HKK társasjáték újratöltve?

Söpörjük le a port egy rég elfeledett HKK relikviáról.

tarsasNem is tudom már, hogy hogyan került a kezembe az első dobókockás lap, de fogalmam sem volt, hogy az mi fán terem. Jó, látszott rajta, hogy régi, gyenge, de azért érdeklődve kérdezgettem, hogy hol lehet ilyen lapokat beszerezni (régi álmom, hogy egyszer az összes gy-ngy lap ami megjelent legyen legyűjtve, és ugye a nagy része ezeknek is ilyen), és akkor mondta valaki, hogy bizony régen lehetett még HKK-s társasjátékot kapni. Na, rögtön elkezdtem keresgélni, de pár rövidke cikken kívül nem találtam róla semmit, még laplistát sem, ráadásul a teljes készlet elfogyott a Beholdernél is már régen. Aztán sok évvel később Nagy Kálmán egyszer csak rábukkant egy nagyon szép állapotúra valamilyen apróhirdetési oldalon, így többen megcsodálhattuk, hogy mit is tudott ez a szett. Tulajdonképpen volt egy jó illetve egy gonosz pakli, nagyon egyszerű lapokkal, és ezekkel lehetett egymásnak feszülni (szóval amolyan pre-alfa dologként képzeljük el), tartalmazott néhány dobókockát illetve egy részletes szabálykönyvet, igazából a társasjáték mivolta kimerült abban, hogy két pakli harcolt egymás ellen.

Be kell vallanom, hogy nem olyan régen függő lettem, nem is tudtam, hogy a társasjátékozás mennyire jó hobbi (mondjuk az gyanús volt, amikor 8-10 ember a HKK táborban esténként folyamatosan eltűnt tárasozni, gyanús…). Végtelen témában lehet találni játékokat, a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig, az olcsótól a drágáig, a fiataloknak szólótól a 18+ kategóriáig. Egy szó, mint száz iszonyatosan széles réteget lehet megmozgatni vele. És itt jött az ötlet, hogy milyen lenne vajon egy HKK világban játszódó (jó, TF) TÉNYLEG társasjáték? Tehát nagyjából HKK elemeket nélkülöző, táblás játékról beszélek, nyilván ha ez bedurranna, akkor elképzelhető, hogy új játékosokat tudnánk megnyerni a mostani HKK-s tábornak is.

Szóval a kérdés, hogy szerinted egy igényesen összerakott, Hörrentőktől és Ork szerencsejátékosoktól hemzsegő világban játszódó stratégiai játéknak lenne-e értelme (mondjuk adott esetben egy darab promólap kiadható hozzá, és egy playset járna a társashoz), szívesen játszanál-e vele? Meg lehet nyerni vele akkora játékosbázist illetve nyújtana-e annyi örömet nem HKK-soknak is, amennyi munka lenne egy ilyet megtervezni és kiadni? Mi lenne az az ár, amit még szívesen kifizetnél egy ilyenért? Vagy csak az online, a járható út? Pro és kontra érveket várjuk hozzászólás formájában!

Dév bácsi

23 thoughts on “HKK társasjáték újratöltve?

 1. Szerintem ez mind a játék minőségétől függ. Ha kreatív, és nem nagyon hosszú (sokan nem szeretek az 1 óra+ hosszusagu jatekokat) akkor biztos lenne rá igény, ahogy a HKK-ra is van, nyilván ha egy HKK monopoly verzió akkor nem 😀

  Árban meg mondjuk 10000 (ennyi kb egy átlag társas), amiből BDV-n keresztül lejöhetne max 20% (ennyi van a kiegészítő dolgokra)

 2. Domonkossal egyet értek, illetve nekem még a 90-120 perc sem lenne annyira drámai egy társasra időben, de legyen kreatív. Az árában is egyetértek, és inkább hagyományos társas, mint online.

 3. Szerintem is lenne benne lehetőség. Ilyen alfa paklihoz hasonló leegyszerűsített lapokkal, egyszerű szabályokkal. Meglehetne úgy csinálni, hogy max 4-en is tudják egyszerre játszani sőt én beletennék pár őslichet is, hogy egyedül is játszható legyen. 5-10 k közé ha sikerülne belőni az árat, az úgy elfogadható lenne. És ha kellően szolíd, akkor 6-8 éves gyerekeknek is jó lehessen karácsonyi, szülinapi ajándéknak is.
  Mint társasjáték, játékboltokban is forgalmazható lenne, így terjedhetne a HKK embléma.
  Szóval jónak tartom az ötletet 😀

 4. amúgy volt valami “táblás” verzió abban az AK-ban, amiben Sir Lonil Zomar kijött, de már semmire se emlékszem belőle

 5. Maga az ötlet szerintem kiváló. Én két utat látnék előtte, az első egy party játék lenne ebben az esetben maradhatna teljesen kártya játék, viszont az ilyenek általában alacsonyabb árazásúak max 4k, itt a gyors játék lenne a cél és nyilván a gyors elsajátíthatóság. A másik inkább tábla játék szerű lenne, itt magasabb ár is lehet 10-20k között. + mindkettőhöz jó lenne ha a most hkk-ban használt lapokkal is lehetne fejleszteni.

 6. Nekem is megvan ez a társasjáték. Mikor próbáltam utánanézni, hogy mennyiért lehet eladni… hát kb. google sem hallott még róla.

  @Gice: Az valami várvédő(?) játék volt. Mondjuk nem lett túl népszerű.

 7. Egy társasjátékot kifejleszteni (és utána fizikai formába önteni) elég hosszú idő, kockázatos megtérüléssel. Ráadásul ha a Behó többi próbálkozását nézzük offline játékok terén (KGK, Álomfogó, de mondhatnám akár a puzzle-t vagy a HKK Juniort), akkor nem jósolok neki túl nagy sikert. Egy új vásárlónak ez “még egy fantasy hátterű társasjáték” lenne.
  Promó lapok osztogatását meg jobban is meg tudja oldani a Behó (pl. védnöki program).
  Szóval, hacsak nem olyan ötlet van a társasjáték mögött, amit meghallva alapból leteszem a hajamat, én nem támogatnám semennyi energia belefeccölését.

 8. @Gice: igen, jol emlekszel, volt egy tablas verzio, ami az Alanori Kronikahoz jart, es igy egeszen minimalis penzbe kerult. Nehany jatekos fejlesztette, szerintem egesz jopofa volt, de konkretan semmilyen visszajelzest nem kaptunk rola, hogy braki is kiprobalta volna vagy jatszana vele :(.

 9. Es sajnos az Oslichek sem dobtak fel sok embert, pedig vicces tobben harcolni ellenuk (en kiprobaltam) – reszemrol tehat szkeptikus vagyok.

 10. Tehat meg egyszer, nem hkk-s, KONKRET hkk jatekrol beszelunk, hanem vagy ahogy fent irtak egy parti, vagy egy nagyobb strategiai jatekrol, ami a tf vilagaban jatszodik. Koszi amugy az eddigi visszajelzeseket is!

 11. Kb. olyan játék mint a Risk, csak a TF-en játszódna, és nem országok lennének hanem “etnikumok” pl. sárkány, élőholt stb. Simán játszanék egy olyat.

 12. En is szivesen jatszanek ilyennel. Ha tényleg jó lenne a játék (és persze ketten is élvezetes lenne játszani vele, és nem tartana 1,5 óránál tovább), ki is fizetném azt a 10-12ezret, amibe manapság egy rendes társas alsó hangon kerül. Terveznék is ilyet nagyon szívesen, a kiadó helyében viszont nem lennék 🙂

 13. Üdv! Szerintem jó lenne egy ilyen játék. Természetesen igényesen megtervezve és kivitelezve, valamint nem túl bonyolult szabályrendszerrel. Emellett inkább a TF felé kellene orientálódnia, és nem a Hkk felé. Ugyanis a Hkk szabályrendszere túl komplex egy ilyen táblás játékhoz, és a lapokat sem lehetne tökéletesen átültetni, hacsak nem direkt ezt akarjuk elérni a játékkal, Akkor viszont a kártyásokon kívül nem nagyon fog megmozgatni senkit. Amit viszont lehetne azaz, hogy régi még fel nem újított, vagy már teljesen kikopott lapok lényegesen lebutított változatait használni. Pl: “Ellenvarázslat: Megakadályoz egy varázslatot”, “Vakító fény: Egy támadó lény következő sebzése nulla”.
  Lehetne egy hosszabb és egy rövidebb verzió (2in1). Rövid verzió: a többi játékos kiiktatása. Hosszú verzió: küldetések végrehajtása, esetleg egy fő gonosz legyőzése.
  Én inkább a warcraft táblás játéka irányába mennék, mert az jobban passzol a Tf-hez, és nem a rizikó irányába, ami ugyan szintén jó, de nekem valamiért nem passzol ehhez a világhoz (aztán lehet hogy tévedek 🙂 )
  Valamint lehessen tovább fejleszteni, kiegészítőkkel stb…
  Minden fajnak lenne egy saját paklija, személyre szabott varikkal, tárgyakkal, idézhető szörnyekkel (25-30 lap), és lehetne egy általános pakli ahonnan húzni lehet ha valami küldi teljesül, illetve sikeresen teljesítesz egy tereptárgyat pl: mélykút, labirintus.
  Asszem elszaladt velem a ló egy picit 🙂 . Ha nem tűnt volna fel egy ideje már tervezgetem 😛 .
  Bocsi ha hosszú lett.

 14. Király ötlet! Szerintem is bonyolult a HKK szabályrendszere elsőre, de azért nem kell fekete péter szintű szabályokra hagyatkozni. Viszont (ahogy már előttem irták) lehetne a lapok lebutitott változatait használni, hogy azért mégse veszitse el teljesen a HKK jellegét. Vagy bizonyos lények HKK-s tulajdonságait ebbe is átörökiteni (pl. a Hörrentő minden csatában meghörrrren, vagy a szerencsejátékosnak itt is dobálhatsz +sebzésért, stb.), hogy ha valaki innen kezd HKK-zni, akkor ne legyen teljesen ismeretlen. Sőt, ha az alfa paklik etnikumaira lesz kihegyezve (Angyalok a Vámpirok ellen, és a ritka lények a másik csapat “főboss-ai”, és a gy-ngy lényekkel vagy(kb. mint a sakkban a vezér meg a gyalogok(persze a harcrendszer egy picit lehet bonyolultabb))), akkor szerintem még jobban tudja a játékosokat bevonzani.

  Persze ezek mind csak ötletek.

  U.i.: Én amúgy a játék összerakásában, tesztelésében is szivesen részt vennék 🙂

 15. Nem értem miért kártyajátékban gondolkoztok. Szerintem semmi szükség egy HKK táblás verziójára és ha jól értem Dávid sem erre gondol. Egy, a TF univerzumában játszódó játék lehetne jó, de mechanizmusában teljesen különböző a HKK-tól. Amúgy ha jól tudom a HKK eredetileg táblás volt, csak aztán azt elvetették.
  Az a gond, hogy a társasjátékos világban rengeteg játék van, nagyon nehéz újjal előrukkolni, ahhoz hogy egy játék igazán sikeres legyen, ahhoz valami nagyon újat és eredetit kell kitalálni, főként mechanizmusban, mert végtelensok téma van, azzal igazából nem hiszem, hogy új embereket be lehetne vonni a HKK-ba.
  Itt vetném fel, hogy nem világos, hogy ki lenne a célközönség. Mert a társasjátékos réteg ismeri a HKK-t még ha nem is játszanak, hiszen elvégre ez is egy társasjáték, tehát őket pusztán a téma nem hiszem hogy megmozgatná. Ha már eleve HKK-t játszó embereknek készülne, akkor persze már lehet, hogy népszerű lenne, de azt gondolom, hogy az energiát amit egy ilyen játék kifejlesztése és tesztelése felemésztene azt jobban is fel lehet használni.

  u.i: a társasjáték árakat elég rosszul lövitek be

 16. A célközönség azok lehetnének, akik egyáltalán nem ismerik a hkk-t, ezen belül is inkább talán a fiatalabbak. A megtérülés pedig nem csak a megvett társasok ára lehetne, hanem indirekten a hkk népszerűsítése. Ahogy előttem írták, pusztán az, hogy a játékboltokban lehetne látni olyan játékot, aminek köze van a hkk-hoz (rá van írva, hogy HKK társas, hkk.hu, kiadó:beholder, …), sokszorosása növelné azok számát, akik egyáltalán tudomást szereznek a hkk létezéséről.
  És valahogy okosan meg kell oldani, hogy a társas kapudrog legyen a kártyajátékhoz. 🙂 Ehhez szerintem muszáj, hogy legyenek benne hkk lapok, táblás játékhoz mondjuk lehetnek varázslatok (2 manáért egy célpont lényt megöl, ami a társasban egy fabábu leszedését jelenti), tárgyak, bűbájok, amiket kiraksz magad elé, és folyamatosan ott van, pl. minden körödben adja a manát, vagy lapot húzat, vagy a lényeidet erősíti, szóval bármi, ami a táblás környezetben is értelmezhető, és hkk-ban is van értelme. Így a társasban benne lennének az alapvető hkk szabályok, pl. csontot itt is akkor kapnál, ha megölsz egy ellenséges lényt, épületet úgy rakhatnál a táblára, ha azt egy vagy két bábud (vagy munkásod, ha van külön ilyen) építi (ekkor abban a körben nem csinálhat mást).
  Olyasmi lehetne az egész, mint a WarCraft társas, ahol a táblán 3 féle egységtípus lehet, csak kör elején kapnál manát, és abból játszhatnád ki a kártyáidat. Tehát az alap társasban a kártyák csak amolyan kiegészítők lennének, amivel befolyásolhatod a táblát, a lényeg a táblán zajlana.
  A kártyák között lennének viszont lények is, amik a társasban nem használhatók, hanem attól teljesen külön lehetne a paklikkal hkk-zni, alfa pakli szerűen. Tehát a társas megismerteti az alapvető hkk szabályokat, meghozza a kedvet, és természetesen járna hozzá egy hkk szabálykönyv is, így a csomag 2 az 1-ben lenne: társas és hkk 🙂

 17. Amit írsz az nagyon jól nézne ki. Egyik problémám vele, hogy egy figurákkal telerakott játék ára bőven 20k felett kezdődik. Másik, hogyha gyakorlatilag megcsinálnánk magát a HKK-t csak minden effekthez tényleges kis figurákat pakolásznánk, az egyértelműen (számomra) a HKK alatt lenne, hiszen vizuálisan tuning ugyan, de komplexitásában – ami a játék lényege és legnagyobb erőssége – jóval kevesebb lenne. Harmadrészt ebben nem látom azt az innovációt amivel embereket lehetne megnyerni. Hiszen ha vkinek a HKK alapmechanizmusai tetszenek, akkor őt már a kártyával is meg lehet nyerni, ha meg vkit csak a figurák győznének meg, ő úgysem lesz kártyás.
  Az hogy a boltok polcain lehessen látni valamit ami HKK-hoz köthető, az persze remek gondolat, csak ehhez egyáltalán nem kell társasjáték, hiszen már eleve ott vannak a kártyapaklik. És nyilván annak is oka van, hogy HKK-t nem lehet venni a játékboltokban.

 18. Igen, eredetileg a HKK táblán játszódott volna, ez kb. így nézett ki:
  Volt egy X*Y-os tábla (nyilván különféle mezőkkel)), erre lehetett lerakni minden játékosnak az asztalon maradó kártyákat (volt amit mellé, a “mindenhova ható” bűbájokat pl), és a lényeket mozgatni lehetett a táblán. Akik összetalálkoztak, harcoltak, stb. stb.. Több ok miatt vetettük el, az egyik a túl magas ár volt.

  Az AK-ban megjelent “fapados” társas verzió ennek egy másik, “várvédős” vonulata volt.

 19. Klujbival értek egyet. Ha csinál a behó egy fajin társast, akkor a társas-függők körében lehet, hogy lesz rá kereslet, de a HKK-sok nem hiszem, hogy azért megvennék, mert olyan a témája. Másrészt pedig nem hiszem, hogy ez elég jó reklám lenne egy TCG népszerűsítésére, és mint azt Gergő is említette, én is úgy tudom, hogy a társas-társaságoknak nem újdonság a HKK.

 20. Az ötlet jó, de nem nagyon lesz belőle semmi.

  A társasjátékok piacán is nagyon nagy a konkurencia, nézzetek csak körül, hogy milyen játékok mellett kellene labdába rúgnia egy Dév által vázolt játéknak!

  Ízelítőül pár a népszerűbbek közül:

  Bang!, Citadella, Civilization, 7 Csoda, Risk, Trónok harca, Munchkin, Dominion, Drakon, Doom, Brittania, Descent, Warcraft, Small world, Talisman, Hobbit, Battlestar Galactica, Rettegés Arkhamban, Last night on Earth – the Zombie Game.

  Sokáig folytathatnám még a sort jobbnál-jobb játékokkal, de ennyiből is látszik, hogy ha társast szeretnénk csinálni a HKK világán, a HKK-t még NEM ismerők részére, akkor nagyon-nagyon nehéz dolgunk van.

  A Beholdernél tőke-erősebb cégek is buktak már társasjáték fejlesztésén…

 21. Játszanék ilyennel, meg vennék is ilyet, ha lenne. 10.000 körül költenék rá, mint kb. más társasjátékra is. Egy TF világban játszódó kaland-társasjáték állat lenne. Van WoW-os meg Trónok harcás társasjáték is, azok sem rosszak. Azokkal egy baj van, hogy túl hosszúak…3-4 óra. Ha lenne TF-es társasjáték, akkor úgy kéne kitalálni, h kb. másfél óránál ne legyen hosszabb egy game.

 22. Sziasztok!

  2004-ben kezdtünk el a cimbikkel hkk-t játszani hobbi szinten(nem is mentünk feljebb), 2012 környékén hagytuk abba végleg. Én azóta aktívan társasozom és szerencsére a régi hkk-s körből is sokakat sikerült betoborozni ebbe a hobbiba 🙂 Mindezektől függetlenül folyamatosan olvasom a blogot, jó dolog szemmel tartani, hogy merre tart egykori kedvenc játékunk. Szerintem egy olyan réteget tudnátok megfogni egy ilyen társassal(amire véleményem szerint igenis lenne kereslet), akiket esetleg zavar, hogy gyorsan kikopnak lapok a metából, szeretnének komplex kártyajátékokkal játszani, de versenyezni nem igazán, csak otthon hetente 1-2x pár órára leülni és megmozgatni a szürkeállományt. Sok embert ismerek, akiknek nagyon is bejön az egész hkk, csak ne kelljen nekik 2 évente beletolni egy komolyabb összeget, hogy legyen 45 (+side) használható lapjuk. Lehetne pl. LCG-ként is megcsinálni, co-op és 1v1 lehetőségekkel. Tudják, hogy mi van a dobozban, nincs rinya amiért szar ritkát bontottam, meg lehet támogatni kisebb kiegekkel és nem utolsó sorban be lehet tömni vele egy olyan piaci rést ami az 5000 ft-os munchkin és a 12000 ft-os Android: Netrunner vagy LoTR LCG-k között van.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.