Bukottak és felemelkedettek – Zarknod visszatér

Avagy lapok, melyekre végül nem az a sors várt, mint amire előzetesen számítottunk.

A “Bukottak és felemelkedettek” a HKK Blog (illetve elődünk, a Vigyázz Autó) egyik visszatérő rovatává nőtte ki magát az évek során, hiszen minden év végén visszatekintünk az előző kiegészítőre, megvizsgálva, hogyan teljesítettek a lapok a várakozásokhoz képest.

Így áll össze a bukottak és a felemelkedettek listája: azoké a lapoké, melyek nem tudtak megfelelni az előzetes várakozásoknak; vagy éppen ellenkezőleg, jelentősen túlteljesítették azokat. Szerintünk ezek a kártyák voltak azok.

Bukottak

Elenios csodája: Félreértés ne essék: az Elenios csodája egy nagyon jó lap, az egyik legjobb laphúzó erőforrás. És mégis, valamilyen fura okból nagyon kevés pakliban bukkan fel – az előzetesen jósolt tízpontos spoilerből ilyen tekintetben nem lett semmi. De mi ennek az oka? Teljesen őszinte leszek: fogalmam sincs. Talán erre a funkcióra (csak laphúzás) a legtöbb pakli nem akar 6 helyet pazarolni, és a Kyorg tudás mellett nem tud labdába rúgni? Nem elég jó a kék? Túl sok a Bilincs és a Börtön? Talán még egy külön cikket is megérne az egész, mindenesetre az biztos, hogy amit előzetesen vártunk népszerűségben az Elenios csodájától, azt még megközelíteni sem tudta.

elenios_csodaja

Ősi mágiazabáló: Én személy szerint spoilervárományosnak tartottam ezt a lapot, ám a meta végül alaposan rámcáfolt. Pedig amikor megjelent, csak úgy hemzsegtek az ősmágiás tápok (Techiánaflux, Szirén gésa, Drakolder negátor, Manifez, A halandóság átlépése), ám ezek egy része kikopott a metából, és nem nagyon jöttek helyettük mások, így végül az Ősi mágiazabáló számára sem maradt elég célpont. Univerzális lapként tehát egyértelműen megbukott, de Villámháború elleni side lapként sem tudott bizonyítani, és a köd deck is szinte teljesen eltűnt, ahol esetleg még szóba jöhetett volna.

osi_magiazabalo

Isteni érzés: Egy nagyon erős új koncepció alapjának tűnt, kontrollos körítéssel, ami mindig jó esélyekkel indul, és bár kezdetben próbálgatták is sokan az Életenergiás gyógyuló paklit, hosszú távon mégsem sikerült megragadnia a metában ennek a decknek. Erről nagy valószínűséggel az időközben felfedezett Tündöklés + Ősmatéria kombó tehet, amely szintén Életenergiával működött a legjobban, és a kettő közül valószínűleg ez volt a jobb deck, így az Isteni érzés parkolópályára került, és azóta is ott pihen. Ki tudja, visszatér-e még a jövőben.

isteni_erzes

Tűzszarv: Egy manáért ellopja a lények jelentős részét? És ha kell, akkor még a Megsemmisítő csapást is meg tudja counterelni? A lila szín legújabb spoilerének tűnt előzetesen a Thargodan srác, ám nem elég, hogy Chara-din jócskán visszaesett, a Tűzszarv sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem segített rajta a tárgyak uralkodása sem, melyek valósággal ellepték a metát, a Tűzszarv ellenben pont ellenük nem volt jó semmire. Az épület pakli ellenben – amiről úgy véltük, jó lehet majd az új lapokkal – maradt ott, ahol volt (metán kívül), ami szintén nem kedvezett neki.

tuzszarv

A legszegényebb lovag: Előzetesen is nehéz volt megjósolni, hogy lesz-e valami a szegénylegény deckből, utólag pedig elmondhatjuk, hogy népszerű egészen biztosan nem lett. Ritkán bepróbálkoztak vele ugyan, komolyabb szinten azonban fel sem merült, így megmaradt a huszonkettedik mókapaklinak, és vélhetően nem is nagyon fog kitörni onnan. Támogatást ugyan kap a jövőben is, a Kreátor műhelyében is vannak hozzáillő lapok, de csak a gyakori kártyák között – és ez talán így is van jól…

a_legszegenyebb_lovag

Felemelkedettek

Öntörvényű krabber: Egy lap, ami három nagy kör alatt magában megnyeri a játékot. Jól hangzik, de igazából bárki tudna számtalan hasonlót mondani, így elsőre nem csoda, hogy szinte mindenki átsiklott a krabber srácon. Igen ám, csak amikor kiderült, hogy valójában nem is olyan egyszerű megoldani, és elkezdte szállítani az első eredményeket, nemes egyszerűséggel berobbant a metába – talán a HKK jelenlegi leggyakoribb win conditionje ő. Sőt, még az Ősi bölcsességet is sikerült előrángatnia, ami sokat elmond. Az életes lényekre sok megoldás érkezik az új kiegészítőben – meglátjuk, hogy a krabber srác miként bírja majd a gyűrődést.

ontorvenyu_krabber

Gyógyító motyogó: Egy másik 1-ért jövő, életes fekete lény, igazából ő a krabber állandó sidekickje, mint Batman és Robin. A nagy körönkénti 10 ÉP gyógyulás éppen olyan durva, mint a krabber sebzése, korlátozott környezetben (vagyis ahol nem lehet körbejátszani pörgéssel), önmagában el tudja dönteni a meccset, hiszen a legtöbb deck nem tud átütni ennyi gyógyulást körönként. Ám ami miatt igazán nagy spoilerré vált, az a counterlő képessége, amivel olyan nehezen kezelhető kártyák is megoldhatóvá váltak, mint a Kozmikus kapcsolat vagy Az elme hatalma.

gyogyito_motyogo

Az élet földje: Előzetesen sem tűnt gyengének ez a helyszín, szó se róla, végül azonban fajtája legnépszerűbbjévé vált, még az univerzális spoiler Kincses szigetet is sikerült leköröznie ilyen tekintetben. Nagyon rugalmasan illeszkedett a különféle lényekkel játszó paklikba, az ötkövetős koncepciókat is brutál mód stabilizálta, az pedig végképp mutatja az erejét, hogy sok esetben nem egy darab került be a paklikba belőle, mint a legtöbb helyszínből. Ennek megfelelően nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a fenti lapokhoz hasonlóan nyugodtan lehetett volna belőle ritka.

az_elet_foldje

A csend tornya: Side lap a dal deck ellen – kissé elkésett próbálkozás ez már, nem is nagyon éreztük, hogy bármire jó lesz ez a lap. A tárgy deck azonban erősebb lett, mint valaha, amivel megszületett egy olyan koncepció, ami ha kell, akkor gyors, ha kell, akkor kontrollál, és még varázslatok sem kellenek hozzá. Végül ebben a környezetben bizonyította A csend tornya, hogy mekkora egy paraszt lap – nagyon könnyű olyan szituációt kialakítani vele, ahol a varázslatokra építő ellenfél akár rögtön be is dobhatja, ahogy kijött. Talán túl erős is ilyen szempontból…

a_csend_tornya

Alpha Centaurus: Nyílt titok, hogy az Alpha Centaurus volt az ében íjászok utolsó esélye: ha ezzel a követővel sem vált volna életképessé az etnikum, akkor végleg elbúcsúztunk volna tőlük. Erre azonban végül nem került sor, sőt: az íjász deck talán még annál is jobb lett, mint amire a legnagyobb rajongói számítottak, számos jó eredményt, kisebb-nagyobb versenygyőzelmeket is elérve. Ebben az új lapok mellett óriási szerepe volt a követőnek is, így ahelyett, hogy most az íjászokat búcsúztatnánk, már ott tartunk, hogy a Kreátor műhelyével akár Tier 1 pakli is lehet belőlük… ez ám a karrier!

alpha_centaurus

…és most jöttök ti! Melyik lapok férnek még be egyik, illetve másik kategóriába nálatok?

Csető Zsolt

26 thoughts on “Bukottak és felemelkedettek – Zarknod visszatér

 1. Az Élet földjén jómagam is meglepődtem. Eleinte vonakodtam beletenni a keltetős életjelzősbe például, tekingtva hogy inkább kirakok 2 lényt helyette, de a keltető amúgy is olyan környezet hogy sokáig fenn tud maradni a helyszín és így brutális előnyt biztosít.

 2. Bukott: Az utolsó előadás,Quwarg orákulum(ez hogy maradt ki a listából?)
  Felemelkedettnek érzem némiképp a Kristálybarlangot,illetve Sivarát.

  Az UR-ek közül se Ogg,se az Elme hatalma nem hozta szerintem a várt szintet

 3. A lila mint szÍn megbukott.

  Nálam torz kriptod (az ára miatt, 2k körül volt elég sokaig) a legnagyobb bukott, Drigara pontszámilag követi (9-et kapott, de látni kb sose láttam).

  Ozo segítsége is 9-est kapott, meg bizalmat, hogy sokszínbe vagy mezőbe is be fog férni-nem fért be.

  Tornádinyó se váltotta meg a világot.

  Amitől egyénileg többet vártam: neutralizátor, lyx boszi és főleg az orákulum.

  Felemelkedett: Pega, börtön-bilincsbe igen jól helyet talált.

  MIE: ahol volt fekete, ott ő is, sot a gyűjtőgen, ami nem nagyon játszik counterrel úgy tudom, a generálása miatt oda is befért.

  Kis csalás: Zulit kísérlete: tudom, 9-et kapott, de a káoszgoblinnal, illetve anti mágiázó íjászokkal megjelenő keigben aranyat ért a dobathatatlanság, illetve a tárgy pakli ellen is dharosz-kristálybarlang, nem vitte. Nálam 10 pont.

  Ami még meglepően jó volt: Haragos teki, börtönbe ha volt sheran, akkor be lehetett csempészni adott esetben őt is, illetve a Goblinok megmentője még komolyabb volt, mint amire gondoltam.

 4. Bukott : fénylő horizont
  felemelkedett : Totyi motyi és valószínűleg egyedül vagyok vele: Halálos warg

 5. Drig’ra szerintem a legerősebb éjfatty jelenleg, nem mondanám bukottnak.

  Nyilván csak egy deck van, ahova jó, de oda a legelsők között van, amit berakok.

  Ne várjuk el minden laptól, hogy 20 féle pakliba jó legyen (amire ez igaz, az általában eleve broken lap).

  Ami ténylegesen bukott (ha már éjfattyak), az a Pr’ugeon életkioltó, az a lap szerintem teljesen haszontalan, előbb teszem be a faék 10/10-es repülő éjfattyat, mint őt, az új kieggel már fontolóra sem fogom venni.

  Amik még nem váltották be a reményeket: Torz kriptod, Tűzszarv, Xenomorf mátriárka, Quwarg orákulum

  Amik jobbnak bizonyultak, mint amire számítottam: Ewgbert, a mágus, Maedin, Vlagyimir ónixpiramisa, Idéző teknős

 6. Bukott: Matilda (magamon kívül nem is láttam még mást játszani vele…pedig amikor én használtam, elég rendesen szidtak érte 😀 )

 7. Túl hosszú lenne a lista, de felemelkedettnek egyértelműen beraknám a nekronsüsüt, a furmányos pegazust, a totyimotyit, a teremtő rakshalliont, a és a tleikan árulót.
  Sárkány: Az eredetileg (szerintem) járjba tervezett dög kétszer olyan jól teljesített a mezőben
  Pegazus: Bilincs, börtön, mező stb. megoldhatatlan, nehezen megfogható k***a nagy dög, aminek néha a blokkolása is jól jöhetett, ill. Simán falhozverte a B.Jagumirt
  Totyimotyi: A kis motyi a gyűjtőgentől kezdve még a feketét használó kontrollokba is befért, pároson pedig különösen vicces volt
  Áruló: Az életjelzős és keltetős deckek bejöttével ez a lap a bilincsek és a börtönök után a keltetők kötelező darabja lett.
  Teremtő raksi: A mezős tárgydeckek nagyrészt eltűntek és a mezők, rúnák helyét átvette a brutálerős követő

  Bukott: a nullif, a torz kriptod és az UR-ek nagy része

 8. Én Drig’rát használtam avatárba is, igaz, csak “tölteléklapnak”. Viszont amikor kijött (ugye ott 3-ért 2 lapot dobat), akkor azt soha nem köszönték meg. Éjfattydekkbe meg nyilván elég brutál, máshova azért tényleg nem annyira.

 9. + a 8-hoz képest felemelkedett: mentális enyészet és a hit ereje
  + bukott: a lélek elorozása, bűbájfürkészek, hátbaszúrás

 10. Bukottak:

  Utolsó előadás – nagy kedvencem, de sajnos nem lett annyira befutott, mint amilyennek gondoltam/ták elsőre.

  Morgan irtóztató ereje: korábban se értettem ezt miért tartja vki jónak…

  Nullifikálás: szép szép, mint egy traktor, de akkor se húz…

  Rémálom: sokszín formátumon jó, máshol nem üti meg a szintet, talán a Chd gyengesége miatt?

  Torz kriptoid: jónak tűnt, aztán áldom a sorsot, hogy nem szereztem be.

  Fénylő horizont: szingularitás ezért…. ugyanmár.

  Felemelkedettek:

  Anyafarkas: még én is meglepődtem mennyire jó lap lett a maga dekkjében.

  A sárkány könnyei: elsőre nem tűnt annyira jónak, de ismét a dekkjében csodákra képes.

  Mentát familiárisa: meglepően jól működött. Vonzódás…

  Nekronsárkány: felemelkedett Plazmacsóva. Az előbbi lap azért nem bukott, mert emlékeim szerint nem kapott akkora hypet.

  Templomszolga: a postásoknak is nagy kedvence, akkor akik játszanak vele…

 11. Templomszolga xD

  Amúgy még a MIE-nullif kettőst talán valahol megértem, ez a 2 lap viszonylag szubjektív, no de a horizont? Börtönbe és bilincsbe lett kitalálva, oda parádés. Sideokban is igen sokszor helyet talált AM meg más dobatások ellen. Ha meg szimplán kiraktam és megfogták, akkor se jött el a világ vége, mert később visszahozta (+1) a manát.

 12. Én az orákulum előtt állok olyan értetlenül mint te az elenios csoda előtt. Az a lap nekem a mai napig bejön. A furmányos pega is felemelkedett, bár nem az egekig. Ezekben a cikkekben az a jó, h rámutat arra mennyire más az elmélet és a gyakorlat.

 13. Szinte már mindent elmondtatok, de a Kristálybarlang csak egyre jobb lesz, a csökkenő IK-kal és ami a legszimpatikusabb benne: Keltető kompatibilis.

 14. Megtaláltam a beho-s “értékelésemet”, idemásolnám azért 🙂

  Bukottak:
  Ősi mágiazabáló: anno 9es lapnak gondolták sokan, azonban nem futotta be a várt karriert. Manapság a kezdeti árának (1000-1200) töredékét éri (200-400). Valószínűleg nem kedvezett neki a meta.
  A legszegényebb lovag: sajnos a “szegénylegény” koncepció nem lett valami sikeres,legalábbis nekem nem rémlik top3as vagy akörüli helyezés vele.
  Tűzszarv: Hát,ez lehet csak magánvélemény,de én már a kieg elemzésekor is sokalltam a 9 pontot. Szerintem ez a lap se váltotta be a hozzáfűzött reményeket, talán Chara-din esetleges megerősödésével még újra erőre kaphat az új kieggel.
  Vlagyimir páncélja: Ezt a lapot hagyományos környezetben használta valaki? Szerintem idén a klasszikus KF vonalnak nem kedvezett a meta,így ez a lap se futott be nagy karriert.

  Felemelkedettek:
  Alpha Centaurus: Anno óvatosan 7esre pontozták ezt a lapot,de többen is szép eredményeket értek el a paklival (köztük Jancsár János és Dolák Viktor is,ha jól rémlik). Mindenképp pozitívum szerintem ez a lap.
  Furmányos pegazus: Szerintem ez abszolút “alulértékelnek” indult,aztán szépen lassan bekúszott a Rhattot használó paklikba.
  Öntörvényű krabber: Szerintem a kiegészítő “meglepetés lapja”, sokat elmond róla szerintem, hogy egyes versenyeken már tiltásra került, annyira “imba” 1-1 környezetben. A Szkupien testvérek szeretett lapja,szép kis dekket húztak fel rá Ősi bölcsességgel karöltve. Grat az ötlethez srácok!
  A csend tornya: Szerintem ez is elég stabil sidelap lett, ez a lap is talán mondható felemelkedettnek,de talán a legkevésbé.

 15. Elenios csodája jobb a Kyorg tudásnál. Azért nem használják az emberek, mert kéket főleg börtön, meg bilincs használ. Csak emiatt a lap miatt nem fog bekerülni a kék a deckekbe. Ha Rhatt, vagy Tharr csodája lenne a neve, akkor a legerősebb erőforrás lenne a játékban.

 16. Még annyit tennék hozzá, hogy nekem két “fő paklim” van, mindkettő használ kéket, és Elenios csodáját, és mindkettőbe nagyon jól működik. Nálam az a lap sima 10/10.

 17. Hát azért a kyorgot semmi nem veri….de sztem is jó lap a csoda, 9 pontot kapott, nálam fix, hogy nem bukott meg, ennyit bőven megér.

  Egyébként meg ja, a kék börtön/bilincs szín, oda vannak brutál lapjai (flux, elme, tleikan, szirén hívás, mentát fam, hendiala cselszövése)

 18. Én nem nagyon voltam ott a kieg elején, de a ráírt szöveg alapján többet vártam a Natuuk-tól. 2 manáért rengeteg lapot semlegesít. Szerintem színe miatt nem fér be keltetőbe, de fene tudja

 19. Mindkettőből 3-3 van. A kyorg azért kerül 3x annyiba mint az Ecs, mert Istenek Viadalás. A kombó paklimba mindkettőt használom. Ha szürke/trafó után Csodát húzok, általában még abban a körben nyerek. Szerintem nagyon sokat számít, hogy a csoda azonnal húzat 2-t. Ha mégsem nyerek, akkor még a kör végén is egyet. De a gyógyítása is volt már, hogy sokat számított. Anit-blokkol is. Ha eldobatják, a csoda akkor is azonnal húzat. Ha counterlik, akkor is. A kyorg az egyik esetben a kör végén, a màsik esetben csak a köv kör végén. Egyszerűen ez a lap többet tud mint a Kyorg.

 20. Szerintem a legnagyobb mélyrepülésa a Torz Kriptod-nak volt. Az elején 2000 ft-ért adták/vették darabját és ott figyelt majd’ minden lilát használó pakliban, aztán gyorsan hanyatlani kezdett a lelkesedés és ma már 1 pakliban sem látom, és 500 ft körül be lehet szerezni darabját. Mivel kezdő játékos vagyok, ezt az értékmozgást látva döntöttem el, hogy egy kieg megjeleneésekor frissen sohasem fogok üzletelni, mert nagyon rosszul lehet ám járni a magamfajta zöldfülűeknek. 🙂

  A legalulértékeltebb lap, szerintem egy rezes, mégpedig az illúziószurkálás. Fel nem foghatom, hogyan lett gyakori. simán hazavág bűbáj, épület, tárgy vagy lényekkel operáló paklit is, a legerősebb dolgokat passzivizálva, és emelett sebez (jó, nem sokat) és antiblokkol és mindezt azonnali vízióként, nagykörönként 2szer. A fent említett Torz Kriptodnál 100-szor jobb, és valljuk be, több pakliban is látjuk mint az előbb említett társát.

 21. A kyorg tud manát adni, porgos paklik ellen jo opcio visszajonni (targy pl). Vizio szal nem para eldobni és védekezik szal néha 0ért ad 2 lapot.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.