Motiváció a HKK-ban

Avagy mindig kell egy következő cél. De mi legyen az? És mi alapján lehet megválasztani?

Legyen szó az élet bármely területéről, a motiváció rengeteg dolgot befolyásol mindennapjainkban – a hiánya egy csapásra el tud rontani mindent, ugyanakkor ez az, aminek a segítségével a legnehezebb időszakokat is át lehet vészelni. Ez nem csak a munkára, a magánéletre vagy éppen a sportra igaz, hanem a HKK-ra is: ha valaki sok időt tölt el mellette, elkerülhetetlen, hogy belekerüljön egy kisebb-nagyobb hullámvölgybe.

ifju_teknosFontos, hogy ettől semmiképp sem szabad megijedni, hiszen ez teljesen természetes – az azonban már jóval fontosabb, hogy jól tudjuk kezelni ezeket a helyzeteket. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, ezért általános recept nincs, úgy gondoltam azonban, hogy megosztok veletek néhány alapszabályt, amit ha észben tartotok, sokkal racionálisabban tudjátok majd egyengetni HKK-s karriereteket.

Ez utóbbit, vagyis a karriert persze nyugodtan idézőjelbe is rakhatnám, hiszen ez nyilván csak egy hobbi, nem egy profi hivatás. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem állhatunk így hozzá! Sok játékos hivatkozik arra, amikor abbahagyja a HKK-t, hogy már kiégett vagy szimplán csak nem tetszik neki a játék. Pedig az esetek többségében pusztán valamilyen motivációs problémáról van szó, amely orvosolható lenne az alábbi szabályok “betartásával”.

kifejlett_xenomorf#1 – Mindig legyen következő cél! Miért is küzdenénk akkor, ha nem tudjuk, mit akarunk elérni? A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy nem támasztunk magunkkal szemben elvárásokat, hiszen ilyenkor sokkal inkább hajlamosak vagyunk arra, hogy leragadjunk a kudarcoknál, hiszen csupán az egyszeri sikerekre tudunk támaszkodni. Ebből következik a következő pont…

#2 – A kudarcból is tanulni kell! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent megpróbálnak meg- és kimagyarázni. Mást – vagy éppen a balszerencsét – okolni mindig egyszerűbb, pedig a legtöbbet pont akkor tudunk tanulni, amikor rosszul sülnek el a dolgok. Letopdeckeltek? Rossz a matchup? Már megint lejárt az idő? Nos, lehet rajta mérgelődni, de gondolkodj el inkább azon, hogy hányszor tetted fel magadnak a kérdést egy ilyen esetet követően: mit csinálhattam volna másképp? Hogy kerülhetem el, hogy ez újból megtörténjen? A HKK egy elképesztően komplex játék, ahol még a legjobbak sem képesek 100 százalékosan optimális játékkal végigjátszani egy versenyt. Az utólagos elemzés ennek megfelelően esszenciális, ha az ember valóban komoly eredményeket szeretne elérni – ennek megfelelően egyben a játék legmagasabb szintje is.

ontorvenyu_krabber#3 – Tudjuk elhelyezni magunkat! A célkitűzés önmagában nem elég, helyesen is kell megválasztani azt, amit el szeretnénk érni. Ha a célunk elérhetetlen (például áprilisban elkezdünk játszani, és kitaláljuk, hogy még abban az évben nemzeti bajnokok leszünk), az gyorsan ki tudja ölni az emberből a motivációt, míg ha alacsonyra tesszük a lécet, akkor könnyen lehet, hogy sosem jövünk rá arra, mire vagyunk képesek. A célokat egyébként nem kell szégyellni, nyugodtan osszuk meg őket másokkal is, így kisebb eséllyel esünk bele az említett hibába!

#4 – Merjünk szünetet tartani! Hajlamosak vagyunk erőltetni a HKK-t akkor is, amikor nem feltétlenül kéne: például amikor az élet más területein vannak fontosabb feladataink, vagy amikor éppen nem leljük benne akkora örömünket és csupán megszokásból csináljuk. Egy-két hónap szünet mindenkinek jót tud tenni, hiszen ennyi idő alatt az ember fel tudja kicsit frissíteni a gondolatait, külső szemlélőként figyelve pedig teljesen új impulzusok is érhetik akár, amik addig elkerülték, vagy egyszerűen csak nem figyelt fel rájuk.

Hogy miért pont most merült fel ez a téma? Nos, leginkább azért, mert megszületett a fejemben a következő “challenge” ötlete, amit egyelőre még nem szeretnék ellőni (nyugi, sokáig nem fogok már titkolózni). Sokan szokták kérdezni tőlünk (hiszen Dávid és én is belevágtunk már korábban hasonlókba), hogy miért jó ez? Miért jó extra nehézségeket állítani magunk elé? Nos, a válasz éppen a motiváció: teljesen meg tudja változtatni az ember hozzáállását! És ami nagyon fontos, hogy hosszú távon is – ezt én is tapasztaltam magamon, amikor néhány éve “rebootoltam” HKK-s karrieremet.

Egy szó mint száz: könnyen lehet, hogy a fenti sorok jelenleg még nem mondanak számodra semmit, ugyanakkor igen hamar eljuthat odáig bárki, ahol már valóban jól jöhetnek az említett tippek. Az ünnepek és az újév ideális időpont arra, hogy az ember átgondolja ezeket, így én is azt javaslom mindenkinek, hogy tegye meg, hogy aztán újult erővel és célokkal vághasson neki a 2017-es évnek. Legyen az egy versenyeredmény, egy nagyobb gyűjtemény vagy bármilyen egyéni cél!

Csető Zsolt

17 thoughts on “Motiváció a HKK-ban

 1. Nagyon jo es tanulsagos iras, koszi Zsolti! Erdemes ezeket a szavakat tobbszor is atolvasni es megfogadni is szerintem.

 2. Az idosebb, nagyobb elettapasztalattal rendelkezo jatekosok (ide sorolom magamat is) konnyebben meg tudjak hatarozni, h szamukra mit is jelent a HKK. Azonban ezt az ifjabbaknak sem art letisztazni sajat magukban, mert ez ugyancsak segithet a realis celok kituzeseben es a motivacio fenntartasaban.
  Szamomra peldaul inkabb sport mint hobbi. Segit kondiban tartani a logikai strategiai keszsegemet es fitten tartja a gondolkodasomat.
  Amugy gondolatebreszto iras. Koszonjuk.
  Vegul egy ajandek gondolat: a HKK-t nem lehet elfelejteni, leszokni rola vagy durvabban fogalmazva: “kigyogyulni” belole… aki egyszer megizlelte, tobbe nem lesz ugyanaz az ember.

 3. Szóval a Beholder egy droggal töm minket és így csalja ki belőlünk a pénzünket? A teremburáját! :DD

 4. Hajlamosak vagyunk erőltetni a HKK-t akkor is, amikor nem feltétlenül kéne: például amikor az élet más területein vannak fontosabb feladataink.
  De amikor meg van ez a másik feladat, ami marha sokáig tart és minden idődet elviszi, és annyira keveset tudsz foglalkozni, vele, mint én, pedig legszívesebben minden héten ott lennél valamelyik versenyen, arra van valami tippetek? 🙂

 5. A cikk nagyon jó lett, annyit pontosítanék az alábbi mondatban:

  “legjobbak sem képesek 100 százalékosan optimális játékkal végigjátszani egy versenyt.”

  vagy egy vessző menjen a 100% és az optimális közé, vagy az egyiket töröljük a kettőből 🙂 Az optimális ugyanis felsőfok, ergo az már önmagában 100% 🙂

  Nyelvtan náci off ^^

 6. Amúgy a viccet félretéve megy a vita azon, hogy felsőfok -e az optimális. Ha a latinból származtatjuk akkor mindenképp jár a jutalomfalat Pitnek. 🙂

 7. A jutalom falatomat mikor lehet átvenni?

  Amúgy a pár év latin tanulás folytán jön az, ami sokszor szemet szúr.

  Bonus (jó) –> melior (jobb) –> optimus (legjobb)

  Innen ered az optimális szó, tehát alapból a melléknév felsőfokon van. Így azt tovább nem lehet fokozni. Ugyanez a helyzet a köznyelvben is sokszor használt minimális és maximális melléknevekkel is.

  Pit is signing out ^^

 8. Jó cikk, különösen, mert egyből az én fantáziámat is beindította, hiszen akár lehetne nekünk is adni célokat. Pl. komoly kihívás lehetőség, hogy felsorolunk 6-8 paklifajtát, és a kihívást akkor teljesíted, ha mindegyikkel végigjátszottál egy versenyt. Lehet más kihívásokat is kitalálni, pl. legyél 1. 2. és 3. helyezésed is versenyen, vagy sebezz egy körben 50-et, vagy ne legyen a paklidban kölcsönlap 🙂 De persze ezeket nehezebb ellenőrizni.

 9. Visszajelzés: Indul a Retro Challenge! | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.