Vendégcikk – Egy kis side elemzés a csapatversenyről

Szabó András írása a side-építés rejtelmeiről.

Október elseje idén HKK-s szempontból emlékezetes nap marad számomra. A csapatverseny, mint formátum önmagában is az egyik kedvencem, amit a dungeonös győzelem most ősszel megkoronázott. Gondolkodtam rajta, hogy milyen cikket tudnék írni erről, ami segítene a fiatal játékosoknak. Én az Isteni egyensúly formátumon szerepeltem, és sikerült minden meccsemet behúznom, ami jó eredmény. Viszont a pakli, amivel játszottam, nem saját deck volt. Nem volt igazán sok időm felkészülni, Mikulás Ádám viszont több alkalommal tesztelt egy Beldian kontrollt, ami elég jól működött neki, ezért úgy döntöttem, hogy elfogadom az ő paklijavaslatát. Éppen emiatt egy paklielemzés ezúttal igencsak hiteltelen lenne.

Volt azonban ebben a deckben valami, amit én csináltam. Ez pedig a kiegészítő paklija. Ennek oka az volt, hogy Ádám alapvetően a Profi Ligában és az Excelsiorban tudott tesztelni, amik pörgős versenyek. Emiatt nem szorult rá a kiegészítő paklikra. A Dungeonben azonban hárommeccses körök vannak, ezért szükség volt arra, hogy egy jó side-dal erősítsem meg a deckemet. Ráadásul mivel a paklit készen kaptam, több napom volt csak ezt átgondolni, így olyan lehetőségeim voltak a kiegészítő pakli elemzésére és összerakására, amilyen csak ritkán. Ezért úgy gondolom, hogy ezen tapasztalatokat érdemes megosztani a kezdő játékosokkal.

De miért is fontos ennyire a side?

Csető Zsolt egy 2013-as cikkjében már értekezett a side fontosságáról. Akkor azt írta, hogy a side „egyrészt a különbséget jelentheti győzelem és bukás között egy szoros csatában, másrészt pedig a minden pakli esetében jelenlévő kisebb-nagyobb lyukakat tömködhetjük be általa.” Nehéz vitatni ennek igazságtartamát, a side teremti meg alapvetően annak a lehetőségét, hogy rossz matchupok ellen is képesek legyünk fordítani, illetve a paklink hiányosságait kiküszöböljük.

Side-ot persze sokféleképpen össze lehet rakni, és a különböző side-technikák évről évre változnak. Még emlékszem, hogy volt egy olyan versenyem 2007-ben, ahol a Halhatatlanok nagymestere-Bűvös erdős paklim side-jában 22 lap volt a Rúna ellen és még 3 Csontpozdorja a Tömegátok ellen. Ennek oka az volt, hogy úgy éreztem, hogy a deckem a szabálylapja révén a legtöbb paklit le tudja győzni, és csak ezek a mumusok ellen kell külön készülni. Aztán mondjuk már a következő versenyen változtattam, mert rájöttem, hogy egyrészt nem árt más deckek ellen is készülni, másrészt a Rúna ellen sem tudok 22 lapot fixen kivenni. Ez utóbbi egy olyan hiba, amit tapasztalatom szerint kezdőbb játékosok könnyen elkövetnek. Tudják, hogy milyen lapokat kell betenni, de nem tudják, hogy mennyit tudnak kivenni, és a versenyen szembesülnek azzal, hogy vagy kulcslapokat szednek ki a deckjükből, vagy a side lapok a kiegészítő pakliban maradnak. Fontos tehát, hogy az ember nagyon tudatosan rakja össze a kiegészítő pakliját, meccsek múlhatnak rajta.

Az elmúlt 2 év versenyeinek pedig egy sajátossága, hogy a versenyerős paklik száma ugrásszerűen megemelkedett. Így ma már sokkal kevésbé engedheti meg magának az ember, hogy egy bizonyos paklik ellen készüljön, aminek a hozománya, hogy amíg korábban inkább a paklikban törekedtek a játékosok az univerzális lapok használatára, és a side-ba speciális lapok, amik 1-2 deck ellen mentek be, gond nélkül elfértek, addig ma már hiába lett 30 lapos a kiegészítő pakli, ez csak a legritkább esetben fér bele, a kiegészítő pakliban is fontos, hogy minél univerzálisabb lapok legyenek. Ezért gondoltam, hogy klaviatúrát ragadok, és ennek a kiegészítő paklinak az összerakását írom le nektek, és remélem, hogy sokak számára hasznos lesz.

De nyilván ahhoz, hogy tudjunk jó side-ot összerakni, kell a pakli is. Ezúttal elemzés nélkül, nézzük a paklilistát!

követő: Beldian

beldian3 Villámhorgony
3 Titánkolosszus
2 Furmányos pegazus
3 Örökkévalóság
3 Nullifikálás
3 Ősi béklyó
3 Ősi mágiazabáló
3 Tornadusz
3 Artagor, a zsonglőr
1 Morgan irtóztató ereje
2 Masszaszövő
3 Drakolder negátor
3 Kristálybarlang
3 Öntörvényű krabber
3 Zu’lit kísérlete
1 Kincses sziget
2 B. Jagumir
3 Sebzett vérfarkas
3 Manifez, a negyedik

50 lap

Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ez a pakli lényegét tekintve egy „lassú kontroll”. A hagyományos kontroll pakliknál kicsit drágább, univerzálisabb lapokból áll, és a pakli közel kétharmada valamilyen counter. Azt a kis tempóhátrányt, amit az erőforrások kisebb mennyisége okoz, a követő próbálja korrigálni, a nagyon gyors paklik ellen pedig a védekezés az Ősi béklyó, és a hálós lapok jelentenek alternatívát.

De mit tegyünk a kiegészítő pakliba? Én mindig alapvetően két kérdést teszek fel a side összerakása kapcsán és ennek nyomvonalán szoktam összerakni:

 1. Mik a „hiányképességek”? Egy korábbi cikkemben (igaz, az egy frissen bontott verseny kapcsán volt) írtam arról, hogy egyes lapok milyen funkciót tölthetnek be, és, hogy ezen funkciók miért fontosak. A side összerakásakor felmérem a paklit, hogy milyen funkciók hiányoznak belőle, vagy legalábbis mi az, amiből többre lehet szükség. Ezt követően olyan lapokat keresek, amik ezeket a lyukakat betömik.
 2. Mik a necces paklik? Az előző pontban feltett kérdés abban segít, hogy egy pakli ellen hogy tudok a lapjai képességeiből adódóan készülni, akkor is, ha direktben az adott deck ellen nem készültem. De nagyon fontos az is, hogy a metában várható leggyakoribb paklik ellen is készüljünk, hiszen a nagy számok törvénye miatt ezekkel, vagy legalábbis ezek egy részével biztosan összefutunk. Ezen túlmenően a konkrét paklik ellen tudunk azzal számolni, hogy hány lapot kell kivenni a pakliból.

Nézzük meg tehát a paklik hiányképességek, illetve ellendeckek szerint:

Betöltendő funkciók

villamhorgonyCounter: Első ránézésre egyértelmű, hogy ezt a vonulatot side-ból erősíteni teljesen felesleges. Így is van belőle 33, közöttük pár speciálisabb is. Többre kizárt, hogy szükség lesz, és még akkor sem kell nagyon kétségbe esni, ha véletlenül 1-2 kiesik. Nem mellesleg a követőnk is counterel egyet.

Leszedés: Itt már kicsit komolyabbak a gondok. A Drakolder negátor az egyetlen klasszikus leszedésünk, itt van még az Artagor, az ami funkcióját tekintve jó leszedés, valamint a Villámhorgony lő lényekbe. Más nem nagyon van. Persze nincs nagy baj, az alapelv az, hogy le se jöjjön az ellenfél lapja, de bizony lehetnek olyan paklik, amik jobban tudnak az asztalra játszani, akkor pedig nem árt még pár leszedés.

Tömegirtás: Ha az ellenfél kiterül, jól jöhet valami kis tömegirtás. De egy lassítós, hálós, counterelős deck ellen, ha az ellenfél kiterül, az már régen rossz. Nem érzem szükségét tömegirtó lapnak.

Manatermelés: Alapból csak az Örökkévalóság van a paklinkban, ami segít vp-t termelni. Ez persze tudatos, mert nem erre építünk. Viszont side-ból szükség lehet extrákra. Leginkább egy másik, főleg varázslatokkal operáló kontrollnál áll fenn annak a veszélye, hogy a követőnket leszedve vagy egyszerűen kijátszva előnybe kerül velünk szemben, és ilyenkor kompenzálni kell a manahátrányt. A másik, ami ellen ez fontos lehet, azok a drágító szabálylapok.

Laphúzás: A deck úgy van összerakva, hogy annyira nagy szüksége húzólapokra ne legyen. Így nem jelent gondot, hogy alapból jóformán semmi nincs, amivel nagyobb lapelőnyt lehet kiharcolni. Side-ból sem érzem olyan fontosnak, esetleg az előbb említett kontrollok ellen jöhet jól 1-2, de legyen valami más képessége is!

Dobatás: A pakli alapból 2 Masszaszövővel játszik dobatás céljából. Nincs ennél többre szüksége, mert inkább counterel a pakli. A többféle varázslattal operáló paklik, illetőleg a Börtönök, Bilincsek ellen viszont hasznos lehet pár univerzális dobató lap, utóbbinál főleg az erőforrások kiesése miatt. De túlzásba esni nem szabad.

Keresés: Keresőlapot nagyon ritkán teszek side-ba. Vagy alapból használom, vagy nem. Ez a deck egy minimális ködkeresésen kívül nem keres, nem is látom sok értelmét ezt side-ban fokozni.

Semmizés: Itt már akadnak bajok. Egyfelől azért, mert a paklinkban az Artagoron kívül nincs alapból semmizés, másrészt pedig mert egy ilyen típusú kontrollt a gyűjtőből újra és újra visszatérő vízió lapok és feltámadó lények könnyen megverhetnek. Na jó, annyira azért nem könnyen, mert ha az Ősi béklyó és a háló működik, akkor ezek kijátszása is erősen korlátozott. Mindazonáltal ezt a veszélyt nem szabad félvállról venni, mindenképpen fel kell készülni kiegészítő pakliból pár semmizéssel.

Gyógyulás: Egy újabb neuralgikus pontot találtunk. A paklinkban alapból csak az Ősi béklyó párbaja tud gyógyítani, és az is elég satnya. Bár a gyógyulás funkciója ma már nem olyan nagy, inkább az erőforrás-fölényen múlik a játék, nem lennénk túl boldogok, ha egy aggro horda, vagy direktsebző deck hirtelen nagyon levinné az ÉP-nket. Valamivel ezek ellen sem árt készülni.

Ölés: Mivel a paklink egy lényes kontroll, majdnem minden lapja tud minimum 2-3-at sebezni, de van két kifejezetten ölésre specializált lapunk az Öntörvényű krabber és a Furmányos pegazus személyében. Nem hiszem, hogy ennél többre lenne szükség.

Öntörvényű krabber, Vízitündér ellenlap: Bármekkora kamu, hogy ezt külön funkciónak írtam, egész egyszerűen muszáj ezt tennem. Ez a két hálós, életes lény a játék elejétől olyan sebzést, illetve lapelőnyt tud adni, amivel szinte lehetetlenség mit kezdeni, és ha csak 1-2 kört várunk, szinte leszedhetetlen. Persze, valószínű meg tudjuk őket fogni, de mi van, ha mégsem? Így bármilyen furcsa, ha nincs alapból valami jó ellenlap a deckben, muszáj valamit betenni.

Legkomolyabb ellenfelek

eletenergiaÖt- és hatlapos kontrollok: A side első dilemmája volt, hogy mit tegyek Csatamező és Átkozott követő ellen, próbáljam-e visszafordítani a követőmet. Egy etnikum paklinál ezen nem gondolkodnék. Itt viszont gyakorlatilag egy lapért cserébe visszakapjuk a követőnket, amivel nyerünk egy lapot. Persze a gyakorlatban ebből ki lehet jobban jönni, de összességében mégis azt gondoltam, nem éri meg kockáztatni. De még ezeknél is nagyobb veszélyt jelentenek a Triniganos, illetve egyéb varázslatokra épülő kontrollok, amelyek lapelőnyből indulnak, tehát képesek akár nagyon sokáig eljátszani a követőnk mellett és lapelőnybe kerülni. Ez ellen nehéz mit kezdeni, sajnos ez nekünk mumus, s igazából nehéz is side-olni ellene. Érdemes némi erőforrással felpörgetni a deckünket, illetve újabb helyszíneket betenni, hogy egy síkcsatában nyerni tudjunk. Leginkább a Titánkolosszusok és a Sebzett vérfarkasok szedhetők ki, amik ebben a környezetben elég blankok lehetnek, illetve az Ősi béklyó sem biztos, meg a Furmányos pegazus, ami még kikerülhet, mert az erőforrás-csata közepén nem célszerű behúzni. Illetve adott esetben 1-2 drágább counter is kiszedhető.

Drágító koncepciók: A Bűvös erdő-Lassan járj-Hegymélyi keltető ellen fontos készülni. Ezek közül a Lassan járjt éreztem a legveszélyesebbnek, ami elég sokat erősödött az elmúlt időszakban. Az ellen viszont elég sok a blank lapunk. Az Ősi béklyó teljesen felesleges, a Kristálybarlang is, és a Nullifikáció is nagyon necces (a 2 VP-s drágítás is erős határeset, de ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyensúly formátumon a Rhatt bérelt szín a Járjban, akkor még inkább gyenge lappá válik), illetve én a Villámhorgonyt sem érzem 2 manáért. Valamint annyira a Morgan irtóztató ereje és a Masszaszövő sem tűnik erősnek. Bűvös erdő ellen a 0 VP-s counterek annyira nem rosszak, de a többi kieshet, akárcsak a Keltetőnél. Betenni főleg ősmágiás lapokat, manatermeléseket célszerű.

Zarknod börtöne/bilincse: A paklink felmérése bizonyos deckek ellen azért is fontos, hogy ne kergessük magunkat illúziókba. Elsőre azt gondoltam, hogy a Börtön és a Bilincs kb. a legrosszabb matchup nekünk, ahol a pakli harmadát cserélni kell. Picit belegondolva azonban a helyzet közel sem ennyire drámai. Egyfelől azért, mert a követő miatt egy lap előnyben maradunk, másrészt mert a sok counter remekül akasztja meg akár a Börtönt, akár a Bilincset. Ezzel együtt pár fölös lap lesz. A Kincses sziget, és az Ősi béklyó elég blanknak tűnik, illetve az Örökkévalóság is necces. Ezenkívül a Bilincs ellen, ha lényes, akkor az Ősi mágiazabáló, ha UR-bűbájokkal operáló, inkább varázslatos, akkor a Titánkolosszus válhat neccessé. A Börtön ellen meg egy kicsit a Villámhorgonyt érzem neccesebbnek, ott nincsenek hosszú countercsaták.

Direktsebző pakli: Veszélyesnek tűnhet a gyógyulások nélkül, főleg ha Antimágikus rakshallion is van ott. Ez esetben vagy követőt kell forgatni, vagy jópár counterünktől búcsúzni. Akármelyik lesz, 1-2 drágább counter kieshet, főleg azok, amik nem varázslatokat fognak meg. Ezeket lassító lapokkal, manatermeléssel, illetve leginkább gyógyulással lehet kompenzálni.

Vízió/gyűjtőgeneráló deckek: Ha az első lapja egy olyan lap, aminek kijátszási feltétele a dobatás, akkor gyorsan kijátszotta a követőnket. Egyébként a gyűjtőgenerálás mindig az a deck volt, ami ellen könnyebb berakni lapokat, mint kiszedni. Elsősorban a drágább counterek azok, amiktől könnyebben megválthatunk, valamint itt a Tornadusz-Ősi mágiazabáló kettőst sem érzem meggyőzőnek. Helyettük semmizéseket és további lassításokat érdemes betenni.

Gondolkodtam még, hogy a terülős tárgy paklik és a hordák ellen kell-e készülni, de úgy éreztem, hogy a követő, a counterek és a lassító lapok eléggé féken tartják a deckeket, egyedül talán az ezekhez a paklikhoz gyakran kapcsolódó anti-mágia, ami ellen beférhet valami.

A helyzet azonban még így is az, hogyha minden funkció pótlására beteszünk 1 lapból hármat, és minden pakli ellen egy lappal készülünk, akkor is van már egy 42 lapos sideunk. Ennyi helyünk nincs, ráadásul akkor még nem is biztos, hogy minden ellen a szükséges mértékben készültünk. Tehát törekedni kell arra, hogy minden egyes side lap minél több funkciót betöltsön.

Fentiek tükrében az alábbi lapokat választottam.

A side

kyorg_tudas3 Kyorg tudás – szerintem sokan teszik fel a kérdést, hogy ez a lap miért nem alapból van benne a deckben? Ezt a kérdést én is felvetettem az Ádámnak, aki azt mondta, hogy a manatermelést nem igazán tudjuk kihasználni, így ha mi kezdünk, akkor nem túl jó lap. Végül elfogadtam az érvelését, de a Kyorg tudásnak így is bérelt helye lett a sideba. Leginkább a Lassan járjas koncepciók ellen tűnt jónak, bármilyen furcsa, mert az első körben akár az 1 mana is sokat jelenthet, ha nem mi kezdünk, de ha kitesz akár egy lapot is a Járj, könnyen termel 6 manát. De legtöbbször így is inkább lapot húzunk vele. A Járj mellett a hagyományos kontrollok ellen is nagyon jó lap, segít a laphátrányunk ledolgozásában, illetve nagy előnye, hogy gyakorlatilag majdnem bármi ellen be lehet tenni egy adott pakli ellen gyengébb lap ellenében, nagy baj nem lehet belőle.

3 Bufa segítsége – drágítós szabálylapok ellen mindenképp! Ősmágiás, cantrip és egy manát szinte mindig ad. És egy picit gyógyít is. Terülős deckek ellen is tökéletes, de akár a gyűjtőgenes paklik ellen is sokat nyerhetünk, csak ne kerüljünk nagy hátrányba az adott körben!

3 Móka és kacagás – még mindig a manatermelős vonalat erősítettem, de ez már csak drágítós deckek ellen fog játszani. Oda viszont nagyon fontos lehet. A plusz 1 mana is fontos lehet, főleg úgy, hogy ez a lap fixen 1 VP-ért jön, lapveszteséget nem okoz, és nem függ az erőforrás mértéke az ellenféltől. Mivel korábban kielemeztük, hogy a drágító deckek ellen akár 15-16 lap is könnyen kimehet, van létjogosultsága nekik.

1 B. Jagumir – a pakliban csak kettőt használtam, főleg azért, mert ennyi counter mellett a reagálhatatlanság nem nagy előny. Viszont egy drágítós pakli ellen sokat jelenthet egy ősmágiás counter, ami egy ilyen erős lényt ad, és ha kell, egy manára cserélhetjük. Így végülis a harmadik darabot annak ellenére is betettem, hogy nem terveztem több countert.

3 Horizontkémlelő – ez már nem annyira a drágítós paklik elleni side. Habár ha belegondolunk, részben mégiscsak az. Én betettem Lassan járjak ellen és igen jól működött. A védekezés miatt akár ingyen kijöhet és vele is kezdhetjük az első körünket 2 manával és egy leszedéssel. De 2 VP-ért sem rossz, főleg, mert egyet egyből visszaad. Ezen kívül a fő funkciója a leszedés, ami a paklink egyik legnagyobb hiánycikke.

1 Masszaszövő – akkor jöjjön is a másik ganüid, amiből alapból csak kettőt használok. Elsősorban Börtönök, Bilincsek elleni side lap lehet a harmadik, mivel a folyamatos dobatás segíthet ezen paklik ellen. De a háló pár terülős pakli ellen is segíthet.

3 A próféta parancsa – dobatás, leszedés, semmizés. Mindegyik hiánycikk, így tökéletes választás. Főleg Bilincsek és Börtönök ellen lesz jó, de más paklik ellen is hasznos.

3 Szökőkút – egy olyan side lap, ami szinte mindig előkerül nálam. Bár a semmizés nem annyira fontos, mégis kell belőle egy pár, és az Artagor és a Próféta parancsa kevés lesz. A Szökőkút jó opció, akár kézből is működik, és a gyógyulása is hiánypótló lehet. Az ősmágiája miatt pedig Lassan járjak és más drágítások ellen is működőképes.

2 A mágia létsíkja – tudtam, hogy kell legalább két helyszín side-ba, márcsak azért is, mert az elején még nem terveztük, hogy alapból legyen egy sík a deckbe. Végülis az utolsó pillanatban betettünk alapból egy Kincses szigetet, de side-ba úgy éreztem, kell még pár sík. Nagy dilemma volt, hogy a Mágia létsíkja, vagy további Kincses szigeteket tegyek be. Végül a Mágia sík mellett döntöttem, főleg a counterdrágító képessége és a Zarknod bilincsek miatt. A síkcsatákban fontosnak tartottam a győzelmet, és bizony volt, amikor sok múlott ezen.

3 Dimenziószövés – érdekes, mert ezen a lapon nagyon sokat hezitáltam, pedig a Szökőkút mellett a másik olyan side lap, amit szinte minden kiegészítő pakliba beteszek. Ez alkalommal viszont picit bizonytalan voltam. Három esetet is el tudok képzelni, amikor jó. Az Öntörvényű-Vízitündér vonalat igen hatékonyan kezeli, az antimágia és más dobatások ellen büntet, valamint lényes deckek ellen remek tömegirtás. Csakhogy a mi paklink is egy sok lényes deck, és ez a lap nem válogat, mindent visz. Végül azonban még ezzel együtt is úgy éreztem, hogy az univerzalitása miatt helyet kell hogy kapjon.

2 Most már elég – Főleg a víziós deckek ellen gondoltam betenni, de más terülő paklik ellen is jó lehet. Gyakorlatilag mindent megold, amit kitett az ellenfél az adott körben asztalról és gyűjtőből is. Viszont 3 darabot nem éreztem szükségesnek, mert még az áramlása ellenére is lehet nagyon rossz pillanatban behúzni.

3 Gyógyító motyogó – már csak egy hely volt, és kicsit bizonytalankodtam, mi legyen az, végül Ádám adta meg a jó ötletet. A korábban beírt ellenfelek és funkciók közül még a gyógyulás elég necces, mert a side lapok közül sem a Szökőkút, sem a Bufa segítsége nem túl intenzív e téren. A Motyogó viszont megfelel az igényünknek. Olcsón rengetget gyógyít és a semlegesítő képessége is üthet.

Ezzel meg is volt a 30 lapunk! De mennyit is használtam közülük? Nézzük meg!

A használt lapok

harangmesterAz 1. fordulóban Papa Harangmesteres-Életenergiás gyógyulós deckje ellen játszottam. Picit hezitáltam az első meccs után. Mivel Papa deckje elsősorban varázslatokra épül, a Titánkolosszus és a Sebzett vérfarkas nem biztos, hogy kell. Mivel a lassú erőforrásnövelés kifizetődőbb, mint a gyors ölés, picit a Furmányos pegazuson is gondolkodtam. Illetve kezdetben az Ősi béklyón is, de aztán láttam az első meccsen, hogy az nagyon is zavarta őt. Végül kompromisszumot kötöttem, csak a Sebzett vérfarkasokat és a Furmányos pegazusokat szedtem ki. Helyettük kis tartalék erőforrás gyanánt a Kyorg tudást tettem be, valamint a mindig hasznos Próféta parancsából kettőt.

A 2. fordulóban Moldován Péter klasszikus Lassan járja ellen küzdöttem. Na, itt már komolyabb side kellett. Kivettem 3 Nullifikációt, 3 Ősi béklyót, 3 Villámhorgonyt, 2 Masszaszövőt, 3 Kristálybarlangot, 1 Morgan irtóztató erejét, valamint a picit több Fairlight lap miatt 1 Drakolder negátort is. Betettem a helyükre 3 Kyorg tudást, 3 Bufa segítséget, 3 Móka és kacagást, 3 Horizontkémlelőt, 1 Mágia létsíkját, 1 B. Jagumirt és 2 Szökőkutat. A 16 lapos side végül megfordította a meccset hátrányból.

A 3. fordulóban Király Zsolt Bilincse ellen játszottam. Az Örökkévalóságok, az Ősi béklyók és a Kincses sziget estek ki, helyettük bement 3 Próféta parancsa, 2 Mágia létsíkja, és a harmadik B. Jagumir, illetve Masszaszövő. Hezitáltam egy Titánkolosszus-Horizontkémlelő cserén is, mivel az első meccsen szinte csak varikat játszott ki, de végülis erről letettem, ami jó is volt, mert a második meccsen sokkal több lényt tett ki, amit tudtam counterelni.

A 4. fordulóban ismételten Lassan járj jött, csak ez most kalandozós volt. A side majdnem ugyanaz volt, mint az előző Járj ellen, annyi különbséggel, hogy itt most mivel a barna volt a semleges szín, Negátor kivételét nem éreztem szükségesnek, és a 2 helyszín betevése sem volt annyira fontos. Így a harmadik Szökőkút is befért.

Az utolsó körben Kocsis István mezője ellen játszottam. Itt a legfontosabbnak a pakli gyorsítását és egy síkcsatában való győzelmet éreztem. Mivel rengeteg varázslattal játszott, a Sebzett vérfarkasok és 1 Titánkolosszus is kiesett, illetve az Ősi béklyók és a Furmányos pegazusok is kikerültek, a sok sárga lap miatt pedig 1 Negátort is kiszedtem. Bement helyette a 2 Sík mellett 3 Kyorg tudás, 3 Bufa segítsége és 2 Horizontkémlelő.

A verseny végére 22 lapot használtam a side-omból, a 3 Dimenziószövés, a 2 Most már elég és a 3 Gyógyító motyogó bennmaradt. Hiba volt ezeket a lapokat side-ba tenni? A Most már elég kapcsán gondolkodom ezen, a másik két lap mellett kitartok, szerintem ezek jó lapok bizonyos deckek ellen, csak most nem azok jöttek. Ugyanez az oka az Ősi béklyó rendszeres kiesésének. Nem rossz az a lap, csak egy igazán gyors, terülős paklival sem futottam össze, a korlátozó szabálylapok ellen meg nyilván a Béklyó kell.

Összességében azért fontos tudni, hogy legtöbbször nekem sincs közel ennyi időm se a side összerakására, nagyon ritka az, hogy ennyire átgondolom, melyik 30 lap legyen a kiegészítő pakliban. De most, hogy így alakult, éreztem azt, amit persze minden tapasztalt játékos tud, de néha hajlamos figyelmen kívül hagyni: a side összerakása bizony egy külön művészet a játékon belül. Remélem, hogy a kezdőbb játékosoknak is tudtam ezzel a cikkel segíteni!

Szabó András

Hírdetés

6 thoughts on “Vendégcikk – Egy kis side elemzés a csapatversenyről

 1. Egyébként jó és hasznos cikk.Egy komolyabb versenyre(nemzeti vagy páros) én is legalább ennyit foglalkozok a side összeállítással(néha többet mint az alap deckel).

 2. Eleinte nem gondoltam, hogy ilyen sokat számíthat a side, de utólag rájöttem, hogy baromi fontos, és ugyanúgy meg kell tanulni kezelni és tervezni, mint az alapdecket.

 3. Köszi Bubu, nagyon tanulságos cikk! Kicsit off, de arra lennék kíváncsi, hogy a 3 mágiazabáló alapból mennyire működött jól?

 4. Poghy:

  Mukodott. Persze az is igaz, hogz ebben a deckben volt egy joker kepessege. Mivel nem hasznaltam keresest, ezert barmikor elkodozhettem egy Tornaduszra. Topdeck jatekban ezt tobbszor csinaltam, de volt egyszer olyan is, hogy a Tornaduszt csereltem magiazabalora, amikor a tornaduszra nem volt manam. Ez a paros igy jol mukodott. De onalloan is volt vele 4-5 counterem.

  JuFe:

  Ott inkabb en hibaztam, nem esett le a tantusz, hogy a gyogyito motyi gyogyito forrast is semlegesit. Bekellett volna tenni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.