5 lap a Kreátor műhelyéből, ami megváltoztathatja a metát

Új kiegészítő, új játékkörnyezet. De mely lapok hatása lehet a legnagyobb?

Előzetesen mindig nehéz megjósolni, melyik lapok lehetnek a legnagyobb hatással a metára, mi azonban most megkíséreljük. Új lehetőségek? Új megoldások? Új szituációk? Szerintünk az alábbi öt kártyától várható a legtöbb ilyen tekintetben.

Kreátor követői

Koncepciók ide vagy oda, jól tudjuk, hogy a meta elsősorban a narancs lapok körül forog, minden más csak másodlagos. Az ötkövetős paklik rendkívül fontos szerepet játszanak a metagame kő-papír-olló játékában (leginkább a Börtönös paklik nemeziseként), a Kreátor követői pedig most újabb utakat nyithat majd meg. Börtön ellen ugyan ez pont gyengébb lesz, mint A legfőbb követő, ellenben sokkal többfajta változat születhet majd, mint utóbbi esetében. Hogy végül melyek lesznek valóban életképesek, azt egyelőre nehéz megjósolni, az azonban biztosnak tűnik, hogy több Hálócsapda és Antimágikus rakshallion bukkanhat majd fel a metában.

kreator_kovetoi

A nagytanács ítélete

Ha megnézzük az elmúlt fél évet, akkor elmondható, hogy nagyon sok pakliban valamilyen forrásimmunis lap (B. Jagumir, Furmányos pegazus, Az elme hatalma, Kozmikus kapcsolat) vagy életjelzős lény (Öntörvényű krabber, Vízitündér) volt a legfőbb győzelmi kondíció, melyekre nem igazán adódott megfelelő válasz a lapkészletben. Idáig, A nagytanács ítélete megjelenésével ugyanis immáron nem lesz olyan lap, ami “fixen ottmarad”, bármit le lehet majd szedni akár már a nulladik körben – a helyszíneket kivéve persze. Azoknak a deckeknek tehát, amik ilyesfajta lapokra építettek (különösen a Bilincsek) alternatív megoldások után kell majd nézniük.

a_nagytanacs_itelete

Fec, a legkisebb óriás

Az elmúlt egy év egyértelműen a tárgyak felemelkedéséről és uralmáról szólt, semelyik koncepció nem ért el annyi jó eredményt, mint ez. Ilyen tekintetben most mindenképpen visszaesés várható, hiszen nem elég, hogy igazán jelentős erősítés nem érkezett (kivéve a fókuszkristályoknak), még egy-két ellenlapot is találunk a friss kártyák között. Ilyen például Fec, a legkisebb óriás, aki ősmágiájának köszönhetően a Teremtő rakshallion és a Thormedor, vadászmester drágítását is kiröhögi. Ugyanakkor a lényes és a tárgyas deckek is ugyanúgy használhatják majd a sok olcsó counterrel felálló good stuff és kontroll paklik ellen.

fec_a_legkisebb_orias

Gomak megsemmisítő pillantása

A nagytanács ítélete mellett egy másik megoldás is érkezett az “utált” lapok ellen, a Gomak megsemmisítő pillantása, mellyel még azelőtt eltávolíthatjuk a krabbereket, Jagumirokat és egyebeket, mielőtt egyáltalán problémát okoznának. De igazából minden paklinak vannak kulcslapjai, amiket ha sikerrel azonosítunk, akkor egy nagyon erős leszedés/dobatás/semmizés segítségével nullázhatjuk le őket. Különösen igaz ez a különféle kombó paklikra, melyeknek mindenképpen rendelkezniük kell majd valamilyen B tervvel mostantól – vagy éppen annyi counterrel kell játszaniuk, hogy meg tudják fogni ezt az instantot.

gomak_megsemmisito_pillantasa

Mentális kalapács

Bár eleinte sokan kételkedtek benne, végül csak megvalósult a “Most már elég hatás”, vagyis amikor egy lapnak akkor is hatása van a játékra, amikor egyáltalán nem biztos, hogy ott van az ellenfél kezében, vagy akár a paklijában – hányszor volt olyan, hogy inkább nem játszottuk ki azt a harmadik lapot! Valami ilyesmire számítok a Mentális kalapács kapcsán is, hiszen rengeteg erőforrás húzat lapot a kör végén, élükön a Kyorg tudással. Amikor azonban ott lebeg majd a levegőben a Mentális kalapács lehetősége, máris nem annyira biztos, hogy rámegyünk majd arra a kör végi 3-4 lapra is akár. Emellett a Sötét mágia is megkapta első igazi ellenszerét.

mentalis_kalapacs

Ez persze csak öt lap az újonnan megjelent közel kétszáz közül. Szerintetek melyikeknek lesz a leginkább érezhető a hatása?

Csető Zsolt 

Reklámok

15 thoughts on “5 lap a Kreátor műhelyéből, ami megváltoztathatja a metát

 1. Szerintem a szirének lehetnek még az új kieg felemelkedettjei. Illetve a Fekete főnix lehet még érdekes, de a fent említettektől én is várok valamilyen teljesítményt.

 2. Kreátor követői: Sokat fog szerintem stabilizálni a többkövetős koncepciókon, (főleg Bilincs ellen, bár az ellen nem túl sokat).

  A nagytanács ítélete: Ahogy a cikk is írta, hiánypótló, habár ha színbe befér a dornodon, még mindíg inkább Megsemmisítő csapás, ez pedig ebben az esetben csak side-ba, ha az említett életjelzős, célozhatatlan lapokat hoznák ellenünk.

  Fec, a legkisebb óriás: Nem hiszem, hogy sokat borítana a metán. Egy erős side lap. Sok mindentől várták már, hogy gyengíti a tárgyas koncepciókat, (először a Lépéselőny ellehetetlenítése, most pedig ez), de az utóbbi időben annyira kontrollos lett, hogy a temérdek kánter (pengecsapda, dharosz kincse, kristálybarlang, jáde fókuszkristály, hurokcsapda, villámhorgony, sárkány könnyei), még mindig bőségesen elég lesz rá, hogy ez a lap ne zavarjon sok vizet.

  Gormak megsemmisítő pillantása: Nagyjából mint a nagytanács ítélete. Ez is főleg a vizitündér Öntörvényű krabber fóbiásoknak kedvez, csak véglegesebb 🙂

  Mentális kalapács: Pont ahogy írták 🙂

 3. “Katulin Péter szerint:
  azért azt megnézném majd amikor kitolnak egy Gomakot a repülő fatty deck ellen😀”
  Lol 🙂 Ilyenek tényleg nem jutottak senkinek eszébe a tervezéskor.

  A Mentális kalapács érdekes lesz, a tesztelés során nem éreztem, hogy kiemelten jó lapnak éreztük volna (még a ritkaság is kérdéses volt), de tény hogy nagyon sokat finomhangolgattuk.

  A Gomak és a Nagytanács nekem is kedvenc lapjaim voltak. A kreátor követőinél ne tudjátok, mennyit vacakoltunk, hogy a szöveget annyira “tömörítsük”, hogy elférjen a lapon. Kellett a hely a Késleltetett hatásnak, a lap sokáig anélkül volt a listán, mert nem fért rá 🙂

 4. Felmerult tesztelesen a Gomak vs. Repulo fatty, de ugy ereztuk, ez nem akkor gond 🙂
  (Veres helyeben eljonnek egy ‘Repulo fatty deckkel’, amiben csak 4-5 Repulo fatty van )

 5. Megint igen sok lapban van potenciál, a rajzok meg sztem kiemelkedően jók, tényleg érződik a védnkökölés 🙂

  On: én a kreátor tükrére leszek kíváncsi mi jön ki belőle végül, illetve a lélekrezonanciára. Meg összességében a sheranra, a lények amiket kapott szinte egytől egyig min 7 de inkább 8 vagy felette lapok.

 6. Nagytanács, hatalom szava, speciális védelem, rhatt papja, szemétdomb a legerősebb lapok.

  Vannak ezen kívül nagyon ötletes és erős lapok a megfelelő pakilkba, de azokkal én nem játszok! (szirének, gyűjtőgen lapok, stb.)

 7. Én a Ködszitálást mondanám még metaformáló lapnak. Pusztán csak azért,mert “olyan dolgokra képes,amire eddig nem kellett figyelni”. A kódos lapok is egytől egyig erősek,talán a legjobb a Szemétdomb. Az is elkaphat jópár lapot 🙂

 8. Szerintem a szemétdomb egy szar lap lett. Így kell leverni egy lap árát ugye? 😀

  Amúgy nekem is nagyon tetszik a kieg, hogy mi lesz metaformáló az valóban kérdéses, de, hogy az elején a nagytanács ítélete minden dekkben figyelni fog az tuti.

 9. Az elégtételre leszek kíváncsi, h mit hoz a metába (lehet, h semmit, bár nekem nagyon bejön). A taktikus miatt gyakorlatilag ki fog kopni a mező illetve eljön a követők aranykora. A gomak védekezve fog kivégezni paklikat, kár pedig szerettem a combokat. A nagytanács miatt azért nem fog kikopni a jagumir 🙂 Így lesz egy pici esélyed ha bilincs ellen vagy olyan szerencsés h felhúzod (max megfogják egy másik jaguval vagy acháttal). A Fec kicsit túl van értékelve, de azt aláírom h spoiler, az ősmágia ikon ennyit még nem ért kártyán.

 10. A sok szep, uj rajz temaban szeretnem meltatni Dani Zoli munkajat is, aki az uj grafikusok beszervezeset, a grafikak kiosztasat, grafikusok instrualasat, a kepek ‘behajtasat’ intezi. Nem latvanyos, de igen fontos es nehez melo, hogy minden kep idore meglegyen, es a lehetosegekhez kepest minel jobb minosegben.

 11. Nagyon látszik a tesztelés. (Mondjuk azok a vicces szárnyak jók, de ugye szeretjük a nyomdát. Nem baj, kuriózumnak jók lesznek.) Grat a tesztelőknek, a Behónak. Védnökölés… jó ötlet volt, és az is, hogy nem szálltam be. (Bocs.) Metaformálók?
  – Kreátor követői – nos, igen, sok kérdést fog felvetni szerintem, mindenképpen behoz majd sok dolgot, talán elfeledett lapokat is feléleszt.
  – Fec
  – Tükröm, tükröm… mondd meg nékem!
  – Virgonc szirén
  – Drakolder provokátor
  – A nagytanács ítélete

  Ui.: A ködszitálás flavortjának elválasztása megér egy misét. Ja, és persze NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, HOGY NEM JÖTT TÖBB IDIÓTA ŐSLICH!!!!!!!! KÖSZÖ-KÖSZÖ-KÖSZÖNÖÖÖÖÖM!

 12. Metaformálónak nem nevezném, de az új szerelemlapom a Hübrisz. Iszonyat sztájlos, és sokkal erősebb, mint azt a legtöbben gondolják.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.