Alanori piactér – lapelemzés

Alanor újra kinyitotta kapuit, hogy a város egyik legmozgalmasabb részét prezentálja számunkra.

Alábbi cikkben főleg a tesztelés alatt szerzett tapasztalok alapján értékelem és mutatom be a lapokat, a pontozás 1-10-ig történik, ahol 10 a gigabeteg csúcsspoiler, és az 1 a porfogónak is gyenge ősgitt.

Adószedő (9): Kezdjük a Zén ritkájával. Lényegében nagyon hasonlít a Masszaszövőre (1 VP-s, hálós, dobatós gyerek), ami elég nagy pozitívum, hiszen kis zöld barátja nagy karriert futott be az elmúlt évben. Amiért viszont mégsem vagyok annyira elájulva tőle, az az ellenfél által választott dobatása. Bár víziókkal és gyűjtőből működő lapokkal szerencsére nem lehet kicselezni, de a meccs elején kevésbé fogja befolyásolni az ellenfél játékát, mint a ganüid, hiszen legtöbbször a tempón kívül eső lapokat fogjuk neki elengedni (Dimenziószövés és társai meg kimondottan előnyösek), így megeshet, hogy első cselekvésből már érkezik is rá a megoldás. Természetesen játszhatunk arra, hogy bukasson is, de az elég nagy gambling jó védelem hiányában. Hosszútávon durva tempó- és lapelőnyt termel, így mindenképpen számolni kell vele a jövőben, csak elképzelhető, hogy egy picit másképp fog működni, mint elvárt (nem negatív értelemben!). Tárgy deck ellen például elég beteg első körös kezdés, de egy kontrollosabb Törpe-gnóm kontroll is imádni fogja (akár Mestermágussal megpörgetve egy picit).

bajki


Bajkeverő (6)
: Az a bajom a lappal, hogy az Alvilág urás tőr deckbe sem érzem esszenciálisnak, ahova képessége alapján illeszkedik. Nem tud sokkal többet egy Goblin pengevirtuóznál, egy kicsit nagyobb aggro potenciál van benne, így elképzelhető, hogy be fog férni, de nem ezzel fogjuk kezdeni a paklinkat. Ami pozitívum, hogy egy agresszívabb Járjas kallerbe is elférhet, illetve mivel mostantól az árnymanók jellegzetessége lesz a tőrgenerálás, így fajon is előbukkanhatnak a jövőben.

Fegyvertár (9): Feltehetőleg a legérdekesebb lap a kiegészítőben. Az ereje nehezen lőhető be, hiszen elég sok lépcsős procedúra, mire ez a lap működni tud (létre kell jönnie, nem szabad leszedődnie, majd a lénynek is létre kell jönnie), viszont onnantól elég beteg dolgokat tud művelni. Nem feltétlenül tartom koncepcióképző lapnak, de ha megfelelő környezetet teremtünk neki, akkor nagyon sok pakliban előkerülhet. Ehhez mondjuk gyakran elég 1-2 Sivara is az elején. Zarknod börtönében is próbálkoznék vele, a kevés lap miatt nagyobb valószínűséggel kezdi majd el termelni a tárgyakat. Összességében egy low risk – high reward lap, mindenképp hamar megoldandó lap, különben igen gyorsan elveszíthetjük a kontrollt a játék felett.

Pénzkidobás (6): Bár az egyért 2 kör végi laphúzás jó dolognak számít, az első pár kör után ritkán fog megesni, hogy teljesüljön ez a feltétel. Azutáni körökben pedig kész öngyilkosság nem hagyni varázspontot az ellenfél körére, szerencsére ezért van rajta áramlás. Mondjuk érdemes megemlíteni, hogy egy még meg nem jelent szabálylappal meglehetősen jó szinergiája van, de erre sajnos csak 2017-ben derül fény. Ettől függetlenül addig is érdemes lehet próbálkozni a lappal, ámbár minek után az Elenios csodája sem talált helyet sok pakliban (teljesen érthetetlenül), így félő, hogy inkább csak a cseremappákban köszön majd vissza.

Piaci felügyelő (5): Nem nagyon tudom elképzelni, hogy hova szeretnék ezzel a lappal játszani, talán a helyes válasz a KF deck lenne, de akkor rögtön vissza is kéne utaznom az időben pár évet. Esetleg össze lehet rakni egy Daev, a vidékis kalandozós, KF-es hordát, de nem szabad tőle túl sokat várni.

Piaci légy (7): Egy nagyon idegesítő kártyáról van szó, viszont nem feltétlplenül ér meg egy lapot, hiszen a nem feláldozhatósága miatt nem tudja konzisztensen bukatni az ellenfél erőforrásait. Ha esetleg sikerül valahogy begenerálnunk a gyűjtőbe, vagy mindig akad egy lény, amin fel tudjuk szúrni, akkor van benne potenciál, de azt is figyelembe kell venni, hogy ahogy megy előre a játék, úgy egyre kevesebb jelentősége lesz a manabukatásnak. Side-okban ettől függetlenül szerintem fogjuk látni, amíg meta a tárgy pakli, de ha valamilyen koncepció nagyon rámegy az early game-re, akkor esetleg alkalmazhatja ezt a lapot, Leah hordában például egészen kiváló.

Próbababa (6): Nagyon szerettem volna több pontot adni, mert az egykori „Vonat KF-deck” nagy sztárja lehetne, de azok a tárgyak többnyire már elavultak, és nem is nagyon érkezett utánpótlás az elmúlt kiegészítőkben. A Világégésben kijött Fantomlány is nagyon hasonló volt, itt elcseréljük a víziót ősmágiára és rezisztenciára, de annyira labilis maga a koncepció, hogy kétlem, hogy valaha találkoznánk vele. Érdekességként meg kell említeni, hogy ha az ellenfél Lassan járj!azik vagy Hegymélyi keltetőzik, akkor is első körben kijöhet, és felpakolhatjuk csupa 1-es költségű tárggyal (vagy akár lapra/lényre tehető bűbájjal, ha érkezik majd ilyen). Vagy majd jönnek az Ősi bölcsességes All-in Próbababa deckek 40 KF-es tárggyal.

Rafinált boltos (8): Egy újabb 1 manás, életes lény, mostanában elszaporodtak ezek a szörnyetegek. Szerencsére Kreátor műhelyével érkeznek jó megoldások ellenük, szóval nem kell túlizgulni. Korrekt képessége van, kicsit lassacskán indul be, mivel a játék elején legtöbbször csak +1 VP-t termel majd, de hosszútávon meg tud szaladni rendesen. Fairlight követője mellett kegyetlen első körös kezdés, de a gnóm pakli sem fogja megvetni, illetve korlátozott formátumokon gyakran fogunk vele találkozni.

rughiRughar erszénye (8): Jelenleg a játékban az 1 csontért jövő tárgyak még mindig kizárólagosan azokban a paklikban fordulnak elő, amelyek egésze arra van kihegyezve, hogy lehetőséget teremtsen ezeknek a lapoknak (Lépéselőny, Teremtő rakshallion, Tharr követője, goblinok, egyéb tárgy pakli variáns). Hiába a Dharosz kincse egy szuper counter, Sokszínűségben nem fog előbukkani. Nagy kérdés, hogy ennél a lapnál a védekezés ikon van-e annyira számottevő, hogy helyet kapjon alapból más paklikban (számbavéve az áramlását). Valószínűleg a válaszom erre az lenne, hogy ez inkább egy side lap, de ha az adott meta nagyon ki van élezve az első körre, akkor lehet vele próbálkozni, mivel nagyon erős képessége van, és az életjelző sem biztosít védelmet ellene.

Tőrzsonglőr (7): Bár tőr pakliba ez a lap jobbnak tűnik, mint a Bajkeverő, szűk felhasználhatósága miatt (kizárólag ide használnám) nem tudok sokkal több pontot adni rá. A játék elején az 1 VP-s költsége miatt jobb, még egy lap, amivel kisüthető a követő az első körben, a későbbiekben pedig rá tud robbanni az ellenfélre, egyszerű lap.

Nektek melyik a kedvencetek a legújabb lapok közül?

Szatmári Bálint

10 thoughts on “Alanori piactér – lapelemzés

 1. Nekem a kedvencem a Rughar erszénye. Amit még jónak tartok,az az Adószedő és a Fegyvertár,a Rafinált boltost meg majd meglátjuk,hogy mit fut be,én inkább 7esnek lőném be a lapot (ám cáfoljon majd rám később). A Tőrzsonglőr egy faék a tőrdekkbe,és kb. ennyi. A többi lapot nem tartom erősnek. Összességében szerintem ez a Zén gyengébb eresztés most,mint pl az Új élet-Karnevál vonulat.

 2. A pénzkidobás nem jó terülős paklikba amik hamar kifulladnak? Pl leah horda

  Amúgy a tárgy a kedvencem, de a fegyvertár a legviccesebb lap, szeretem ezeket a sok mindent berakó lapokat (mint az italkeverés)

  Nem tudom bűvös erdős KF dekk (:D) létezhet-e majd valaha, de oda jó lehet

  Boltosra már írtam, hogy szerintem túl lassú. oké kijön, kintmarad (keltető garantálja kb), de egy nagy kör mire használjuk és a 2 mana/egy lap nem akkora nagy húzás. 7 pontot azért nálam is megér. Az adószedő erős.

  Összességében tényleg nem üti meg az új élet szintjét, de azért szerencsére a kristálymágia-zén barátai kettősnél jobb, plusz nagyon hangulatos szinte minden lapja, és van 1-2 igen kreatív közülük.

 3. HAmar kifulladó deckekben amit láttam az valamilyen manatermelés+fókuszálás volt eddig, szerintem annál nem jobb a pénzkidobás főleg hogy permanens (leszedhető). Bűbáj deckben (ha van ilyen?) esetleg jó lehet ha be van védve.

 4. A piaci felügyelő side lap angyalok ellen.(D.K. hívta rá fel a figyelmem)
  Összességében gyenge zén, de NEM baj. Túl sok a megoldhatatlan játékromboló lap. Kíváncsian várom, hogyan kezeli a kövi kieg a megjelent elcseszett lapokat. Most erre van a játéknak szüksége nem OP lapokra. Nagy kár, hogy kb 97 környékén nem vezette be a beholder a rotációt. Gondolom mikor elvetették senki nem gondolta, hogy ilyen sokáig fogja húzni a játék.

 5. Szerintem a pénzkidobásban több van 6-nál.
  Első körben kezdeni vele álom, de nullmanás counterek mellett 2-3. körben is jó lehet. És az is mókás lehet, hogy kirakom, aztán ha létrejön, akkor a maradék manából cselvetlek, és jöhetsz.

  Rughar erszénye meg újabb papír a krabber ellen. Vicces lehet védekezésből bebúrni, és szétlőni vele az ellent, aki még manát is költött rá. 😀

 6. Szerintem meg a Bajkeverő jobb 6-nál. Nem azért mert olyan nagy lap, hanem azért, mert a tőrdeck-be nagyon hiányzott, hiszen még nem olyan régen, a 45 lapos paklimért mellet is bent volt 1-2 tőrmágia. Lehet, hogy nem jobb a pengevirtuóznál, de a tőrdeck, ha tehetné több, mint 3 pengevirtuózt használna, különösen most, amikor 50 lett a minimum paklimért. És most megteheti, hála a bajkeverőnek 🙂

 7. A piaci felügyelő a “szájdságán” kívül még remek induló/védő lap tárgydekkekhez, mezőbe, csapdákhoz. pl. A legfontosabb képessége ugyanis szerintem a kijátszásakor adott csont és a büntetés.

 8. A rafinált boltos érdekesnek tűnik, nekem egészen jól működött. Az adószedő pedig egy újabb sárga börtön-bilincs kompatibilis lap, egyre több lesz belőlük.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.