[HKK Akadémia] Lassan járj!

Összefoglaló az első HKK Akadémiás előadásról.

Még mielőtt belevágnék a mai témába egy kis megjegyzés: úgy néz ki, hogy a pozitív fogadtatás és a rengeteg visszajelzés miatt tényleg elindul a Varázslómesterek újratöltve, már neki is láttunk az első interjúnk szervezéséhez (azonban, hogy kiderüljön az, hogy kivel készül, még várnotok kell egy keveset).

lassan_jarjA mai cikkem egy rövid összefoglalója annak, ami az első HKK Akadémiás előadáson elhangzott. Az Akadémia tulajdonképpen nem más, mint egy alapos fejtágítás: bizonyos paklit profi szinten forgató játékosok adhatják át tudásukat előadás formájában az érdeklődőknek. Az első előadó én voltam (a Dungeon honlapján amúgy megtekinthető az, hogy ki fog még ilyet tartani), és az egyik kedvenc paklimat mutattam be az összegyűlt játékosoknak, méghozzá a nagyszerű Lassan járj!-at.

A Lassan járj! pakli nagyon hosszú múltra tekint már vissza, maga a szabálylap több, mint 12 éves, és folyamatosan fel-felbukkan egy újabb koncepció, ami miatt bizony lesöpörjük a port róla. Én 2007 körül kezdtem el vele versenyezni, és volt olyan év konkrétan, amikor le sem tettem. Akkoriban jelent meg ugyanis a Bájgúnár, és Pohner Ádám tanácsára elkezdtem egy Halhatatlanok nagymesterés járjat tolni a versenyeken, persze meg volt fűszerezve az akkori idő nagy spoilereivel, Amnézia, Áldozat az ősi isteneknek, Eldüeni vándor, Owooti cselszövés stb… Aztán szép lassan átalakult a pakli, és azt vettük észre, hogy A semmi mesterére épülő kontroll amniváltozat egyszerűen brutális (igen, egy ilyen, látszólag semmit nem tudó követőt kellett használni, mert a rengeteg nekronnak köszönhetően brutálisan fogyott a pakli). Legnagyobb szívfájdalmam az volt, amikor a Végzetúr kiegészítő konkrétan az összes drágítós pakli pusztulását hozta el egyszerre. És itt most nem a Molluszk, az ócskás követőről beszélek, persze para volt a fix lény, de amit az Elmerombolás csinált ezekkel a paklikkal… konkrétan a második körtől kezdve nem volt mana (ugye a drága lapok miatt nagyon nehéz a comeback), ha pedig kántercsatába bonyolódtunk akkor szinte mindig mínuszban sikerült csak kijönni belőle. Aztán amikor az Elmerombolás végleg nyugovóra tért, na akkor mint főnix, hamvaiból feltámadott, és versenyen újra bevethetővé vált. Jelenleg a pakli tier2-es, ami azt jelenti, hogy nem első élvonalbeli, de ha további ilyen tápokat kap, mint a Szövetség, vagy gondoljunk csak a Zarknod visszatérben megjelent sztárokra, mint az Ewgbert, a mágus vagy a Maedin, esetleg egy jó Nekronsárkány, akkor csak idő kérdése, és talán felléphet a legerősebb versenypaklik közé (igen, a Veszettség megjelenése sem ártott neki túl sokat).

És, hogy miről is szól a Lassan járj? Tulajdonképpen nem másról, a többi drágítós koncepcióhoz hasonlóan az ellenfél tempójának elrontásáról, erőforrásai nem manahatékony felhasználásáról (hiszen a lapok olyan idézési költséghez vannak kitalálva, ami a bal felső sarokban szerepel, ha ezt növelni tudjuk akkor egy pakli nem tudja onnantól a saját A játékát játszani). A legfontosabb, az egyetlen reláció: mana > lap (ennek megfelelően nem nehéz kitalálni, hogy azoknál a szabálylapoknál, amik a kézre vannak hatással, vagyis nem lehet húzni és/vagy keresni, ott ez a reláció megfordul). Hiába van az ellenfélnek 15 lap a kezében, ha egyszerűen nem tudja kijátszani őket. Természetesen még jobb helyzetbe kerülhetünk, ha ismerünk néhány kiskaput a lap működéséhez.

Apropó, újabb sidenote: amikor egy új koncepción dolgozom (vagy dolgoztam, főleg régebben volt jellemző, de azért tapasztaltabb fejjel is sokszor kezdem így a pakliépítéseket) az első amit megnézek az a lap alatti FAQ rész. Ha egy pillantást vetünk rá:

(AK119) Nem módosítja a Lassan járj! A morfok csábításának idézési költségét. A morfok csábítása 2 VP-ért és 1 semmizésért jövő, vagyis vegyes idézési költségű lap, az idézési költsége 3. A Lassan járj! a 0-s és 1-es idézési költségű lapokat drágítja, valamint a 2 és 3 csak varázspontért jövőket.

(AK138)Egy VP-be kerül a Magányos küklopsz, ha Lassan járj! van játékban, és Melák az óriásról le akarok szedni hozzá két jelzőt. Először is a Lassan járj! az alap idézési költségre vonatkozik, nem pedig a módosítottra, így ez nem drágítja a küklopszot. A Melákról levett jelzőt pedig módosítják a költséget.

esszenciakapocsTehát máris találtunk két kiskaput (jó, az AK138 inkább csak egy magyarázat a működéshez), amennyiben olcsóbbítunk vagy vegyes idézési költségű lapokat használunk akkor meg tudjuk kerülni a járj drágítását. A második FAQ után felmerülhet bennünk egy újabb kérdés, mi van, ha nem olcsóbbítunk, hanem helyettesítünk költséget? Nos, járj mellett ezt is egészen nyugodtan megtehetjük, ugyanis bizonyos esetekben szintén meg tudjuk kerülni a drágítást. A legnagyobb sztár nagyon sokáig (főleg a Kurtz megjelenése után) az Esszenciakapocs volt, teljes költséget helyettesítünk neki, így nagyon olcsón tudunk egy másolatot kérni a lényből, akire kánterlünk vele. Jelenleg a legnagyobb problémánk az, hogy számtalan jó járj-lény, mint például Maedin, Varell, A tengermély ura anti-mágia: 0 képességgel bír, vagyis nem tudjuk megtolni rá. Ez pedig sokat vesz el az erejéből. A védekezés szabály oda-vissza kiskapu, vagyis bár párszor mi is ki tudnánk használni (többnyire Sebzett vérfarkast rakhatunk kis) ellenfeleink többször tudnak majd profitálni belőle, lásd: Techiánaflux, Kyorg tudás.

Végezetül szeretnék közölni, egy jelenleg szerintem működőképes változatot a pakliról:

Lassan járj!
Átkozott követő

2 Varell, ónix istenség
3 Kincses sziget
3 Tleikan manapilon
3 B. Jagumir
1 Veszettség
3 Megsemmisítő csapás
3 Maedin
3 Vlagyimir ónixpiramisa
3 Sötét mágia
3 Nekronsárkány
3 Megnyilatkozás
3 Móka és kacagás
3 Eleonóra
3 Ozohrat segítsége
3 Mindenható plazmagömbök
2 Furmányos pegazus
3 Ewgbert, a mágus
3 Zu’lit kísérlete
3 Ewgbert megszakítása
3 A Tengermély ura
3 Sebzett vérfarkas
2 Káoszborostyán
3 Vérfarkas preventor
2 Krabber herceg
3 Pr’ugeon életkioltó

70 lap

Számtalan pontról itt most nem írtam, hadd legyen annak egy kis előnye aki ténylegesen eljött (ilyenek voltak többek között: alternatív erőforrások, mint ÉP, pakliméret, Átkozott-dilemma, matchupok vázolása), de remélem azért valamelyest okosabbak lettetek, akik nem tudtatok ott lenni, azok is. Az Akadémia-sorozat amúgy folytatódik majd, bizonyára kiírásra kerül majd a következő időpont is hamarosan. Ja igen, és még egy érv a pakli mellett: nagyon jól veri a csapda decket! 🙂

Dév bácsi

12 thoughts on “[HKK Akadémia] Lassan járj!

 1. Nagyon jó volt az élő “Járj!-műsor” – köszönöm ezúttal is! 🙂

  A HKK – akadémia következő kiírása a Nemzeti Bajnokság után lesz meg.

 2. Nem olcsó deck az biztos (Varell, Jagu, Káoszborostyán, Megsemm. csapás), de nyilván jobb is. Kíváncsi vagyok, vajon a “tematikus járjok” (Járj+etnikum követő pl. Sárkány, vagy járj+harangmester wtb.) mennyire lehetnek életképesek, illetve melyek az említésre méltóak (Azért szerintem egy járj+kyorg ősmágus éjfatty deck nem lehet rossz…)

  Ui.: Az, hogy csak 1 veszettség van a deckben, azt jeleni, hogy ha kirakod, azt kell megvédeni counterekkel, azazhogy csak akkor rakok ki ha kulcslap? Nekem ugyanis úgy tűnik, Veszettség jó lehet kettő is egy ilyen deckben, egyiket ellőjük “előre” egy körrel előbb, az eldobat egy fontos countert vagy leszedést, aztán a fontos körben ellövünk még egyet. Kíváncsi vagyok mi a pontos oka, hogy csak 1 veszettség van a deckben?

  Katu

 3. Nekem elég szokott lenni 1 veszettség, bár ingyen kör végi cantrip, behúzni annyira nem akarom, mert tempóhátrányt okoz.

 4. Először is köszönjük a cikket!

  Másodszor kérdésem, hogy az életkioltónak mi a funkciója? ölés ennyi nagy lény mellett egészen biztosan van és egyébként is jó drága

  Illetve nekromanta vezér nem üti meg a szintet pl a krabber herceg helyett? ez is tud adni kb hasonló mennyiségű tokent és ugyan kisebb a mérete, de leszed vagy dobat ami nem rossz sose.

 5. Az életkioltó az prémium kánter, tényleg! Alig viszi valami (pl. Villámhorgony, Ork, azok is 2-2 manákért). A Krabber herceg nem tűnik első ránézésre erősnek, ha jobban szemügyre vesszük látható, hogy 3! db hálót rak az asztalra, illetve áramolva is tud hálót lerakni, ami zavaró lehet.

 6. Korrekt pakli, bár szerintem 6 Nekronsárkány jobb, mint 3, szóval a Sötét összpontosítást hiányolom.

 7. Köszönjük a cikket Dév!
  Esetleg nem lehetne lehetőség felvenni valahogy ezeket a szeánszokat és feltölteni a youtube-accodra vagy a blog accjára? 🙂

 8. Én is próbálgattam hasonló paklit, és a lámpa ellen egészen jól működött. A baj az, hogy a kezdés rengeteget számított vele, mert a védekezést nem lehetett olyan jól kihasználni, ill. neked kellett az első lépést elindítanod, hogy ne szóljanak bele a játékodba.
  A legnagyobb probléma mégis az, hogy a mai meta egyáltalán nincs ínyére a járjas deckeknek. A sok börtön, rúna és mező iszonyúan keresztbe tesz a járjnak. És hiába jön a visszakapcsolás, és a többi mindenség, a járjnak éppen az a fontos, hogy a játék ELEJÉN a tempóelőnyt megszerezze, és ebből nyerjen. Mire visszakapcsolod a szabálylapot, már rég késő.

 9. Páros versen , dupla Járj:

  1. játékos: – Jön egy Molekulabitorló másolom és elveszem a Furfang templom képességét
  2. játékos: – Esszenciakapcsolom a Molekulabitorlót és elveszem a társam templomának képességét így a te bitorlód csak a képesség nélkülit templomot másolja.
  3. játékos: – Jó akkor egy Dornodon mosolya a kapocsra.
  4. játékos: – Azt megfogom 4 manért (pont annyi volt) a templommal

  🙂 🙂

 10. Egy kicsit növelném a pakliméretet és akkor a Sötét összpontosítás 100%-osan működhet. Kb az egyetlen értelmes lap amivel a Jagut is ingyen toljuk.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.