akartunk fókuszálni, melyek hagyományos formátumon kevésbé használtak.

Szerintetek melyik lapok szólhatnak még nagyobbat ezen a formátumon, mint hagyományos környezetben?

Csető Zsolt

7 thoughts on “Top 7 – Az egylapos verseny legjobbjai

  1. Kummulatív szimmetria FTW!

    Ja… err… akkor inkább Kreataff, Butaság terjedése, illúzió szúrkálás (meg úgy nagyon sok vízió), DUNGEON(!), Csuszpit. Az igazán bátraknak: Apró + Ősi legendák + _Tüskés dohratog_ + Fezmin gépezete + apró + Dalnok + Bátorság dal + Bátorság dal Tüsi áldozásából (8 mana, de megéri! -zsantiger), de lehet csak a Tüskés – Fezmint használni, és megtolni még egyszer az Energizációt. Persze csak akkor, ha nem újrahasznosítottuk. Meg ha játszunk egyáltalán azzal a gittel…

  2. Továbbra is: ami hagyományoson is top lap (pl. Dungeon, Csuszpit), az nyilván itt is az lesz. Ez a lista most nem ezekről szól.

  3. A legszegényebb lovag 🙂 Kineport, Istenek viadala, Mágiapróba, Mentát familiárisa

  4. Hasábvillám, Isten mancsa, Kalleroszaorusz, Kisebb traktoros jobbágy mind jó
    Követő tekintetében érdemes elgondolkozni a Csárádin főispánján esetleg a Tálib renegáton
    Szabálylap tuti: Főcsaló, másról syó sem lehet

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.