Az első duplázás a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozók történetében

Moschnitzka Ádám lett a 2016-os bajnok. Szabó András beszámolója.

Ahogy minden évben, úgy idén is megrendezésre került a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó, ezúttal július 22-24. között. Sajnos ezúttal azonban a létszám csalódást keltő, sőt, egyenesen kiábrándító volt. Mindösszesen 13 játékos jelentkezett. Megmondom őszintén, nekem ez óriási csalódás volt, olyannyira, hogy komolyan gondolkozom azon, hogy egyáltalán nekiálljak-e még egyszer ennek. Azért egy háromnapos rendezvény szervezése – még ha nem is folyamatos rendezvényről van szó – mindig sokat kivesz az emberből, hiszen az egyeztetések, helyszínnel való megbeszélés, támogatók keresése elég hosszú munka, amit legkorábban egy hónappal a verseny előtt el kell kezdeni. Ehhez képest az érdeklődés kicsi, és amikor ez azzal párosul, hogy van olyan játékos, aki képes az utolsó napon is lemondani a versenyt (vagy egyszerűen írásban nevezni és el sem jönni), ráadásul mindezt elég mondvacsinált okból, akkor az ember komolyan elgondolkodik rajta, hogy megéri-e a munka, fáradtság, koncentráció ezt…

Na de térjünk vissza magára a Találkozóra! A versenyzők többsége pécsi és kaposvári játékos volt, akik néhány budapesti játékossal egészültek ki. A versenyzők közül négyen voltak érintettek a Nemzeti bajnokságon, számukra ez egy utolsó felkészülési lehetőségként is volt tekinthető.

Első nap – a drágább paklik előretörése

Az első napon hagyományos versenyt tartottunk. A versenyen alapvetően a kontrollok domináltak, azonban igen változatos összetételek voltak megfigyelhetők. Ezen kívül néhány egyedi koncepció is megjelent. Az alábbi paklikkal lehetett találkozni:

 • Kontroll pakli Krigis, a lélekkufárral, Beldiannal, Hálócsapdával, illetve Harangmesterrel
 • Zarknod bilincse
 • Sokszínűség deck
 • A hét törzs főnöke
 • Csapda deck Thormedor, vadászmesterrel
 • Épület pakli Zarknod börtönével
 • Dobótőr deck Az alvilág urával
 • Lassan járj! pakli

A mezőny érdekessége volt, hogy az Ősi rúnát és a Semleges csatamezőt senki sem vállalta be, így a korlátozó szabálylapok, amikből igen sok volt, szabadon garázdálkodhattak. Az ötfordulós versenyen 100%-os játékos végül nem lett, veretlen azonban igen:

 1. Simon Richárd – Zarknod bilincse
 2. Moschnitzka Ádám – Sokszínűség
 3. Valler Krisztián – Harangmesteres kontroll sok drága, nehezen counterelhető lappal
 4. Szabó András – Zarknod börtönében, épületek
 5. Király Zsolt – kontroll pakli Krigissel

2016-07-22 16.01.28

Noha nem számoltam ki a paklik összértékét, az élmezőnyben szereplő deckek Achát gólemekkel, B. Jagumirokkal és ultraritka lapokkal szépen megtűzdelt paklikvoltak, valószínűsítem a legértékesebb paklik lehettek az élmezőnyben. Itt persze a konkrét helyezésnél fontosabb volt a továbbvitt pontok mennyisége.

Érdekességek a versenyről

 • Simon Richárd és Bognár Bálint már az első fordulóban leikszeltek, nem is akárhogy. Ricsi több sebezhetetlen lénnyel próbálta Bálintot legyőzni, akinek azonban főleg Sebzett vérfarkasok révén minden alkalommal volt erre valamilyen válasza. Eközben gyakran egy-egy vízió lappal próbálták egymást megszívatni. Végül Ricsinek összesen 2 ÉP-je maradt, de Bálintnak az őrposztja is kiüresedett. Ekkor Bálint topdeckelt egy Illúziószurkálást, amivel Ricsi körében tudott nyerni, de pont akkor, amikor a Jagumirok őt is megölték.

Második nap – a kijutottak nagy napja

A második napon Sokszínűség jutalma formátummal vártuk a versenyzőket. A B. Jagumir ekkor még nem volt tiltva, és a játékosok ezt ki is használták. Sokatmondó adat, hogy az első ötből négy játékos használta alapból, de az egyetlen alapból nem használó paklinak is benne volt a side-jában. Ez a formátum általában a good stuffokról szól, itt azonban kicsit meglepő módon 8:5 volt az arány a koncepciós deckek javára.

A good stuff deckek öt különböző követő/szabálylap kombinációval próbálkoztak:

 • Krigis, a lélekkufár
 • Életenergia
 • Beldian
 • Átkozott követő
 • Semleges csatamező

A koncepciós paklik az alábbiak voltak:

 • Zarknod bilincse
 • Tárgy pakli Teremtő rakshallionnal, illetve Lépéselőnnyel
 • Raia követős horda
 • A kalandozók védőszentje + Lassan járj! kalandozó deck
 • Kragoru familiárisa + Lassan járj! pakli
 • Zarknod börtönében

Az ötfordulós küzdelemben ezúttal lett 100%-os játékos, a győztes személye az első naphoz képest nem változott.

 1. Simon Richárd – Beldian
 2. Szabó András – tárgy pakli Lépéselőnnyel
 3. Bogdán Erik – Zarknod bilincse
 4. Bognár Bálint – tárgy pakli Teremtő rakshallionnal
 5. Tács Miklós – Kragoru familiárisa-Lassan járj

2016-07-22 16.01.18

Érdekességek a versenyről

 • Bogdán Erik nem volt szerencsés Simon Richárd ellen. Két alkalommal is olyan szituációba került, amikor Ricsi két lapjából dobott ki egyet. Ricsi 2 lapja közül az egyik mindkét alkalommal egy komoly meccsfordító lap volt, a másik pedig egy Dimenziószövés, illetve Kasztroplanáris stigma. Eriknek sikerült mindkétszer a dobatásra kisülő lapot választania.
 • Szabó Andrásnak az elmúlt 4 év Nyugat-Magyarországi Találkozói közül ez már a hatodik olyan nap volt, amelyiken 2. helyen zárt.

Ezek után jött a számolás, hogy ki jut be a legjobb 8 közé. Végül az alábbi eredmény született:

 1. Simon Richárd – 28 pont
 2. Szabó András – 21 pont
 3. Valler Krisztián – 21 pont
 4. Moschnitzka Ádám – 18 pont
 5. Bogdán Erik – 18 pont
 6. Tács Miklós – 18 pont
 7. Bognár Bálint – 16 pont
 8. Király Zsolt – 15 pont

A tartalékjátékos szintén 15 ponttal Sziva Csaba volt, aki Valler Krisztián döntőről való visszalépése miatt végül szintén bejutott a legjobbak közé.

Harmadik nap – a draft

A harmadik napon ezúttal is draft versennyel zártunk, a játékosok szavazatai alapján 2 Zarknod visszatér és 1 Mágusok alkonya kiegészítőből. Mivel ezúttal csak nyolcas döntő volt, nem osztottuk a csapatot két asztalra, hanem 3 svájci rendszerű mérkőzés után a pluszpontokat az eredményekhez hozzáadva játszott az első 4 helyezett játszott keresztben a döntőért. A pluszpontok egyébként úgy alakultak, hogy az első két nap után az első-második helyezett 3, a harmadik-negyedik 2, az ötödik-hatodik 1, a hetedik-nyolcadik 0 pontot visz magával (játszmapontokat azonban nem).

A három forduló után az alábbi végeredmény született:

 1. Moschnitzka Ádám – 11 pont
 2. Bogdán Erik – 8 pont
 3. Bognár Bálint – 7 pont
 4. Simon Richárd – 6 pont
 5. Sziva Csaba – 6 pont
 6. Szabó András – 4 pont
 7. Király Zsolt – 2 pont
 8. Tács Miklós – 2 pont

Ezt követően tehát az elődöntőt Moschnitzka Ádám Simon Richárddal, Bogdán Erik Bognár Bálinttal játszotta. Ezek a párosítások az első 3 körben nem fordultak elő. A paklik az alábbiak voltak:

 • Ádám elsősorban blokkolásra és erős Rhatt lapokra épített. Fontos eleme volt a deckjének a 2 Balladák könyve, valamint a 4 Belónia őrszobra, ami mellett Ezeréves torony és Blokkoló is szép számban akadt, amikor meg nem kezdett, Tleikan építőmunkásokkal védekezett.
 • Erik paklija a 3 Sheran oltárára épített, amelyekhez viszonylag sok Gombapók és pár erős Sheran lény társult, ami egy hordásabb vonallal egészített ki. Ki kell emelni, hogy a játék elején a Sheran vonalat 3 ember is elkezdte gyűjteni, ami igencsak megnehezítette Erik dolgát, és ennek fényében a végső helyezése még inkább kiemelendő. Ritkái között többek közt a Sakita és a Nullifikáció is megjelent.
 • Bálint szintén a Rhatt színre épített, de elsősorban kalandozókra játszott, Alverisből és Sunggból volt neki sok, amiket Gyáva paripákkal is keresett, de Kutató Ferdet is szép számmal szedett.
 • Ricsi főleg az Ork bélkiontóra és KF-tárgyakra építette a pakliját.

2016-07-24 13.57.04

Az elődöntőkön végül az alábbi eredmények születtek:

Moschnitzka Ádám 3 – 1 Simon Richárd
Bogdán Erik 3 – 0 Bognár Bálint

A döntőt tehát Moschnitzka Ádám és Bogdán Erik játszotta egymás ellen. Itt már biztos volt, hogy valaki duplázni fog, hiszen mind Ádám, mind Erik nyert már meg Találkozót. A csoportmeccsek során már játszottak egymás ellen, akkor Ádám 2-1 arányban nyert. Ezúttal még jobban sikerült neki, ugyanis vesztes meccs nélkül hozta le a döntőt. A bronzmérkőzés Simon Richárd nyerte.

A végeredmény

 1. Moschnitzka Ádám
 2. Bogdán Erik
 3. Simon Richárd
 4. Bognár Bálint

2016-07-24 14.45.41

Ádám ezzel2013 után ismételten Találkozó-győzelmet tudhat magáénak. Érdekesség, hogy 2013-ban, hasonlóan az idei évhez, az első 2 nap győztese ugyanaz a személy, aki végül harmadik lett, és az elődöntőben éppen Ádámtól kapott ki (akkor Aranyi Ákos járt ebben a cipőben). Tehát a történelem megismételte önmagát. Külön említést érdemel, hogy az elmúlt 5 évben Ádám minden alkalommal bejutott a legjobb 4 közé. Erik 2014-ben nyert Találkozót, most be kellett érnie a második hellyel, de mindhárom nap nagyon szépen szerepelve érte el ezt a helyezést. Ricsi a Találkozók történetében a legjobb eredményét érte el, amit megfejelt azzal, hogy a 3 nap alatt összesen 3 ultraritkával lett gazdagabb, így számára ez a Nemzeti Bajnokság előtt is hasznos teszt volt.

Gratulálok minden dobogósnak, valamint a többi résztvevőknek is!

Szabó András

11 thoughts on “Az első duplázás a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozók történetében

 1. WOW S.R. óriásit ment akkor az első két nap, grat neki is! Meg persze Mosinak, aki legendásan gyengén draftol! Ismét kijött, hogy a szerencse mennyit számít a játékban!!!

  Remélem jövőre ott tudok már lenni (3 éve ezt mondom :D). Jó kis hétvége lehetett!

 2. Dèv, Bubu arra céloz,amit írt az elején. A kis létszám és az inkorrekt lemondások miatt elment a kedve :/

 3. Nem bántásként, de kicsit szánalmasnak tartom ezt a siránkozást Bubu…
  Butaság lenne ha nem folytatnád.

 4. Hat, csinalj valamit sok-sok (ingyen) beletett energiaval es kedvvel, majd erezd azt, hogy le se sz*rnak, te se leszel boldog…

  De mindenekelott persze hajra Bubu!

 5. Köszönjük a beszámolót és a szervezést, én idén is nagyon jól éreztem magam, ráadásul most kiemelkedően jól sikerült az első két nap 🙂 A drafton van még mit csiszolni. Én nagyon örülnék, ha lenne jövőre is, mindenképpen mennék.
  Sajnos tudjuk, hogy vannak olyan nevezők, akikre elégé jellemző ez az utolsó pillanatos visszamondogatás…

 6. Balázs Makó: 13 játékost nem tartok kevésnek egy ilyen 3 napos “rendezvényen”, biztos, hogy sok embernek anyagilag is megterhelő. A belefektetett munka mindenképp példa értékű, de az utólagos siránkozás kiábrándító.
  no offense…

 7. @Heromarine: a 13 fő az sajnos tényleg kevés, még kevesebb, ha azt nézzük, hogy évről évre csökken a létszám 😦
  pedig tényleg hatalmas játékok szoktak lenni a hkk-n túl is, de most pl a létszám miatt nem lehetett megtartani az első napi off-programot. sebaj, volt hkk-activity, ahol aláztunk, ha már kártyában csak úsztam egész hétvégén 😀 itt is szeretném megköszönni Bubunak a szervezést és a kitartást (én már biztos rég abbahagytam volna a szervezést), remélem jövőre is összerakja, én biztos ott lennék

 8. @Csiga: pont az ilyen visszajelzések miatt is megéri a fáradtságot.akik lemondták, és visszaléptek, azokkal meg kár foglalkozni.
  Kitartás Bubu, nem csüggedni, és folytatni tovább jövőre is!

 9. “akik lemondták, és visszaléptek, azokkal meg kár foglalkozni.”

  Ez elméletileg így nagyon egyszerű, de a gyakorlat azért más:

  1. Nekem a Beholdernek azért kell küldenem egy eredménylistát, illetve mondani kell egy létszámot, és azért kellemetlen ilyen alacsony létszámmal előállni. Az idei év pedig ebből a szempontból speciális volt, mert a Beholderes versennyel egyidejűleg kellett szerveznem, amihez külön engedélyt kellett kérjek. Itt azt írtam indoklásban, hogy 14 fix. nevező már most is van, akik közól 9-nek nem lenne jó a következő heti időpont. És ez akkor, ott a játékosok véleménye alapján igaz is volt,14-en írták, hogy ők biztosan jönnek. Nos, ha az ember azt írja, hogy azért akar módosítani, mert már van erre az időpontra 14 nevező, aztán meg elküldi a 13-as listát, az azért nem kicsit gáz, és nem azoknak kell magyarázkodni, akik lemondták, hanem nekem miattuk (félreértés ne essék, nem szedi le a Beho az ember fejét egy ilyen után, de azért ez akkor is ciki).

  2. A kiegeket a nevezők alapján rendeli az ember, a draftra is, és nyilvánvalóan nem az utolsó napon (ezért kérek mindig mindenkit, hogy csak akkor nevezzen, amikor már fix.). Tehát ha visszamondások vannak, akkor ezek az ember nyakán maradnak. Idén abból a szempontból szerencsésebb volt a helyzet, hogy új kieges draft volt, tehát azon túl, hogy 1-2-vel több Mágusok alkonyát kellett kiosztanom a Találkozón és az augusztusi versenyünkön, más gond nem volt. De tavaly pl. Tengermélyes draft volt…ha itt mondják vissza, akkor mit csináljon az ember? Osszon még fél éven keresztül Tengermély kiegeket minden versenyen, hogy elfogyjanak, és csesszen ki az összes játékossal? Vagy tartsa meg őket és termeljen magának veszteséget? Itt már 3 éve a Szabó Dávid javasolta, hogy annyit kéne csinálnom, hogy kötelező előrefizetést bevezetni, és aki nem jön el, az nem kapja vissza a pénzét. Csak nekem ez nagyon drasztikusnak tűnt…de lehet igaza van.

  Meg most csak a vita miatt összeállítottam egy csokrot, hogy mik voltak az utolsó napos visszamondások indokai az elmúlt 3 évben:

  – “Ma vettem észre, hogy nincs elég pénzem” (2 helyi játékos, akiknek 3.000 Ft lett volna a nev. díj.)
  – “A szállásdíjat már nem tudom kifizetni” (500 forint volt abban az évben a szállásdíj)
  – “Péntek délelőtt lesz a bácsikám temetése” (ez egy teljesen elfogadható érv, de azért nehezen tudom elképzelni, hogy valaki csütörtök este 9-kor tudja meg, hogy péntek délelőtt temetik a bácsikát)
  – “A haverom lemondta, így én is” (akinek sok volt az 500 forintos szállás)
  – “Elnéztem a naptárat, nekem a jövő hétvége lett volna a ó, ezen a hétvégén elutazom” (ehhez már nincs hozzáfűznivalóm)
  – Vagy a “legelegánsabb”: Nem ír semmit, egyszerűen nem jön el.

  Ezek azért szerintem eléggé alkalmasak arra, hogy az ember felbosszantsa magát.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.