Első próbálkozásaink az akciókamerával – Videó

Végre minden készen áll a forgatáshoz, megkezdődött a tesztüzem!

Bizonyára sokan tudjátok, hogy az elmúlt hónapokat gyűjtögetéssel töltöttük, méghozzá egy “közös cél” érdekében, hiszen szeretnénk, ha egyrészt új szintre emelhetnénk tartalmainkat, másrészt pedig hogy növeljük a HKK jelenlétét a YouTube-on (és egyben a közösségi médiában). Emiatt beruháztunk két akciókamerára (meg persze egy adag hasznos kiegészítőre), melyekkel mindenféle jópofa HKK-s videókat fogunk gyártani nektek a közeljövőben. Néhány példa:

 • Párhuzamosan két szemszögből figyelhető, kommentárral ellátott meccsközvetítés felvételről
 • Személyes kommentár egy mérkőzésről egy adott játékos szemszögéből
 • Draft elemzések
 • Oktatóvideók

A fentiek egy részével már korábban is próbálkoztunk, úgy gondoljuk azonban, hogy az akciókamerákkal ezt sokkal praktikusabban és rendszeresebben gyárthatjuk majd az ehhez hasonló videós tartalmakat. Leginkább azért, mert nincs szükség operatőrre: csak fel kell húznia egy fejpántot a játékos(ok)nak, és már mehet is a felvétel!

16648990_1278890975520907_492519258234984262_n

Egyelőre még tart a tesztüzem, hiszen a “minimum” felszerelés, amivel már el lehet indulni a mai napon állt össze, így egy kis időt még szánunk majd a kísérletezésre, hogy adott keretek között a lehető legélvezhetőbb és leghasznosabb videók születhessenek. Reméljük, hogy elégedettek lesztek a végeredménnyel!

Addig is álljon itt előétel gyanánt egy “nyers” felvétel, melyet a mai HKK Liga alatt készítettem a Szkupien Bence ellen vívott mérkőzésem során. A beállítást tekintve valami hasonlóra számíthattok majd, de persze várható még finomítás minden tekintetben a jövőben az első tapasztalatok alapján!

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a projekthez azzal, hogy eljött valamelyik versenyünkre! Nélkületek nem sikerült volna!

Csető Zsolt

20 thoughts on “Első próbálkozásaink az akciókamerával – Videó

 1. Hát… Látszik rajta, hogy nem erre találták ki. Az a probléma vele, hogy kommentárok vagy egyéb videószéli kiírások nélkül nem lesz túl élvezhető, főleg ha az ember nem tudja kikövetkeztetni az illusztrációkból (melyek ugyancsak halványan látszanak), hogy mik is vannak kézben/asztalon.

  Mikor felvetődött, nagyon üdvözöltem az ötletet, hiszen szeretek más meccseiből tanulni, de egy 32 inch-es full hd monitor sem segített abban, hogy kitaláljam az összes asztalon lévő narancs lapot, és néhány kézben lévő egyéb lapot.

  Értem én, hogy finomítás, de a kamera felbontása adott, ahogyan a fényviszonyok is, hacsak nem akarjátok reflektorokkal kiverni a játékosok szemét.

  Mindenesetre sajnálom.

 2. “Az a probléma vele, hogy kommentárok vagy egyéb videószéli kiírások nélkül nem lesz túl élvezhető.”
  Még jó, hogy leírtam, hogy lesz ilyen.

  “de a kamera felbontása adott”
  Nem ez a kamera max felbontása. Pont ettől tesztüzem a tesztüzem.

  “hacsak nem akarjátok reflektorokkal kiverni a játékosok szemét”
  Erre ennél vannak szerencsére egyszerűbb és praktikusabb megoldások.

  Köszönjük a pozitív és biztató szavakat! (Y)

 3. Tök jó monitorod van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

 4. Jó lesz ez, nem kell aggódni. Egyébként én a hanggal kezdenék valamit, mert az viszont szörnyű volt. Egy külső hangfelvétel nem árt. Ha esetleg mellkasra rakod a kamerát, talán könnyebb ellenőrizni is a képet, (hiszen valamennyire látható), illetve jobb a hang. Talán… Korrekt egyébként, csak ügyesen.

 5. Nem bántás képpen írtam, csak a véleményemnek adtam hangot.
  Úgy gondoltam, hogy erre valók a kommentek.

  A szarkazmusra meg aztán végképp nem volt semmi szükség. Mint írtam, nagyon drukkoltam a dolognak.

  A véleményem lényege a következő volt, ha esetleg elsőre nem jött volna át:

  Az akció kamera, nem erre lett kitalálva, mint az látszik is a videón, hanem hogy kültéren vagy nagyon megvilágított tág belső terekben (arénákban) közvetítse a sportoló szemszögéből az eseményeket.

  A fentiekkel eltérően ti gyéren megvilágított szűk belső terekben használjátok arra, hogy kis méretű illusztrációkat, betűket filmezzetek vele.

  Amit én állítok, az az, hogy ennél jobb/élvezhetőbb minőséget lehet elérni, (mint ahogy a reakció rovatokban is történt) egy sima kézi kamerával, váltott kameraállásokból. Így történik amúgy a hivatalos MTG versenyeken is. Gondolom ők is kísérleteztek mindenféle módszerrel, és végül elvetették (nem vagyok benne biztos, hogy véletlenül).

  Még egyszer, ez az ÉN VÉLEMÉNYEM. Látom van másfajta is jócskán, kérlek örüljetek annak, az enyémen pedig ne gúnyolódjatok. Nem ezt szoktam itt meg.

 6. Marci, mindenkinek lehet saját véleménye, csupán az jött le a kommentedből számomra, hogy ez mindenképpen egy balul sült sztori lesz. Ahogy írta Zsolti is, TESZTÜZEM, ismerkedünk mi is vele.

 7. Erra az egy adott videóra vonatkozik amit írtam. Természetesen nem tudhatom, hogy a jövőben milyen helyeken/fényviszonyok között/felbontással akarjátok használni, csupán feltételeztem, hogy már most, az első alkalommal megpróbáltátok a legjobbat kihozni a dologból (felbontás fények, stb.)

  Magamból kiiundulva soha nem jutott volna eszembe, hogy közepes teljesítményen kezditek el járatni a készüléket és nem egyből a legjobb minőséget kezditek el kisajtolni belőle.

  Pláne nem akartam megbántani senkit akinek az anyagi áldozatából létrejött a project. Csak a reakció videókhoz képest elsőre nem találtam bíztatónak.

 8. “Amit én állítok, az az, hogy ennél jobb/élvezhetőbb minőséget lehet elérni, (mint ahogy a reakció rovatokban is történt) egy sima kézi kamerával, váltott kameraállásokból. Így történik amúgy a hivatalos MTG versenyeken is.”

  A fenti cikkben szintén leírtam, hogy ez miért nem járható út hosszú távon: mert fix ember kell hozzá, aki felveszi. A Reakció rovat sem azért szünetel, mert meguntuk, hanem mert nincs hozzá alapanyag.

  Lényeg: nem a véleményeddel volt a baj, az bárkinek lehet. Inkább azzal, hogy tényként állítottál be olyan dolgokat, amiket már a fenti írás is megcáfol részben, illetve hogy full dilettánsnak állítottál be bennünket a kommenteddel.

 9. Utoljára írom le, hogy véleményről volt szó, ha pedig valamit figyelmetlenül olvastam el, és így helytelen dolgot írtam azért elnézést kérek, ám továbbra sem gondolom, hogy oka lehetne egy ilyen “csörtének”.

  Arról pedig, hogy dilettánsnak állítottalak volna be benneteket:

  Az a komment, amely így kezdődik: “Látszik rajta (mármint az eszközön), hogy nem erre találták ki.”, melyik világban jelenti azt, hogy buták vagytok hozzá, és gőzötök sincs az egészről? Ezt a gondolatot egyébként a következő hozzászólásomban részletesen is kifejtettem, ahol megintcsak nem a hozzáértésetekről volt szó, hanem az eszköz technikai korlátairól. Kérlek ne gondold tovább a kommentemet olyan irányba amerre én sem vittem a dolgot!

  A beállításokat illetően pedig:

  Nem mondtam, hogy kukázni kell az ötletet.

  Konstruktív javaslataim a következők (amit ezúttal sem győzöm hangsúlyozni, hogy nem bántásból/szekálásból teszek- sajnos muszáj megint leírnom mert valaki megint a torkomnak ugrik majd):

  A kamera fejen való rögzítésével sok baj van.

  1., Óhatatlanul mozog.
  2., Sok dolog belezavar: orrfújás, egy korty ásványvíz, valaki fentebb tartja a kártyáit és takarja az asztalt, stb.
  3., Az osztott képernyő 2 játékos szemszögéből illetve a megjelenő kiegészítő információk, túl sok egy képernyőn. (nem én mondom, hanem az emberi agy)

  A külföldi példát sem véletlenül hoztam. Elfogadom, ogy az operatőrös megoldás fenntarthatatlan, ezt ti jobban tudjátok,

  Ám ugyanezekkel a kamerákkal meg és kiegészitőjével meg lehet oldani a felülről történő rögzítést.

  A 48. perctől ajánlom figyelmetekbe:

  Előnyei:

  1., Nem mozog.
  2., Nem takarja ki a világon semmi.
  3., Felülről extra világítás zavaró mellékhatások nélkül könnyebben megoldható.
  4., Nem zavarja a játékost (nem fog játék mellett azon járni az esze, hogy vajon az jól látszik -e minden, vagy esetleg önhibájából nem.)
  5.,A 2 db kamera nem egy asztalhoz lesz elég, hanem immár 2-höz

 10. Hát még a profeszionális is messze van az élvezhetőtől, úgy néz ki ezt meg nem ér kritizálni szóval…

 11. @Hólár: azt most mondom, hogy sajnos kapacitásunk nem nagyon lesz kiegészítő információk megjelenítésére a videóban.

  @Dergáth Lord: kritizálni és véleményt kifejteni ér természetesen, amit többféle stílusban is lehet. Papagájként magunkat ismétlem: tesztüzem.

 12. Jó lesz ez pacekok 🙂 Bele kell jönni, megnézni min lehet javítani. Egy abszolút innovatív banda vagytok, akik mindenből kihozták a legjobbat eddig. Ezek az emberek a facebookra is azt mondták volna, hogy szar ötlet 🙂 Csapassátok és meglátjuk mi lesz. Ha nem megy akkor meg HKK-s paintball, oda tuti jó 🙂

 13. Huh, nekem sok volt a rángatás, nem bírtam végignézni, tengeribeteg lettem a felénél, sorry.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.