Vendégcikk – Az ősi bölcsesség nyomában

Juhász Ferenc paklitanácsai egy ritkán használt szabálylap kapcsán.

Sziasztok! A cikk a méltatlanul keveset használt Ősi bölcsesség szabálylapban rejlő lehetőségekről fog szólni első sorban, két különböző pakli megvilágításában. Lesz itt szó az útról, mely elvezetett hozzá, lesz általános elemzés a szabélylapot tekintve, lesz 2 paklileírás, valamint azok elemzése és akad még 2 villám versenybeszámoló is, tehát lesz infó rendesen, csapjunk is bele!

Ősi bölcsi WTF???

osi_bolcsessegNa igen, miért éppen Ősi bölcsi? Nagyon ritkán látható eme narancs lap a versenyasztalokon. Tavaly talán egyedül Szkupien Bence volt, aki gyakrabban pörgette ezt a lapot egy Öntörvényű krabber keresésére és annak megvédésre összeállított koncepcióval, kisebb-nagyobb sikerekkel. Én a szabálylaphoz egy Semleges csatamezős teki decknek hála jutottam el, amit a januári dungis versenyen terveztem bevetni. Össze is állt egy kb. 100 lapos deck, amit el is kezdtem bőszen pörgetni a lámpa ellen. A pakli több optizáson is átesett, de rá kellett jönnöm, hogy nagyon tempótlan tud lenni az esetek túlnyomó többségében, és emellé még beleszólásunk sincs kellő mennyiségű, ezér – hogy ezt kiküszöböljük – a mezőt gyorsan elengedtem. Ezután az Ősi rúna felé kacsingattam és össze is állítottam egy iszonyat pörgős, erős húzás mellett akár első körben is nyerni tudó koncepciót. A deck motorja egyértelműen az Idéző teknős + Teknős hínártorony minikombó volt, ami az első körben már be tudja hörrenteni a paklit. A deck tehát megvolt, jól is pörgött, és ekkor jutott eszembe, milyen jó is lenne, ha az Idéző teki gyakrabban figyelhetne ott a kezdőkézre… Itt jött az isteni szikra: miért is ne Bölcsizzek? Persze kételyek felmerültek bennem, hisz biztosan okkal nem használjak ezt a lapot, de segítségül hívtam a matematikát és példaképpen elővettem a blogos mezőnyt (nem nagy minta, de valamihez mégiscsak nyúlni kellett). Elkezdtem elemezni, hol lenne jobb a Rúna és hol a Bölcsi. Meglepő módon azt dobta ki gép, hogy ha 2-3 lapot képes vagyok feláldozni annak oltárán, hogy már side előtt is side lapokkal játszom, akkor 70:30 arányban nyert a Bölcsi eme versenyben. Hát így jutottam el oda, ahol az eleink tudásuk legjavát őrzik.

Általánosságban miért és mikor megfontolandó eme szabálylap használata?

idezo_teknosMint később látható lesz, én egy kombó jellegű pakli esetében jutottam el oda, hogy ki kellene próbálni ezt a szabálylapot, aminek volt egy olyan meghatározó lapja, ami képes egy őrült hokit elindítani. A kulcs tehát az, hogy legyen a pakliban egy olyan választható induló lapunk, ami nagyobb előnyhöz juttat minket, mint bármelyik másik random lapunk a pakliban. Az én esetemben a teljes paklit alárendeltem annak, hogy a teki manatermelése meg tudja pörgetni már akár az első körben annyira a paklit, hogy ezzel rövidre zárjuk a találkozót. A már korábban említett Öntörvényű krabberre épülő pakli sem különbözik ettől jelentősen, hisz maga a krabber is olyan terrort tud szintén egy manából teremteni, ami kellő bevédés mellett nehezen kezelhető. Ebben az esetben is valamelyest be kell áldoznunk a paklink egy jelentős részét, hogy fixen legyen védő lapunk a krabber mellé, különben értelmét veszti a szabálylapválasztásunk. Ebből kifolyólag ennél a decknél elsősorban a counterek számát kell buffolni az erőforrások és ölések kárára.

Mint látható, áldozatokat kell hoznunk már a pakliépítésnél, ha erre az útra tévedünk, de pont a szabálylapunk az, ami a rossz matchup-ok esetében is képes minket kisegíteni, hisz a side lapokat is ki tudjuk keresni, így nem kell Timera nevét mantrázva felhúzni a kezdőkezünket. Az évek során egyre több erős side lap jelent meg, amiket ha bekeresünk, jelentősen tudjuk a mérleg nyelvét a javunkra billenteni. Csak néhány felsorolás jelleggel: Artagor, a zsonglőr, Szökőkút, Most már elég, Ősmágikus térfixáló, Szem szimbólum, Szkritter jótevő, A csend tornya, Dimenziószövés…

Én – mint már utaltam rá – 3 side lap alapbóli használatával próbáltam meg az esélyeimet növelni a rossz matchupok esetében. Tettem ezt azért, mert több esetben is úgy kalkuláltam, hogy szükségem van az adott játszmában a 3 partira, hogy meglegyen az esélyem a 2:1-es eredményt hozni. Az 50 laposra történő pakliméret-duzzasztás ugyan nem tett jót a kombóknak, de az alapbóli side lapok használatánál ez valamelyest segít (persze nyilván eddig is lett volna lehetőségünk több lappal játszani, tisztában vagyok vele), hisz csökkenti a behúzási esélyeinket. Én végül 53 lapos paklival vágtam neki versenynek, amiből – ha az 1 lapot, amit fixen kikeresünk kivesszük – arra, hogy kezdőkézre behúzzunk egy vagy több nemkívánatos side lapot 16,6% esélyünk van. Továbbá ez az érték mindig csak side előtt értendő, tehát ha nem egy pörgős versenyről beszélünk, akkor ez még kevésbé fog minket érinteni a verseny egészét tekintve. Ezekkel a számokkal lehet játszadozni és kalkulálni, hogy melyik side lap kb. mekkora esély-javulást jelenthet, hogy megéri-e alapból is bevetni? Ez teljesen deck- és metaspecifikus, így itt nemigen lehet fix arányról beszélni. Kénytelenek leszünk becsült értékekre, ill. a megérzéseinkre alapozni.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem találtam fel a spanyolviaszt és nem fog boldog boldogtalan mostantól Bölcsizni, hiszen van egyéb „hátránya” is a narancs lap választásunknak, ami nem más, mint hogy le kell mondjunk minden más narancs lap használati lehetőségéről. Ennek megfelelően természetesen nem is tehető oda akármilyen koncepció mellé, hisz vannak sokkal jobb választási lehetőségeink. Példának okáért, egy szélsőséges esetet hozva: bármennyire csábító is egy gyűjtőgenbe Jég bogyolával kezdeni fixen, nem fogom beáldozni a Börtön védelmét ezért. Viszont minden olyan pakli esetében, amelyeknél eljutunk oda, hogy akár Rúnával vagy Mezővel is szívesen kipróbálnánk, és tartalmaz olyan induló lapot, ami kellően tudja befolyásolni a partik végkimenetelét, megfontolhatjuk, hogy inkább Ősi bölcsességet használjunk.

A teknősök és a tudomány kapcsolata

Az, hogy nem egy hülye állat a teknős azt már tudjuk régről, hisz még olvasni is tudnak (lásd Tudós teknős). Ennek megfelelően azon sem kell meglepődni, hogy sikerült megtalálni az összhangot a narancs lap és eme koncepció között. A deck kulcslapja – mint már említettem – az Idéző teknős. Ez a lap lesz az, amit a kezünkbe szeretnénk tudni már kezdőkézre egy olyan matchupban, ahol nem valamelyik meghatározó side lapnak örülnénk jobban. A teki az esetek 90%-ában a Teknős hínártornyot keresi, ami azt eredményezi, hogy máris egy lapból anti-mágiáztunk kettőt, kaptunk 2 manát és egy nyerést is egyben. Erre a kiindulási alapra én egy nagyon pörgős decket építettem rá, további keresésekkel és húzásokkal, valamint némi manatermeléssel. A keresési vonalat az alábbiak képviselték a pakliban:

3 Idéző teknős
3 Őshangya here
3 Goblin logisztikus
2 Varkaudar fetisiszta

Idéző teknős a deckünk motorja! Ő a felelőse a védelemnek és a tempónak is egy személyben, hisz anti-mágiájának hála az ellenfél beleszólásait jelentősen korlátozzuk (még akkor is, ha a semlegesítések korát éljük, hisz azok többsége magasabb költségű, és igyekszünk elkerülni, hogy meglegyen rájuk a kellő fedezet), és a Hínártoronnyal karöltve megadja a kezdeti tempót. Emellett majd – mint később látható lesz – néhány kulcslapot és néhány side lapot is képes kikeresni a szituációnak megfelelően.

oshangya_hereAz Őshangya here irgalmatlan spoiler, nem kérdés. Igaz, nem rendelkezik AM-mel, így ha be is húztuk a kikeresett teki mellé, legszívesebben csak az ellen kezének ismerete után (anti-mágia hatalom!) pattintjuk majd ki. De ha Idéző teki után sikerül őt kitenni, akkor leggyakrabban egy újabb Idéző tekit fogunk vele keresni az első körben, aki ekkor már 5 manára pakol fel minket összesen, és rögtön van is 4×2 a tornyoknak hála + 2 ütésből = 10 sebzés az asztalon. Emellett persze még képes arra is, hogy 4 manából – az Alakváltóknak és a Szánalmas tekiknek hála – 1 lapból és nem kevés ÉP-ből odaverjünk több mint 20-at. (Megjegyzem, a versenyen erre egyszer sem került sor, mert mindig volt célravezetőbb út az adott szituációban). A here amellett, hogy – mint látjuk – tud erőforrásként és nyerésként is működni, keres leszedést és countert is a deckből. Így igaz, hogy az Idéző teknős az, amit kikeresünk a Bölcsivel, de ez lesz a legsokoldalúbb lapunk a pakliban, ezért igen nagy örömmel látott vendége lesz kacsónknak.

A Goblin logisztikus már egy kissé „gyengébb” keresés a herével összehasonlítva, hisz kisebb spektrumból tud válogatni. Ő legtöbbször Epikus emlékművet szokott keresni, de persze ő is tud leszedést, countert és nyerést is keresni, ha úgy kívánja a kényszer. Nem szomorkodunk, ha kezdőkézre behúzzuk.

A Varkaudar fetisiszta a négy keresésből a legkevésbé univerzális, hisz csak két lapot tud keresni az egész paklinkból. Ez indokolja a csökkentett darabszámot. Ennek ellenére eléggé fontos számunkra ez a két lap, amiket elő tud rántani a megfelelő pillanatban. Egyik sem mai darab, de a fényük – még ha kissé kopottas is ebben a koncepcióban – szépen csillog. Az egyik a Kisebb zan, ami a pörgésünket vagy adott esetben az ölésünket tudja elősegíteni könnyedén, a másik pedig a Tirranda batyuja, ami az első két körben a még az ellenfél kezében maradt, nem spell alapú gonoszságok ellen jelent védelmet. Egy elhúzódó meccsen pedig (3. kör! LOL, igen, ez már annak számít eme pakli esetében) az újraindulás esélyeit teszi lehetővé. A Fetisiszta erényei közé tartozik még az anti-mágiája, ami amellett, hogy némi védelmet és plusz lapelőny biztosít, kereshetővé teszi Idéző tekivel. Olykor opció ez is, így ne hagyjuk ki az esetleges lehetőségek végigpörgetésekor. Továbbá mindkét kikeresett piros tárgyunk AM:0-t kap, amíg a varkaudar az asztalon van, így ha tartunk még beleszólástól, akkor egyéb haszontalan lapjainktól váljunk meg, és ha egy mód van rá, ne a fetisisztát dobjuk be nekik.

Jöjjenek a húzások.

3 Baar-ork
3 Az egyensúly őrzője
1 Rücskös látógömb
1 Fókuszálás
3 Suu’zy barátnője

A Baar-ork nekem nagy kedvencem az ilyen pörgős lényes koncepciókban, hisz árához képest nagy előnyt tud termelni. 1 manáért dobat egy spellt (vagy ad némi infót az ellen kezéről), és azonnal vissza is adja a lapot. Ezek után pedig bátran építkezhet vagy felhúzhat egy zanszilánkot, de akár őrposzttorlasznak is zseniális. Ez ár-érték arányban a top spoiler erőforrásokkal vetekszik (pl. Elenios csodája) – persze nyilván ennek a lapnak az ereje csak az adott környezetben jön ki, és elsősorban olyan deckek ellen, amik használnak spellt. Egy apróság, amiről még érdemes a lap esetében megemlékezni, hogy ősmágiás. Ez olykor tud segíteni nekünk például abban, hogy kidobassuk a Lassan járj!  Gomakját, mielőtt kitesszük a térfixálót.

Az egyensúly őrzője már egy picit gyengébb, ha a deckben betöltött szerepét vesszük alapul, hisz önmagában nem csinál semmit, és nem akartam arra 1 helyet sem pazarolni, hogy 1 Vlagyimir szekercét betegyek csak amiatt, hogy fixen tudjon cantrip lenni. Viszont ami miatt játszanom kellett, az az, hogy nincs elég jó minőségi teknős. Főleg nem olyan, ami pörgetné a decket, így kénytelen-kelletlen betettem. Az első körös Idéző teki + Hínártorony mellé bátran kifér, növeli a teknőseim számát, és még 1 manából jöhet egy barátja is, ami tovább pörgeti a decket. De pl. volt olyan Semleges csatamező ellen, hogy neki kellett felépítenie a hínártornyot, ami szintén jó tempót tudott adni az első körben.

Rűcsiii! Ez a lap már tesztelésen is nagy kedvencem volt, de a versenyen is bizonyított! Az ingyen az mindig hatalom, ezt tudjuk, és az anti-mágiák miatt gyakran akad számára muníció a gyűjtőkben. Elég sok bűbájjal is játszanak manapság a deckek az instantok mellé, így gyakorta tud már lapot termelni akár az első körben is. Elhúzódó mérkőzésen pedig aranyat ér mind az újrahasznosítása, mind pedig a fix lapelőny-termelése.

fokuszalasA Fókuszálás kissé furcsa lehet első olvasatra, de igazából miatta játszom kékkel, annyira kell! Eredetileg sárgával tettem össze a decket, elsősorban a Villámhorgony és Rughar monolitja miatt, de olyan sokszor volt, hogy első körben meghörrentem, és ott ültem 5 manán, aztán „csak” az ellen ÉP-jének a felét sikerült megoldani, majd kénytelen voltam 0 beleszólással passzolni, hogy kipróbáltam a Fókit és iszonyat! Ez a lap elmebeteg! Szerintem ha nem lehetne kiütni BDV-n viszonylag könnyen, akkor felszállóágban lenne az ára, hisz annyira univerzális a felhasználhatósága. Az Idéző tekiknek hála a manával könnyen el tudunk szállni nagyon hamar, és a kezünk is könnyedén kiüríthető. Mint később látható lesz, olyan countereket használunk, amik az asztalon sem haszontalanok, így lehet tovább hörrenteni a bulit! Ezek mellett még előnye a lapnak a meglepetés. Volt többször a versenyen, hogy kiszámolta emberünk, hogy most már kezd jól állni, de nem számolt azzal, hogy egy alapvetően anti-mágiás koncepció játszik a Fókival, és hát ennek meg is lett az eredménye. Persze ha behúzzuk az elején, akkor sajnos laphátrányba kerülünk, de erre mindösszesen 6% esélyünk van, ha működik a szabálylapunk (ha nem, akkor kb. 8%), ami még bőven a vállalható hibahatáron belül van.

Suu’zy barátnőjét én nagyon szeretem (ki)használni (csak az asszony meg ne tudja 🙂 ) az ilyen pörgős deckekben. Ezekben a paklikban igazából ingyen cantrip (lesz neki kb. fixen muníció), ami permanens is, és ha adott körben valamiért nem tud végigmenni a buli, a következő körben valószínűleg pont miatta tudunk majd újra megindulni. A side képessége is jól jön néha, ha épp Timera úgy gondolja, megérdemeljük, de nem létkérdés. Az viszont, hogy beáldozhatjuk egy lapunk néha jól jön, hisz így megoldhatjuk a már zavaró A csend tornyunkat, vagy egy olyan lapunkat, amit szeretnénk visszabatyuzni, vagy csak újrahasznosítani és újra kikeresni.

Manatermelés szekció:

3 Teknős hínártorony
2 Epikus emlékmű
1 Suu’zy csillogása

Nem túl hosszú a lista ugyan, de a keresések java ugye ezeket keresi, így ez jelentősen árnyalja a képet. A Teknős hínártorony – mint már említettem – a deck kulcslapja. Egyben motorja és nyerése a paklinak. Amellett, hogy anti-mágiázik, megágyaz a Fókuszálásnak, és lehetővé teszi, hogy odacsavarjunk az ellen képébe elégségeset, de emellett néha lényleszedő funkciója is hasznos tud lenni. Az izmozása számomra ritkán használt képesség volt, de néha ez is kihúzhat minket a slamasztikából, így ne feledkezzünk meg erről sem.

Az Epikus emlékműből elég a 2 darab, hisz sokkal védtelenebb, mint a torony és nyerési potenciál sincs benne, de tény, kezdő lapként komoly indulást tud generálni és a Goblin logisztikus gyönyörűen keresi is. Side képességként – ha nem sikerül az adott körös kipörgésünk – akkor a laphúzó funkciója is hasznos tud még lenni a következő körre.

Suu’zy csillogása akár kihagyható eleme is lehetne a paklinak, de a tempót ő is meg tudja adni a játék elején, és az esetleges első körben kapott counter után is ad esélyt az újraindulásra.

Védelem

Nincsen pakli a „jó védelem és halál” nélkül, ezt már tudjuk zsangtigernek köszönhetően. A halálról már esett szó, de a védelem kérdésköre eddig a homályba veszett. Lássuk tehát, hogy az anti- mágia mellett mely lapok segíthetnek ki minket, ha olyan a helyzet:

3 Szemétdomb
3 Lestinoh, a teknős legenda
3 Őshangya kamikázé
3 Barátságos teknős
1 Tirranda batyuja

A Szemétdomb ennek az érának a Villámhorgonya, ami várhatóan legalább akkora karriert fog befutni, mint elődje. A leghatalmasabb ereje a mi paklinkban az, hogy képes a lény alapú counterektől megvédeni minket az első körünkben, amik az anti-mágiát kicselezve, védekezve érkeznek a nyakunkra. Első körben – amennyiben az adott paklitól számítunk ilyen jellegű mocsokságokra – javaslom, csak akkor induljunk meg, ha húztunk dombot, mert egyébként komoly tempóhátrányba kerülhetünk! Emellett persze számos top spoilert képes megfogni, amikre tudjuk majd használni, és a tőrök, amiket termel szintén nagyon hasznosak (sokkal zavaróbb, mint elsőre gondolnánk).

Lestinoh az új érás teknősök jeles darabja, aki a 0. körös beleszólásra ad esélyt számunkra, nehogy a nem-kezdés áldozatává váljunk. Igaz, csak spellt képes fogni esetleg több lépésből lényt leszedni, de AM:0-val teszi mindezt, így a legtöbb esetben sikeresen fogja tenni a dolgát, emellett pedig növeli a Hínártorony hatásfokát és az asztalon sem haszontalan. A végjátékban a hiányzó Ép-ket szívesen besebzi nekünk, vagy olykor egy zavaró lényt takarít majd el az utunkból. Sokkal többet nem várhatunk egy ilyen lénytől.

Őshangya kamikázé szintén az egyik 0. körös beleszólásunk, és a lapok 95%-át képes ekkor megfogni, de később a herének köszönhetően akár nagyobb idézési költségű lapokat is el tud majd csípni. Védelme ugyan nincs, mint a tekinek, de ő az asztalról azért nagyobb tartományban képes beleszólni a játékba.

A Barátságos teknős már nem a 0. körös counterek sorát gyarapítja, viszont az anti-mágiájának és az újrahasznosításának hála képes lapelőnyt termelni, valamint megfogja azon lapokat, amiket nem sikerült kianti-mágiázni.

A Tirranda batyuja többnyire a fetisiszta keresése révén érkezik meg, ha azt kívánja a környezet. Ő szintén a „maradék” probléma semlegesítésére hívatott, ha az adott körben nem tudunk nyerni. Ezzel esélyt adva, hogy befejezzük, amit előző körben megkezdtünk. Viszont a többi counterrel szemben ő képes a late game-ben is kisegíteni egy minimális gyűjtőjátékkal, a képességének hála. Így lehetővé teszi, hogy topdeck fázisban egyetlen fetisisztából újrainduljunk.

Ezen felül már nem csinálok külön kategóriákat a többi lapnak, mert nem érdemes külön kezelni őket.

3 Káoszgoblin
3 Szánalmas teknős
2 Alakváltó ősköd
1 Kisebb Zan
1 Nerub csendvarázs
1 A csend tornya
1 Antimágikus citadella

A Káoszgoblin szintén a „maradék” kezelését hívatott megoldani. Akár egy Idéző teki + torony után képes 2 manáért megérkezni és a még benbmaradt nem spell jellegű kártyákat eltávolítani az ellen kezéből, ezzel sodorván őt már rögtön az első körben a topdeck fázisba.

A jó öreg Szánalmas teknős szintén nagyon sokrétű. Egyrészről ő az egyedüli „leszedése” a paklinknak (jó, ott van még a kamikázé is, de az kissé lassú), másrészről elősegíti a here + ősköd + száni hokit, de többször volt, hogy a hínártornyot vettem vissza, hogy még egyszer oda tudjak csavarni egyet az ellen képébe. Hasznos lap, pörgessük körültekintően, mert általában nem egy opció akad vele kapcsolatban.

Alakváltó ősköd szerepe elsősorban szintén az Őshangya herés hokiban domborodik ki, hisz nyilván őt keressük a herével, és kitesszük mint here, így növelve az izmok mennyiségét. Emellett persze Idéző tekit is szívesen másolunk vele, de azt se feledjük, hogy olykor pont az ellenfélnél lesz a megfelelő megoldás, így azt is vegyük számításba!

A jó öreg Kisebb Zan… Hát igen, nem mai darab, de még olykor itt-ott mégis előkerül. Ennek oka, hogy amit tud, az szinte ingyen van és van egy lap, ami még optimálisan keresi is. A mi paklinkban elsősorban az ölést hívatott elősegíteni. Többnyire Idéző tekit vagy hínártornyot másolunk vele, de ugyanaz elmondható róla, mint az alakváltóról. Sok lehetőség rejlik benne, érdemes megfontolni, mire akarjuk használni. Olykor pont az ellenfélnél van a megfelelő megoldás az adott szituációra. Legyünk tehát körültekintőek a használatakor.

nerub_csendvarazsNa és jöjjenek a tipikus side lapok, amikkel játszunk is alapból. 3 darabot vállaltam be, amik természetesen – ha nem voltak esszenciálisak – már repültek is kifele side-oláskor. Az első és legfontosabb a Nerub csendvarázs. Igaz, nem oly régi, mint a Kisebb Zan, de azért nem hiszem, hogy sok fejben benne van, hogy mit is tud ez a papír. Lássuk: 0 manáért, ősmágiásan kikapcsolja a narancs lapokat, ha van mellé másik sötétzöld lapunk. Hát, ha végigtekerjük a már megjelent narancs-megszüntető lapokat, látnunk kell, hogy ha képesek vagyunk a feltételt megteremteni számára, akkor messze a legjobb ár-érték aránnyal teszi a dolgát. Ha a kezdőkezet vesszük alapul, és a 3 másik kártyát vizsgáljuk meg, akkor a számok azt mutatják, hogy közel 82% eséllyel fogunk a Csendvari mellé másik zöld lapot húzni, így lehetővé téve, hogy már első körben megszüntessük az ellenfél narancs lapjait. Ezt tovább növeli az a tény, hogy ha mi kezdtünk az első körben, nem feltétlen akarunk egy védekezésbe beleszaladni, és valószínűleg elpasszoljuk a kört; ill. ha az ellenfél kezdett, akkor is +1 lapból kell mellé megfelelő lapot húznunk, ami már közel 90% eséllyel kecsegtet. Na de mely paklik azok, amik esetében ezt szeretnénk keresni?

A deck legnagyobb ellensége egyértelműen a Zarknod bilincse, hisz a paklink közel felét teszi azonnal használhatatlanná és sok egyéb lapunknak is olyan szinten csökkenti az erejét, hogy ha még azokat is húznánk be, akkor sem tudnánk mit kezdeni a minőségi előnyével.  Ennek megfelelően kénytelenek vagyunk all-in menni és reménykedni, hogy nem húz kellő megoldást abban a körében, amikor 1 manája van (tehát vagy ő kezdett és elpasszolta, vagy mi kezdtünk és a mi 2. körünk van). Ez azért fontos, mert a bilincs ebben a periódusban a legsebezhetőbb. Nem működik már a védekezése és a kicsit drágább 2 manás beleszólásai esetleg beéghetnek. Az esélyeket ennek ellenére is max. 40%-ra tettem a bilincs ellen, amit érdemben side után se tudtam javítani, de ő még tudja növelni a beleszólásait. Emiatt játszottam alapból is a nerubbal, hogy legalább az esélyt megadjam az első parti megnyerésére. Ekkor a következő 2 játékból esetleg az egyiket hátha szintén sikerül megnyerni az ellenfél balszerencsés húzásának hála.

Másik nagy ellensége a paklinak a Harangmester, amit elsősorban A legfőbb követők mellett látunk gyakorta. Ötkövetők esetében a beleszólási esélye az ellenfélnek közel 0, így könnyedén meg tudjuk szüntetni már az első körben a követőit, ezzel az esélyeit minimálisra csökkentve. A harmadik eset, ahol számításba jöhet a bűbájunk a drágítás. Igaz, itt csak többnyire a 2. körünkben opció az indulás, hisz csak a csendvari lesz árában (ősmágia rulez!), a második lapunk még drágítva van, de ez a drágító koncepciók ellen általában teljesen beleférős kategória. Továbbá side után le tudjuk cserélni Ősmágikus térfixálóra, ami már az első körben be tudja hörrenteni a bulit.

A csend tornyát elsődlegesen kontrol paklik ellen tettem be, hisz az első körömben – ha nincs rá megfelelő védekezése, és ez általában max. 2 szettnyi lap szokott lenni – olyan szinten tudja hátráltatni, hogy nem fogja tudni tartani a tempót. Emellett a tesztelés folyamán a „fejbelőlek direkt sebző” deck ellen is jól működött. Persze ez azért ritkább vendége a versenyasztaloknak, de mint opció ott van természetesen.

Az Antimágikus citadella a böris gyűjtőgenek miatt került be, hisz az Idéző teki ki tudja keresni és rögtön kitesz nekünk egy körönként 3 lapot semmizni tudó épületet, ami komoly fegyvertény adott deckek ellen. Ebből is akartam alapból játszani eggyel, hisz 3 partiból szerintem egyszer képes kibújni egy leszedésnek hála, vagy abszurd esetben akár egy első körös indulással már visszafordíthatatlan előnyre tesz szert. Ezért nem akartam azt, hogy ez csak side után történjen meg, amikor már vezet az ellenfél 1:0-ra.

Végigérvén a paklin láthatjuk, amiről már az elején beszéltem, hogy ez egy valóban nagyon pörgős all-in jellegű deck, ami képes meglepetéseket okozni, de ebben nagy szerepe van (volt) annak is, hogy nemigen tudták az emberek, hogy mire számítsanak a paklitól. Ezt a patront valószínűleg ezzel a cikkel végérvényesen el is lövöm, de azért persze nem beszélnék le senkit a használatáról, mert annak ellenére, hogy all-in deckről beszélünk, a Bölcsinek hála elég stabilan tud kezelni sok egyéb szituációt, ha kellő felkészültséggel vágunk neki a versenynek.

A versenyen az alábbi side-ot használtam, itt is sok esetben a bölcsiben rejlő lehetőségekre fókuszálva. Itt már külön elemzést nem készítek a lapok mellé, csak a lapok mögött pár szavas indoklást ejtek meg, de persze ha felmerül kérdés, tegyétek fel a cikk alatti kommentek formájában.

Side:

1 Sziklavár (böri ellen, keresi az Idéző teki)
1 Teknős holdnyelő (kereshető asztaltakarítás, ha az első parti alapján indokolt)
1 Szem szimbólum (kombók ellen)
1 Szkritter jótevő (követős deckek ellen, amiket érdemes is törni)
1 Ősmágikus térfixáló (drágítások ellen)
1 Izzó lemezpáncél (életes lények ellen, keresi a Fetisiszta)
1 Jövőlátó (elsősorban az “első körben nyerek” deckek ellen, amikor ő kezd)
1 Az élet földje (esetleges síkcsaták esetére)
1 Lomha morf (pörgős kombódekek ellen, keresi az Idéző teki és fel is építi az első körre)
1 Quwarg dögevő (gyűjtőgen ellen, keresi az Idéző)
1 A vadak ura (kereshető lény lopás, ami nehezen megoldható adott deckenek)
3 Törzsi sámán (böri ellen, multifunkciós lap)
3 Tleikan áruló (böri, bilincs ellen)
3 Sötét íjászmester (tárgy ellen counter és leszedés)
3 Quwarg hanyabűvölő (elsősorban tükör deck ellen, de mező ellen is szóba jöhet)
3 Lohd Haven familiálisa (elsősorban farkas deck ellen, de bármilyen pörgős deck esetében szóba jöhet, illetve ha növelni akarjuk a Nerub csendvarázs mellé a fix elsőkörös zöld lap esélyét)
2 Hálószövő Péter (kombók ellen beleszólás, valamint életes lények megoldására esély)
2 A csend tornya (rúnás és mezős spellekkel operáló paklik ellen)

Rövid versenybeszámoló

A paklit a január 7-i Dungis versenyen vetettem be, ahol 34-en szálltunk harcba, így 6 fordulós verseny elé nézhettünk. Az emlékeim kissé már megkoptak, mire ideértem a cikkben, de a kulcsmomentumokra talán még emlékszem valamelyest.

zarknod_bilincseElső fordulóban rögtön megkaptam Szati bilincsét (az egész mezőnyben ketten voltak, mint később kiderült). Ekkor kissé mérges voltam Timerára, de később – mint kiderült – sikerült bőven kiengesztelnie. Mivel nagyobbat dobtam, így kétszer kezdhettem, ami azért is jó, mert jobban tudtam irányítani a történéseket. Kikerestem természetesen a Nerub csendvarit és meglepődve konstatáltam, hogy nagyszerű a statisztika tudománya, de itt bizony a csendvarin kívül egy büdös zöld kártya sincs a kezemben. Mivel egyébként is az volt a terv, hogy ha kezdek, passzolok nehogy egy védekezés keresztülhúzza a számításaimat, így tovább is dobtam a kört, amit nagy örömömre Szati is megtett. Kiderült, hogy volt a kezében egy Öntörvényű krabber, csak nem merte kitenni, mert nem volt mellé védelme és nem ismerte a paklimat, nem tudta, mire számítson. Jöttem és húztam egy Hínártornyot. Itt nem volt mit tenni, meg kellett indulni. Kitettem egy Az egyensúly őrzőjét, ami se countert, se leszedést nem kapott, így már építette is a tornyot. Ezután jött még egy Az egyensúly őrzője és elindult a hokifaktor. Ha jól rémlik, fókuszáltam is még az adott körben, és igaz, a kellő seb nem volt meg, de olyan asztalom lett, amit már nem bírt kezelni Szati és bedobta. Side után Szati dönthetett, és meg is kezdte, ha jól rémlik. Az első körét elpasszolta. Nekem itt megint nem volt mit tennem, meg kellett indulni, és volt is jó indulási opcióm, így megindultam. Ennek az lett a vége, hogy kaptam egy Most már eleget és nagyjából csomagolhattam is. Egy darabig még húztam, de nem volt érdemi sanszom, hisz mint mondtam, bilincs ellen nagyon egylövetű vagyok. A harmadik meccsen megint kezdtem, első kör passz-passz, majd kipörögtem egy Idéző tekinek köszönhetően, mert nem volt semmi beleszólása Szatinak. Hatalmas mákom volt, mert side után már kb. 25%-ra csökkent az esélyem, de hát tudjuk, olykor egyik, olykor másik oldalon állunk, csakhogy a mákolásokra kevésbé emlékszünk, mint a hatalmas bad beatekre. 2:1

A második fordulóban Katulin Péter gólem követője ellen indultam harcba. Itt is én kezdhettem kétszer. Kerestem az Idéző tekit, és mivel húztam egy Szemétdombot, úgy éreztem, meg is lehet indulni, még ha esetleg kapok is egy Titánkolosszust az arcomba. A tekire meg is érkezett „várt” kolosszus, de sajnos a Szemétdombom kapott egy Speciális védelmet. Ejj – mondom, – ez derék! Kénytelen voltam passzolni. Bekeresett egy Apró morfot és kitette gólemként, valamint ütött a kolival és passzolt. Itt igen necces szituba keveredtem, hisz rajtam volt egy kettes drágítás, amit nem igazán tolerál a deck. Mérlegeltem, és az maradt egyetlen esélyem, hogy megpróbálok megindulni. Betörtem a követőt és alakváltóval másoltam Idéző tekit, amivel kerestem egy Szánit, mivel volt egy hínártorony a kezemben. Ekkor kiderült, hogy van egy Tükörgólem és még valami blank a kezében. Sajnos a Tükörgólem kifért és így agyalnom kellett, hogy sakkozzam ki, hogy ne kavarjon be a körömbe. Kitettem a Szánit és visszavetettem a Titánkolit, amit nem fogott meg a Tükörgólemmel (talán ez volt amúgy összességében a jobb play, hisz ott volt az esély, hogy belémlövi az egyik torony sebzését, ha nem figyelek oda), és újrahasznosítottam kettőt, majd termeltem manát a hínártoronnyal. Itt még egy lapot ki tudtam tenni, talán egy Varkaudar fetisiszta volt, ami keresett Kisebb Zant, ami másolt Idézőt és kitettem a másik tornyot. Ekkor kerestem egy Fókuszálást (0 ÉP) és kitettem, bízva abban, hogy jön egy gyógyulás vagy keresés. Jött is egy Barátságos teki, aki felgyógyított 3-ra, de ezt leszámítva nem volt azt hiszem más aktív lapom. Passzoltam két aktív toronnyal, Péter húzott egy lapot, amit meg kellett fognom a Barátságossal, majd kitette a Tükörgólemet. Felállította és remélte, sikerül leütnie a maradék ÉP-m, de nem számolt azzal, hogy a tornyok tudnak lénybe is lőni, így nem sikerült a terve. A következő körben pedig sikerült lebontanom az ÉP-jét beleszólás hiányában. Beside-oltam a Szkritter jótevőt és mindkét partiban le is hozta a meccset a bekeresését követően, mivel törtem a követőt és gyógyultam annyit, hogy sose legyen gond. 3:0

A harmadik fordulóban Várnai Peti Lassan járjas, Átkozott követős farkasai vártak rám. Itt is nálam volt a dupla kezdés lehetősége (láthatóan Timera kegyeibe fogadott) és be is kerestem a Nerub csendvarit, majd mivel első körben nem tudok megindulni járj ellen, így el is passzoltam a köröm. Fura mód Peti is így tett (egy hordától nem ezt vártam feltétlenül), így jöhetett a második köröm. Kitettem a csendvarit, amit Peti megpróbált leszedni egy Gomakkal, de volt rá egy Lestinoh-m. A maradék 1 manából ha jól rémlik jött egy Goblin logisztikus, ami keresett egy Epikus emlékművet és sikerült egy olyan asztalt kialakítanom, amivel az adott körben még, ha jól emlékszem, nem nyertem, de innen nem volt már visszatérési opciója Petinek. Side után lecseréltem a nerubot Ősmágikus térfixálóra, meg bementek a Lohd Haven familiálisok és már kezdhetett is Peti. Meglepő mód azt mondta, átadja a kezdést. Nyilván védekezéstől tartva elpasszoltam a kört, de előtte rám engedett egy Gomakot. Itt sokat gondolkodott, mit nevezzen meg, végül az előző kör meghatározó lapját, a csendvarit nevezte meg. Mivel nyilván a side-omban pihent, így ez csak infószerzésre volt jó. Láttam is, hogy emellé horda lapot húzott, meg talán egy Sebzettet, így csak a topdeckelt lapjától tarthattam, ami – mint kiderült – szintén blank volt, így kipörögve a 2. körömben nyertem is. Harmadik meccsen már a biztos győzelem tudatában – ha jól emlékszem – „kockáztattam”, és egy Idéző tekit behúzva a térfixáló után az első körben kipörögtem és nyertem is 3 tornyot kipattintva. 3:0

A negyedik fordulóban Daku Gergely 5 követője ellen játszottam. Nagy örömömre Harangmestert nem használt, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálok az első alkalommal Idéző tekit keresni és vagy már az első körben nyerni, vagy kialakítani egy olyan asztalt, ami meg tudja oldani azt az „egy” lapját, ami lesz neki. Sajnos itt ő dobott nagyobbat így kezdhetett és keresett Sivarát. Kitette, ütött. Kezem közepes volt. Gondolkodtam, törjek-e követőt (Manafamiliárist), de úgy döntöttem, nincs érdemi jelentősége, mert az Elenios követő keresésének hála ugyanúgy megoldhatja a maradék ÉP-met a sok manájából, mint a teljes ÉP-met. Továbbá bekavarhat esetleg az ÉP-áldozás, ha Fókuszálni akarok, illetve ha herével is keresni szeretnék. Megkezdtem a hokit és sikerült is úgy kipörögnöm, hogy első körben meglegyen a kívánt sebzés. Side után én kezdhettem, és gondoltam, mi baj lehet? Megint kerestem Idéző tekit, reménykedve abban, hogy sikerül leutánoznom az előző kört. Hát Timera itt vicces kedvében lehetett épp, hisz az Idéző teki mellé sikerült 3 Szánalmas teknőst behúznom, amivel semmilyen szinten nem tudtam megindulni, lévén az Idéző teknős horgonyos. Ez a kezdőkéz annyira sokkolt, hogy hibáztam és átadtam a kezdés jogát, bízván abban, hogy majd a topdeckelt lapom megfelelő indulólap lesz. Erre – mint utólag utánaszámoltam – kb. 55-60% esélyem volt, ami nem sok, de legalább valami. Gergő megint csak keresett Sivarát és ütött. Sikerült topdeckelnem egy Őshangya kamikázét, ami sajnos pont nem a megfelelő lapok egyike volt. Itt lehet, meg kellett volna fontolnom az Elenios követő törését, hisz fejemben lehetett volna, hogy játszik Groboxal, ami manatermelési terveimet zúzta porrá Gergő körében. Húztam ugyan egy lapot, aminek hála tudtam volna pörögni. El is kezdtem visszavetetni szánival a Groboxot, így leszedvén az életét, de ekkor láttam, hogy egy Zanüid van a kezében, ami ekkor még nem fért ki. Úgy sakkoztam, akkor betöröm a Manafamot és ki tudok pörögni, de ebbe a Grobox büntetése kavart be az Elenios követőjének hála, így hiába vetettem vissza, nem maradt manám, hogy elkezdjek kipörögni és a Zanüid meg a Sivara bevitte a kellő sebet a következú körben. Sajnos itt a botrányos kezdésem megpecsételte a sorsomat. A harmadikban – okulva ebből a kellemetlen helyzetből – a safety play-t választottam, kikerestem a Nerub csendvarit és kitettem első körömben, bár itt is igen rosszul húztam mellé, mert talán csak egy Lestinohot tudtam kitenni mellé, de lényeg, hogy csak a topdeckre élt Gergő. Ekkor Timera próbált kompenzálni, és sikerült a lehető legrosszabb lapot behúznia, egy Fókuszálást, ami pont nem fér ki az elsőkörös Sivarának hála, én pedig kipörögtem a második körömben és nyertem. A második meccs miatt necces összecsapás volt, de hoztam a kötelezőt! 2:1

Az ötödik fordulóban Dönczi Kriszitán Életenergiás kontrollja ellen kezdtem. Gondolkodtam, mit keressek, de maradtam az eredeti tervnél és A csend tornyát kerestem. Itt sajnos Krisztián kezdett és sok gondolkodás után (gondolom nem volt védő countere mellé) meg is pecsételte a sorsom egy elsőkörös Vízitündérrel, amire nem volt megoldásom. A két életes, hálós lény sajnos már ott eldöntötte a meccset, de nagyon sokáig tartottam magam, annak ellenére, hogy idővel Unaloműző és egy Anyamotyogó is keserítette sorsom, de mikor egy Italkeverés is becsatlakozott a buliba, onnan nem volt menekvés. Nagyon elhúzódó, sok gondolkodást igénylő parti volt mindkettőnk részéről. Tudtam, nemigen lesz időnk befejezni a harmadik meccset, így a másodikban all-in mentem, és Idéző tekit kerestem, remélvén, nem lesz érdemi beleszólása, és ki tudom dobatni a kezét az első körben. Sajnos az Idéző tekim után érkezett egy Flux, ami természetesen megfogta a hínártornyomat, majd az ő körében kitett egy Öntörvényű krabbert, ami szintén bezárta a kört. Befejezni ezt nem tudtuk, de esélyem már nem lett volna fordítani. 1:2

Az utolsó körben Liu Ting Hao-val sorsolt össze a progi, aki good-stuff mezővel tolta. Előző nap tesztelgettünk kicsit és eléggé egyoldalú volt a meccsek kimenetele az én javamra, így annak ellenére, hogy egy színt végül kicserélt bíztam abban, hogy én indulok előnyből, side előtt mindenképp. Itt kétszer is én kezdhettem, 7 nulladik körös beleszólás kivétele után és – annak rendje és módja szerint – az anti-mágiáknak hála ki is ürítettem hamar a kezét és fel is őröltem. Side után sem változott a helyzet. Kijött az, hogy hiába két pörgős deckről beszélünk, az enyém a kevesebb lapnak hála jobban tudott húzni, amit még tetézett az, hogy az anti-mágia miatt plusz lapelőnyt tudtam generálni. Summa-summárum, nagyon hasonlóan zajlott mind 3 parti. A második vagy a harmadik körben mindig véget ért a meccs. 3:0

Végül 6/5-tel zártam, ami a második helyre volt elég. Természetesen – mint általában egy jó eredmény esetén – itt sem volt a szerencse szerepe elhanyagolható, de kártyajáték lévén ezzel együtt kell élnünk (néha így, néha úgy). Mindenesetre azt lehetett látni, hogy működik a koncepció és a gondolatmenet, amit megálmodtam a lámpa előtt. Ezen felbuzdulva eszembe jutott, hogy a decemberben már az EX-ben kipróbált manókkal is kipróbálhatnám a bölcsességet. Itt az volt az apropója a dolognak, hogy mikor kezdőkézre Ragyogó manót húztam és létrejött, nyertem is minden esetben a hatalmas lapelőnynek hála, amit termelt, így nem volt mit tenni, elkezdett kattogni az agyam.

Menő a manó?

A teknősöknél már a Tudós teknős okán lehetett sejteni, hogy tudnak majd mit kezdeni a helyzettel, de a manóknál nem volt arra utaló előjel, hogy tudják majd hasznosítani megfelelően az Ősi bölcsességet, hisz csak Ódzkodó, Alattomos és Harcias egyedeket találhatunk köztük. Se egy Tudós, Bölcs vagy Okoska nem akad a brigádban. Az ihlet viszont megvolt, így pennát ragadtam és az alábbi decklistet dobtam össze a következő EX-es hagyi pörgősre. Azt előre vetítem, ez a deck messze nem esett át olyan optimalizáláson, mint a tekis koncepció, így biztos lesznek helyek, ahol sokan másfele vinnék el a dolgokat.

Ősi bölcsesség

ragyogo_mano3 Ragyogó manó
3 Manamanó
3 Gyűjtőgető manó
3 Batkamanó
3 Merafula
3 Fürge manó
2 Manó felderítő
2 Szilánktündér
3 Rolf
1 Harcias morf
1 Halálos morf
1 Éltető morf
3 Nekromanta pálca
3 Varázslónő
3 Lohd Haven
3 Gomak megsemmisítő pillantása
3 A nagytanács ítélete
2 Hálószövő Péter
3 Anyamotyogó
2 Fókuszálás
1 Gyógyító motyogó
1 Ősmágikus térfixáló
1 Öntörvényű krabber

Mint említettem, ahhoz, hogy egy bölcsis koncepcióhoz eljussunk, kell egy kulcslap, amit egy standard környezetben szívesen kikeresünk. Jelen esetben ez ugye a Ragyogó manó. Mit is csinál nekünk ez a menő gyerek? AM:0-val a deckek 70%-ánál azt eredményezi, hogy ha nincs rá semlegesítés, akkor várhatóan a kezének a jelentős részétől megfosztjuk, és amik a kezében maradtak, 1-2 körig blankok lesznek várhatóan a magas költségük miatt, ill. tudunk rá számítani (pl. helyettesíthető IK-s lapok esetében), hisz láttuk a kezét. Ehhez persze szükséges, hogy kötelékünk legyen, ezért nyilván kellő mennyiségű manóval kell játszanunk.

Manók esetében szűkös a keret a valóban minőségi papírok tekintetében, így sajnos az utóbbi évek manóit nagyjából fixen használjuk, amik az adott színekben kijöttek. Két színünk ennek megfelelően fix, hisz a fehér és a kék bővelkedik játszható manókban mind minőségben, mind mennyiségben – ezekre csak érintőlegesen térnék ki.

Manamanó a deck motorja, hisz ha a Ragyogó mellé sikerül őt is behúzni, akkor rögtön ki is ürítjük a kezünket (másik két lapunk ugye dobjuk a Ragyogónak és neki) és kapunk 2 manát, majd bekeressük a Fókuszálást, amit a manó áldozásából megnyomunk – ott állunk 3 lappal a kézben és 2 manával az első körben. Ekkor vagy van kellő keret a „bentragadt” lapok levédekezésére vagy megpróbálhatunk tovább pörögni egy kicsit, ha olyan jellegű kártyákat húztunk.

Gyűjtögető manó szintén egy tempó papíros, hisz akár manát, akár lapot tud nekünk biztosítani, és ő is második lapként már fixen vagy 2 lapot vagy 2 manát fog nekünk adni annak fényében, mire van jobban szükségünk.

Batkamanó a counter manók táborát gyarapítja, és ahogy haladunk előre az időben, egyre szélesebb a kör, amire bátran tudjuk is használni. Annak idején, mikor kijött még elég szűk körben tudtunk csak vele counterelgetni (elsősorban akkor az aktiválást igénylő képességeket fogtunk meg vele), manapság viszont ez kiszélesedik kellően a Villámhorgonyok, Szemétdombok és UR bűbájok korában.

Merafula még a Batkánál is speciálisabb counter, de a Gyógyító motyi is egyre több helyre tud bekerülni, aminek oka – a masszív gyógyítása mellett – az is, hogy 1 manából képes elkapni az AM:0-s UR bűbájokat. Erre a funkcióra képes manónk is, és képes egész nagyra is nőni elsősorban a jelenlegi csodás (?) gyógyulás FAQ-nak hála, miszerint az izom által adott +1/+1 is gyógyulásnak számít, így ha egyszer kisütjük a képességét, akkor automatikusan kap rögtön egy második izmot is.

Fürge manó fénye sajnos jelentősen megkopott, hiába ő counterel legszélesebb körben az előző társaihoz képest. Sokszor zavaró, hogy csak lényt lehet neki eldobni, valamint a méretei elhanyagolhatók, így topdeckelve nem szívesen nyomjuk meg üresben (pedig néha muszáj, ha Fókuszálni szeretnénk). Ezt leszámítva persze pörgetjük, mert nincs jobb, de valószínűleg az elsők között hagynám ki, ha érkezne pár jobb papíros erre a funkcióra.

Manó felderítő a leszedő vonalat hívatott képviselni némi gyűjtő játékot is bevonva, aminek később még lesz jelentősége.

Szilánktündér képessége elsőnek nem tűnt számomra hasznosnak az árához képest, de a verseny folyamán bizonyított, hisz volt, hogy kulcs lapot sikerül vele ellopnom, illetve csinált épp helyet az őrposztban, hogy a kellő sebzés meglegyen időben. Persze legtöbb esetben arra lesz jó, hogy bármelyik társának eldobjuk, de a két darab használatát nem bántam meg.

rolfItt lezárultak a jó jellemű manók, és egy új szerelemlapomat előtérbe helyezve a fekete szín került be harmadikként. Rolf minden tekintetben megfelel az elvárásainknak, hisz manó és 2 manás is, így bátran dobálható, ha épp azt kívánja a helyzet. Emellett persze fontos, hogy ki is tudjuk aknázni a benne rejlő lehetőségeket. Lássuk tehát, miket tud keresni! A jó képességű manók hiányában kénytelenek vagyunk a morfok családjához is hozzá nyúlni, ha már erre találta ki őket a teremtő. Mivel kereshetők és a funkció, amiket betöltenek nem feltétlen hiánypótló, így csak 1-1 darabot használunk belőlük, hogy túl nagy fennakadást ne okozzanak. A Harcias morf az esetleges gyorsabb nyerést hívatott segíteni, a Halálos morf elsősorban a leszedés vonalat képes stabilizálni, az Éltető morf pedig az asztalunkat stabilizálja, illetve olykor az egyik alapból használt side lapunknak képes besegíteni. Az igazi ok, ami miatt használjuk Rolfot az a Nekromanta pálca. A pálca teljesen manóspecifikus az idézési költségét tekintve, és a képessége is nagyon illeszkedik a manókhoz, hisz a lapjaink nagy százalékát szívesen viszontlátjuk az asztalunkon, és ha figyelünk a későbbiekben a kellő szinergiára, akkor akár 1 Rolf-ból kitehetünk 3 manánál 12 ÉP-ért a 3 pálcát, ami könnyen megpecsételheti a parti végkimenetelét.

A pálcás „kombóhoz” kapcsolódóan a másik 2 manás kereső lapot is kipróbáltam a pakliban, amivel meg is határoztam a negyedik színemet. A Varázslónő lényegében ugyanarra képes, mint Rolf, csak sokkal szélesebb körben és ÉP-felhasználás nélkül. Továbbá persze őt is szívesen beáldozzuk lapdobás gyanánt, ha szükséges. A hálójára azért figyelni kell, nehogy bekavarjon, de ez sokszor inkább előny, mint hátrány, és ha kell, sok lapunknak hála meg is tudunk tőle szabadulni.

Sheranból még Lohd Havent is kipróbáltam, hisz a counter részlegre bőven ráfért az erősítés, másrészt az erőforrása, amit tud adni nagyon erős. Bár tény, csupán deckünk közel 50%-ával kompatibilis, de hát ugye a szinergia itt is adott, ha nagyon olyan a kezünk, amivel nem tud majd mit kezdeni, és úgy ítéljük meg, hasznosabb elhajítani egy manónak, már mehet is a levesbe.

A védekezéses vonalon továbbhaladva és a leszedéseknek besegítve használtam még 3-3 Nagytanács ítéletét és Gomakot. Az általános szinergián felül az NTI a pálcának segít be picit, a Gomakot pedig Rolf tudja kikeresni, ha épp ez jobb opció, mint egy Halálos morf.

A pálca szinergiára még Anyamotyogóval és Hálószövő Péterrel segítettem rá, ami ezen felül a beleszólási lehetőségeimet bővítette.

A pakliból persze a Fókuszálás nem maradhat ki, mint már utaltam is rá a Manamanónál. 2 darabot érdemes belőle használni, mert egyrészt van, hogy behúzzuk és kénytelenek vagyunk eldobni, másrészről pedig néha egymást követő két körben is szívesen meghörrentenénk a bulit.

Az alapból használt side lapokra rátérve itt 3 lapot használtam. Ezek sajnos már nem tudnak a 2-3 manás manó szinergiának megfelelni, de ennyit el kell, hogy tudjon viselni a pakli. A Gyógyító motyogó nem elsősorban side lapnak indult, de a verseny folyamán volt, hogy őt kerestem ki, ezért mégis ide sorolom. A motyi azon felül, hogy élőholt, a pálcának jó bedobni és keresi a Rolf, még egy fontos funkciót betölt a pakliban. Ez pedig a gyógyulás. Mind a Fókuszálások kikeresése, mind Rolf rengeteg ÉP-t emészt fel, így jó, ha van egy stabil menekülőutunk erre a helyzetre. Úgy gondoltam, pörgős versenyen érdemes készülnöm alapból a drágításra is, hisz be tud kavarni nekünk az is rendesen tempónkat tekintve, így egy Ősmágikus térfixálónak is szorítottam helyet. Az utolsó lap pedig az Öntörvényű krabber volt, akit bilincsek és börtönök ellen terveztem kikeresni, bízva abban, hátha sikerül megvédenem és akkor eltudja dönteni egymaga a parti kimenetelét, valamint az Éltető morffal párban volt még egy kis extra profit lehetőség is van elrejtve a pakliban.

Mint látható, a deck felépítésénél próbáltam arra fókuszálni, hogy a lapok maximálisan tudjanak együtt dolgozni, továbbá megpróbáltam reagálni a játék jelenlegi tendenciájára is, miszerint egyre jobban az asztalra szorul a játék, és ennek megfelelően a megszokottnál több leszedéssel és lopással játszottam.

Manók az (E)X faktorban

ontorvenyu_krabberA verseny tehát egy tipikus EX-es, pörgős hagyi volt 8 forduló hosszúságban. A formátumnak megfelelően én is pörgősre veszem a beszámolót és rövidebb lesz az előzőnél (oké JuFe, elsőre ez még vicces volt 🙂 – CSZS.). A verseny jól indult, annak ellenére, hogy a matchup nem nekem kedvezett, hisz rögtön megkaptam Szkupien Zoli 5 követős avatárjait. Na, itt a Ragyogó manós „dobatom a kezed” vonalat igen könnyen elengedhettem. A Harangmester ellenére kerestem a krabbert, bízva abban, hátha a manóim feltartják a nagy dögöket, míg én a krabival hátulról esetleg nyerek. Követőt nem törtem, mert nem láttam esélyt arra, hogy 7 ÉP-ről ki tudjam védekezni a decket. Szerencsémnek hála egy Rolfot is sikerült behúzni, ami a második körben kitett egy pálcát is, és innen tempóelőnybe tudtam kerülni – olyannyira, hogy egy Gyógyító motyi is beesett, ami szintén segített a gyógyítással. Így szépen lassan felőröltem.

Ezt követően Anka Marci mezős fókuszkristály deckje jött szembe. Nyilván a mező erősen keresztülhúzta számításaim, de szerencsémre húztam Ragyogó manót, ami igaz, nem dobatott, csak 5-ből 2 lapot, de így is partiban tudtam maradni. Viszonylag kiegyensúlyozott párbaj folyt, de volt egy pont, ahol ellenfelem hibázott és Italkeveréssel ellopta a Havenemet ahelyett, hogy kék italt kevert volna, hisz azzal még tudott volna gyógyulni is. Ekkor már kevés ÉP-ben élt és a következő körben nyertem, mert a Havenra nem húzott semmi aktív lapot.

Harmadik körben KAP Életenergiás mentális deckje várt rám. Kerestem a manót biztos, ami biztos alapon, majd KAP dobott nagyobbat, és némi gondolkodás után átadta a kezdést. Sokat nem kellett agyalni, jött a Ragyogó. Szegény KAP nézegette, de az AM:0-val nem bírt mit kezdeni. A kezéből ki is szállt egy Bufa segítsége, egy Techiánaflux és egy Mentális enyészet. Kezében maradt egy A mágia létsíkja és egy Az elme hatalma. Hát bitang erős kéz, lássuk be. Ha nincs a manó, mi lett volna itt? Atya ég! Még volt a kezemben egy Nekromanta pálca. Az is kifért ugye a manó építésével. Arra beesett egy Rolf és a vége az lett a körnek, hogy kint volt 3 pálca, 1 Öntörvényű krabi és még jött egy Éltető morf is. KAP még felhúzta az 1 manás lapját, de utána nem volt tovább. Igazából az első körben eldőlt a parti.

Negyedik fordulóban Szati 5 követős Raia deckje várt rám. Hát a Ragyogó itt is blanknak bizonyult (köszi, Timera). Itt gondolkodtam, melyik lapom lenne a legjobb, amit kikereshetek, végül úgy döntöttem, a krabber itt nem lesz opti, és inkább kicsit deffenzívebb vonal mellett tettem le a voksom, és kerestem egy Gyógyító motyit. Kezdhettem és törtem a Raia követőt, majd letettem a motyit. Bíztam abban, hogy sikerül egy lassú játékkal felülkerekednem. Pontos részletek nem maradtak meg, de annyi bizonyos, hogy leikszeltünk. Utána számolgattuk, és valószínűleg a következő körre némi hiki-hoki után meglettem volna.

Ezután Klimkó Matyi tárgyai következtek Teremtő rakshival megtámogatva. Alapvetően ez egy elég jó matchup számomra, de Timera úgy döntött, elég lesz mára a jóból, és egy olyan kezdőkezet kaptam, amin csak pislogtam. A kikeresett manóm mellé 2 Fókuszálás és egy Lohd Haven „mosolygott” rám. Ráadásul Matyi kezdhetett, ami nem lett volna baj, de nagy meglepetésemre átadta a kezdést. Nyilván itt a passz mellett csak azon agyalhattam, törjek-e követőt, de ilyen borzalmas kéz mellett nem mertem megtenni. Utólag lehet, jobb döntés lett volna, bár valószínűleg csak minimálisan növelte volna esélyeimet. Matyi jött és kirakott – ha jól rémlik – egy Boadhun kincsesládát, erőforráskodott és passzolt, majd innentől minden lapomra volt countere a későbbiekben, így simán elúsztam. Játszottunk még egy partit, mert időnkből kifért. Ott én kezdtem és a 4 lapjából 3-at tudott is dobatni a manó (mert igen, itt sikerült mellé húznom köteléket). Innen meg Matyinak nem volt esélye visszajönni és a második körre teljességgel eldőlt a parti.

Hatodik forduló, ismét tárgyak, most Ócsai Laci vezérletével. Itt is ő döntött a kezdésről és meg is kezdte. Kért csontot, majd kitett egy Huddens kódexet. Erre lett volna egy Gomakom, de az kapott egy Szemétdombot. Keresett egy Villámhorgonyt, amit belémlőtt. Majd jöttem és dobattam a manóval 2-3 lapot, de az asztalon már volt ugye 2 aktív lapja, amivel nem tudtam mit csinálni. A Kódex egymagában megvert innentől. Itt is sok múlott a kezdésen, de hát ez a játék már csak ilyen..

Ezt követően a „Szkupien klán” másik tagját, Bencét sorsolta ki a program. Ő Bilincses kontrollal nyomta. Itt persze krabbert kerestem. Kezdhettem és első körben elpasszoltam, hogy ne szaladjak bele védekezésbe, de nem rakott ki semmit végül. Bence az első körében kirakott egy Horizontkémlelőt és passzolt. Kezemben volt ekkor egy Batkamanó és egy Nekromanta pálca is, ezért úgy éreztem, elég jól állok. Kiraktam hát a krabbert, amit ugye leszedett volna a ganéval, erre kitettem valami blankból a Batkát, ingyen. Itt meglepetésemre kaptam rá egy Szemétdombot, majd ezt követően a pálcára egy Nullifikálást. Hát vágtam egy WTF fejet. A következő körben az egy szem maradék lapomat még kidobatta egy Káoszgoblin, és innen simán elúsztam. Esélyem sem volt.

Az utolsó körben Gice mentális börije jött. Itt is persze kerestem a krabbert. Nem is volt rá countere, így szépen kezdtem ledolgozni ÉP-jét. Ha jól rémlik, az „utolsó” körében, még mielőtt a krabber bevégezte volna a dolgát, sikerült húznia egy Nagytanácsot, ami megoldotta a rákicát. Innen még ugyan topdeckeltem egy keresést, amivel Nekro pálcát raktam ki, de erre meg volt Gicének egy A szírének hívása. Innen nyilván nem volt menekvés, menthetetlenül fel lettem őrölve.

Mint látható, ígéretesen indult a verseny, de sajnos féltávtól komoly lejtmenet következett be és csak 50% közeli eredményt sikerült hoznom. Csakis Timerát okolni azért nagy hiba lenne, de túl nagy mozgásterünk nincs a pakli összeállításánál, hisz a manók megkötik a kezünket rendesen. Ellenben némi finomhangolás és side építés után talán pár dolog talán jobban kezelhető lett volna. Ha a két különböző paklit össze kellene hasonlítani, akkor a teknős – mint az eredmény is mutatja – valamivel talán stabilabb, de egy verseny alapján nehéz messzemenő következtetéseket levonni. Az biztos, hogy a Szemétdomb megjelenése nagyban csökkentette a manókban rejlő potenciált, de a paklival élvezetes a játék, így bátran ajánlom, ha esetleg valaki ilyesmire vetemedne.

Amikor elkezdtem írni a cikket, azt gondoltam, itt lesz a vége, de ezek után egy „beteg gondolatnak” hála (lévén, hogy betegállományban feküdtem otthon) a januári második EX-es versenyre is Ősi bölcsivel mentem, hogy tovább növeljem a tapasztalataimat a cikkíráshoz. Ez egy Jellemek harca verseny volt, segítve a felkészülést a következő beholderes versenyre. Itt a már említett Öntörvényű krabberes vonalat céloztam meg sok counterrel és pár top leszedéssel megtámogatva. Az eredmény olyannyira csúfos lett, hogy erről bővebben nem is nyilatkoznék (7/2). Maradjunk annyiban, hogy a támadó counterek alacsony számának köszönhetően ha nem kezdtem, az esélyeim közelítettek a nullához. Ha kezdtem, akkor meg volt nagyjából 50%-om. Hát lássuk be, ez igen kiábrándító, így javaslom, ha bárki Bölcsis krabber deckre adja a fejét, semmiképp se a Jellemek harcát válassza terepnek, mert igencsak hátulról fog indulni a legtöbb deckkel szemben.

Mint a tapasztalataim is mutatják, az eredmények igen vegyesek, így azt nem állítanám, hogy majd fixen ez a narancs lap lesz a válasz a következő féléves metára. Ellenben némi rálátást talán adhat, hogy mire lehet számítani egy ilyen narancs laptól, ha szembe jön velünk, illetve ha arra adjuk a fejünket, hogy az Ősi bölcsességhez nyúlunk, akkor merre érdemes elindulni. Remélem, vannak páran, akik a cikk végére értek és nem aludtak el. Nekik köszönöm a figyelmet és jó bölcselkedést kívánok!

Juhász Ferenc

 

17 thoughts on “Vendégcikk – Az ősi bölcsesség nyomában

 1. Ez aztán a paklileírás! Most berántottál mindenkit a mélyvízibe. Ennél részletesebb paklileírást még nem olvastam. Remélem sűrűbben ragasz majd billentyűzetet. Szórakoztató volt én nagyon elmés. Gratulálok.

 2. Talan a legalaposabb koruljarasa pakli(k)nak, amit valaha olvastam (Bubu 1-2 cikke lehet talan vetelytars 🙂 ). Grat! Mindenkinek erdemes egy jo bogre kakaoval nekiulni es vegigolvasni.

 3. Jó cikk, de mind tudjuk, hogy Bölcsivel Erőst vagy Manaspirált kell keresni, esetleg amatőrben Szürkét 😀

 4. Nagyon jó cikk, gratula!
  2 éve Bubu még fluxot keresgélt egy versenyen ezzel a szabálylappal,
  s ehhez jött még az ősi béklyó.
  tényleg nagyon alapos cikk, remélem, legközelebb hamarabb, még ilyet!

 5. Igazan mesteri lett
  JuFe ha ilyen cikket irsz betegallomanyban, akkor milyet irhatsz nem betegen? 😛 😀

 6. nem betegen szerintem nincs erre ideje 🙂

  amúgy jó cikk lett nagyon, magasra lett téve a mérce

 7. Nagyon jó cikk, köszönjük!
  Én a Krabberes bölcsit hagyin sárga-barnával kezdeném a két 0s ősmágiás counter miatt(szemétdomb, fec). 4. színnek talán fehéret raknék

 8. Köszi srácok! Azért ezt nem együltő helyemben csaptam össze(bár még beleolvasgatva így is több elütés maradt benne mint kellene, ezért elnézést). Sok munka van benne tehát bármennyire is inspiráló a dicséret nem tudok ígéretet tenni, hogy ekkora vagy akkor majd lesz hasonló. Ha időm engedi és lesz ihlet igyekszem majd készíteni még.

  @Katu:
  Nem hiszem, hogy működhetne egy olyan koncepció hisz magában az a lap nem tud semmit csak “manát termel” és az mellé vagy védelmet vagy nyerést kell még tenned ráadásul valószínűleg egy igen bumszli decket is kell összetenned ami tovább növeli az esélyed, hogy nem megfelelő arányban érkeznek a lapok(vagy nem fogod tudni megvédeni a lapod vagy nem lesz kellő ölés erőforrás mellé). Persze a fókuszálás itt is segít,de itt halmozott az esély, hogy kinekronozod illetve nem fogod tudni kitenni vszeg a kántereidet kézből hisz sok spell alapúval kell játszanod igy nem midig fogsz tudni tempót menni: Továbbá ha egy side lapot kell előkeresned teljesen megbomolhat a pakli alap koncepciója hisz nem lesz kellő mana fedezet a lapjaidra amikre nekronozni szerettél volna.

 9. Köszönjük szépen a cikket, egy élmény volt olvasni, és egyben inspiráló is. Itthon össze is raktam kíváncsiságból, és ehhez kapcsolódna a kérdésem is.

  Én annyira a Dornodont nem éreztem benne. Sokszor fordult elő, hogy kezdőkézre behúztam a batyut, (hiába csak egy volt belőle) és egyrészt így képződött még 2 lap (Fetisiszta) a pakliban (az első körben legtöbbször használatlan side lapok mellé) aminek innentől kezdve a világon semmi hasznát nem látom, illetve a Batyunak sem örülök, mert 1-2 körös tekiket nem szívesen áldozok neki, márpedig ha minden jól megy, azokkal lesz tele az asztalom. Hasonlóképpen nem áldoznám neki suuzy barátnőjét, a logisztikust ugye nem is tudom, és így tovább.

  A színből egyedül a Baar orkot sajnálnám, ha nem lenne, de (és itt következik maga a kérdés):

  Nem lenne jobb kicserélni a színt amiből amúgy is mindössze 6 db-ot használunk, az eredetileg kék helyett próbálgatott sárgára?

  A 3 villámhorgony szerintem nagyon kellene bele, mert túl sok már a védekezéses nem varázslat alapú semlegesítés. Arról nem is beszélve, hogy egyéb védtelen lapunkat is nagyobb eséllyel védhetnénk mint pl. a logisztikus és az Egyensúly őrzője (ez utóbbinak a színe miatt ki is sülne a képessége)

  Amúgy nagyon tetszik a pakli, grat a cikkhez, és nagyra értékelném a véleményedet akár itt, akár privát behós üziben.

  Köszi előre is!

 10. @Hólar

  Örülök, hogy tetszett a cikk és még próbálgattad is a paklit.Természetesen ez amit itt “papírra vetettem” a pakli egy változata. Van egy gerince amihez nem érdemes nyúlni,de ezt leszámítva lehet alakítgatni egyéni szájíz szerint.
  Az, hogy behúzod azt a lapodat amiből csak egyel játszol elég csekély esély és ha így is történt fájdalom nélkül áldozom be az idéző tekit amit am általánosságban kikerestem ugye.,de ha az említett példánál maradunk egy már lapot visszaadó barinőnél sem feltétlen vágok eret azért az árért hogy stabilizáljam a helyzetem.
  A fetisiszta esetében pedig ne feledjük, hogy attól még tud keresni kisebb zant ami az egyike a legjobb lapjainknak.Továbbá zant gyűjtőből is vissza tudja majd venni ha oda került esetleg.

 11. Köszönöm szépen a gyors választ!

  Igen, azért nem érezhettem akkor a lap erejét, mert az egyetlen amit nem tudtam beszerezni, az a kisebb zan volt. 🙂 Így nem 100%os a pakli. Sajnos még csak nem is pénz kérdés volt, szimplán nincs senkinek:)

  Mindazonáltal még mindig áll a kérdésem:

  szerinted sokat gyengítene a paklin a piros szín cseréje 3 Rughar monolitjára és 3 Villámhorgonyra, figyelembe véve, hogy a Kisebb zant mindenképp nélkülöznöm kell?

 12. Első körben azt javaslom cinkeld be és lámpa ellen próbálgasd mindkettő verziót. Ha lámpa ellen a piros lesz jobb még mindig meglehet próbálni kölcsönkérni zant,de nem hiszem, hogy ha sárgát használsz helyette jelentősen csökkenne a pakli ereje bár a 3 monolitot sokalnám max 2 vel tolnám.

 13. Köszönön ismét. Cinkelni nem szeretek, ahogyan kölcsön kérni sem, szóval ha nem tudom beszerezni az említett lapot, a sárga marad 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.