Szirén? Goblin? Ugyan, kérlek!

Négy borzasztó etnikum, ami mégis megmozgatta a fantáziámat az októberi Veszélyes faj verseny előtt.

Még az EX-es verseny előtti kedden, amikor hazafelé tartottam a metrón, nagyban gondolkoztam azon, hogy vajon mi lenne az a pakli, ami valamennyire vicces, de tud meglepetést okozni egy faj versenyen. Lapkereső kinyit, _etnikum, na nézzük! És bizony nem kis meglepetésemre olyan borzasztó altípusok is megmozgatták a fantáziámat, ami talán már egy jó ideje (talán soha) nem képviseltette magát ilyen versenyen. Köszönhető ez első sorban annak is, hogy a rengeteg morf és az Alakváltó ősköd miatt szinte bármilyen pakli összerakható a formátumra, így olyan is, amely nem rendelkezik kellő mennyiségű, a formátummal kompatibilis lappal. Így most következzen öt szörnyen rossz olyan etnikum, ami valamiért mégis megragadta a figyelmemet. Bízom benne, hogy bizonyos kombók valamely elemeit fel tudjátok használni korlátozottabb környezetben.

#4: Varkaudar

A varkaudarok alapvetően nem olyan rosszak, mint amilyennek tűnnek, számtalan jelent meg csepegtetve az elmúlt évek zénjeiben, illetve nagy kiegészítőiben. Ráadásul többel még korlátozottabb formátumú versenyen is találkozhatunk. Ott van például a Varkaudar fetisiszta, a Quwarkaudar, de ilyen Diz-oh a hős is. Utóbbi kettőt főleg gyűjtőgeneráló pakliban, előbbit pedig Tirranda batyujával vagy Kisebb zannal együtt szoktuk használni. Az alap elképzelés egy A legfőbb követőre építő gyűjtőgeneráló pakli volt, korábban is volt ilyen setup próbálkozás szinten, ott Az álmok mesterével volt összerakva a pakli, én ezt elengedtem (odáig jutottam, hogy Átkozott követő és Sötét manifesztáció kötelező) volt, és a Kronomágikus homokóra kombót zörgettem volna a varkaudarok mellé, sok gyűjtőgenerálással. Miután egy generálással jó eséllyel esik varkaudar is, így lapot és/vagy manát tudunk termelni a követőnkkel. Aztán miután 0 km-s volt a dekk elvetettük, de van benne fantázia, sőt, lehet az ’új’ Legfőbb követővel még jobb lehet, hiszen nem nulláról kell felépíteni a kombót.

#3: Féreg

Igen, jól olvassátok, féreg. És itt most nem a Zu’lit parazitával felálló mészárlásra gondolok, bár nyilván abban is van fantázia, de magunk között szólva az félig sárkány pakli. Ha-ha. Szóval, féreg, mint altípus. Egész jó keresésünk van hozzá a Nyüzsgő férgek személyében, el lehet kapni egy-egy zavaró lényt A féreg érintésével, de nem ezek miatt gerjedtem rá, hanem az old but gold (körülményes, de) végtelen miatt. Recept: Hét törzs főnöke mellett kirakok egy Totenhat, a férget, visszaveszek egyet a kezembe (ami lehetőleg 0-s, majd visszarakom) az asztalról, kirakok egy Gusztustalan férget, ingyen ad így 6 vp-t. Vészkijárat 2-ért, 1-ért visszaveszem a Gusztustalan férget (akit ha újra kirakok újra ingyen használom a képességét), majd a Vészkijáratot is, ezzel a folyamattal +1 vp-t termelek, és felhúzom a dekket.

fereg

#2: Nerub

Amikor elkezdetem játszani a Legendák völgye kiegészítővel megjelentek a nerubok. Már akkor nagyon szemezgettem velük, és egyszer egy versenyen szembe is jött egy ilyen pakli (jó régen), ledöbbentem, hogy azonnal kikaptam tőle. Ugyanis a neruboknál is van végtelen kombó, de még mennyire! Recept: ahogy a férgeknél, itt is három lapra van szükség, egy Nerub királyra, egy Nerub kórokozóra és egy Robbanó birkára. A fenti három lapot kirakva a kódokozót beáldozzuk a birkának, a király visszarakja a gyűjtőből, ismét beáldozzuk, ismét visszarakja, majd ettől meghalna a király, feláldozzuk a kórokozót, hogy lekerüljenek a jelzők, így ismételhető a folyamat. Zsoltival egy gyűjtőgeneráló változaton dolgozunk úgy két éve, lassan el is készülhetne.

nerub

#1: Polip

Amikor megjelent a Ragacsos iszappolip, bizony a leggyengébb ZV-s ritkák közé tartozott. Nos, ez most sincs másként, de legalább már két versenyen ki tudtam játszani. Amikor az EX-ben pörgettem először a polipokat, nos nem kis meglepetésemre okozott kisebb nagyobb károkat a lap, főleg első körben (Lépéselőny mellett) igazán terror, ha nincs rá megoldás. Igazán szép lockot össze lehet vele hozni egy jól irányzott Elmecsapdával vagy counterekkel, semlegesítésekkel. A többi polip népség ennyire nem jó, de meg kell mondjam, hogy Oktopusszal okoztam pár kellemetlen percet az ellenfeleimnek. Sajnos igazán kevés erős polip van a játékban, de igyekszünk pár polip lapot felcsempészni a listára (Polipokalipszis, Polip Rambo 2, Polipominator), hogy más is megmutathassa majd mire is képesek ezek a csápos fenevadak.

Ha nem is vehetőek túl komolyan ezek a kombók, azért a mai napig el-elgondolkozom azon, hogy működhet-e (vagyis inkább azon, hogy hogyan) egy ennyire durva környezetben egy 2 (de inkább 3) lapos végtelen. Mindenesetre remélem mosolyt csalt az arcotokra ez a kis agymenés.

Dév bácsi

17 thoughts on “Szirén? Goblin? Ugyan, kérlek!

 1. Azért ha csináltok új polipokat,ezeken a neveken agyaljatok még 😀 A Polipokalipszis maradhat,de a többi szörnyű 😀

 2. “Négy borzasztó etnikum, ami mégis…”
  “Így most következzen öt szörnyen rossz olyan etnikum…”
  Azért kíváncsi lennék arra az ötödikre, ami olyan rossz, hogy inkább ki sem írtad. 😀

 3. Azért egyszer kipróbálnék egy olyan veszélyes faj versenyt, ahol tiltottak a morfok, varell és az ősköd is. Lehet előhozna érdekességeket

 4. Inkább olyan faj formátum, mint a beszűkült látókör. A 3-4. forduló környékére jönne meg a sok érdekesség 😀

 5. Én egy olyan fajversenyre lennék kíváncsi, ahol a 33 fajlapnak ténylegesen az adott faj lenne az altipusa, mert ez, hogy a nevében vagy leírásában benne van, akkor már fajlapnak számít, eléggé kiszélesíti a mozgásteret.

 6. Polip játszott már versenyen 3 erdővel ködös körítéssel. (Én fókusszal polipozok.)
  Féreg:1 Vp-s kombó hét törzzsel Akmal-A férgek védelmezője

 7. A trogloditák is mókásak lehetnek. Bár azokból ki sem fér 33 morfok nélkül, annyira kevesen vannak. Viszont ha egy párat lerak az ember belőlük, akkor viszonylag hamar kiosztanak egy asztaltakarításnyi mínusz ép-t jelentő jelzőt.
  Birtoklás szabálylappal és sok counterrel a leszedések ellen érdekes lehet.

 8. 1 Vp: Amal. Teszek rá egy jelzőt van 1 Vp-m. A férgek védelmezője(új). Kap egy izmot Akmal és a védelmező. Eldobok egy lapot, hogy visszajöjjön a kezembe a védelmező. Izomra húzok egy lapot és sebződök kettőt a büntetésre. Ezt a ciklust folytatom amennyire bátor vagyok ÉP-vel. Ütök az 1-10 izmos Akmallal. Leveszek ütés után gyengülésjelzőket Vp- re majd teleaggatom újra gyengülésjelzővel, hogy meghaljon Akmal.Izomra húzok lapokat.

 9. Hozzászólás írása közben rájöttem, hogy még több izmot is adhatok Akmalra a kör végén meg majd mutatok egy Thau-t.

 10. Nem kell Tahuglorendont mutatni, mert nyersz a követőre. Kezedben van a deck, kivéve az a 10-15 lap amit eldobtál, és sok manád van, egyszerűen kiraksz 6 különböző lényt, aztán nyertél az első körben, ha behúztad Akmalt meg a férgek védelmezőjét kezdőkézre.

 11. Kivéve ha kapsz egy Mome-t, bármi countert,egy Időlassítót,stb…:) De érdekes kombó,csak picit törékeny 🙂

 12. Nem erre a kombóra kell a paklit építeni, de ha valaki ilyen hét vezéres deck-el játszik, akkor Álmos, Előd, Ond, Kond stb. mellett érdemes belerakni férgek védelmezőjét és Akmalt is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.