Vendégcikk – A gyűjtőgenerálás rejtelmei

Juhász Ferenc írása a HKK Akadémián tartott előadás alapján.

Sziasztok! Ez a cikk a Dungeonben november 18-án megtartott előadás apropóján készült, miszerint ha már öltem némi energiát a felkészülésbe (ami ott nem is feltétlenül látszott, mert ugyan sok nagyszerű tulajdonsággal rendelkezem, de az előadások prezentálásában nincs túl nagy gyakorlatom), akkor a nagyérdemű elé tárom annak tartalmát, hátha valaki számára hasznos infókat jelent.

Az előadást korunk egyik meghatározó paklitípusáról, a gyűjtőgenről tartottam. Az, hogy megkerülhetetlen lett az utóbbi években mi sem bizonyítja jobban, mint hogy majdnem minden side 3 Szökőkúttal indít, amit sok esetben más semmizések követnek. A pakli ereje abban rejlik, hogy a játék legerősebb erőforrását, a gyűjtőt használja. Az ok, ami miatt ezt állítom az nem más, hogy a pakli összeállításánál ha kellő energiát fordítunk a megfelelő arányokra, akkor elérhetjük hogy a lapok nagyjából 50 százaléka gyűjtőből működő legyen, ami annyit jelent, hogy a gyűjtőbe dobott lapok fele igazából egy-egy felhúzott lapnak felel meg.

lidercurA jelenlegi legnagyobb „spoilerek” közül például a Jég bogyola ingyen 1,5 lapot ad nekünk, de egy Totyogó motyogó szintén ingyen 1 (ha nagy kört veszünk, akkor 2) lapot termel nekünk permanensen. Ha drágább lapokat veszünk górcső alá, akkor a Lidércúr 2 manáért (amiből sok esetben a képességének hála visszaad 1-et)  3 lapot fog nekünk termelni, de ennél is brutálisabb termelésre képes például egy A csontkupola ura, aki 2 manáért (meg persze némi ÉP-ért) 6 lapnyi előnyt termelhet nekünk. Hasonlítsuk össze a top standard erőforrástermelő lapokkal (Kyorg tudás, Elenios csodája), és láthatjátok, miről beszélek. Ami még nagy erénye ennek a húzástípusnak, az az, hogy a húzást letiltó szabálylapok mellett (Börtön, Bilincs, Korlátozás) is remekül lehet erőforrásfölénybe kerülni – olyannyira, hogy legtöbbször ezek valamelyikét választjuk a pakli mellé narancs lapnak.

Természetesen semmi sem fenékig tejfel, hisz mint mindennek, ennek a decknek is van ellenszere. Nyilvánvalóban a semmiző és újrahasznosító lapok azok, amik nagyon csúnyán el tudják csomagolni a paklit. Legnagyobb ellenségünk Artagor, a zsonglőr, amit szinte lehetetlen megoldania a paklinak, hisz élettel érkezik és K-ra semmiz, emellé pedig hálózik is, továbbá még ha ez nem lenne elég, egy beépített „leszedéssel” is rendelkezik. Illetve a Most már elég, ami ingyen oldja meg az adott körben termelt teljes lapelőnyünket counterelhetetlenül. Természetesen számos ellenlap érkezett az utóbbi időben ezeken felül is, így biztos mindenki fel tud sorolni jó néhányat rutinból.

szokokutA pakli a sok ellenlap ellenére is működik, és gyakran forgatják is a játékosok különböző összeállításokban. A nagy előnye a decknek, hogy side előtt a partik kb. 70 százalékát tudja nyerni, side után pedig reménykedhetünk, hogy a két meccsből legalább egyszer Timera mellettünk áll, és nem húz kellő gyorsasággal side lapot az ellenfél. Ezt a szerencsefaktort igyekszünk ugye a narancs lapjainkkal elősegíteni. A Börtön a felsoroltak közül talán a legjobb, hisz 2 lappal csökkentjük a felhúzás esélyét, de a Bilincs is megfelelő választás lehet, ha a meta úgy kívánja, hisz ekkor a side lapok előkeresését tudjuk megakadályozni +2 lap ellenében (ezzel például csökkentve az esélyét annak, hogy már side előtt összecsomagoljanak minket egy Univnak hála).

A pakli maga egyébként jelenleg elsősorban a kombók közé sorolható, de ha visszatekintünk, a pakli múltjára, megláthatjuk, hogy nem mindig volt ez így.

Az első megjelenése a paklinak az Ezüsthajnal kiegészítő idejére tehető (1998), ahol is megjelent az Ördögi mentor nevű mesekártya lap. Ez a lap 3 áldozásért minden gyűjtőben lévő lényt visszahozott 1 méregjelzővel. Akkoriban épp szárnypróbálgatásaimat tettem a játékkal, és igen gyorsan rá is találtam erre a paklira, majd bele is szerelmesedtem. Bagharnak hála (ezúton is köszi!)  egy akkori AK-ból egy decklistet is kaptam. Íme, így nézett ki az ŐS gyűjtőgen:

mentor3 Ördögi mentroll
3 Lidércúr
3 Óriás patkány
3 A holtak szelleme
3 Molgan
3 Leah hatalma
3 Ködmagnó
1 Haarkon
1 Sötét motyogó
1 Savgólem
3 Szuperpszi
2 Az idő kereke
2 Borúra derű
2 Időutazás
3 Trikornis herceg
3 Kürtszó
2 Tüskés harci gromak
4 Destabilizátor

Mint látható, a pakli jelentősen eltér a jelenlegi játszott variációitól. Itt a cél az volt, hogy minél hamarabb (2-3 kör) begeneráljunk 1-2 nagyobb monstert (A holtak szelleme, Trikornis herceg) és az ingyenes (Ködmangó, Destabilizátor) lapjainknak hála könnyedén visszahozzuk őket az Ördögi mentorunknak köszönhetően. Napjainkban ez végtelenül lassúnak és körülményesnek tűnik, de akkoriban ez a pakli volt az egyik csúcsragadozó a versenyasztalokon.

a_tizennegyedikA pakli idővel persze itt is megkapta az ellenlapokat és kezdett visszaesni. Talán a következő komolyabb felbukkanása a 2003-ban megjelent A tizennegyediknek volt köszönhető, ahol is már képessé vált a pakli arra, hogy az adott körben nyerjen a kellő számú lény visszamentorozása esetén. Ekkor már – többek között El Miacchinak köszönhetően – képes volt a deck egy közel végtelen ciklusba is keveredni, így mondhatni itt már nagyban hasonlított a napjaink gyűjtőgenjéhez.

Ezután persze itt is egy hullámvölgy következett a deck életében, aminek az újbóli komolyabb feltámadására egészen 2011-ig, a Zanszilánkok kiegészítőig kellett várni. Ez volt az az év, amikor én is épp visszatértem a HKK vérkeringésébe (micsoda véletlen egybeesés!), és elég hamar rá is találtam az akkor megjelenő gyűjtőgenes spoilerekre, mint pl. a felújított Lidércúrra vagy a máig kiszoríthatatlan Megrontott lélekre.

A pakli ekkor kicsit visszatért a gyökerekhez és egy hordásabb vonalat villantott meg, elsősorban a szintén a ZSZ-ben megjelenő Quwarg széltáncosnak hála, aki ugye begenerálva nagyon gyorsan nekiállt az ellenfél ÉP-jét csócsálni. Ekkor már Bilinccsel játszottam a decket, hisz itt tudott legjobban kidomborodni a gyűjtőgenerálás és a horda vonal szövetsége. A pakli akkori stabil szereplését mutatja az is, hogy a következő nemzetin ezzel a paklival nyerte meg Panyik Zoli az első napot. Ime a paklilistája:

Szabálylap: Zarknod bilincse

quwarg_szeltancos2 Őrült Szajonn
2 Agykéreggyalu
2 Ében kehely
2 Tűnékeny csábítás
1 Nyomorult gyűjtögetés
1 Felszabadító lélektánc
2 Tudati blokkolás
3 Árnytündér lidérc
1 Végtelen formázás
2 Lidércúr
3 Lidércharcos
3 Lélekorzó
3 Óriás patkány
3 Megrontott lélek
3 Vérfarkas preventor
2 Tirranda batyuja
3 Varkaudar merénylő
1 Víziósólyom
3 Zajos léptek
3 Quwarg széltáncos

Én nem teljesen ebben a formában játszottam a decket, hisz a máig egyik kedvenc lapomnak számító Kumulatív szimmetria olyan beteg dolgokat tud a pakliban, hogy én a kék rovására csak miatta játszottam ezt a színt.

Ettől az évtől kezdve folyamatosan jelen volt a pakli valamilyen formája a versenyasztalokon és minden évben kapott 1-2 olyan lapot, ami új színben tüntette fel a paklit, de az alapjain természetesen nem változtatott. A következő évben például az életes Zénben megjelenő Életadó adott új lendületet, olyannyira, hogy később még nerfelni is kellett a lapot, mert Lidércúrral együtt túlzottan erősnek ítéltetett, majd az ezt követő évben egy ultraritka papíros, A lich élete volt az, ami komoly stabilitást adott a koncepciónak.

homokNapjainkban a Kronomágikus homokórás végtelen, illetve a vérfarkasos horda/kombó szokott előkerülni leggyakrabban Zarknod börtönével megtámogatva, de a már említett sok minőségi semmizésnek hála, valamint a sok lapon előkerülő háló megjelenésének köszönhetően a pakli messze nem indul top esélyesként a hagyományos versenyeken, még ha olykor persze tud is meglepetéseket okozni (elsősorban pörgős versenyeken).

Az, hogy mit hoz a paklinak a 2017-es év, nehéz megjósolni. Komoly támogatást nem kapott ugyebár a pakli a Kreátor Műhelyében. Egy szem Nekromanta pálca jött ki a koncepcióhoz, ami nem is számít feltétlenül erős darabnak az eddigi kombókhoz (a farkasoknál nem szívesen semmizek és nem ad vissza manát, míg a Homokórás hokiban nem játszok annyi lénnyel, hogy fixen legyen lény, akit visszahoz). Ennek ellenére lesz, a lapban bőven potenciál, csak nem feltétlenül a tipikus környezetben kell gondolkodni. Én már rég össze akarok tenni egy zanszilánkos Börtön decket, ahol ha húzunk Varázslónőt, Őshangya herét vagy Rolfot (bár itt azért ÉP-ben elég költséges), akkor 3 manából kirakhatunk az asztalra 3 pálcát és még kereshetünk is tovább 1 lapot. Persze ennek feltétele az is, hogy beessen (vagy már ott legyen) egy ZSZ vagy élőholt lap. Ez még persze nem feltétlen über kombó, hiszen majd csak a következő körtől képes nekünk komolyabb előnyt termelni, de stabilitást mindenképp adhat a paklinak. Emellett persze sok helyen lehet próbálkozni a lappal, hisz 2 ZSZ-ért a felső 3 lapból kicsapni egy lényt sok pakliban megérheti, főleg ha tudjuk biztosítani neki a muníciót (pl. Molluszkkal).

Ti hogy látjátok, a pakli mire lesz képes jövőre, mennyire lesz képes megragadni a várható metában? Valamint milyen vonalon láttok még a pakliban vagy akár az új pálcában lehetőséget?

Juhász Ferenc

 

12 thoughts on “Vendégcikk – A gyűjtőgenerálás rejtelmei

 1. Vártam már a cikkedet,és nem csalódtam.Annyit még a deck kapcsán érdekességként meg lehet említeni hogy a lidércharcos de főleg a pati eléggé időtállónak bizonyult(meg azért a leah hatalma is).Esetleg még nagy tápnak azt is ide lehet venni,amikor a lélekgyűjtőről lekerült a nerf(asszem ez is valamikor az iv körül volt)

 2. Köszi a cikket, sajnos előzetes terveimmel ellentétben nem tudtam ott lenni az előadáson (ezekről miért nem készül videó?), szóval örülök, hogy legalább a blogon tudok olvasni a témáról.

  Szerintem a pakli összességében sokat gyengült a KM megjelenésével. Először is ott van a Rücskös látógömb, ami szerintem sok pakliba alapból is be fog férni, és kellemetlen perceket tud szerezni a gyűjtőgennek manaköltség nélkül. Aztán ott van a Gomak, aminek ugyan nem ez az elsődleges funkciója, de védekezésből megtolva szintén sokat lassíthat a paklin, vagy akár el is lehetetlenítheti a kombót. Ha népszerű lesz a Törzsi sámán, akkor a Zarándokkal szintén gyorsan össze tudja csomagolni a decket. A Villámgyors tanulás megjelenése sem kedvez a decknek, mert ugyan nem egy anti-gyűjtőgen lap, viszont egy olyan erőforrás, amit nem nagyon zavarnak a Zarknodos szabálylapok.

  Ugyanakkor nem is temetném a koncepciót, mert pörgősön még mindig nagyot tud szólni, és nem kizárt, hogy a Kreátor követői is adhat egy kis lendületet a paklinak a víziókövetővel.

  Ezen kívül lenne még egy kérdésem, ami nem az aktuális meta gyűjtőgenjéről szól, inkább az általános gyűjtőgenerálás intézményével kapcsolatos. Szóval én 2 féle gyűjtőgenerálást különböztetek meg: mennyiségit és minőségit. Mennyiségi alatt a szokásos “dobj x lapot a paklid tetejéről” lapokat értem, mint a Lidércúr, Jég bogyola, stb. Minőségi pedig, amikor célzottan raksz bizonyos lapokat a gyűjtődbe, mert onnan működik a kombód. Néhány példa:

  – Víziók
  – Minőségi csere
  – Ayahuasca főzet
  – Ködkeresés (itt akár a Ködmangóra is lehet gondolni, de ha játszunk Kumulatív szimmetriával, akkor a Ködóriás-kombó is működhet)

  A legfontosabb közös metszete a kétféle gyűjtőgenerálásnak, hogy ugyanazok az ellenlapok csomagolják el őket. Mivel a standard, mennyiségi gyűjtőgen igen sokat erősödött az elmúlt években, így az ellenlapoknak is kellett tartaniuk a lépést, aminek az lett a következménye, hogy ma már nem nagyon mer az ember olyan kombót vinni a versenyre, aminek szerves része a gyűjtő, mert side után egy lap mutatásával kifoltozzák az illetőt.

  Tehát az lenne a kérdésem/kérésem a tesztelők felé, hogy meg lehetne-e oldani a jövőben, hogy a minőségi gyűjtőgenerálás kapjon olyan védekező lapokat, amik nem feltétlenül erősítik a mennyiségi verziót?

 3. Szuper cikk, az eloadas is az volt, mindig jo megismerni egy masik, jol es eredmenyesen generalo jatekos velemenyet is a paklirol. En a km-tol sokat varok e teren (is), de egy picit masabb, kevesbe kombo centrikus gyujtogen lehet mostanaban jo (reagalni kell a semmizo lapokra mar alapol is).

 4. “A Villámgyors tanulás megjelenése sem kedvez a decknek, mert ugyan nem egy anti-gyűjtőgen lap, viszont egy olyan erőforrás, amit nem nagyon zavarnak a Zarknodos szabálylapok.”

  Ezt valaki nálam jobban hozzàértő megmagyarázná nekem? 🙂

 5. (Azt értem,hogy ott az áramlása,de azért na… szerintem eléggé zavarják a zarknodos narancslapok)

 6. Nika: Hasonlítsd össze mondjuk egy Elenios csodájával. Annak is hasonló a szerepe és a költsége, de a kék lap teljesen blank Zarknodék ellen. A visszavétel viszont általában jól jön ezek ellen. Nyilván nem azt mondom, hogy ez lesz a sidelap bilincs/böri ellen, de ha alapból én ennek a lapnak adom a laphúzás szerepét, és nem lesz blank az említett szabálylapok ellen side előtt, az szerintem elég nagy előny a többi hasonló laphoz képest.

 7. Azért az artagort meg tudja oldani egy jó jég bogyola, vagy tűnékeny csábítás. Én személy szerint a motyogós gyűjtőgennel próbálkoztam. Ott a követő, meg jópár motyogó gyűjtőkompatibilitása miatt tűnt erősnek a koncepció.

 8. Én próbálgattam élesben a Nekromanta pálcát,szerintem brutálisan jó. Homokórás paklival voltam pörgősen,Korláttal támogatva. Jött egy bogyola,adott 3 lapot,majd feláldoztam és 1 manából letettem. Visszaadta a VP-t,majd kiforgattam 2 mindegymit és visszarakott egy csontkupola urát. Onnan meg tudjuk mi történik… 😀 Az a jó abban a lapban,hogy egyszerre generálás és visszavétel,amivel néha +1 manát is termelünk. Szerintem ennél több nem kellhet egy ilyen paklinak.

 9. Remek cikk, sajnálom, hogy nem voltam ott az előadáson! Csak annyit tennék hozzá, hogy a Mentor előtt is volt gyűjtőgen. A nothermantis pakli a mentor előtt is eléggé kemény volt 🙂

 10. @Marci: Valóban volt pár hónapnyi próbálgatás a Notermanthival, de az a lap is csak a mentor után lett igazán erős. Ezért kellett a mentort lefaq-zni (megjegyzem: egy bődületes hiba volt az első faq – AK33, még szerencse, hogy utána sikerült korrigálni – AK55), ami persze azt is eredményezte, hogy oda aztán már nem igazán fért be a Thargodan.

 11. Jól van, igazad van, a nothermentis pakli csak szmplán jó volt, a mentor viszont akkoriban inkorrekt volt. De volt a nothermantinak egy jó fél éve. Meg a mentor mellett is volt egy totális agymosásos-temetős gyűjtőgen.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.