Kreátor tükre para?

Avagy az első lap az új kiegészítőből, ami több kérdést vet fel, mint választ.

Amikor megjelenés előtt kikerült az előzetes többen megdöbbenéssel álltak a lap előtt, hogy „ez igen, ez a lap ott van a szeren!” És nem feltétlenül azért, mert ránézésre nyerstáp, hanem azért , mert bődületesen sok lehetőség van a lapban, ami megmozgatja az ember fantáziáját. Kukucska Szabi írt először egy hosszabb, összetettebb hoki-vonalat Goblin logisztikussal, de az első ránézésre túl körülményesnek tűnt (itt már azért többen felfigyeltek a logisztikus adta lehetőségekre). Aztán Sallai Gabi rakta ki tegnap este az általa felfedezett kombót:

hali

Trükkös szirén mellett egy Virgonc szirénnel elcsábítjuk a saját Kreátor tükrünket, aminek így kisüti a képességét, de mivel előbbi nem csábított kap egy +1/1-es jelzőt, és ez addig folytatódik, amíg a kedvünk tartja, vagyis be tudunk vinni tetszőleges mennyiségű sebzést a következő körben (vagy egy aktív szirénnel akár azonnal, ha az nem csábít). Ezzel még alapvetően szerintem itt nincs is baj, hiszen látszólag egy három (négy) lappal felálló kombóról beszélünk, mindenféle stabilizátor nélkül. A probléma ott van, hogy a Goblin logisztikus miatt könnyedén az asztalra varázsolhatjuk az egész brigádot: jön egy Goblin logisztikus, keres egy Virgonc szirént. Kirakom a Virgonc szirént, proccolja a logisztikus képességét, keresek egy Kreátor tükrét. Kirakom a tükröt, sül a logisztikus képessége, sütöm a virgonc képességét a logisztikusra, keresek egy Trükkös szirént és egy Virgonc szirént, innen megvan a végtelen.

Nem mintha egy Most már elég, vagy számtalan ellenlap ne lenne jelenleg a játékban, ami ezt megakadályozza, de már az első héten a megjelenés után felütötte a fejét egy végtelen. És még hol a vége? Nos, ez csak a ti kreativitásotokon múlik. János a kódexből linkelt egy bekezdést:

Kódex 1.2.2. A játékegyensúlyt megbontó lapokat, illetve lapkombinációkat szabályozni, módosítani vagy tiltani szükséges.

Szerintetek érdemes lenne kiadói oldalról foglalkozni a lappal már most, vagy nem lesz vele gond? Találtatok már rá olyan kombót, amire még senki nem gondolt? Mindenesetre bármi is lesz a vége, az elmúlt idők egyik legérdekesebb kártyája került be a játékba szerintem.

Dév bácsi

42 thoughts on “Kreátor tükre para?

 1. Zolival találtunk egy olyat, ami 4 manából + 1 logisztikusból csinál 20 manát, pakli összes lapját és végtelen/végtelenes lényeket, de ha jól tudom az Univ + sideban Tündöklés és ősmatéria 5 manából + 1 csontból csinál végtelen ÉP-t és pakli összes lapját, és ahhoz tényleg csak az 1 Univ kell. Itt azért lehet hogy kisemmizted valamelyik kulcslapot, meg alapból a paklidból 3 szint meghatároz, és jónéhány lapot is.

 2. ja, ez ugyanaz a történet mint univ+tündöklés (vagy agydöbbentő benő+mindentudó, árnytestvér+trogg stb.) téma szerintem. nem nagy para. Legfeljebb metaformáló lesz olyan szinten, hogy a sideba kénytelen leszel berakni ellene dolgokat mint pl. gyűjtőgen, mező stb.

  Hét törzs főnöke kapott egy win conditiont, ennyi. Szerintem nem rosszabb mint a here+száni vagy ravasz vérfarkas+zanszertartás hoki.

 3. Szerintem nem szükséges nerfelni, rengeteg ellenlap létezik már, és nincs is védelme ennek. Mostanában egyébként is visszaszorultak kissé a kombó deckek, nem árt, ha van az is a metában (meg van mit elverni a Bilinccsel 🙂 ).
  nagyobb probléma, hogy ma már egy lapból ki lehet keresgélni egy 3 lapos kombót.

 4. Így se a kombó paklik korát érjük…maradhat. Semmi védelem nincs egyik lapon se, én ezeket sose éreztem parának igazán. Nem egy szánalmas amin ott van az anti mágia…vicces és kreatív lap, jól van ez így. Legalábbis egyelőre mindenképp

 5. Goblin logisztikus helyett lehet Varázslónő is, és akmal helyett sötétségszellem, akkor a kombó deckbe befér a fekete és Ördögi mentor+tizennegyedik is beleférhet a hokiba 😀

 6. Nem az a probléma, hogy ilyen kombók vannak a hkk-ban, hanem az, hogy a teszt időszak alatt egyetlen tesztelőnek sem fordul meg a fejében, hogy ilyen előfordulhat. Nem is olyan régen még vita ment arról is, hogy a Délibáb-Magányos torony kombót tiltani kellene, mert 2 lapos nagyon sokat sebző párosítás. A budapesti megjelenése előtt közel fél évvel itthon ezt a párosítást már használtam egy gyak-nemgyak versenyen és kizárólag azért, mert egy elvetemült hkk játékos felhívta rá a figyelmem. Távol álljon tőlem, hogy a tesztelők munkáját lehúzzam, mert nem vagyok abban a helyzetben, nem vagyok aktív játékos és sejtem mennyi meló van egy új kiegészítő puccba vágásával. Viszont azt el kell ismernetek, hogy ha a hkk így halad tovább olyan lesz mint a magyar jogrendszer. Rengeteg kiegészítő törvény, szabály, rendelet és végrehajtási utasítás. Nem hiszem, hogy az a jó irány ha a a lapokat nerfeljük, mert mint sokan mondták már az lenne a lényeg, hogy a lap azt tudja ami rá van írva. Véleményem szerint egyszerűbb lenne, ha egy ön és közveszélyes kombinációt oly módon gyengítenétek, hogy a kombó lapjait nem lehet ugyanabban a pakliban és kiegészítő pakliban egyszerre használni.

 7. Az 50 lapos minimum és a Gormak megsemmisítő pillantása óta nem aggódnék, hogy egy kombó bármit is el fog verni.

  1 db Gormack+ 1 tetszőleges 0-ás lapkánter Vs bármilyen kombó… szerintem nem kérdés a végeredmény.

 8. Sztem ez +1 hoki lap a sok közül.Beállhat a here mellé ami meg 4 manából tud végtelent(követővel az is 3). Jó a tükör mert kattognak rajta az emberek és lehet is pörgetni jópár hokit vele,de erősebb mint bármelyik másik létező nem hiszem.

 9. A csábítás szabályt kell módosítani. Nem azért lett kitalálva, hogy saját lapot is csábítgass. Csak az ellen lapját lehet csábítani és kész. A lapokhoz se kell nyúlni.

 10. Balage: Köszönöm, nagyon kedves tőled 🙂

  Varga János: Nagyon jó megoldás. Remélem megszívlelik. Külön tetszik benne, hogy nem kell lapot FAQ-zni.

 11. Varga Janinak +1.

  nekem is ez volt az első gondolatom, amúgy, hogy a csábítás a tényleges csere esetén működik. Aztán nézem, hogy saját lapot csábítani, WTF??? Persze abban az esetben lehessen saját lapot csábítani, ha mondjuk az előtte gazdát cserélt.

  Amúgy nem értem ezt a nagy Gomak hypet. Nem egy rossz lap, de kb távol áll attól, hogy betegyem egy dekkbe, mivel Minden játékosnál kisül a képessége (paklinál csak az ellennél), ergo ha van nálam a megnvezett lap, ha nincs, mindeképp mutatom a kezem. Ez egy kvázi mutogatós dekknél beleférhet (trini, együgyü), máshol óriási hátrányt is okozhat. sztem. Tipikus side lap, más kérdés, hogy egy Most már elég még mindig jobban teszi a dolgát egy kombó megakasztásánál.

 12. Nem kizárólag arról van szó, hogybele rakod -e a pakliba vagy sem. A lapról, mint olyan lapról írtak, ami már a puszta létezésével formálja a metát. Nem arról van szó, hogy konkrétan birtokolod -e az adott játékban avagy sem, hanem arról, hogy miután az 50 lapos minimummal általában sokkal ritkábban fognak nyúlni (én, habár nagy rajongójuk vagyok, okulva a változás óta velük játszott meccsekből biztos meggondolom 6-szor míg egyszer versenyre viszek egyet) a kombó paklikhoz, számolva azzal, hogy akár csak side-ban ott van ez a lap, szerintem nagyjából ki fognak kopni.

  Igazad van, megakasztani tényleg jobb a Mostmár elég, mint drágíthatatlan és reagálhatatlan lap, viszont kis szerencsével utána még mindig kijöhet a kombó. Gomak esetében meg ha sikeresen kijátszották, lehet kezet fogni.

 13. Hólár: Tiltott mágus, Szem szimbólum, Kóborló. Na kb ilyen karriert fog befutni a go-maki. De ne legyen igazam.

 14. szerintem amíg létezik a tündöklés-ősmatéria, addig a kreátor tükréből se kell problémát csinálni…

 15. Bár Varga Jani megoldása nagyon elegáns és nekem is tetszik, de sajnos kivenné azt a pici játékelemet, hogy az őrposztodból hátrahúzd cserefázis nélkül a saját lényed. Ez néha lehet fontos. Az ősmatériás kombóval szerintem is illene kezdeni valamit.

  Üdv: Kyb

 16. Most nem hót mindegy mivel nyer valaki a második körben? Akkor már tiltani kellene minden olyan lapot ami erre esélyt ad. Legyen az lény, tárgy, akármi. Egyébként meg a metát csak a narancs lapok formálják az összes többi csak úgy van, hogy legyen.

 17. PLEASE LEAVE MY KOMBÓ ALOOONE!! 😀

  Mindent elmondtak már,amit érdemes volt. És bocsánat,hogy ezt mondom,de amíg dalnokok és Tündöklések csinálják mai napig azt,amit rögtön meg kellett volna regulázni,addig szerintem hadd forgassa mindenki nyugodtan ezt a CSAK törzs mellett 3 VP-s és amúgy 3-4 színt meghatározó,törékeny kombót (barna,kék,rhatt és kéne még valami manatermelés,én Akmalra gondoltam).

 18. Azt se felejtsük el, hogy egy hálós felállásban ez nem fog menni egy kör alatt, sérülékenyebb a kombó…

 19. @Gabesz: Mert a legtöbb másik kombó működik háló mellett. :I
  Amúgy szerintem nem kell ekkora feneket keríteni neki, valszeg nem lesz ekkora para ez a kombó (lehet tévedek). Inkább az 1 lapos nyeréseket kéne inkább remove-olni (krabber, elmecsapda stb.)

 20. Hagyjuk már, a Krabber most kapott egy “anti-kieget”…Aki ezek után se tudja megoldani,az építsen másik paklit…
  Viszont a Tündöklés-Ősmatéria nerfelhető lenne…

 21. @MrPit: A Gomak elődeinek soha nem voltam nagy rajongója, de ez a lap tetszik. 1 vp-ért leszedni egy célozhatatlan/rezi/életes lapot a semmibe úgy, hogy mellette x% eséllyel dobatsz is az ellenfél kezéből szerintem jó biznisz, főleg védekezésből, nem csak kombó deck ellen. Igaz, hogy a kezünket mutatni hátrányos, de ez egy szimmetrikus effekt, szóval nem olyan para.

  Amúgy meg Kyb +1. Az esetek többségében nem számít, hogy saját lapot is lehet csábítani, de egyrészt ez a kiskapu vezethet szép megoldásokhoz, másrészt a Virgonc szirén így lett tesztelve, és ez egy elég nagy nerf lenne neki, amit nem hiszem, hogy megérdemel.

  A kombó teljesen korrekt, de sajnos vannak imbábbak jelenleg a játékban, így semmi szükség nerfre.

 22. Kreator tukre – nerf? Mirol beszelunk? Most jelent meg a lap 😀
  Ha csak ellenfel lenyt lehetne csabitani, szegeny virgonc szirén nagyon meggyengulne
  Tul komplikalt ez a kombo, bar otletes, es a lapok kulon-kulon is jol mukodnek

  A (tuskes harci) gRomak pillantasa egy eleg univerzalis kartya lett, veres dolgokra kepes:) – sok mindent meg tud oldani, raadasul elvileg, ha nem jatszunk az adott lappal, akkor paklilista alapjan meg sem kell mutatni a kezunk/deckunk
  (Azert egy Koborloval ne akarjuk osszehasonlitani:D)

 23. A sajat lap csabitasa nem kerulte el a “ott voltak biza!” tesztelok figyelmet, szandekosan van igy.

 24. Azért mondjuk a Kreátor tükréről ezer kilóméterre virít a felirat hogy “3…2..1..HOKI INDUL!” lehet hogy kiemelt figyelemmel kellett volna tesztelni azt a lapot. Ki tudja, szerintem megeshet hogy most letiltják ezta a kombót, aztán jövő héten lesz egy másik.

 25. Minden tesztelő tudta, amikor nézte ezt a lapot, hogy hokik tárházát tartogatja, teljesen egyértelmű volt. Dév teljesen jól megfogalmazta a problémát az ilyen lapok kapcsán, nem lehet előre látni az összes dolgot amit tartogat a lap, ha látnánk már a tesztelés során akkor nem is lenne értelme, mivel ez a lap pont azért jó, mert gondolkodásra ad lehetőséget. Nagyobb probléma az, hogy az univerzális kereséseknek köszönhetően, 1 lapból és a szükséges keretből lehet ma már végteleneket az asztalra varázsolni.

  Én a többi kombó ellen sem vagyok, bár nem szeretem az ilyen deckeket, leszámítva a teknősöket, őket sem a kombó, hanem a faj miatt. Ha manapság valaki nem tudja kezelni az ilyen helyzeteket, az akkor meg is érdemli, ha valaki készül ellenük, de így se jön fel a lap, az meg Timera, szóval azt teszteléssel nem lehet kezelni.

  Pacsika

 26. btw amit logisztikussal leírtatok az 5 lap sikeres kijátszását jelenti úgy
  hogy közben az ellen semmit nem csinál
  ha ezt meg tudod csinálni ellenem meg is érdemlem
  plusz utána letöröm a tükröd aztán énekelhetsz

 27. Sziasztok. Szerintetek ez működhet: kijátszol egy Goblin pengevirtuozt aztán Kreator tükrét majd egy Veremesterrel visszaveszem a tükröt és újra kijátszom a tükröt működnek a kijatszasi képességek tehát megint kapok 2tort 2szkt és megint visszamegy a tükör a kezembe ha lehet porgetem ezt a kombót 10 tőrig és nyertem is.

 28. Pengevitruóz (2 dobótőr)
  Logisztikus keres tükröt (ez eddig 4 mana)
  tükör csontból, logisztikus keres tükröt, pengevirtuózra kapok még 2 dobótőrt (4 tőr 2 csont)
  2. tükör: logisztikus keresi a 3.-at, pengevirtuózra még 2 dobótőr (eddig 6)
  3. tükör: logisztikus keresi Virgonc szirént , pengevirtuózra még 2 dobótőr (eddig 8)
  Szirén csábítja pengevirtuózt, 10 tőr és marad 2 csont

  2 lap 6 mana 20 sebzés. Hét törzs mellett 3 mana.

 29. Hát, ahogy nézem egy jó bilincses pakli el fog férni 😉 Én azon a véleményen lennék, hogy várjunk egy kicsit amíg le megy pár verseny, utána is ráér a szabályozás (már ha páran elbírjuk, ha egy balance-talan kombó elver, de végülis egy játékról van szó).
  A tesztelés meg nehéz dolog, főleg egy ilyen játéknál, ahol nem csak az aktuálisan kiadott lapokat kell figyelni, hanem az előző években megjelent több száz laphoz való viszonyukat is.

  u.i.: én mindig örülök, ha egy okos, új kombó szépen ledarál (még ha néha rá is borítanám az asztalt az illetőre), mint amikor egy már unalomig ismert paklival játszom.

 30. Háló mindenen, rengeteg counter, rengeteg ellenlap, több szabálylap is zavarja. Nem olyan vészes ez a kombó. A Here a megfelelő pakliba stabilabb, még ha drágább is vele a végtelen, és az sincs sehol a versenypaklik közelében. Nem kell tiltani/nerfelni.

 31. Egy két hozzászólást olvasva azt hinném, ha nem tudnám, hogy a dekk már versenyeket húzott be. Ja.. nem. Egy háló is tönkreveri szegénykét, annyira sérülékeny, hogy nem is értem, hogy merülhet fel itt nerf. Aki meg 2017 előszobájában nem tud, vagy akar védekezni (“ohh édesem”- rossz az aki rosszra gondol ;)) az meg is érdemli

 32. ez a kombó azért érdekes mert ha logisztikussal kezdem meg a a hokit , ahogy fent leírták a végtelen beindulásakor az végtelen keresést jelent, tehát gyakorlatilag felhúzom a deckem. Onnantól meg akármi nyer.

  kár hogy pont a logisztikus miatt nem jó a deck fix ik-s formátumra.

 33. Nem kell tiltani semmit! Folyton csak a sírás a végtelen kombók miatt. Számtalan ellenlap létezik már, nem beszélve arról, hogy BE IS KELL húzni azt az egy lapot, ha éppen egy lap indítja be az adott kombót. Én a korábbi tiltások eltörlését is szorgalmazom ezen felül. Még mindig jobb, mint a “nemjönlétresemmid” counterdeck jótékony hatása a hangulatra…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.