[Mentorprogram – Dév] Az első lépések

Felkészülés a jellemek harcára és az első versenytapasztalatok.

Gondolom túl nagy titkot nem árulok el azzal, hogy mindhárom mentorált felkészítése a különböző megmérettetésekre gőzerővel zajlik, elkezdtük a közös munkát így hát Petivel is. Az első verseny amit kinéztünk magunknak az a szerdán lezajlott EX-es jellemek harca volt, és miután hét közben elég nehéz a személyes találkozót összeegyeztetni, így az előző szezonban elég jól működő Skype-os megoldást választottuk most is, hiszen egyszerű és kényelmes.

Sidenote: a következő konferenciahívást Domival együtt fogjuk (legalább) hármasban intézni, terveim szerint fel is veszem majd, és a Dév bácsi vlog utódjában, a Dévcast-ban hallgathatjátok vissza.

A versenyre készülés szerintem ott kezdődik nagy általánosságban, hogy megpróbáljuk kitalálni, hogy milyen paklik fognak dominálni, és azok ellen megfelelő fegyverarzenált lead_zarknod_bilincsefelvonultatni. Miután a formátum pörgős (vagyis nem tudunk sideot készíteni), ezért alapból kell sokszor olyan lapokkal játszani, amik bizonyos funkciókat jobban lefednek a pakliban, mint például jellemzően az átlagosnál kicsivel több semmizés. Odáig eljutottunk, hogy mivel nagyon színes lesz a meta, biztosan a legtöbb pakli ellen stabil koncepciót szeretnénk játszani. Ugye itt a pörgős formátumnak való megfelelés az, ami igazán nehéz, hiszen minden jellem elég erős a maga nemében, már minden területet le tudunk elég jól fedni belőlük (míg mondjuk 10 évvel ezelőtt ez merőben máshogy nézett ki), tehát nincs az, hogy fú, muszáj semlegessel játszanom, hogy legyen elég kánterem. Úgy éreztük tehát, hogy a fenti feltételeknek elég szépen megfelel majd egy jó jellemű Zarknod bilincse pakli, ami főleg ganüidekre támaszkodik majd.

Petitől azt kértem, hogy készüljön egy dekklistával, mi pedig átbeszéljük majd közösen, és ha szükséges átalakítjuk. Ahhoz, hogy valaki jó versenyjátékos legyen –szerintem- szükséges az is, hogy megtanuljon paklit összerakni magától, hogy megértse, az adott pakli mitől működik vagy mitől nem, mi a motor, milyen szituációkat szeretnénk kialakítani. Az eredeti lista így nézett ki (kérdőjelesek azok a lapok, amik legalább ötlet szinten felmerültek):

Zarknod bilincse

3 Ganüid nihilium
3 Ganüid paradoxon
2 Ganüid interruptor
3 Ganüid térharapó
3 Masszaszövő
3 Horizontkémlelő
1 A felejtés ára
1 Illúziószurkálás
3 Tleikan áruló
2 Fénylő horizont
3 Ganüid lávahajító
2 Kaptárparancsnok
2 Ganüid realizátor
2 Fürge manó ?
1 Sík?
2 Szirén gésa ?
Mindenható ganüid ?
3 Zanüid
3 Techiánaflux
Grobox fluxustörő ?
3 Eleonóra
1 Törzsi sámán
3 Ozohrat megoldása
1 Búvópatak
3 Kristálybarlang
3 A nagytanács ítélete
1 Suuzy csillogása

Miután megkaptam a paklilistát lapról lapra átbeszéltük, hogy mit miért szeretne (és mit miért nem szeretném), hogy használjunk. Amit szeretnék ismét nyomatékosítani és kiemelni, a cél nem az a mentorprogrammal, hogy olyan játékosokat neveljünk ki, akik ugyanúgy játszanak, mint mi, sokkal inkább az, hogy bizonyos lapokat, bizonyos paklikat és magát a játékot is olyan aspektusából mutassunk be, ahogy eddig nem látták azt a tanítványok. Közös munkával úgy gondolom, hogy az oda nem illő lapokat kigyomláltuk. A második fázisban már így nézett ki a történet:

Zarknod bilincse

3 Ganüid nihilium
2 Ganüid interruptor
3 Ganüid térharapó
3 Masszaszövő
3 Horizontkémlelő
1 A felejtés ára
1 Illúziószurkálás
3 Tleikan áruló
2 Fénylő horizont
3 Ganüid lávahajító
2 Kaptárparancsnok
2 Ganüid realizátor
3 A szépség dühe
2 Szirén gésa ?
1 Álomvilág
1 Mindenható ganüid
3 Zanüid
2 Hübrisz
3 Techiánaflux

43 lap

lead_buvopatakAhogy látható, még nem voltunk kész, amolyan házi feladatként kellett befejezni a decket, indoklást is kértem, hogy mit miért használjuk. Amik felmerültek még, hogy használjuk:  Búvópatak, Eleonóra, Törzsi sámán, Ozohrat megoldása, Kristálybarlang, A nagytanács ítélete, Dungeon, Alakváltó ősköd. Mit gondoltok, hogy fejezte be Peti a paklit? Ha van kedvetek tippeljétek meg hozzászólásban! Peti a versenyt emlékeim szerint a hátsó harmadban zárta, sajnos többször lejárt az idő, ez is egy olyan tényező, amin dolgoznunk kell majd a későbbiekben.

Így az első órák után sikerült átvenni nagyjából, hogy hogyan, milyen szempontok alapján elemezzünk metát, milyen feltételek mentén építsünk fel egy Zarknod bilinccsel játszó paklit, mik a jó és mik a rossz matchupok. Tehát haladunk, de még messze a vége, és már készülünk a következő versenyre, ami a Beholderes jellemek harca lesz, kíváncsian várom a folytatást!

Dév bácsi

11 thoughts on “[Mentorprogram – Dév] Az első lépések

 1. Hajrá, csak így tovább!
  Szerintem úgy végződött a pakli, hogy 1 patak, 3 nagytanács, 3 ősköd.

 2. Egy lapra emlékszem, ami feljött ezek közül, de a hülye krabberem kint volt így már sokat nem számított.

  Magam részéről 3 NTI, 2 patak, 2 dungeont választottam volna, talán ezek illenek a legjobban ide (a sámánt pörgettem rendesen az elmúlt időben, börtönbe beteg, a holdlátó kutya a legjobb, de mindet kértem már rá. itt a vérfarkas nem működik, így nem annyira effektív).

 3. 3 Nagytanács, 2 Dungeon, 2 Patakkal fejeztem volna be, de van egy olyan érzésem, hogy az Ősköd bekerült végül, Peti szereti azt a lapot. 🙂

 4. Lássuk sorba:

  Búvópatak: Side-olás lehetősége nélkül nem raknám be mert háló mellett nem szeretem.

  Eleonóra: Csúnya dolog ilyet mondani, de 2ért lapot semlegesíteni drágállom kicsit. Kalandozó követő mellett nagyszerű, de így drága, főleg, hogy varázslat counterként is csak 1szer fogjuk használni, nem lévén több kalandozó a pakliban.

  Törzsi sámán: egyedül a Zarándokot látnám szívesen alternatív semmizésként, de akkor már mindegy ha azt rakjuk bele.

  Ozohrat megoldása: Az én egyik választásom ez lenne

  Kristálybarlang: Kánternek kiváló, az viszot bánt, hogy az erőforrásait nem fogjuk tudni használni. Nem raknám be.

  A nagytanács ítélete: Jagumirok, Vizitündérek, tovább nem is sorolom. Ott a helye.

  Dungeon: Kevés olyan lap van benne amivel “hátulról” tudnánk az ÉP összegünkket módosítgatni.

  Alakváltó ősköd: 1-et használnék.

  A válasz tehát 3 Nagytanács ítélete, 3 Ozohrat megoldása és 1 Ősköd. Meg is van az 50 lap.

  Ha eltaláltam, Pumuklis matricát kérek!

 5. Én 3 Dungeont tennék a “semmizése” miatt, 3 Nagytanács ítéletét használnék de az utolsó hellyel bajban lennék, talán egy ősköd.

 6. Dév bácsi vlog utódja? Ez azt jelenti, hogy nem lesz több vlog? 2 éve várom a reppet :@

 7. @Magó: lesz, csak erre nagyobb a motiváció, talán többször tudok jelentkezni vele.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.