Morgan hatalma

Szükség van-e a gyűjtőgeneráló paklik pörgős versenyekről való korlátozásához?

Többen észrevehettétek, hogy a 2015-ös évtől eltérően a tavalyi évben elég erősen visszaszorultak a különböző gyűjtőgeneráló paklik a hagyományos versenyeken, köszönhető volt ez talán az átlagosnál több ilyen pakli ellen megjelenő sidelapnak (pl. Arnilla, Lyx-daiki boszorkány, Quwarg dögevő stb). Az is sokat elárul a pakli erejéről, hogy egyes deckek sidejai tömve voltak ilyen, és ehhez hasonló lapokkal, és tapasztalatból mondom elég sok lejátszott meccs után, hogy általában amennyire könnyű dolga van a paklinak az első játékban annyira nehéz a második és harmadik lejátszása. A paklinak jelenleg több versenyerős változata van, kettő kiemelkedő talán a Kronomágikus homokórára építő végtelen kört adó kombó, illetve a Ravasz vérfarkasra és Zan szertartásra építő végtelen erőforrást biztosító (mana, plusz a pakli felkeresése). Ezekkel a paklikkal –továbbra is az a véleményem- hogy nem pörgős versenyen nincs probléma, fel lehet készülni ellenük, számtalan ellenlap van már (az más kérdés, hogy ha valaki nem lövi be jól a metát, és emiatt nem rak elég semmizést a sideba, az kőkeményen a játékos hibája).

A pörgős versenyen azonban az ilyen paklik egyeduralkodók, nagyon nehéz sokszor ellenük játszani, még korlátozott formátumon is, ugyanis arányaiban kevés olyan lap van, ami illeszkedik egy koncepcióba ÉS jó egyszerre a gyűjtőgeneráló paklik ellen (tehát nem a fő képessége a semmizés). A pakli ráadásul a Kreátor műhelye megjelenésével megkapta ami igazán nem volt még neki Dérfarkas formájában, ami az első éles tesztek alapján szerintem a KM egyik legerősebb lapja, de ott van még a Nekromanta pálca is, amivel szintén el tudunk játszani hálós okosságok mellett, kiváló erőforrás.

Nektek mi a véleményetek, szükséges ezen paklik korlátozása a pörgős formátumon? Ha igen, akkor mit gondoltok, hogy lenne ésszerű? Várjuk az ötleteiteket hozzászólás formájában!

Dév bácsi

Hírdetés

38 thoughts on “Morgan hatalma

 1. Nekem az a véleményem, hogy sok olyan lap van, amivel meg lehet őket szívatni és egyben erősek. Krabber deck egyértelműen halál a gyűjtőgenre vagy egy hegymélyi keltető… de engem ami nagyon idegesít, és nehéz megoldani, az a Telikan manapilon 😀 Egyébként butaság lenne egyes lapokat ezekből kitiltani, mert ennyi erővel, akinek a keresés a mindene és a sok laphúzás az cumizhat a sarokban végig a bilincs ellen. Akinek az olcsó gyors lények az meg a Lassan járj! miatt fog csúnyán nézni. De visszatérve a témára, a szökőkút befér a deckbe szerintem, ha pörgősre indul az ember. bármi ami idegesít semmized vele. Vagy berak egy Gomakot, azt mondja Ravasz vérfarkas és az egész kombozatot megfogta. Értem én, hogy side lapok ezek, de pörgős meg nem egyenlő a nem pörgőssel.

 2. Hát én nem raktam elég semmizést a side-ba. 🙂
  Szerintem elég lenne pörgősről a hosszú álom, és a képzelt háló papírokat kitiltani, vagy nerfelni (egy kijátszás után semmibe kerül).

  Engem eddig ezek a lapok vertek meg a legtöbbször, amikor gyűjtőgen ellen játszottam. Mindkettő túl erős, főleg pörgősön.
  Thu’zad megszégyenítéséről faq van, hogy a víziószabályt nem üti ki, mert túl erős lenne.
  De ott a hosszú álom, meg kiüti. Az nem túl erős? 🙂
  (Persze tudom hogy “csak” kétszer lehet kijátszani egyet, de az éppen elég a legtöbb esetben az azonnali winhez.)
  A képzelt háló meg beteg. A helyes elnevezése dupla háló lenne, mivel ha az ellen gyűjtőjében van, akkor nem is 2, hanem 1 lapom van körönként….

 3. Azért kijött egy unaloműző is, ami ott figyel pár deckben. A gyűjtőgen sem húz mindig lidércharcost. Megfogdosod amit kell vagy a semmibe lövöd vagy épp védekezésből megnevezed a kombó lapot a gomaknak.
  Szerintem épp elég ha kicsit készülsz ellene. A gyűjtőgennel ráadásul még tudni is kell játszani. Nem tolerálja a hibát.

 4. Gomak megsem pill, most már elég. Ha egyet behúzok a 6-ból kezdőkézre, megvertem a gyűjtőgent. A pörgős egészen más műfaj. Máshogy kell a decket összerakni. Ez a 6 papír bele kell férjen.

 5. Azért nem olyan egyszeru, hogy be kell huzni… Börtön mellett 3-4 lapból kell ezt megtenned. Raadasul a fatkasosban van preventor ami kidobazja ezeket… A gomak meg csak annyit tesz h no kombó, ettől még behordaz a farkasos..a vizios meg szetlo.

  Laptiltas nelkul is lehetne korlátozni a gyűjtő erejét pörgőson.. Minden lap q gyűjtő helyett a semmibe kerül, ha a paklibol kerülne oda..vagy maximum annyi lap lehet egy játékos gyűjtőjeben ahanyadik kor van.. De lehet ez drasztikus megoldás lenne

 6. Én azt gondolom, hogy a pörgős verseny arról is szól, hogy megfelelő kompromisszummal rakjuk össze a paklinkat, és ha kell, alapból tegyünk be side lapokat. Persze ezzel kockáztatjuk, hogy egy kevésbé kompromisszumos deck legyőz minket, de azt gondolom, ez is a játék része. Úgyhogy szerintem nem kell semmit korlátozni pörgősön.

 7. Meg hát lehetne jönni, hogy akkor egyes counter lapokat miért nem veszünk ki? XD Vagy lehetne sok semmizős lapot tiltani, mert miattuk nem megy a gyűjtőgen.

 8. Én ezt a paklitípust utálom talán egyedül a hkk-ban, ez a passzív játék, hogy ott ülök míg az ellen nyomja az ezeréves pörgős körét, mire végre jöhetek (ha egyáltalán, mert ha kiderül hogy sikerül begenerálni a végtelent, akkor feleslegesen ültem végig a semmit). Nagyon egysíkú, szerencsén múló a pakli játéka (begenerálom ami kell, vagy nem), így sztem ez egyik félnek se izgalmas.

  Ugyanakkor legalább pörgősön legyen már más a meta mer a hagyi tragédia mostanság 😀 egyébként meg azért tényleg akad pár lap ami alapból befér, krabber-anyamotyi-vizitündér-unaloműző-dungeon-gomak akár (rücsi ujrahasznosításával) szóval talán nem akkora para. Mondjuk ha exbe mész, vigyél magaddal ezekbe 😀

  (lehet kéne valami a sok lapos kontrollokkal is kezdeni-mondom ezt úgy, hogy ugyanezeket tolom és ugyanilyen párti vagyok-ha ekkora marad a dominancia)

 9. Nekem a gyűjtőgen erősségével nincs bajom, a gond a változatosság, hogy nincs más. Tehát ha valaki pörgősön sikert akar elérni vagy mezőzőik vagy gyűjtőgenezik, ezek a deckek ráadásul vagy nehezen beszerezhető vagy drága lapokból állnak.

  Tehát szerintem több jó “megoldás” is létezik (ha egyáltalán van probléma):

  – adjatok ki a köv. kiegben több olyan spoilert ami “mellesleg” semmizni is tud (börtön/bilincs ellen is jó az szerintem)

  – adjátok ki a gyűjtőgenes lapokat újra (hogy beszerezhetőek legyenek pl. lélekgyűjtő, zarknod börtöne)

  – Drasztikus megoldásként a feltámadást megváltoztatnám hogy a vízióhoz legyen hasonlatos egy feltámadó lény.

  – vagy esetleg nem tartani pörgős versenyt….

  ezek persze csak (merész) ötletek, én nem értek hozzá, de nagyon sokrétű lehet a probléma, és csak annyit kell megnézni igazából mennyire megy a játék egészsége ellen a dolog.

 10. @Domonkos: igazad van, de akkor nézzünk meg közelebbről több hokidecket is (goblin hokisztikus, őshangya hoki)

  Egyszínű versenyen még nekem esett rosszul hogy az ellenfelem csak nézi mit csinálok 10 percig (mondjuk ebben benne volt az hogy őshangyával akkor játszottam másodszor)

  Ezek amúgyis olyan dolgok amik hosszú idő alatt oldódnak meg..

 11. Pont ez a bajom ezekkel, csicskaság mindkét oldalról. Játszottam dallal elég sokszor, szóval ismerem az érzést mindkét félről.

  Tré az, hogy mennyire nem interaktív az egész. Azok az igazán jó meccsek, ahol egyik cselevkés követi a másikat a túloldalról, ahol még az is számít, hogy melyik asztalon lévő permanensed képességét használod először, és nem egy algoritmusra épül, hanem minden asztal új szituáció elé hoz.

 12. Nem ez az egyetlen all-in jellegű pakli, ami van a játékban, mégis emiatt megy a legtöbb sírás-rívás. (Nem tudom, az mennyivel interaktívabb, ha az ellennek több countere van, mint lapod? Ennyi erővel a mezőt is kitilthatnánk, mert nem tudsz ellene visszakapcsolást besideolni.) Megannyi nem side lap is kinyírja a paklit, mindenki kedvenc krabberéről és tündéréről beszélek. Hogy a narancs lapokról ne is beszéljek (pl. Harangmester: minden kombópakli gyilkosa). Nem tudsz semmilyen módon beleszólni az ellenfél játékába, lassítani azt, akár abból a 3-4 lapból? Szab.lapod/követőd nem korlátozza őt a kiépülésben? Rossz hírem van, kikaptál a gyűjtőgentől, de a fenti elvek semmibe vételével vállaltad ennek kockázatát.

 13. Geresz rátapintott jól a dologra: annak hogy van egy erős pakli, lehet a jó oldalát is nézni: legalább rákényszerít hogy megtanulj decket építeni (vagy sideolni).

 14. A vérfarkast hiába fogod meg vagy szeded le, mert közvetlenül utána bárhányszor feltámad, a Dérfarkassal már a háló sem nagy akadály, a Járjat kiröhögi, a korlátozó szabálylapot meg még ő maga használja.

 15. @Katu: ahogy mar tobbszor leirtuk, ez egy gyujtogetos kartyajatek, aminek az a lenyege, hogy gyujtogesd a kartyakat. Azoknak, akik nem jatszottak x idoben nehezeb dolguk van, de emiatt nem lesz ujra kiadva ilyen meg olyan lap (ez nem a kiado nyilatkozata btw).

  @David Balog: Tleikan manapilonnak en altalaban orulok ha kirakjak ellenem, egy lap totalisan blank (no cantrip leszedhetetlen halo, ok, ra lehet menni a hordazasra, vagy a fejbelovesre). Ilyen Krabber dekket ne hozzunk mar peldanak kerlek, tier4.

  @Meryx: a Hosszu alom egy nagyon eros lap, de nem az adja a pakli sava-borsat, raadasul csak a homokoras (vagy vizios valtozat) jatszik vele.

  @Varga Janos: az Unalomuzot szerintem nagyon sokaig a versenyasztalokon fogjuk latni, iszonyatosan eros lap es bizonyos elemei ellen tok jo a gyujtogennek, pl passzivizal egy palcat vagy semmiz egy kulcslapot, de ez sokszor nem eleg, hogy koronkent egyszer tortenik.

  @Gyuri: lassan rajonnek a jatekosok, hogy a Gomak nem egy sidelap, hanem egy brutalisan eros leszedes, es alapbol is egyre tobb pakli hasznalja majd. A Most mar eleget pedig egyre tobb pakli hasznalja ezeken a versenyeken, az valoban egy jo ellenlap lehet.

  @Gerasz: Pecsen jatszottam Harangmesteres pakli ellen, annyi volt a play, hogy ki kellett tartani az otodik korig, ott kovetot loni majd OTK. A krabber es a vizitunder (ami egyebkent mindketto broken shit) jo ellenszer, amig nincs Derfarkas.

  Arra kerunk amugy mindenkit, hogy probaljatok meg konstruktiv meglatasokat es hozzaszolasokat irni, nem az a cel, hogy megszuntessunk egy paklit csupan annyi, hogy a jatek egeszseges legyen, es ne arrol szoljon a formatum, hogy melyik gyujtogen huzza be. Janinak azzal a kommentjevel nem ertek egyet, hogy hibatlanul kell jatszani a paklival, bizonyos jatekosok ellen kell hibatlanul jatszani.

 16. Srácok, nagyon sokatok eléggé el van tévedve.
  HD látja a lényeget. Nem a kombódekk mivolta a probléma a paklinak. Érdekes módon (az elbaszott 1 lapos dolgokat leszámítva) egyetlen másik komódekkel sincs probléma, csak a gyűjtőből operáló, korlátozó szabálylappal felálló paklikkal.
  A gond az, hogy egy laphúzást, esetenként keresést is tiltó szabálylap mellett ő egy-egy lapból termel nagy mértékű direkt lapelőnyt. Tehát a legundorítóbb verzióját nézve a paklinak. A végtelen kombós farkasos gyűjtőgen börtönözik azaz 2-2 lappal indultok. A gyűjtőgennek minden 3. lapja minimum 2 lapot generál a gyűjtőjébe.
  De ez a legkevesebb!
  A jelenlegi meta generálások a következőek:
  Motyi: 0-ért counter és körönként 2 lap
  Morgan irtóztató ereje: 1 Vp-ért lapcounter és 3 lap.
  Bogyola: 1 nekronért 3 lap.
  Patkány: 1Vp-ért feltámadás mellett 2 lap ÉS asztaltakarítás. (Ez a lap gyakorlatilag egy olyan Kyorg tudás a saját dekkjében, ami akárhányszor kijátszható körönként, azonnal húzat ÉS asztalt takarít, ok cserébe nem védekezik…)
  Morgan rontása: 2 Zs-ért 8 lap
  Lidércharcos: counterelhetetlenül 5 lap.
  Megrontott lélek: 1 zs-sért visszavétel és 3 lap, vagy ingyen 3 lap.
  Anyafarkas: 2Vp1nekron 3 lap és feltámad és egyéb képességek.
  (Lidércúr: 2vp-ért 6 lap + permanens erőforrás. Kupolaúr: 2Vp és 6 Ép:12 lap.)
  Egy olyan pakliban, ahol az összes többi lap (kb. 6 lapot leszámítva) vagy vízió, vagy feltámad, vagy a gyűjtőből is működik ez azt jelenti, hogy egy kioptimalizált változat esetén a paklinak minimum a 2/3-a a gyűjtőből is működik. Tehát minden 3 lap amit legenerál, megfelel 2 laphúzásnak. Börtön és Bilincs mellett! Erre mondják, hogy inkorrekt lapelőny. Lehet neked akármilyen csoda kontrollpaklid, a te erőforrásaid nagy része nem működik.Húzhatsz csak és kizárólag megoldást, ez esetben kb. a 3. körig meg tudod fogni mindenét, majd miután kifogytál a lapokból kikapsz. Lehet bármilyen más beleszólásod is. Gomak, mostmár elég akármi. Mivel te nem tudod pótolni a lapjaidat a szabálylapja miatt, ő pedig tele van víziókkal és feltámadó lényekkel csak és kizárólag tempóból lehet esélyed ellene.A farkasos verziót az sem zavarja ha kimegy a kombója, mivel a pakli egy horda -is. Tehát minden szinten előnyben van és ő úgy termel lapelőnyt, hogy neked letiltja.
  De vannak side lapok! Szökőkút, fekete lyuk meg egy csomó semmizés bizony! Tessék azt használni alapból! Aki ilyenekkel érvel, az nem ismeri a játékot, valószínűleg nem versenyzik aktívan pláne profi szinten.
  Először is, minden lapot be kell húzni. Méghozzá hamarabb, mint a gyűjtőgen a legelső gyűjtőaktív lapját. Azaz kezdőkézre, 2 lapos kezdés mellett… sok sikert. De ez sem garancia, én kaptam már ki 2 szökőkutas kezdőkézzel. Mert nem húztam semmit a saját dekkemből, szökőkúttal meg nem lehet nyerni, csak lassabban meghalni. Ha majd a semmizések is ugyan ilyen pofátlanul erős lapokra kerülnek rá, mint a gyűjtőgenerálások, akkor lehet értelme annak, hogy játsszunk velük alapból. (Mondom ezt úgy, hogy 2 éve minden dekkem minimum 10%-a tud semmizni alapból.) Szeretném én látni, hogy mikor jön majd ki több olyan counter, ami side képességből semmiz…akár körönként! (A krabber 3 Vp-s, az luxus, nem releváns!)
  Rendben, de ott vannak a piros semmizős lények. Arnilla és társai. Pont Dév ellen történt meg, egy behós versenyen, ahol ezek a lapok és a szökőkút is MIND a sideomban volt. A 2. körös Arnillát röhögve oldotta meg, azonnal. Ezek a lapok csak akkor működnek, ha hamarabb kikerülnek az asztalra, minthogy a legelső gyűjtőgenerálás létrejöjjön. Ha már van valami a gyűjtőjében ami veszélyes lehet akkor lépéskényszerben vagy. Nem véletlen, hogy az egyetlen igazán komoly fenyegetés a gyűjtőgen számára az Artagor, és a krabber volt, amíg ki nem adták a Dérfarkast.
  Én több megoldást is felvettem már az elmúlt évek folyamán, de legtöbbször süket fülekre talált. Sokan szeretik ezt a paklit, mert könnyű vele bármilyen -főleg pörgős- versenyt kifarmolni.

  Szerintem a probléma gyökere az, hogy úgy termel lapelőnyt a dekk, hogy annak hagyományos módszereit letiltja. Ha ez megszűnne, akkor nem lenne probléma. Nyilván nem az a megoldás, hogy akkor mindenki játsszon rúnával és mezővel, mert akkor egy elbaszott koncepció tönkretette az egész játékkörnyezetet. De nézzük csak meg, a hagyományos kombópaklik mivel szoktak felállni. Rúna vagy változó környezet. Miért? Mert félnek a börtöntől és bilincstől vagy a drágító szabálylapoktól. Tehát ha lenne egy olyan szabálylap ami letiltaná a gyűjtőgenerálást, akkor a gyűjtőgeneráló pakliknak is lenne félnivalója. Azaz ha biztosra akarna menni, akkor nem játszhatna börtönnel/bilinccsel.
  Az én ötletem a következő:

  Ateizmus

  Nincs gyűjtő, minden lap ami bárhonnan a gyűjtőbe kerülne, automatikusan a semmibe kerül. Minden lap, mindenhol színtelennek számít.
  Késleltetett hatás 3: húzásfázisodban +1 lapot húzol.

  “A halál után csak a semmi vár”

  Ha létezne egy ilyen szabálylap, akkor minden lapelőnyt termelő erőforrásnak lenne végre letiltó szabálylapja és a metában jelenlévő kiegyensúlyozatlanság helyrebillenne.

  Illetve felvetettem olyan szabálymódosítást is, mint amit HD írt most: akár csak pörgősre is, minden gyűjtőben maximum annyi (vagy kétszer annyi?) lap lehet ahányadik kör van, az extra oda kerülő lapok érkezési sorrendben mennek a semmibe.

  Üdv: Kyb

 17. Nah, addig írtam a hsz-t, hogy Dév beelőzött, természetesen ő is látja a lényeget. 😀 Minden megállapításával egyetértek. A most már eléghez hozzátenném azért, hogy az egy kört kapcsol ki, ha az ellenfél nem egy kör alatt terül, akkor nem nagyon ment meg.

 18. Katu ha nem akkarod akkor nem irod…
  En is utalom a gyujtogent leginkabb mondjuk azert mert szerintem nem kell hozza tul nagy tehetseg… de lehet en lattom rosszul de leginkabb HD-val es Pasztor Szabolcsal ertek egyett.

 19. Szabolcs, 50 percig írtad a hsz-t? 😀
  Ha így is volt, akkor is megérte, mert igazad van!

 20. Kíváncsi leszek a köv pörgősre ki le lesz az aki egy gyűjtő gen killer dekkel fog lemenni 😀
  10/8 ellen tuti siker… 🙂

 21. Valóban pörgősön az egyik top deck a gyűjtőgen ez vitán felül áll. Azt sem állítanám, hogy ez így teljesen rendben van,de ezek az amputációk(menjen minden a semmibe pl) illetve a placebo megoldások(Ateizmus) nem hiszem h megfelelő megoldások.A meta mindig reagál a problémákra,Ha sok a gyűjtőgen akkor jönnek a harangok vagy a kicsit több side lappal induló deckek és elúsznak a gyűjtőgenek.
  Aki feltett kézzel rohan neki a metának az megérdemli. Pl ha valaki most pénteken nem készül arra, hogy lesz megint vagy tíz 5 lap a metába akkor IJ.
  Hullámok mindig vannak a játékban,de CUNAMI ritán lesz belőle.
  Nem mondom lehet lépéseket tenni a meta formálására kívülről való beavatkozással,de nem vagyok benne biztos, hogy ez a célravezető(félő lassan kiöli a kreativitást a játékből hisz nem leszünk rákényszerítve a problémák megoldására mert úgyis nerfelve lesz).Kérdés akkor milyen korlátozást akartok kitalálni pl a hagyi 5 lap uralomra?

 22. Vitán felül erős deck pörgős formátumon, viszont senki ne felejtse el, hogy elég sok minden meg tudja szívatni. Nem fogok felsorolásba kezdeni, mert majdnem mindent leírtak az előttem szólók.

  Azt mindenképp tisztába kell tenni, hogy nagyon sokan érzelmi alapon (is) foglalnak állást a problémáról.

  Emlékeim szerint (ki lehet javítani) az IV alatt, amikor a legendás Lich kijött a Rontás, Csontkupola ura lapokkal, akkor volt talán a legkeményebb. Nem egy versenyt nyertem én is a gyüjtőgennel. Ahogy Dév is leírja hagyományoson kisebb katasztrófa a dekk jelnleg a rengeteg ellenlapnak köszönhetően. Amennyire könnyű nyerni az elsőt, annyira nehéz utána.

  A radikális nerfek hada meg sehova nem vezet. Ennyi erővel, amely pakli épp nyer egy versenyt, annak kulcslapjait nerfeljük. Miért is?

  Illetve azon kell még elgondolkodni, hogy miért épp Börtönt használ ez a deck? Minimalizálni a valségét a semmizős lapoknak. Korábban is szajózkatam, hogy azok a lapok, amelyek nem azonnaliként semmiznek majdhogynem használhatlanok.

  De az is elterjedt, hogy rengeteg a háló, ami dérfarkas ide-oda, Sztem még mindig nem annyira egyszerű megoldani.

  A fenti javaslatoknak köszönhetően annyit érnénk el, hogy a dekk teljesen eltűnne. Aki játszott a dekkel eleget tudja, hogy egy ellenlap behúzása kb annyira nehézzé teszi a parti megnyerését, mint amennyire könnyű lett volna nyerni nélküle.

  Összességében LEAVE THE DECK ALONE!

 23. Kyb megmondta a frankot! 😉 Hetvegen atelt Dev ellen ezt a gyujtogen-szurrealitast, amikor egy pillanatra is azt hittem, hogy lehet eselyem..no akkor derult ki, hogy sosem volt!.. 😀 (Y) Peace!

 24. Én csak pörgősön játszok, ezért aztán extrán érzem a gyűjtő hatalmát :). Szerintem is túl erős a gyűjtőgen és annak ellenére, hogy mindig készültem ellene (itthon össze is van cinkelve egy homokórás verzió, ami ellen mindig kipróbálom a decket), az utóbbi 1 évben 1x tudtam pörgős versenyen gyüjtőgent megverni. Egyszerűen már nem lehet annyi side lapot berakni a gyűjtőgen ellen, amennyivel fixen meg lehetne verni, mert akkor minden más decktől kapok ki. Szerintem kísérleti jelleggel ki kéne próbálni egy gyüjtőháló szabályt: 1 körben 1 játékos max két lapot játszhat ki/ vehet vissza a gyüjtőből.

 25. Adva a probléma: A gyűjtőgen brutál erőforrás előnyt termel pár lapból. Megoldás mi? Sideolni kellene. Pörgősön nincs side,tehát alapból kell egy suboptimális lapot használni (pl. Szökőkút). Igen ám,de ezt be is kell húzni! Kezdőkézre lehetőleg 2-3 lapból (attól függ,ki kezd és mivel vagyunk).
  Én a probléma megoldását egy kereshető Semmizésben találom,aminek más különösebb funkciója nincs és nehezebben megoldható. Azért, hogy ne lehessen eldobálni a 4lapos cuccoknak, színtelennek kellene lenni. Teszem azt, mint a Veszettség,hasonló analógián el lehetne indulni. Én valahogy így képzelem:

  1zsz A múlt feledése
  Színtelen bűbáj
  +1 reagálni rezisztencia

  Ha ellenfeled bármilyen forrásnak köszönhetően a paklijából lapot dobatott a gyűjtőjébe, előkeresheted 3 ÉP feláldozása árán.
  Kijátszásakor ellenfeled minden lapja a gyűjtőből a Semmibe kerül.
  K: célpont gyűjtőből max. 2 lapot a Semmibe rakhatsz.
  Áramlás: célpont gyűjtőből max. 3 lapot a Semmibe rakhatsz.

  Egy ilyen lap szerintetek elég jó lenne a gyűjtőgenerálós paklik ellen? Nem lenne túl erős, nem ölé meg az egész koncepciót? Vagy esetleg kibalanszolná és esélyt adna más pakliknak is a pörgősön? Mit gondoltok? 🙂

  Nika, a kötekedő

 26. Egyreszt Bubuval ertek egyet, masreszt viszont elofordulhat 🙂 hogy van jelenleg a tesztlistan keresheto Semmizes.

 27. Na,akkor megint elkéstem egy ötlettel 😦 “Kár”,hogy nem látok bele a tesztlistába! 🙂

 28. Mivel a gyűjtőgenről már azt is tudom, amit nem szerettem volna,
  hadd említsem fel újból JuFe hozzászólását, amire eddig nem érkezett reakció:
  az 5 lapos kontrollok ellen lesz vmi?
  3-4 éve még lehetett reménykedni egy anti-mágiás – lényes pakliban a kontrollok ellen, ma már felesleges játszani, amikor meglátom, hogy 1-el több lappal kezd az ellen, védekezik, (akkor már 2-vel több lappal kezd) és semlegesít 0-ért.

 29. Az ötlapos “kontroll” nem szorul nerfre szerintem, az a játék normál alapvető paklija. Mindenki más az, aki valamilyen szintű tempó vagy lapelőnyért (vagy hátrányért az ellenfél részére) cserébe feláldozza valamennyi lapját a kezdőkézből. Az, hogy a játékban a lapok odáig erősödtek, hogy már az 1 feláldozott lap kezdi nem megérni a narancs lap előnyét, az már nem az ötlapos kontroll hibája. Az életenergia az más kérdés, lehet hogy ott elgondolkoznék a kevesebb lappal kezdesz de nem drágább követőt lőni verzión esetleg. Ettől függetlenül, aki ennek a kérdéskörnek a kapcsán -gyűjtő- előjön az 5 lapos kontroll problémakörével az vagy Off-ol, vagy nem érti az eredeti problémát, vagy érzelmi alapon próbál érvelni.
  Mert igazából a rengeteg védekezéses lap és 0-s counter a probléma, továbbá az 1Vp-s életes lények (tündér, krabber). Ezek és a követős dekkek counterdrágításának elvétele az első körben azt eredményezi együtt, hogy a követős dekk, ha kezdenie kell az 5 lap ellen, akkor komoly hátrányba kerül. Ezt lehetne orvosolni több módon, szerintem a legegyszerűbb az volna, ha nem lehetne átadni a kezdést. Vagy ha ténylegesen csak annyit lehetne védekezni, ahány lapot az ellenfél játékba hozott az első körében ha ő kezdett. De ettől függetlenül a “kontroll” a játék gerince, ettől sokkal több a HKK, mint pl. a HS. Ha megszűnne akkor eljönne az “aki nagyobbat dobott nyer” és a “kinek jön ki előbb a végtelen” korszaka, amiből én nem nagyon kérnék, mert elég kevés interakciót tartalmaz.
  A témához visszakanyarodva: a gyűjtőgenen kívül semmi más nem tud pl. 1 nekronért kirakni egy lapot ami nagy körönként 2 lapot húz, Bilincs és Börtön mellett is, vagy ami 2 Zsz-ből húz 6 lapot (lásd előző hsz-em).
  Ezen a kereshető semmizés is csak félig fog segíteni, hacsak nem lesz Bilincs mellett is előkereshető (és nem változtattok túl sokat az eredeti lapötletemen 😀 :P). De én továbbra is inkább a szabálylapegyensúly megteremtésében látom a megoldást, pláne, hogy azok sokkal időtállóbbak, lévén az összessel játszunk, ami bármilyen irányban is a lapok számát befolyásolja akár a játék elején akár közben.

  (A legelső hsz-t valami másfél órán át fogalmazgattam, hogy ne írjak hirtelen meggondolatlanságokat. :P)

  Üdv: Kyb

 30. Kyb megelőzött, nem sokat segít pörgősön, ha a kershető semmizés miatt a gyüjtőgen börtönről bilincsre vált.

 31. Szerintem viszont sokat segít. Kétszer annyi lapot húzol az elején. Kétszer annyi beleszólásod van. Kétszer annyi esélyed van behúzni a semmizést/gomak/most már elég lapokat. Előttem írták, hogy ha jól húzol, az első 3 körben lecounterled, megoldod. Hát akkor 4 lapból az első 5 körben meg lehet oldani, onnan meg már illene nyerni.

 32. Gyuri: nem tudom mire gondolsz, de én pont az ellenkezőjét írtam: “Húzhatsz csak és kizárólag megoldást, ez esetben kb. a 3. körig meg tudod fogni mindenét, majd miután kifogytál a lapokból kikapsz.” De tény, a bilincs esetén tényleg több esélyed van.

  Üdv: Kyb

 33. Na, nehogymár szétbasszátok a gyűjtőgent, most szereztem meg 🙂 . Pörgősön lehet, hogy erős, de ott úgy is kell készülni, ahogyan már leírták előttem legalább 5-en. Rengeteg lap semmiz side képességből, amik alapból is jó kártyák (pl. quwarg hangyabűvölő, A próféta parancsa, most ez az éjfatty) Én személy szerint többször vertem meg gyűjtőgent (farkasosat, élőholtasat, órásat) ligákon, egyszerűen úgy építettem fel a paklit, hogy jó legyen ellene. (artagor, szökőkút stb.). Ez nyilván nem azt jelenti, hogy mindig nyertem, a “fel is kell húzni” szabály itt is igaz (és ez Side után sincs másképp), ezt nem tagadom, de jó esélyekkel indultam. Ez is egy olyan pakli, amire számítani kell. Szerintem egy mező erősebb a pörgősön, ugyanis annak jóformán mindenre van megoldása, nem kell sideolnia, ellene sem lehet nagyon sideolni, hogy ne lenne blank a többi pakli ellen, (azoktól rendszerint kikaptam). De már minden hasznos elhangzott, inkább nem mondok többet feleslegesen.

 34. A para a vegyes – pörgős versenyeken van, amikor a most top tier összeállítást forgatja egy profi. Ligán én is vertem motyogós gyüjtőgent, de az nem a top tier összeállítás volt.

 35. Visszajelzés: Tovább mélyül a gyűjtőgen-probléma | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.