[Paklielemzés] A hétvége legérdekesebb új paklija

Bartus Gergely Lassan járj!-as gólem deckjét vizsgáltam meg alaposabban

lassan_jarjTúl vagyunk a hétvégén, és vele együtt az első nagyobb versenyen is, ahol a játékosok élesben próbálhatták ki a legújabb kiegészítőnek, a Kreátor műhelyének lapjait. Ahogy a fordulók alatt az asztalok között járkáltam, bizony rengeteg olyan játékossal találkoztam, akik könyörtelenül darálták be ellenfeleiket már az új lapok segítségével (részletes beszámolót és paklilistákat a héten közlünk veletek). Ilyenkor a szezon elején számomra mindig az a kérdés, hogy vajon milyen új koncepciók ütik fel a fejüket, melyek azok a lapok, amik meghatározóak lesznek a következő évben. Számomra a legérdekesebb paklival Bartus Gergely indult ezen a versenyen, aki egészen a döntőig menetelt egy igencsak újszerű Lassan járj! feat. Őrült Enkala, az animátor setuppal. Már a tesztidőszakban is egészen jól működött ez a koncepció, azonban ahogy ti is olvashattátok a megjelenés utáni hírt, miszerint a Mithril gólemre véletlenül kerültek a szárnyak egészen más megvilágításba helyezi a paklit, később leírom, hogy miért. A következő paklival játszott Barti:

Lassan járj!
Őrült Enkala, az animátor

3 Sötét mágia
3 Plazmacsóva
3 Megsemmisítő csapás
3 Démoni mágia
3 Nekronsárkány
3 Gormathion bosszúja
3 Shomori tűzmágia
3 Mithril gólem
3 Földanya hívása
3 Elégtétel
3 Homokgólem
3 Védőmágia
3 A semmi hívása
3 Kasug-din nagyúr
1 Vlagyimir szekercéje
3 Fókuszálás
3 Kurtz
3 A szirének hívása
3 Veszettség
2 Az élet földje
3 Varell, ónix istenség

60 lap

Enkala, de miért?

A pakli alapvetően kevés góleenkalamet tartalmaz, mint ahogy láthatjátok, összesen három különbözőt. Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy akkor mégis érdemes egy ilyen paklihoz Enkalát használni? Miért nem jobb mondjuk egy Átkozott követő, vagy egyszerűen négy lapos kezdés? Nos, az indok egyértelműen a zöld szörnyeteg, a pusztító, a daráló, a kapitány, Mithril gólem. Egyszerűen a második körben fixen kikeresve és kirakva igazán nehéz helyzetbe hozatjuk vele az ellenfelünket, se megakadályozni, se leszedni nem könnyű, ha pedig az asztalon működésbe kezd, akkor elég könnyen szorul a hurok. Sőt, ha létrejön, akkor onnantól a követőnk is drágít már a járj mellett, és ennyi általában elég a boldogulásunkhoz, persze későbbi körökben további gólemekkel stabilizálhatjuk (Varell ftw) a más amúgy sem rossz helyzetünket. Ha esetleg nem jön létre a gólem (ilyen is előfordult a döntőben, egy Szemétdomb áldozata lett) akkor sincs minden veszve. Megveszve.

Kereshető lapok

veszettsegA kereshető lapok listája évről évre növekszik, új színt csempészve ezzel a játékba. Az első igazán sikeres befutó Kurtz volt, aztán jött Vlagyimir szekercéje majd Fókuszálás, Sivara és a Veszettség, ezek közül csupán a fehér lappal nem játszik ez a pakli (persze a Misztikus erőkben megjelent Atmillát is sorolhatjuk ide, de drafton kívül még őt nem láttuk szerintem játszani).  A pakli alappilléreit jelentik ezek a lapok, bizonyos szituációkat rendkívül rugalmasan és hatékonyan tudnak kezelni. Amikor a döntő első meccsén Barti belefutott az ominózus Szemétdombba, bár tempóhátrányba került, de egy előkeresett Veszettséggel elég nehéz helyzetbe hozta Szatit, kikapcsolva azzal az ősmágiáját (a későbbi játékokban figyelnie is kellett arra, hogy ne tartson meg ősmágiás lapot az asztalon). Bár a matek pont nem jön ki, hogy a gólem előtt tudjunk a fenti lapok nagy részéből keresni (így ne kerüljön lapba a manatermelése), utána természetesen több is bekereshető (Kurtz, Szekerce), illetve ha ki tudjuk üríteni a kezünket, akár Fókuszálhatunk is. Azért fontosak ezek a lapok a pakliban, mert több olyan lappal is játszunk, ahol tudunk idézési költséget helyettesíteni lapdobással (A szirének hívása, Plazmacsóva, Földanya hívása, utóbbiaknál persze drága mulatság).

Belőni, nem lőni

Most, hogy megértettük miért is jó shomori_tuzmagiaaz, hogy e mellé a kevés gólem mellé mégis Enkalát választunk, könnyen felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi van akkor, ha ellenfelünk az első körben belövi azt? Nos, valóban okoz némi problémát, hogy nem tudjuk ugyanazt az algoritmikus játékot játszani, azonban észre kell vennünk, hogy a pakli nagyon sok nehezen kezelhető direktsebzést tartalmaz, Plazmacsóva, Shomori tűzmágia és a Nekronsárkány is olyan, hogy bizony, ha valahogy megakadályozzák egyszerűen nincs az a kánter a metában, ami pluszban hozza ki az ellenfelünket (tudjuk, hogy járj mellett első a mana, talán a már említett Szemétdomb az egyedüli jó opció az első kettőre), egyedül a Gormathion haragjára lehet jó (jobb, vagyis kevesebb manát használó, mint amit mi beleraktunk) megoldás.  És persze ha ez nem lenne elég, még mindig ott lehet második körben a gólem, azért van, hogy be is lehet húzni és nem kell előkeresni.

Zárszóul

A pakli alapvetően szerintem igazán jól sikerült, ahogy írtam Barti döntőzött vele, de Szatinak 0:1-ről sikerült döntetlenre mentenie az állást egy nagy gondolkodós második játékban. A paklival többféle játékstílus is előadható ellenfél függvényében, tudni kell mikor kell az agresszív, támadó játékot játszani és mikor kell inkább a stabil, elhúzódó, kontroll játékra rámenni (a paklinak alapvetően ez kedvez inkább a drágítások és a manapusztítás miatt). Az első tesztkör tehát megvolt, és nem is sikerült rosszul, egy 5. helyett csípett el. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a 2.0-s változat, és beváltja-e a hozzá fűzött reményeket a koncepció.

Dév bácsi

14 thoughts on “[Paklielemzés] A hétvége legérdekesebb új paklija

 1. Ez inkább gólemes Lassan járj! deck 😀 Bár még a “gólemes” jelző is erős,az a 3 gólem is inkább 2 😀 Akár tűz varis járj is lehetne,még abból is több van benne,mint gólemből 😀

  De am szimpatikus pakli,kíváncsi vagyok a jövőjére és ha így fog menetelni a mithril,akkor a sorsára is.

 2. Érdekes pakli nagyon, bár bilincs ellen kicsit túlérzékenynek találom. Persze minden paklinak van nemezise, de hogy a pakli majd’ harmadát és a követőt is (szinte) teljesen használhatatlanná teszi, azért kicsit rizikós.

  Bár ilyen alapont 5 követővel se játszana senki, úgyhogy nem szóltam 🙂

 3. A mithril gólemre ugye 1 zsz-ért megy a szekerce? Mármint a szekerce rárakása nem forrás tehát nem drágítja a Mithril, igaz?

  ui: kíváncsi lennék, hányszor húzta be Barti a Veszettségeket, Fókuszálásokat. Pontosabban inkább arra, mi indokolja a magas lapszámot belőlük.

 4. Ez pont olyan autó deck mint Erdős Viktor legfőbb követős sivara paklija. Nem kell beleizzadni az agyalásba 🙂 Persze k… erős az tuti. Azért a meglepetés ereje már nem lesz ott a következő versenyeken. Óvatosabban fognak követőt lövöldözni + sideban több ősmágia várható. A járj ellen készülni kell minden komolyabb versenyen ha gólemes ha nem.

 5. 1részt nagyon örülök a járj sikerének, különösen egy ilyen érdekes koncepcióval, nagyon tetszik. Másrészt kíváncsi leszek a pakli (leginkább a mithril gólem) sorsára. Mennyire ásná alá a koncepciót, ha a mithril dög nem repülne?

 6. Terveztem egy beszámolót illetve elemzést a saját Járj-as verziómról, de egyelőre még ülök rajta. Követő nélkül csak szabálylappal álltam rajthoz vele 7-én az Ex-ben (gyengébbeknek: pörgős), és tegnap Kecskeméten (majdnem hagyi) környezetben. A pakli stabil teljesítményre képes, és sokkal érzékenyebb a rúnára/mezőre mint a bilincsre.
  Ez a gólem követős verzió – anélkül, hogy minősíteném – gondolom, még az enyémnél is érzékenyebb a mezőre, szóval kockázatosnak látom. Érdekelne, hogy mező ellen ment-e és ha igen, mit produkált.

 7. Tesztelésen teljesen jól működött a koncepció a Mithril repülése nélkül is. (a Fókuszálás nem esetleges volt, hanem gyakorlatilag legalább 1 Fókuszálás kb. minden partiban meghörrent – ha nem volt Bilincs/Börtön).

  Mithril gólem ne repüljön +1000

 8. Ötletes pakli, erősnek is tűnik. Nekem a Földanya hívása nem tetszik benne, kicsit drágának tűnik, illetve a Homokgólem elég lassú a pakli agresszív stílusához képest. Bartit kérdezném, hogy mit gondol a Lávagólemről és az Ősi mágiazabálóról, esetleg játszott-e velük sideban?

 9. Remek deck! De engem erdekelne Fec nolluszk decke es Szati bosegzavara decke is hogy mi hajtotta okett hogy ilyen deckekel jojjenek 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.